icon

Ako zvládať nízky plat v obľúbenej práci?

27. nov 2025

Chvem sa poradiť. Dlhšiu dobu rozmýšľam čo urobiť. Netuším…. Kde začať…. Pred 15rokmi som začala pracovať na pracovisku ktoré som si nejak pritiahla , veľmi som tam chcela pracovať. A mne sa to podarilo. Moj svet. A mladá majiteľka s ktorou som si sadla. Začali sme byt kamarátky . Pracovala som pre ňu spokojná. Plat na tu dobu ok. A ja som mala pomimo zárobok … takže mi peniaze nejak mechybali. Podotknem , že sa jedna o drahší butik. Veľa som si u nej kupovala. Na tu dobu tam rifle stali 70€. / pred 15 rokmi / chodili len fakt ľudia čo mali peniaze. Mesačne som jej nechávala aj 500€. Na oblečení. Na tu dobu. Skôr to čo som u nej zarobia som tam nechala a to čo som mala mimo z toho žila. Lenze pomaly po rokoch sa začali meniť situácie. Tie nebudem detajlovat. Idem na situáciu dnes. Moj bočný prídem je už minimálny. A plat u nej 700€. Nonstop nemám peniaze. Teraz kameň úrazu ….my sa striedame v práci. Ona ma svoje klientky. Ja idem keď chce voľno …. Takže veľa krat sa stane že ma dá 10 dni v mesiaci a mám len 600€. V lete ma dáva viac. Lebo samozrejme je leto a chce si užívať. Vtedy mám aj 900€. To je ale len 2 mesuace z celého roka. Kameň úrazu.vela krat som sa jej zdoverila , že mi chýbajú peniaze. Že potrebujem robiť viac…aby to malo hlavu aj pätu. Aby som mala aspoň 800€. V dnešnej dobe kde už málokto zarobí 600-800€. Všetkých v okoli čo poznám ich platy sú okolo 1200€. Plus rôzne bonusy. Ona sa tvári že ma počúva. Ale robí si po svojom. A ešte sa ma opýta , že prečo si u nej už nic nekúpim ….. a milión krat dom jej povedala že už nemám na to peniaze. Že je obrovska drazoba. Ona ma stále vníma ako za čias že som peniaze mala. A ako keby si myslela , že sa len hrám že nemám peniaze. Ona ako keby nevedela pochopiť , že tie časy sú už preč. A ďalšia vec je. Že som sa dozvedela , že majú nehnuteľnosti ktore davaju do nájmu. 3 nové autá A peniaze im nechýbajú nonstop ma plnú peňaženku so 100 eurovkami. Obchod zarobí iba ma nájom keď to zrátam. Vôbec netuším odkiaľ berú peniaze. Majú len obchod z ktorého ich nemajú. To je len to čo viem. Nie závisť. Nech majú. Ale nech dá zarobiť aj mne a nie že ona na mne šetri. Teraz idú Vianoce. A zasa ma dáva len po pár dňoch. Aj keď som jej milión krat povedala že potrebujem robiť a zarobiť na Vianoce. Mňa napáda nájsť si inú prácu. Lenze ja tu svoju milujem. A mám hendikep kde môžem robiť len ľahko .. nesmiem nic ťažké dvíhať a namáhať sa. Už som bola v dvoch obchodoch sa pýtať. Lenze mne sa tam nepáčilo. Od 9 do 9 skoro na nohách./ v svojej sedím kým nepríde zákazník / Práca s figurinami . Tie nemôžem dvíhať. Ani krabice. Plat 900-1000€. Aj bonusy. Tu kde pracujem. Nemám ani stravné lístky. Ani nedele ako sviatok platené. Proste. Plat 600-700€. Chcem sa opýtať ,, tie ktoré robíte takto v butikoch koľko zarábate. A ako by ste toto riešili.

Strana
z6
rozculena
27. nov 2025
@anonym_autor

@beata_k nie som tam štástna. Skôr ma hnevá prístup “ kamarátky “ stačilo by mi zdvihnúť plat.

@anonym_autor ty vieš o tom,že existuje Zákonník práce a ona ho nedodržiava?

tiika
27. nov 2025

@anonym_autor vieš, existuje aj nejaký Zákonník prace, ktorý sa ma dodržiavať, ktorý chráni najmä zamestnanca pred využívaním a upravuje pracovne vzťahy. Šéfka ho veselo porušuje a ty to tolerujes. Neriešiš to na čo máš nárok, lebo ti ta praca vyhovuje. Vidíš, že všetci známi zarobia viac. Lenze oni takmer určite pracujú na riadnu pracovnú zmluvu, v “normálnych” firmách, robia prácu, ktorú ty odmietaš alebo nemôžeš robiť. Čo teda poradiť?
Buď zostanes tam, kde si, budeš spokojná s prácou ale nespokojná s príjmom (možno dostanes ten dôchodok). Alebo si začneš nárokovať to, na čo máš nárok: odpracovaný tvoj plny pracovný fond inak náhrada za prekážky na strane zamestnávateľa, príplatky za víkendy a sviatky, stravné lístky.., Alebo trvaj na určitom minimálnom počte pracovných dni či nejakom minimálnom mesačnom prijme. Horšie to byt nemôže. Podľa mna nemáš, čo stratiť. Prinajhoršom ta odmietne.
V prípade, ak by ta chcela z tohto dôvodu prepustiť, mozes pripadne pritvrdiť, ze budeš to riešiť inak, s úradmi. Nie ako vyhrazku, ale informáciu - holý fakt.

