Ako zvládať nepriateľské pracovné prostredie?
Mam kamarata, ktory je na invalidnom dochodku, ale robi co moze, ma take prace, ktore zvlada. Momentalne pracuje ako ostraha v bytovom dome. Ma dvoch akoby nadriadenych, oni su nieco ako spravcovia, od zaciatku k nemu velmi zli, sikanuju ostatnych. Skusali na neho take veci, co on nemoze robit, pretoze ma ten ID. Neviem preco niekto takto robi zle druhemu, ze sa ho snazi vystvat z prace.
Kamoska, ten isty problem v praci. Neviem, ci je to rozsirene v takych nizkokvalifikovanych pracach, ale vidim na kamosovi, ze je z toho zufaly.
Co je to za ludi, ze druhemu ublizuju? Viem, ze by ma to nemalo prekvapovat, ale ja sa nestacim cudovat. Sama som to zazila, ked som este pracovala v sklade.
Je to tak v nemocnici si sestričky dovoľujú na sanitarov atd
@evazhoufova Pritom bez nich by bolo tazko tam, nie?
Ono to nie je len pri takýchto pozíciách. Je to všade. A ide to pekne postupne, ten nakričí na toho a ten to šíri "nižšie" ďalej.
Čím menej profi prostredie tým viac
@anonym_2a4af8 Aj v profi prostrediach mas peknu sikanu.
Ja si myslím, že naša spoločnosť má veľmi veľké medzery v empatii ku ktorej by rodičia viedli už od malička.. odmalička mnohé rodiny deťom ukazovali povysovanie nad iných, toto ostalo v ľuďoch a tak sa naďalej tak správajú v živote.. jednoducho je v našej spoločnosti zakorenené nedokázat empatizovat s inými ľuďmi a tak to potom vidno v medziľudských vzťahoch..
Vidno to už na diskusiách, tam sa prejavia aj jedinci ktorí v skutočnosti si to nedovolia.. ale v realite je veľmi veľa ľudí ktorí si to dovolia naplno.. viď nadriadení tvojho kamaráta..
Ja napríklad pracujem vo firme, ktora je zahraničná a má teda určite zákonitosti aby sa ľudia takto k sebe nesprávali, vyžaduje sa od zamestnancov aby niesli myšlienku rovnosti.. ale aj tak to neoficiálne medzi mnohými cítiť že to nežijú a vedia sa povysovat.. ťažko to človek zmení, jedine ak budeme svoje deti vychovávať v tolerantnom duchu..
@anonym_2a4af8 neverím....šikana je aj na profi miestach a riadna.
Môj kolega raz povedal, ze v našej firme prežijú len žraloky, ryby nemajú šancu. Smutné, ale pravdivé
Hrozne ze clovek musi menit pracu alebo ho rovno vystvu.
Ťažké situácie,neviem ci sa dá prevychovat dospelých, ked som zažila upozornila som, ze nieje to v poriadku a ked nepomohlo tak som to ignorovala,naplnala svoje pracovné povinnosti a viac ma nezaujimalo hlavne nech mi príde mzda na účet .ale ja som mala šťastie ze kolegovia co robili ,,zle,, skončili a ja nie a bol klud
A v skúsenosti aj sef bol ten co robí, zle,, no časom zacal si vážiť profesionalitu férovosť a zmenil prístup no dovtedy samozrejme musela byť dávka uchom dnu a von a robiť si svoje a motivacia mzdy a nie ideálnych vzťahov,no ked by išlo o extrém šikany tak žiadne peniaze za to nestoja a ani nič
@anonym_autor na invalidnom dochodku nech kontaktuje vsetky chranene dielne, ci by ho zamestnali.
O sikane nech napise, aj do novin, aj blog, aj nadriadenym tych spravcov, alebo ich klientov... anonymne, ak chce.
V prírode vždy platilo a bude platiť, že prežijú a dobre sa majú tí najsilnejší. My ľudia sa dnes snažíme o opak a držíme pri živote to slabé, neschopné, oháňame sa empatiou a svojim spôsobom ako druh degenerujeme. A občas sa potom v silnejších jedincoch dostane na povrch tá príroda a vznikajú takéto situácie.
Ešte stále je na SK príliš veľa vymyslených ID a PN, je fajn, že sa sprísňujú podmienky, toto nie je udržateľné, aby pár pracujúcich živilo hordy PNkarov a IDckarov, potom že sú tie odvody také vysoké a živnostníkom sa ich nechce platiť. Každý chce zo systému brať, ale nie dávať.
Sama mám plný ID a nerobím v robote zo seba chuderu, ktorá hento nemôže, tamto nemôže. Veď keď je taký chudáčik, nech sedí doma na zadku, pozerá TV a prežije aj z mála.
Ak sa zamestnal ako ostraha, mal by byť v dobrej kondícii a pri sile, nie? Kto si zamestná ako ostrahu ufnukaneho slabého invalida? Veľa toho v tvojom príbehu nesedí!
