icon

Ako zvládať únavu a vyčerpanosť z práce?

10. feb 2024

Pracujem od svojich 23 rokov,(ked som skoncila VS) teraz mam 29. Pracujem v korporatnom prostredi, sef je celkom zhovievavy. Prace mam stale dost, ale väčšinou nikdy viac ako 40 hodin tyzdenne, nadcasy ostavam tak 2x do roka, inak je to tych 40 hodin. Mozem pracovat 2 dni do tyzdna aj z domu. Mame open office a to ma dost vycerpava, neustaly ruch a hluk. Som introvert. mam partnera ale deti zatial nie. Dovolenku mam 5 tyzdnov. Tento moj zivot by niekto vnimal ako nenarocny, nemam deti, zdravotne problemy nemam ziadne vazne, aj ked mam obcas uzkosti a problem so stresom. Ja som ale stale unavena, ked idem po praci s kamaratkou na veceru, na druhy den som uplne unavena, neproduktivna. Akoby som zvladala len tu pracu a domacnost a okrem toho uz nic ine. venujem sa sportu, rada travim cas v prirode, ale okrem sportu, domacnosti a manzela nemam na nic ine energiu ani chut. Akoby na mna 40 hodinovy pracovny tyzden bol prilis vela. Na dovolenke vzdy obzijem, no po prichode domov som po mesiaci v praci opäť na tom istom. Unava, energia v podstate len na pracu, sport, domacnost ale na nic ine. Tym padom mam malo kamaratov, lebo ich zanedbavam. Otazka je: som jedina, ktora sa takto citi, alebo je toto bezny dospelacky zivot? Beriem rozne vitaminy, takze nemam nedostatok Magnezia alebo zeleza atd. Pred par mesiacmi mi brali krv a vysledky som mala vsetko v norme. Poradte mi co mam robit, lebo ja nechcem zit len pre pracu a domacnost. Som zufala, budte ku mne prosim mile 🙏

subartic
12. feb 2024

@dkethe korporáty to je neustály tlak na výkon , výkon nemá hranice. Splní sa plán a ďalší plán je o tretinu vyšší . Otvorené kancelárie , neustály hluk , telefonáty , stále nejaké sedenia s nadriadenými alebo podriadenými , pracovná doba je taká akoby som to povedala neohraničená . Ja som pracovala v nadnárodnom korporáte ktorý mal spoločnosť asi každej s prepáčením prdeli sveta. Bola som na pomerne vysokej pozícii , čo však so sebou prinášalo neustále telefonáty z ústredia ( iná krajina ) , denne aj cez 50 emialov s prílohami , tabuľky , bol to korporát ktorý predával vysokošpecializované stroje a jediné čo ich zaujímalo boli tržby , zisk a prelievanie ziskov z jednej krajiny do druhej . Ako človek si ich nezujímal , bol si pre nich len výrobný nástroj ak si ochorel , hneď ťa nahradili niekým iným , žena ktorá odišla na materskú už sa nevrátila , rovno sa s ňou dohodli na odchode a odstupnom. Vydržala som to zopár rokov a som odišla, ani ten plat mi za to nestál .

subartic
12. feb 2024

Inak super film ktorý presne vystihuje atmosferu v korporáte a zároveń ju podáva až vulgárne vtipne je Jedeme na teambuilding. Je to komédia ale krásne vystihuje fungovanie v takýchto spoločnostiach , miestach ma až mrazilo keď som to videla aké je to identické . Práve beži v kinách .

gabriela1692
12. feb 2024

@mikitilik29 nech sa páči môžete sa vymeniť. Vy sa pipmete o 15 a idete domov..Ja si tie nedoriešené veci taham domov..A z každej strany na vás idu s otazkami kedy za jak dlho prečo ako..

katka700
12. feb 2024

Autorka, ak je šéf ok, vypýtaj si trvalý homeoffice a do práce choď len raz do týždňa.

