Ako zvládať nízky plat v obľúbenej práci?
Chvem sa poradiť. Dlhšiu dobu rozmýšľam čo urobiť. Netuším…. Kde začať…. Pred 15rokmi som začala pracovať na pracovisku ktoré som si nejak pritiahla , veľmi som tam chcela pracovať. A mne sa to podarilo. Moj svet. A mladá majiteľka s ktorou som si sadla. Začali sme byt kamarátky . Pracovala som pre ňu spokojná. Plat na tu dobu ok. A ja som mala pomimo zárobok … takže mi peniaze nejak mechybali. Podotknem , že sa jedna o drahší butik. Veľa som si u nej kupovala. Na tu dobu tam rifle stali 70€. / pred 15 rokmi / chodili len fakt ľudia čo mali peniaze. Mesačne som jej nechávala aj 500€. Na oblečení. Na tu dobu. Skôr to čo som u nej zarobia som tam nechala a to čo som mala mimo z toho žila. Lenze pomaly po rokoch sa začali meniť situácie. Tie nebudem detajlovat. Idem na situáciu dnes. Moj bočný prídem je už minimálny. A plat u nej 700€. Nonstop nemám peniaze. Teraz kameň úrazu ….my sa striedame v práci. Ona ma svoje klientky. Ja idem keď chce voľno …. Takže veľa krat sa stane že ma dá 10 dni v mesiaci a mám len 600€. V lete ma dáva viac. Lebo samozrejme je leto a chce si užívať. Vtedy mám aj 900€. To je ale len 2 mesuace z celého roka. Kameň úrazu.vela krat som sa jej zdoverila , že mi chýbajú peniaze. Že potrebujem robiť viac…aby to malo hlavu aj pätu. Aby som mala aspoň 800€. V dnešnej dobe kde už málokto zarobí 600-800€. Všetkých v okoli čo poznám ich platy sú okolo 1200€. Plus rôzne bonusy. Ona sa tvári že ma počúva. Ale robí si po svojom. A ešte sa ma opýta , že prečo si u nej už nic nekúpim ….. a milión krat dom jej povedala že už nemám na to peniaze. Že je obrovska drazoba. Ona ma stále vníma ako za čias že som peniaze mala. A ako keby si myslela , že sa len hrám že nemám peniaze. Ona ako keby nevedela pochopiť , že tie časy sú už preč. A ďalšia vec je. Že som sa dozvedela , že majú nehnuteľnosti ktore davaju do nájmu. 3 nové autá A peniaze im nechýbajú nonstop ma plnú peňaženku so 100 eurovkami. Obchod zarobí iba ma nájom keď to zrátam. Vôbec netuším odkiaľ berú peniaze. Majú len obchod z ktorého ich nemajú. To je len to čo viem. Nie závisť. Nech majú. Ale nech dá zarobiť aj mne a nie že ona na mne šetri. Teraz idú Vianoce. A zasa ma dáva len po pár dňoch. Aj keď som jej milión krat povedala že potrebujem robiť a zarobiť na Vianoce. Mňa napáda nájsť si inú prácu. Lenze ja tu svoju milujem. A mám hendikep kde môžem robiť len ľahko .. nesmiem nic ťažké dvíhať a namáhať sa. Už som bola v dvoch obchodoch sa pýtať. Lenze mne sa tam nepáčilo. Od 9 do 9 skoro na nohách./ v svojej sedím kým nepríde zákazník / Práca s figurinami . Tie nemôžem dvíhať. Ani krabice. Plat 900-1000€. Aj bonusy. Tu kde pracujem. Nemám ani stravné lístky. Ani nedele ako sviatok platené. Proste. Plat 600-700€. Chcem sa opýtať ,, tie ktoré robíte takto v butikoch koľko zarábate. A ako by ste toto riešili.
@anonym_autor vieš, existuje aj nejaký Zákonník prace, ktorý sa ma dodržiavať, ktorý chráni najmä zamestnanca pred využívaním a upravuje pracovne vzťahy. Šéfka ho veselo porušuje a ty to tolerujes. Neriešiš to na čo máš nárok, lebo ti ta praca vyhovuje. Vidíš, že všetci známi zarobia viac. Lenze oni takmer určite pracujú na riadnu pracovnú zmluvu, v “normálnych” firmách, robia prácu, ktorú ty odmietaš alebo nemôžeš robiť. Čo teda poradiť?
