Ako zistím, či je môj plat adekvátny mojej práci?
Ahojte.
Zamýšľam sa nad tým či je môj plat adekvátny mojej práci alebo by som si mala pýtať zvýšenie. Viem, že je to veľmi individuálne a nemáte všetky podrobnosti, ale pokúsim sa vám čo najlepšie priblížiť situáciu.
V tejto firme pracujem už viac ako 5 rokov na pozícii asistentka zahraničného obchodu. Nastúpila som tu asi rok po skončení strednej školy (OA). Vystavujem faktúry, vývozné doklady, podklady k colnému konaniu, nahadzujem objednávky do SAPu, tlačím výdajky pre sklad, niektorým odberateľom dávam ceny, informujem ich o termínoch dodania alebo čokoľvek potrebujú. Šéfovi (riaditeľovi) som hovorila, že keď bude mať nejakú zaujímavú úlohu alebo "projekt" môže so mnou počítať. On túto ponuku zvykne využívať, hocikedy mi povie, čo mu mám pozrieť, zistiť, skontrolovať, spraviť analýzu alebo nejakú tabuľku v exceli, ísť zaviesť nejaký tovar, ozaj z každého rožka troška. Keď niečo nevie v SAPe pýta sa mňa, keďže máme stoly pri sebe... Veľmi často ma chváli, že som najlepšia z najlepších a špička, že dobre vidím širšie súvislosti vo firme a že keď to takto pôjde ďalej, že o chvíľu budem vedieť zo SAPu viac ako taký náš firemný SAP mág 😂😂
Ostatní kolegovia sú s mojou prácou tiež spokojní, tiež ma zvyknú pochváliť, čo ma niekedy až šokuje, že niečo čo mi príde úplne samozrejmé a štandardné je pre nich nejaký vyšší level pracovného výkonu. Snažím sa byť samostatná, precízna, doťahovať veci do konca a predvídať.
Viem zastúpiť 2 kolegyne, ktoré robia podobné veci ako ja, niektoré veci, ktoré robí nákupca, a už som si párkrát bola aj fyzicky vyskladniť tovar, takže aj niečo z práce skladníka.
A teraz prichádza môj "problém". Neviem posúdiť, či je plat, ktorý dostávam adekvátny alebo by som si mala pýtať viac. Je ťažké sa porovnať s kolegyňami, lebo oni nerobia ani zďaleka toľko čo ja. Možno je to časovo rovnako, ale tých druhov činností majú možno 3-4. A nejak iniciatívne si nepýtajú ďalšiu robotu ani ich kolegovia nezapájajú do nejakých "nad rámec" činností. A ajtak neviem koľko zarábajú. Tiež je ťažšie si to porovnať s profesiou, lebo tam sú nástupné platy a znova iný záber činností a asi sa to nedá tabuľkovo dokonale nájsť presne to čo a ako robím ja.
Zistila som, že jedna žena v tejto firme na výrobnej dielni mala rovnaký plat ako ja. Normálne seriózne, videla som výplatnú pásky, žiadne extra prémie, úľavy na odvodoch, nič. Bola som s tým dosť pobúrená a sklamaná za šéfom. Prihodil mi 20€ v hrubom. Že už to nie je rovnaké a že na mojej pozícii nemôže ísť vyššie. Bolo mi to ľúto, ale povedala som si, že ona musí ozaj celý čas fyzicky pracovať a ja mám viacero takých voľnejších dní, že čistého času možno niečo robím 2 hodiny, a ostané 4 je proste práca hotová a nič iné sa deje, a keď som sama v kancelárii tak si čítam knihy, alebo pozerám seriál alebo nejaké tutoriály o exceli. A na rozdiel od nej som v čistej, teplej kancelárií a robím čo ma baví, tak by som mala skúsiť byť spokojná.
Pracujem na 6 hodín, na Orave, firma má 150 zamestnancov, väčšinou vo výrobe. Nemám HO, telefón, notebook ani žiadne iné firemné benefity. Keď to toho zarátam aj koncoročné a kvartálne odmeny, v prvý rok keď som tam pracovala (2018) bol môj priemerný príjem v čistom na účet 450€ (v zmluve 500€ brutto). Za rok 2022 bol priemerný príjem v čistom 580€ (v zmluve 700€ brutto).
V roku 2018 bola minimálna mzda 480€.
V roku 2022 bola 646€.
V roku 2023 je 700€.
Snažila som sa porovnať môj plat (na 6 hodín) s minimálnou mzdou (na 8 hodín ale to nevadí) a stále sa točím okolo toho čísla, v roku 2022 som bola akoby nad tým "pomerom" ak mi rozumiete. Ale ak mi tento rok nezvýši plat a stále budem mať 700€ brutto tak budem mať seriózne taký pomer k minimálnej mzde aký bol môj nástupný plat.
A moja otázka teraz je: zarábam dostatočne? Ak nie ako vlastne zistím koľko by som si mala pýtať? Ako by som mohla argumentovať?
Priestor na povýšenie veľmi nie je kde, pracovať na 8 hodín nechcem ani ísť do inej firmy. Tu už som ako ryba vo vode, poznám procesy aj kolektív mi veľmi sedí. Preto sa nechcem "vyhrážať", že ak mi nezvýšia plat, dám výpoveď. Lebo reálne viem, že by som ju určite nedala.
Veľmi si cením každý postreh a radu. Dúfam, že to nevyznelo príliš chválenskársky, len som vám chcela pomôcť spraviť si obraz. Viem, že je to dosť dlhé, tak všetci, ktorí ste si to prečítali až do konca, ste hviezdy! 😁
Veľmi si cením každý postreh a radu. Viem, že je to dosť dlhé, tak všetci, ktorí ste si to prečítali až do konca, ste hviezdy! 😁
@1sally12 aj my sme mali taku sekretarku, robila ze 4naokolo, prisla nova dostala o +100e plat a 4naokolo poslala slusne dpc ,ze to nie je jej naplnou prace (ma pravdu) . A co sa atalo? Nic. Ona spokojno v praci, okolie si musi svoje veci riesit samo a stara sekretarka co sa presunula na ine oddelenie uz zasa "nestiha" lebo co? Lebo jej nakladaju ini ked vidia ze je premotivovana a ochotna, pre mna hlupa.

@kukulienka999
@simca06022011 tiež mám takú kolegyňu🤦♀️premotivovaná, robí za druhých, aj to čo by nemusela a na konci roka vždy dostaneme taký bodový hodnotiaci hárok (akože len taká proforma, nič zaväzujúce) no div že nezinfakrovala keď zistila, že ja som dostala viac bodov než ona🤣