Ako zvládať nízky plat v obľúbenej práci?
Chvem sa poradiť. Dlhšiu dobu rozmýšľam čo urobiť. Netuším…. Kde začať…. Pred 15rokmi som začala pracovať na pracovisku ktoré som si nejak pritiahla , veľmi som tam chcela pracovať. A mne sa to podarilo. Moj svet. A mladá majiteľka s ktorou som si sadla. Začali sme byt kamarátky . Pracovala som pre ňu spokojná. Plat na tu dobu ok. A ja som mala pomimo zárobok … takže mi peniaze nejak mechybali. Podotknem , že sa jedna o drahší butik. Veľa som si u nej kupovala. Na tu dobu tam rifle stali 70€. / pred 15 rokmi / chodili len fakt ľudia čo mali peniaze. Mesačne som jej nechávala aj 500€. Na oblečení. Na tu dobu. Skôr to čo som u nej zarobia som tam nechala a to čo som mala mimo z toho žila. Lenze pomaly po rokoch sa začali meniť situácie. Tie nebudem detajlovat. Idem na situáciu dnes. Moj bočný prídem je už minimálny. A plat u nej 700€. Nonstop nemám peniaze. Teraz kameň úrazu ….my sa striedame v práci. Ona ma svoje klientky. Ja idem keď chce voľno …. Takže veľa krat sa stane že ma dá 10 dni v mesiaci a mám len 600€. V lete ma dáva viac. Lebo samozrejme je leto a chce si užívať. Vtedy mám aj 900€. To je ale len 2 mesuace z celého roka. Kameň úrazu.vela krat som sa jej zdoverila , že mi chýbajú peniaze. Že potrebujem robiť viac…aby to malo hlavu aj pätu. Aby som mala aspoň 800€. V dnešnej dobe kde už málokto zarobí 600-800€. Všetkých v okoli čo poznám ich platy sú okolo 1200€. Plus rôzne bonusy. Ona sa tvári že ma počúva. Ale robí si po svojom. A ešte sa ma opýta , že prečo si u nej už nic nekúpim ….. a milión krat dom jej povedala že už nemám na to peniaze. Že je obrovska drazoba. Ona ma stále vníma ako za čias že som peniaze mala. A ako keby si myslela , že sa len hrám že nemám peniaze. Ona ako keby nevedela pochopiť , že tie časy sú už preč. A ďalšia vec je. Že som sa dozvedela , že majú nehnuteľnosti ktore davaju do nájmu. 3 nové autá A peniaze im nechýbajú nonstop ma plnú peňaženku so 100 eurovkami. Obchod zarobí iba ma nájom keď to zrátam. Vôbec netuším odkiaľ berú peniaze. Majú len obchod z ktorého ich nemajú. To je len to čo viem. Nie závisť. Nech majú. Ale nech dá zarobiť aj mne a nie že ona na mne šetri. Teraz idú Vianoce. A zasa ma dáva len po pár dňoch. Aj keď som jej milión krat povedala že potrebujem robiť a zarobiť na Vianoce. Mňa napáda nájsť si inú prácu. Lenze ja tu svoju milujem. A mám hendikep kde môžem robiť len ľahko .. nesmiem nic ťažké dvíhať a namáhať sa. Už som bola v dvoch obchodoch sa pýtať. Lenze mne sa tam nepáčilo. Od 9 do 9 skoro na nohách./ v svojej sedím kým nepríde zákazník / Práca s figurinami . Tie nemôžem dvíhať. Ani krabice. Plat 900-1000€. Aj bonusy. Tu kde pracujem. Nemám ani stravné lístky. Ani nedele ako sviatok platené. Proste. Plat 600-700€. Chcem sa opýtať ,, tie ktoré robíte takto v butikoch koľko zarábate. A ako by ste toto riešili.
@zuzana76 rozumiem.