Pol tohoto národa fnuka, každý by chcel ID na úzkosti a podobné sprostosti, ale táto rastúca hora ufnukancov sa nedá uživiť na takej úrovni, ako si to oni predstavujú (mať úroveň pracujúcich).
Ešte stále je na SK príliš veľa vymyslených ID a PN, je fajn, že sa sprísňujú podmienky, toto nie je udržateľné, aby pár pracujúcich živilo hordy PNkarov a IDckarov, potom že sú tie odvody také vysoké a živnostníkom sa ich nechce platiť. Každý chce zo systému brať, ale nie dávať.
Sama mám plný ID a nerobím v robote zo seba chuderu, ktorá hento nemôže, tamto nemôže. Veď keď je taký chudáčik, nech sedí doma na zadku, pozerá TV a prežije aj z mála.
Ak sa zamestnal ako ostraha, mal by byť v dobrej kondícii a pri sile, nie? Kto si zamestná ako ostrahu ufnukaneho slabého invalida? Veľa toho v tvojom príbehu nesedí!
Pol tohoto národa fnuka, každý by chcel ID na úzkosti a podobné sprostosti, ale táto rastúca hora ufnukancov sa nedá uživiť na takej úrovni, ako si to oni predstavujú (mať úroveň pracujúcich).
@aurelia2000 Bože tak ty si mimo. Ani nevieš na čo má id ale ideš tu mudrovať. Ty si vážne nechutná.
@aurelia2000 Bože tak ty si mimo. Ani nevieš na čo má id ale ideš tu mudrovať. Ty si vážne nechutná.
Poslúž si, úbohý anonymko
@anonym_autor nech si hľadá inú prácu popri tejto. A ak ju nájde, nech odíde. Nič nestojí za zničené psychické zdravie. Riešiť "prečo" mu len berie energiu a aj tak nič nevyrieši. (Takisto tá kamoška). Nájdu sa aj dobré kolektívy, najhoršie je pasívne mávnuť rukou a ostávať v nevyhovujúcom prostredí 5-10-15-20 rokov. Netvrdím, že musí bachnúť výpoveď na stôl, ale hľadať novú prácu si určite môže po večeroch. Nárok na dovolenku snáď má, tak nech si ju čerpá na pohovory, prípadne nech sa imformačne opýta na možnosť pohovoru online/po pracovnej dobe? Ak naozaj chce, cestíčku si nájde. Ak keď to môže trvať kľudne aj rok, prípadne dlhšie. Nech si to dá ako cieľ a svetlo na konci tunela. Nevie kedy dôjde na koniec, ale jedného dňa dôjde. Najhoršia je pasivita. Potom sú agresori na koni, vedia, že môžu na ňom drevo rúbať do nemlátom...
@aurelia2000 tak to som este nezazila aby invalid nadaval invalidovi,ze je invalid...to teba stat nezivi invalidka s plnym ID????
@aurelia2000 tak to som este nezazila aby invalid nadaval invalidovi,ze je invalid...to teba stat nezivi invalidka s plnym ID????
@pipimonterova To vazne? Tak ona sama ma is a ide tu niekomu nadavat? No nemam slov.
@aurelia2000 tak to by sa zas mohlo tebe povedať, že načo sa necháš živiť štátom, keď dokážeš plnohodnotne pracovať
Pointa je v tom, že vyžadovanie plnenia pracovných povinností nie je šikana. Ak sa invalid zamestná na nejakej pracovnej pozícii a súhlasí s pracovnou náplňou, tak už potom nemôže odmietať pracovné povinnosti, lebo je chudáčik invalid.
Treba si vybrať takú prácu, ktorú človek zvláda fyzicky, psychicky aj mentálne . Ak nevyhovuje jedna pozícia, treba skúsiť inú. A prispôsobiť svoje nároky svojim schopnostiam. Upadať do sebaľútosti nie je riešenie.
Pointa je v tom, že vyžadovanie plnenia pracovných povinností nie je šikana. Ak sa invalid zamestná na nejakej pracovnej pozícii a súhlasí s pracovnou náplňou, tak už potom nemôže odmietať pracovné povinnosti, lebo je chudáčik invalid.
Treba si vybrať takú prácu, ktorú človek zvláda fyzicky, psychicky aj mentálne . Ak nevyhovuje jedna pozícia, treba skúsiť inú. A prispôsobiť svoje nároky svojim schopnostiam. Upadať do sebaľútosti nie je riešenie.
@aurelia2000 Ty teliatko, to nebolo jeho náplňou práce. Si bezcharakterná osoba, že sa nehanbíš, si na smiech 😅
že ufňukaný invalid ako ostraha, ešte aj jeho zmastia na koniec..ja odpadnem 😀
@aurelia2000

Je to tak v nemocnici si sestričky dovoľujú na sanitarov atd