mikitilik29
12. feb 2024

@gabriela1692 ved choďte robiť do pekárne, do kuchyne kde si ani na WC nemôžte odbehnúť kedy chcete. Prestávka pol hodinu a ani minúta navyše. Nie to že by bola reč o kávičke

jana_eyre_2
12. feb 2024

Jemine, teraz to tu začne kto to má v práci ťažšie? Typicky ženské predbiehanie..

subartic
12. feb 2024

@jana_eyre_2 nemyslím si že tu ide o predbiehanie , ale ak niekto nerobil v takomto prostredí , tak si myslí že len práca napr. v spomínanom sektore ako je gastro je náročná . A tiež sú pekárne a pekárne a kuchyne a kuchyne , v mnohých sa ide v normálnom pracovnom tempe a v niektorých zbesilo . Lenže to človek odrobí , prezlečie sa , zavrie dvere a čistá hlava. V korporátoch toto neexistuje, sobota , nedeľa , sviatky ti idú emialy s požiadavkou , včera už bolo neskoro a samozrejme sa očakáva že to budeš hneď a teraz riešiť. Ten kto sa tomu podvolí po pár rokoch skončí .

subartic
12. feb 2024

napríklad ja neberiem žiadneho klienta , kde je podiel viac ako 50 % azijského kapitálu . Jednoducho ich slušne odmietnem . Práve pre ich spôsob pracovného nasadenia a zaobchádzania s ľudmi , či už s zamestnancami alebo externými dodávateľmi . V podstate sme pre nich nedochviľné lenivé hnidy, ktoré treba neustále naháňať bičom .

jana_eyre_2
12. feb 2024

@subartic nenarazala.som na tvoj komentár, ale na tie ktoré sa začínajú posielať do svojej práce, lebo práca druhých sa vždy robí ľahšie z teoretickej pozície.. myslím že každá máme to svoje a nemusíme si tu dokazovať ktorá viac "trpí" svojou robotou..

lucia7933
12. feb 2024

ja som to v podstate mala tak isto...sice som nepracovala v korporate ale v podstate velmi podobne, open space , je nas v kancelarii vela, hluk...7 rokov bude tento rok ako som tam. (mam 30r) ..ale nastastie za 2 mesiace odchadzam na matersku a neviem sa uz dockat ze odtial odídem...proste uz som bola posledny rok totalne vyhorena z tej prace, musim sa do tej prace nutit, lebo ma nebavi...avsak platovo to je super tak preto som povedala ze do materskej vydrzim ale uz sa tam nevratim

jana_eyre_2
12. feb 2024

@subartic a inak, ja som robila aj v korporate, aj v malej firmicke uctovnictvo, aj v obchode a teraz v logistike obrovskej celosvetovej spolocnosti a môžem naozaj povedať že všade sa nájde niečo čo človeku prekáža a má toho plnú hlavu.. netreba pozerať na ostatné práce ako "ľahšie" a ako "ťažšie"..

subartic
12. feb 2024

@jana_eyre_2 ale tu nejde o to čo človeku prekáža , všade sa niečo najde. Tu ide o vyčerpanosť a to psychickú , u mnohých až takú že sa nedokážu ráno postaviť z postele a normálne fungovať. Citlivejší ľudia čo odišli z korporátov sú často aj dlhodobo na PN aby sa zotavili . Ja som proste odišla, mesiac som bola doma a fungovala som ďalej . Moja kolegyňa odišla a bola skoro rok PN čo bola tak neskutočne vyčerpaná a len spala a spala. Teraz pracuje v záhradníctve a je spokojná . Ale ani ja a ani ona by sme tam už nenastúpili za žiadne peniaze .

jana_eyre_2
12. feb 2024

@subartic no toto je téma ako výchova detí 😉 ako som povedala vždy sa ľahšie vidí práca druhých zvonka ako ľahšia ako tá ich ktorú prežívajú.. aj čo sa týka psychického vyčerpania, keď introvert robí napríklad pri nervóznych ľuďoch v obchode tak aj on sa z toho bude dostávať rok ak to nepodchyti.. jednoducho JA si myslím že je úplne zbytočne porovnávať čokoľvek čo človek neprežíva..