@anonym_autor https://www.profesia.sk/praca/?search_anywhere=... tu si pozri, neviem odkial si
@anonym_autor take tie obchody sinsay, tedi, pepco, kik, ved je tolko moznosti ist robit predavacku
@zuzana76 ale tam si myslim, ze by to nezvladla. Vyklada sa tovar, ktory chodi na velkych paletach, velke krabice sa vybaluju. To je fyzicky narocne. Robila som v Kiku 4 roky
@anonym_252d01 len neviem čo jej ma chybat keď mi dá 200€ navyše. Keď podľa toho čo viem. Nemajú problém s peniazmi
@anonym_autor využíva tá ako lacnú pracovnú silu.Mala by si jasne vedieť koľko dní z mesiaca budeš robiť a nie ako sa jej hodi.Kto by tam robil, keď nikdy nevie aku bude mať výplatu.Mas aj partnera, muža a iný príjem či si závislá na jej plate?nečítam vsetko
@martinkatinka že sa to zatrhlo proti takým podnikateľom čo využívali prácu na čierno.
@anonym_autor ako kamoska jej teda na priamo povedz: Betka, neviem vyzit z platu, ktory mam u teba, musim pracovat na plny uvazok a budem si musiet teda hladat inu pracu. Dufam, ze mi rozumies. nerada by som odisla, paci sa mi praca u teba, som tu inak spokojna, ale teda bohuzial nevyzijem. 600 eur je naozaj malo.
@anonym_autor take tie obchody sinsay, tedi, pepco, kik, ved je tolko moznosti ist robit predavacku
@zuzana76 ďakujem za tieto ponuky ale narobiť sa ako mulica. Mať hmotnú zodpovednosť . Mať naložené ako dva Osle. Byt celý deň na nohách. Za 850€. A ešte ma bude niekto buzerovat. Tak ďakujem. V jednom robila známa. Povedala nikdy viac. Robila vedúcu za 1000€. A naložené mala za dva kone. A teraz sa tu do mňa obujete. Že sa mi nechve vlastne robiť. To nie je o tom. Ja si hlavne uvedomujem že nie som otrok ako veľa ľudí chodí s hnusom do Prace. A to ja nechvem.
@anonym_autor Ty robíš 10 dní v mesiaci a fňukáš, že máš len 700€?
@vulka odpracuje 120 hodín mesačne čo je viac ako 2/3 úväzok.
@zuzana76 ďakujem za tieto ponuky ale narobiť sa ako mulica. Mať hmotnú zodpovednosť . Mať naložené ako dva Osle. Byt celý deň na nohách. Za 850€. A ešte ma bude niekto buzerovat. Tak ďakujem. V jednom robila známa. Povedala nikdy viac. Robila vedúcu za 1000€. A naložené mala za dva kone. A teraz sa tu do mňa obujete. Že sa mi nechve vlastne robiť. To nie je o tom. Ja si hlavne uvedomujem že nie som otrok ako veľa ľudí chodí s hnusom do Prace. A to ja nechvem.
@anonym_autor tak fakt sa neda inak poradit. Nic nevies robit. Mnoho veci nemozes kvoli zraneniu. Ona ti plati to minimum, okrem teda tych obedov a vikendov. Ak sa naozaj vyhybas zodpovednosti, tak bohuzial, ina cesta neexistuje, len sklonit hlavu a pokracovat za 600.
@anonym_autor tak v case volna nejake brigady, roznasanie letakov - netusim ako platia, upratovanie bytov - neviem ci zvladnes
@anonym_autor ako kamoska jej teda na priamo povedz: Betka, neviem vyzit z platu, ktory mam u teba, musim pracovat na plny uvazok a budem si musiet teda hladat inu pracu. Dufam, ze mi rozumies. nerada by som odisla, paci sa mi praca u teba, som tu inak spokojna, ale teda bohuzial nevyzijem. 600 eur je naozaj malo.
@zuzana76 takto nejak som jej to veľa krat napísala , keďže si píšeme cez socialne siete…. Urobila so seba hlúpu. Dala ma o jeden deň viac. Zalepila oči. A potom staré koľaje.
