Ako zmeniť prácu a získať TPP?
Dobrý deň, chcem sa poradiť so skúsenejšími ženami.
V krátkosti vysvetlim situáciu.
Mala som prácu na TPP 02/2024-09/2024 s hrubým príjmom cca 1100 eur. V súčasnosti robim na dohodu cca 30 hodin týždenne. *beriem to ako dočasnú situaciu "
Vzhľadom na rodinnú sitiaciu (bývam v prenájme na strednom Slovensku s partnerom) s ktorým sa snažíme 4 rok o dieťa bezúspešne, chcem zmeniť prácu.
Hľadám si niečo na TPP (najlepšie niečo administratívne).
Ponuky na profesia a služby zamestnanosti pozeram niekolkokrat denne a svedomito posielam žiadosti na vhodné pozície, no zatiaľ prišli všetko zamietave odpovede (pozn prácu si takto hľadám cca 3/4roka). /oblasti hlavne administratíva, ekonomika, pošta, sekretárka a pod)
Uvazujem nad tym, či bolo lepšie súčasnú prácu na dohodu zrušiť a evidovat sa na Up s podporou ,alebo pokračovať tam kde som a ďalej sa takto "pretlkat zivotom" co samozrejme ma nebaví, nakoľko výdavky pribúdajú a takisto aj potreba tvorby rezervy.
Rady tipu zvýšiť si kvalifikáciu sú zbytočné.
Zas robiť niečo ako predavačka, upratovačka nechcem, práca v zahraničí z rodinných dôvodov nie je možná, tak ani zo zdravotných.
@zenazturca ale ja netvrdím ze máš ísť do fabriky na 3 smeny ani že sa máš sťahovať.
Len píšem že niekde teda robíš chybu. Buď v životopise, vysoko rúbeš, bývaš v hladovej doline a podobne.
@zenazturca mne z tvojich odpovedi príde, že názov diskusie je úplne neadekvátny, lebo každá rada tu je márna a ty už predsa dávno rozhodnutá si. Resp čo presne chceš počuť? Na každý príspevok odpisuješ nechcem, neviem, nedá sa. Ukonči teda aj tu svoju dohodu a uvidis, čo ti do budúcna súkromný aj pracovny život prinesie. A dúfaj, že sú tu všetky okrem teba prílišné pesimistky…. Ved ked sa o teba zamestnávatelia (ani len v tej BA) doteraz netrhali, možno po rodicaku bude to tvoje CV iné terno. Partnera nespominas, no predpokladam, že zarobí 5000+ a teda to v prípade núdze zatiahne v rodine aj on, aby ste nešli do rezervy.
@zenazturca ze si CV prepisovala viackrát neznamená ze si ho vylepšila. Ak to mas vytvorené cez profesiu taký ma každý druhý, skús ho vytvoriť niekde inde, kľudne aj na anglických stránkach
Skús dať navrch aj také “profesijne zhrnutie” proste pár výstiznych viet hneď na začiatku o tom kto si a co môžeš ponúknuť https://www.kickresume.com/sk/karierne-centrum/...
Skús spraviť aj taký experiment, CV aký si ešte nemala, namiesto strohých viet trochu opíš svoje skúsenosti, pridaj mimopracovne aktivity, koníčky. Môj posledný životopis ktorý mal totálny úspech obsahoval aj moje zle vlastnosti, normálne som tam napísala v čom som naozaj dobra a co mi až tak nejde, pritom tie “zle” vlastnosti akokeby podporovali tie dobre, bolo hneď jasne aká som osobnosť, ktorý smer mi ide a ktorý moc nie. Ja som vtedy mala neskutočnú odozvu, veľa ľudí to zaujalo.
Ak nevieš kto si, co je tvoje plus skús test 16 osobnosti, je to zdarma a odhalí ktorým smerom ist, co ponúknuť
Úrad prace nemusí byt zly nápad, ja by som sla na podporu a spravila si nejaký kurz - ak ta bavi účtovníctvo tak rozšíriť tímto smerom , ak si zdatná v práci s PC tak možno IT , grafiku.
Dobre je aj hľadať intenzívne. Vytipovat si firmy, poslať životopis len tak, zaniesť ho osobne, veľa spoločnosti ani nedáva inzerát na profesiu ale zverejní ponuku na svojom webe, pripadne tam majú kolonku ponuka zamestnania
Problem môže byt aj vek, veľa žien medzi 25-35 niesu moc atraktívny tovar, ak mas malé deti nikde ta nechcú lebo OČR a ak ich nemáš tiez zle lebo si povedia “Aha 30 tnicka, ta pôjde na materskú”
Každopádne 3/4 roka bez odozvy - niekde musí byt chyba. Ak by si intenzívne hľadala pracu s dobrým CV už by sa ti niekto ozval
@mirkam3 partner zarobi minimalnu mzdu a platí si uver na 5 rokov este. S ním to je jednoduché nie je, rodine a deťom je otvorený kedykoľvek
@lujza123 kebyže viem kde je chyba. Ja nemám žiadne známosti kde by som sa popytala o voľné miesta. Rodina sa otocila chrbtom, spolužiaci ma už nepoznaju. Partner je rád že aspoň on je zamestnaný
@zenazturca ovládaš cudzí jazyk? Niekde na logistike by si niečo nenašla?