barbie2023
12. feb 2024

Mňa niekedy zaujíma, že kto robí tie konflikty v práci, tie zabomysie vojny o blbostiach, tie intrigy.. Keď všade čítam ako sa toho každý stráni a ako nikto nemá rád? 🤷‍♀️

jana_eyre_2
12. feb 2024

@barbie2023 ženy, ako na MK 🤭

subartic
12. feb 2024

@barbie2023 konflikty vznikajú prirodzene , je to zmes rôznych pováh ,sociálnych statusov a ani mužom sa nevyhnú . Le tí to majú jednoduchšie , jednu si uvalia alebo si nadajú škaredo a je kľud. U žien je pokojná zóna často v nedohľadne.

babulkomale
12. feb 2024

@subartic asi sa neboli Aziati pozriet ako pohodovo sa robka v DE alebo FR. A my sa tu ideme strhat.

beronsche
12. feb 2024

@dkethe podla mna specifikum koorporatu je kopa roboty, ktorej uplne chyba zmysel.. reporty, ktore vlastne nik nepotrebuje.. 🤪
Ale samozrejme, nie kazda pozicia je o tom istom.

iva_ab
12. feb 2024

Odíď z práce čím skôr, ja som robila v korporáte rok a pol. Spätne ľutujem 2 veci:
- že som neodišla už po pol roku (zabitý rok môjho života)
- že keď som menila prácu, nedala som si voľno, aj keď som mohla a mala nárok na dávku v nezamestnanosti.
Moja rada, daj výpoveď, na úrade práce sa nahlas na kadejaké kurzy zadarmo, daj sa dokopy, dobehni zameškané v osobnom živote a až potom si nájdi dobrú prácu 🙂

kaja0210
12. feb 2024

Po prvé krvný obraz - nedostatok železa. Po druhé ak to bude v poriadku šport. Začiatky budú ťažké ale nemáš deti, máš na to čas a priestor,takže chôdza každý deň aspoň hodinu, neskôr možno beh. Plus veľa vody a zeleniny. 29 ročná bezdetná musí mať energiu na rozdávanie.
Ak to nepomôže zmeniť prácu!

rutyruth
12. feb 2024

Ja som pred rokom menila prácu. Išla som do štátnej správy. Všetci mladí. Vydržala som tam 2 týždne. Cele zle, všetci dreli ako keby to bol ich posledný deň v práci. Rychle som zistila ze tak toto nie. Nastúpila som do korporatu a nie je nič lepšie. V zime je toho menej čiže taka pohododicka. V sezóne je to horšie ale aspoň skôr ujde deň. Super sú teambuildingy a večierky tak cca 6x do roka. Za mňa úplne super. To len tak aby si si rozmyslela a nešla z kaluze do blata. To ze ta spoločnosť vyčerpáva je v tebe a treba to riešiť. Bude to sociálna fóbia...

sissik
12. feb 2024

Nedochadzas daleko do prace? Aj dochadzanie je vycerpavajuce.

bluka2
12. feb 2024

Ja o sebe viem, že ma vyčerpáva dlhé sedenie. Po 30 minútach nehybnosti telo začína chradnúť. Nastav si budík a potom vstať a pár cvikov alebo do kuchyne, vypiť pohár vody, ku kopirke, ist si kúpiť niečo do bufetu. Po obede dávam prechádzku, také veľké kolecko alebo aj dve. Proste stále hľadám prilezitost na pohyb. Na Home office začínam prechádzkou / behom, je mi to absolútne jedno, mám pocit, že to potrebujem pre zdravie a teda Home office robím tak často ako sa dá, takže odporúčam si dohodnúť viac dni. Vtedy sa aj lepšie menia polohy a všetko lepšie v Home office…

martinami274
12. feb 2024

@mikitilik29 ak by ti čo robia za pásom robili hlavou a mali takú zodpovednosť, tiež by to nezvládli.neviem prečo sa uchylujete k používaniu,že niektorá práca je viac dôležitá a náročná ako druhá.