maranco
27. nov 2025

Už si našla tú výplatnú pásku?
Koľko dní dovolenky máš do roka?

neviem_123
27. nov 2025

Skus si teda najst inu pracu ako doplnkovu, ale prestuduj si tu zmluvu aby si ozaj nerobila nacierno🫣

gemerka17
27. nov 2025

@anonym_autor Ty si si aj po sebe prečítala čo si napísala ? To, že ťa majiteľka využíva a z časti okráda je pravda, ale zas máš kopec výhod v tejto práci aj ty. A SAMA TO DOBRE VIEŠ. Preto si tu skysla 15 rokov. Stále točíš o peniazoch ale tie výhody a benefity nevidíš ale zároveň vieš, že inde je to horšie. Treba sa naliať čistého vína ako na tom si na trhu práce: nemáš vzdelanie, prax zameranú na jednu činnosť, žiadne skilly, žiadny jazyk, máš hendikep, podľa toho ako sa vyjadruješ a konáš asi aj mentálny hendikep, na sebe pracovať nechceš, a nonstop píšeš nemôžeš to a hento. Vo výsledku hľadáš ľahkú prácu za veľa peňazí. To by chcel fakt každý. Ideálne začni chodiť na pohovory a uvidíš, či sa ti niečo nenaskytne iné, lepšie ak máš ten pocit. Kamarátka si nájde za teba ľahko náhradu. A áno, žiaľ treba pochopiť, že je to kamarátkin butik a ona určuje pravidlá, buď ti to vyhovuje alebo nie. Na to čo robíš je plat adekvátny. Máš ho menší len z dôvodu času stráveného v práci. Nevidím dôvod aby ti kamarátky zdvihla plat a dala pracovať viac dní. Očividne ťa aj berie, že máš o kolečko menej, keď porušuje zákonník práce 15 rokov a ty nič, napr. tie stravné lístky, atď.

maranco
27. nov 2025
@majamat

@anonym_autor minimalna hruba mzda na hodinu je od januara 5,259. ty mas hrubu mzdu 7,23. takze vobec ti zdvihnut nemusi.
no to, ze ti nedava stravvne listky,a ni nepreplaca stravu a nedava priplatky za soboty, ci nedele, to je nezakonne. neviem kolko je priplatok za nedelu, ale tam by si nieco navrch ziskala a teda na stravnych listkoch tiez.

@majamat neviem kolko je priplatok za nedelu, ale tam by si nieco navrch ziskala

za nedeľu má byť 100% príplatok takže namiesto 60€ by mala mať 120€ za deň

tiika
28. nov 2025
@maranco

@majamat neviem kolko je priplatok za nedelu, ale tam by si nieco navrch ziskala

@maranco len doplním pre upresnenie 100% minimálnej mzdy na hodinu, nie priemernej @majamat

majamat
28. nov 2025
@maranco

@maranco nemyslim si, ze 100%, ja som statny zamestnanec a mam okolo 50%.

anonym_8ffcf0
28. nov 2025
@majamat

@maranco nemyslim si, ze 100%, ja som statny zamestnanec a mam okolo 50%.

@majamat zákonník práce nie je o myslení si 😃 je to 100 percent min mzdy na hodinu

majamat
28. nov 2025
@anonym_8ffcf0

@majamat zákonník práce nie je o myslení si 😃 je to 100 percent min mzdy na hodinu

@anonym_8ffcf0 ok, je to tak, len si dopisaala tu minimalku, cize ten kto ma viac, enma 100%. takze to ej tam dolezite, hoci sa to zda ako detail. a to bolo az v druhom komente.
no tvpja odpoved na mna je nevhodne formulovana, lebo rozmyslat nad tym co kde je a vymysliet nieco konkretne, su 2 rozdielne veci. ja som nevymysla priplatok, len som rozmysla aky by mal byt. je predsa normalne, ze clovek rozmysla, aj ked patra v pamati, to este neznanamena, ze nieco myslenim vytvara.

yoginka231
28. nov 2025

Čo robíš celý mesiac? A keď si v butiku a je prázdny? Mala si sa vzdelávať pracovať na sebe, 15 rokov robit s prepačenim predavačku je na hanbu. A potom jedine čo ponúkneš je výhovorka - som invalid. Mám kamarátku čo je na vozíku a má obrovské problémy a napriek tomu sa snaží a vzdeláva, pozri sa na seba. 15 rokov sedíš na zadku.

anonym_5965fe
28. nov 2025

@anonym_autor mrzí ma to. Trošku ťa upokojim, ja robím asistentku učiteľa a zarábam 820 v čistom. Tiež ma práca baví, no na život je to málo

Strana
z6