@zenazturca po tejto tvojej odpovedi mi je jasne kde je chyba. V tebe, tvojom nastavení, tvojom prístupe k veciam. Vieš napísala som ti komentár o možných chybách v CV, možnostiach ako ho vylepšiť, urobiť inak, kam sa kariérne posunúť, ako skúsiť hľadať mimo profesiu… a tvoja odpoved je len sebaľútosť ako nemáš známosti, rodinu, spolužiakov. Na pracu nepotrebuješ ani jedno z toho co si napísala. Nič.
Koli tomuto stagnujes, koli roli obete do ktorej si sa sama napasovala. Si presvedčená ze za tvoje problémy môžu známosti a ked ich nemáš nic nedosiahneš. Ani jedna tvoja odpoved hocikomu v tejto diskusii sa netýkala toho co by si mala zmeniť v životopise, co este skúsiť pri hľadaní, aký kurz si spraviť, skratka same nedá sa, neviem, nemôžem. Podľa mňa to ani vedieť nechceš, už si sa zakonzervovala v tom ze život je na prd, práca neni, všetko je zle
Pritom ten svoj život mas v rukách ty sama, nikto iný! Jedine ty sama ho môžeš zmeniť. Ved Žilina je veľké mesto, tam je prace koľko len chceš. Stačí len chciet, prekopať ten životopis, rozhodiť siete, pohnúť sa ….
@yeon_bouw anglický jazyk B2 ovládam. Skúšala som aj osobne zaniesť životopis niekolkokrat ale ani sa neozvali
@lujza123
@lujza123 myslíš že sedím doma na xx..
Každý týždeň chodim po prevádzkach a odovzdávam CV. Volám do firiem. Ja si nemôžem platiť kurzy, nakolko ťahám domácnosť. Všetky peniaze ktoré mi navyše ostanú, si odkladam ako rezervu.
Partner robí čo môže. Aj on sa pytal známych ale nikto nič. Len skusajte
Žilina je síce veľké mesto, viac ponúk.
ALe
Aj veľa uchádzačov o zamestnanie.
Majú si z čoho vyberať zamestnávatelia
@zenazturca rekvalifikačný kurz prepláca úrad prace. Funguje to už dlho, info je plný net. To by si už dávno vedela keby mas záujem niečo zmeniť, niekam sa posunúť, nie sa dookola motať v bludnom kruhu - nedá sa, nejde to, nemôžem. Niečo skratka robíš zle, neexistuje aby kvalifikovaný šikovný človek si rok intenzívne hľadal pracu vo veľkom krajskom meste bez jedinej odozvy, jediného pohovoru.
Ináč ked je podľa teba príliš veľa uchádzačov tak ako to robia ti úspešní ? Fakt si myslíš ze majú všetci známosti ?
Ja nechcem byt na teba hnusná, ani ta nejako zhadzovať, viem ze ta nemožnosť nájsť si pracu dosť znižuje sebavedomie , ale niekde robíš chybu a musíš prísť na to kde, zmeniť to. Neťahá ta dole ten tvoj partner ? Ked financujes domácnosť sama, nechceš koli nemu cestovať
Ak budeš na UP alebo dohode 30h, aký bude medzi tým rozdiel, v com získaš? Budeš na tom finančne lepšie. Pretože ponuka prace a tvoje šance ju získať ostanú rovnaké. Mimochodom aj pri dohode máš nárok na príplatky.
Nerozumiem, v com je tvoj hlavny problém.. chcela by si prácu na TPP, viac zarobiť, avšak chceš iba prácu v admininistrative, kancelárii? Chodíš po pohovoroch, no neúspešne, či sa ti vôbec neozývajú? Lebo v tom je tiež rozdiel.
Pokial si CV upravujes stále sama a nedáš pozrieť niekomu profesionálne, stále sa da na ňom niečo vylepšiť. Takze na to by som sa zamerala, ako i na nejaký pôsobivý motivačný list.
Píšeš, že sa snažíte o dieťa 4 roky, no nemáte žiadny zdr.problém. To máte overené aj u doktorov? Aj pokial nemôžeš brat hormóny, repr.centrum by som riešila, IVF nie je jediná cesta a zároveň možno by vedel odborník navrhnúť adekvátnu liečbu. Neviem, koľko máš rokov, avšak cim je žena mladšia, ma väčšie šance otehotnieť.