@zuzana76 takto nejak som jej to veľa krat napísala , keďže si píšeme cez socialne siete…. Urobila so seba hlúpu. Dala ma o jeden deň viac. Zalepila oči. A potom staré koľaje.
@anonym_autor takze nie je ziadna kamaratka, zobud sa uz. Bud pojdes inam, alebo zostanes tu za 600.
@anonym_autor prečo by ti mala zdvihnút plat od januára?vidis, že nechce počúvať.Bud jej rovno povies chcem, aby som odrobila do mesiaca xy služieb, alebo budem musieť skončiť.Ty vieš či ti to stojí za to riziko, že ťa náhradi niekým iným.Zatilal si hľadaj brigádu ako krajcirka na doma cez FB skupinky daj si inzerát.Z kamarátstva nevyžijes, aj tak vy ste kamarátky
Máš hendikep, ale nerobilo ti problém dať za handry 500e mesačne a žila si z úspor, to dá hlavu 🤦♀️
Máš hendikep, ale nerobilo ti problém dať za handry 500e mesačne a žila si z úspor, to dá hlavu 🤦♀️
@anonym_8ffcf0 mám ho dva roky
@anonym_8ffcf0 mám ho dva roky
@anonym_autor obuv, chantall, bandi obleky - krajcirka?
@anonym_autor obuv, chantall, bandi obleky - krajcirka?
@zuzana76 ja si inak myslim, ze ona ani inam nechce ist robit.
@anonym_8ffcf0 To tak mohla robila pred úrazom, teraz to už nevyjde.
Ale lepšie by bolo napr. keby ste v tom butiku si dali aj činnosť , že aj upravujete odevy a to by si robila doma cez voľné dni a ak by toho bolo viac, tak by mala majiteľka možnosť zvýšiť plat.
@zuzana76 ja si inak myslim, ze ona ani inam nechce ist robit.
@martinkatinka ja viem, ale tak musi teda brat plat, ktory jej dava tato.
@martinkatinka ja viem, ale tak musi teda brat plat, ktory jej dava tato.
@zuzana76 ved to ano. Ale toto je cele take 🤷 vies, v butiku sa zas tak fyzicky nenadrie ako inde, nechce ist robit inde, ona proste chce len viac penazi. Pritom ani nevie aku ma zmluvu.
Napisem to skaredo, ale je hlupa a necha sa vyuzivat, pretoze je ekonomicky negramotna.
@anonym_autor Ty robíš 10 dní v mesiaci a fňukáš, že máš len 700€?
@vulka robí desať dní v mesiaci, ale 12 hodín denne, veď tak robia kuchári krátky a dlhý týždeň a zarobia pomaly tri krát toľko.
@anonym_autor toto nie je kamarátka, toto je vychcana ženská, ktorá ťa zneužíva.
Čo by som robila? Intenzívne si hľadala inú prácu.
@zuzana76 ved to ano. Ale toto je cele take 🤷 vies, v butiku sa zas tak fyzicky nenadrie ako inde, nechce ist robit inde, ona proste chce len viac penazi. Pritom ani nevie aku ma zmluvu.
Napisem to skaredo, ale je hlupa a necha sa vyuzivat, pretoze je ekonomicky negramotna.
@martinkatinka ved ja viem, ale tak bohuzial, bud makam a mam, alebo mam lazo plazo a nemam
@anonym_autor tak bud budes dalej sedkat v lazo plazo praci, a mat maly ale objemu prace adekvatny prijem, alebo pojdes trocha makat ale zarobis viac
@anonym_da15be no ale kuchar sa nadre a poriadne
@zuzana76 to je síce pravda, ale tuto je jasné, že ju "kamarátka" krásne roky využíva
@anonym_265958 môžem
Opýtať koľko dostávate id ? A čo máte za hendikep. Keďže ste anonym. Nebude problém odpovedať. Či ? Ďakujem
@anonym_autor ja som mala vážnu nehodu a zranené obe nohy vážne, čiže tam mám pohybové a neurologické obmedzenia. Mala som dobrý príjem, čiže aj ID mám vyšší.