Buď zostanes tam, kde si, budeš spokojná s prácou ale nespokojná s príjmom (možno dostanes ten dôchodok). Alebo si začneš nárokovať to, na čo máš nárok: odpracovaný tvoj plny pracovný fond inak náhrada za prekážky na strane zamestnávateľa, príplatky za víkendy a sviatky, stravné lístky.., Alebo trvaj na určitom minimálnom počte pracovných dni či nejakom minimálnom mesačnom prijme. Horšie to byt nemôže. Podľa mna nemáš, čo stratiť. Prinajhoršom ta odmietne.
V prípade, ak by ta chcela z tohto dôvodu prepustiť, mozes pripadne pritvrdiť, ze budeš to riešiť inak, s úradmi. Nie ako vyhrazku, ale informáciu - holý fakt.
Už si našla tú výplatnú pásku?
Koľko dní dovolenky máš do roka?
Skus si teda najst inu pracu ako doplnkovu, ale prestuduj si tu zmluvu aby si ozaj nerobila nacierno🫣
@anonym_autor Ty si si aj po sebe prečítala čo si napísala ? To, že ťa majiteľka využíva a z časti okráda je pravda, ale zas máš kopec výhod v tejto práci aj ty. A SAMA TO DOBRE VIEŠ. Preto si tu skysla 15 rokov. Stále točíš o peniazoch ale tie výhody a benefity nevidíš ale zároveň vieš, že inde je to horšie. Treba sa naliať čistého vína ako na tom si na trhu práce: nemáš vzdelanie, prax zameranú na jednu činnosť, žiadne skilly, žiadny jazyk, máš hendikep, podľa toho ako sa vyjadruješ a konáš asi aj mentálny hendikep, na sebe pracovať nechceš, a nonstop píšeš nemôžeš to a hento. Vo výsledku hľadáš ľahkú prácu za veľa peňazí. To by chcel fakt každý. Ideálne začni chodiť na pohovory a uvidíš, či sa ti niečo nenaskytne iné, lepšie ak máš ten pocit. Kamarátka si nájde za teba ľahko náhradu. A áno, žiaľ treba pochopiť, že je to kamarátkin butik a ona určuje pravidlá, buď ti to vyhovuje alebo nie. Na to čo robíš je plat adekvátny. Máš ho menší len z dôvodu času stráveného v práci. Nevidím dôvod aby ti kamarátky zdvihla plat a dala pracovať viac dní. Očividne ťa aj berie, že máš o kolečko menej, keď porušuje zákonník práce 15 rokov a ty nič, napr. tie stravné lístky, atď.
@anonym_autor minimalna hruba mzda na hodinu je od januara 5,259. ty mas hrubu mzdu 7,23. takze vobec ti zdvihnut nemusi.
no to, ze ti nedava stravvne listky,a ni nepreplaca stravu a nedava priplatky za soboty, ci nedele, to je nezakonne. neviem kolko je priplatok za nedelu, ale tam by si nieco navrch ziskala a teda na stravnych listkoch tiez.
@majamat neviem kolko je priplatok za nedelu, ale tam by si nieco navrch ziskala
za nedeľu má byť 100% príplatok takže namiesto 60€ by mala mať 120€ za deň
@majamat zákonník práce nie je o myslení si 😃 je to 100 percent min mzdy na hodinu
@anonym_8ffcf0 ok, je to tak, len si dopisaala tu minimalku, cize ten kto ma viac, enma 100%. takze to ej tam dolezite, hoci sa to zda ako detail. a to bolo az v druhom komente.
no tvpja odpoved na mna je nevhodne formulovana, lebo rozmyslat nad tym co kde je a vymysliet nieco konkretne, su 2 rozdielne veci. ja som nevymysla priplatok, len som rozmysla aky by mal byt. je predsa normalne, ze clovek rozmysla, aj ked patra v pamati, to este neznanamena, ze nieco myslenim vytvara.
Čo robíš celý mesiac? A keď si v butiku a je prázdny? Mala si sa vzdelávať pracovať na sebe, 15 rokov robit s prepačenim predavačku je na hanbu. A potom jedine čo ponúkneš je výhovorka - som invalid. Mám kamarátku čo je na vozíku a má obrovské problémy a napriek tomu sa snaží a vzdeláva, pozri sa na seba. 15 rokov sedíš na zadku.
@anonym_autor mrzí ma to. Trošku ťa upokojim, ja robím asistentku učiteľa a zarábam 820 v čistom. Tiež ma práca baví, no na život je to málo

@beata_k nie som tam štástna. Skôr ma hnevá prístup “ kamarátky “ stačilo by mi zdvihnúť plat.
@anonym_autor ty vieš o tom,že existuje Zákonník práce a ona ho nedodržiava?