@zenazturca ešte som chcela, že kvalifikácia sa da zvyšovať aj inak ako len VŠ, štúdiom jazykov, zlepšovaním PC zručnosti, absolvovaním rôznych kurzov… tam vidno i ten záujem a drive, že to myslis vážne, si motivovaná, máš chuť na sebe pracovať
Autorka keď chceš prácu v teplúčku a manuálne sa nepretrhnúť, tak musíš vystúpiť zo svojej komfortnej zóny. Nemôžeš na všetko čo ti tu nepísali reagovať negatívne. Cestovať sa nedá, kurz sa robiť nedá, nič sa nedá. Píšeš stále rodinné dôvody prečo nie cestovať, prečo nie kurz. Odstrihni od seba to, čo brzdí tvoj ďalší rast, resp. Kariérny postup. S partnerom máte prácu obaja na figu, tak choďte ďalej kde tá práca je. Keď je poriadna práca, aj bývanie sa nájde. Držím palce
Na stránke Kariéra bývali testy zručnosti z rozličných oblastí (marketing, jazyky atď), ktorých výsledky sa dali potom pridať k CV na stránke. Skús možno aj to, je to zadarmo a možno by ťa to trochu "zatraktívnilo". Alebo možno aj prekvapilo a zistila by si, že na niečom treba popracovať. Máš dosť úzky "záber" (administratíva, nočné vo fabrike nie, upratovanie nie), takže čokoľvek navyše môže jedine pomôcť 🤞🏻
@zenazturca vies co ja som dosla
Zo zahranicia a mala rovnaky problem navyse bol covid. Mne pomohlo sa ist opytat na up ci nemaju nieco aspon na projekt a ta pani mi aj potom zavolala a po projekte som v pravi dodnes. Inac radsej skus oslovit statne podniky tam
Oni zvecsa ani inzeraty nedavaju drzim prsty
@lujza123 partner má netaha dole.
On je šikovný človek, splnil by mi čokoľvek co je v jeho silách. A myslím si že úspešní ludia to majú cez známosti (mám to overené cez vzdialenú rodinu)
Ja ťahám domácnosť už dlhšie, ale vždy sme si všetko vedeli vydiskutivat a zariadiť)
@tiika mam po 30 ke. S tým zdrav problémom že ho nemáme, mám potvrdene v Reprofit MT, Gynfiv Žilina.
Čiže naisto viem od viacerých Dr že zdravotný problém nie je
@majasimon partner nemôže vycestovat ďalej za prácou nakolko finančne a materialne pomaha svojim rodicom (sú na neho odkázaní každý deň)
Preto pracuje v okoli bydliska.
Kto to nezazil, nepochopi
Ma maturitu, vodičak, rekvalifikačné kurzy pre elektrotechniku. Snaží sa ako vie, ale má zdravotné problémy pre ktoré nemôže pracovať vo výrobe, ani ma nočné smeny.
@yeon_bouw ďakujem pozriem sa na to
@diaszoky skúšam osobne oslovovat podniky, denne im volám, slusne sa pýtam, nosím CV, motivačný list
@zenazturca rak ostava len cakat
@tiika kebyže som na Up a beriem podporu =500€
Človek zaplatí nájom, leasing,úver, stravu, paušál a nič mu neostane.
Robiť na dohodu a zároveň brať podporu sa dá 1mesiac súbežne. Toby bolo 1000 eur.
A co potom?
@diaszoky ale roky pribudaju. Nie som už najmladšia a chcem aby sa dieťa spoznalo aj so starými rodičmi.
Myslím si že nie je jediná cesta Ivf
@zenazturca veď práve, ty uvazujes nad tým ísť na UP, tak preto sa pýtam prečo, z akého dôvodu, čo by sa tým zmenilo k lepšiemu?
A čo robíš mimo toho IVF k tomu otehotneniu? Aké cesty vyuzivas?
@zenazturca nie úspešný ľudia to nemajú cez známosti.
Môj manžel je úspešný v tom čo robí, má nadštandardný plat ale nikto mu nič nevybavil.
Jazyky sa učil sám, sám vycestoval do zahraničia, presťahoval sa späť mimo svojho bydliska. Pracoval na sebe, vzdeláva sa a postupoval. Ani jedno jediné zamestnanie nemal cez známosti.
Teraz si môže vyberať a ak náhodou bude chcieť zmeniť prácu, dokáže si novú nájsť do mesiaca. Už teraz dostáva ponuky.
Je to o tom ísť si za svojim, niečo obetovať, niečo nové sa učiť.
Poznám viac takých ľudí a ani jeden z nich nestál na mieste a nečakal. Slovo nedá sa nemajú v slovníku.
Cesta je cieľ.
@tiika beriem vitamíny od gynekológa, každý mesiac chodim na ultrazvuk a potvrdzuje mi ovulaciu.
Vtedy ideme s priateľom naplno

@bosorkabb už som ho prepisovala viackrát, no nezabralo.
Zakaždým zamietave odpovede.
Na prácu vo fabrike na smeny niekde na západné Slovensko nie som. Tam agentúry klamú a to môžem robiť aj ru za 700 eur na 3 smeny počas skúšobnej doby. Toto naozaj odmietam.