Ak mi zamestnavatel nevie zabezpecit pracovny cas tak, aby som si naplnil pracovny fond tak sa dohodnem na dnoch v ktore som ochotny pracovat a hladam si druhu pracu aby som nerobil na polovicny uvazok.
Ty od nej ziadas vacsi plat a viac hodin, ale ak tam sama pracuje tak zrejme nepotrebuje cloveka na plny uvazok. Bokovku alebo inu pracu si si mala riesit uz roky dozadu vratane ID.
Ona ako zamestnavatel pozera hlavne na to, aby sa ona mala dobre a kseft bezal. Bohuzial, tu sa zase raz ukazuje, ze kazdy je nahraditelny. Vie, ze ak odides tak si najde druhu cize z jej perspektivy si v uzkych ty a nie ona ktora parkuje 3 auta pred domom.
@majamat poviem tak keby to bol iba zamestnávateľ. Nahlasim ho. Takto nemôžem. A neviem ako jej to povedať. Tu sa dá jedine povedať že dávam výpoveď. Lebo sa nedá žiť so 600€ mesačne. Lenze prácu inú nemám. Iba obzeram. A musi to byt nenáročné. Patrične k môjmu vzdelaniu. Viem robiť iba v butiku. A robila som chvíľu servirku. Aj v inom butiku. Do tých prác som nechodila v pohode. Nepáčilo sa mi. Táto práca mi vyhovuje po všetkých smeroch len finančne sa to už nedá zvládať takto. A ja neviem ako z bludneho kruhu.
@anonym_autor prepac, si beznadejny pripad. Pracu, kde si z teba urobili doslova handru, na ktorej sa tvoja "kamaratka" doma vyborne bavi, nazyvas vysnivana praca. Samu seba zhadzujes, ze nic robit nevies. Este raz sa pytam: mas mentalny hendikep? Lebo ak nie, dokazes sa naucit aj nieco ine. Nemusi to byt jadrova fyzika, ale keby si co len trochu chcela, za 15 rokov si mohla mat urobenych x kurzov, mohla si na sebe pracovať. Lenze ty nechces. Hendikep mas 2 roky, tych predošlých 13 rokov si co robila, aby si sa mala lepsie? Do inej roboty nechces, lebo nejaka ina kamaratka ti povedala, ze nikdy viac. AKU RADU CHCES? AK SI SAMA NEPOMOZES, NIKTO TI NEPOMOZE!

@anonym_autor a hendikepu samozrejme
@anonym_autor no musis sa rozhodnut co uribis. ak chces viac, nemozes dufat, to ti nepomoze. ten inspektorat je vhdonejsi vo vlekom kolektive, resp ked je aspon par zamestnancov nie jeden. no takto sama si akurat vyrobis nepriatelske prostredie.
mozes pohrozit vypovedou, ale pisala si, ze keby nieco chces, tak ti da vypoved a zoberie brigadnicku, cize ona s tym nebude mat problem a vykasle sa na teba.
neviem ci nieco dosiahnes. zas na druhej strane, moze sa stat, ze porozmysla, zisti, ze by nerada menila, ze jej vyhovujes a mozno nieco s tym urobi.
porozpravaj sa s nou urcite. prednes poziadavky - aj tie priplatky za sluzby podla zakonnika prace - soboty, nedele, tiez stravne listky, ci peniaze na stravu. neviem kolko je minimum.
no hlavne by si si fakt mala odkontrolovat,c o mas v zmluve, nech ta neicim neprekvapi. mozes zaciernit a dat sem,a ko ti tu radili.
a teda povedz jej tak, ez by si chcela zvysit plat, ze ho mas nozky a nevyzijes z toho, ze hoci mas pracu rada, ale ak nie, budes sa musiet poobzerat po inej praci. nech ti ale navrhne cokolvek ( okrem vypovede ), na tych priplatkoch a stravnych listkoch trvaj, to je fakt zo zakona a ona porusuje zakon.