jeennyv
12. feb 2024

Ako to mas s kolegami? Ja, som po skole tiez robila vo firme na dohodu a mala som tam aj absolventsku prax..…prvy mesiac dva…som rozmyslala len ako tam neist…odist a neviem co..lebo kolektiv otras….potom prisla kolegyna a dodnes uz 8r sme kamosky, normalne ina atmosfera atd my sme jak sardinky 4-5 v malom kancli hroza…ale aspon toto pomohlo, ze sme sa podporili, ale ta chapem..potom moja dalsia praca od 8do5tsj klasika…ale som chodlia o 8 spat lebo som bola psychicky unavena furt to iste ani obedy nikam ist vsetko len tam si nosit, jak kralikaren…ako zmen pracu, ked ta dusi, peniaze zdravie nevyvazia

stormie
12. feb 2024

Ono je velmi nestastne tvrdit ze praca v korporate je “zla”. Ja pracujem uz v druhom a uz by som inam ani nesla. Velmi vela zalezi aky je manager, team a hlavne napln prace ale ked sa ti nepaci mozes zrotovat inam - to je velmi velka vyhoda, nemusis davat vypoved a hladat inde, vela pozicii je len pre internych takze mas vacsie moznosti ako clovek co tam nerobi. Ja v oboch pripadoch robim vpodstate to iste, dost specificka praca ale vzdy sa da kam posunut, naucit sa nieco nove takze ja sa urcite nenudim a nemoze sa mi stat ze upadnem do stereotypu. Ja som nikdy nerobila nadcasy, nikde sa nepipa takze nie kazdy den som musim sediet za pocitacom 8 hodin, vyhoda je flexi pracovna doba - toto vsetko ale velmi zalezi na pozicii, su aj take kde proste musis byt od - do. Predpokladm ze home office ti vyhovuje a v praci sa tiez da “zasit” na kludne miesto - ale ako pisem zalezi na pozicii ale v korporate sa da vzdy zrotovat…

mikitilik29
12. feb 2024

@martinami274 lebo sa len stazujete. Viem to porovnať obe práce tak už sa toľko nesťažujte. Keď je niekto nespokojný v kancli nech zmení robotu.

martinami274
12. feb 2024

@mikitilik29 nie každý je rovnaký..empatia nič nehovorí

babalenka
12. feb 2024

Ahoj akurát riešim niečo podobné.aj ked nepracujem v korporate,ale po ,23 rokoch som menila prácu.momentalne robím u cinana v obchode a už to prestávam zvládať.ja si ťažko zvykám na zmeny na kolektív a teraz môj stav spustila aj moja kolegyňa.bola v práci za druhú a niečo sa udialo zo šéfom číňanom a proste urevana volala ,že už nepríde zo dňa na deň.tym pádom ja som ostala sama na zmene a ja to už nezvládam sama . Zvažujem odchod aj ja ,ale ja sa neviem rozhýbať .lebo neznášam zmeny nemám žiadnu inú prácu aj keď si hľadám posielam životopisy. Len do prace chodím už chodím s odporom.je mi ťažko aj teraz som hore a rozmýšľam ako zvladnem byť zajtra v práci.a to má desi čo bude piatok sobota nedeľa sama len s číňanmi.uz teraz mám zimnicu nervy v kybli a neviem sa rozhodnúť čo ďalej .na úrad práce nechcem ísť ale nechcem ani zotrvať v práci.Mame to ťažké keďže to máme podobne .držím palce nech si vyberieš to správne orechové pre seba.

isabella15
12. feb 2024

@mikitilik29 moj bratranec odišiel z vysokej pozicie v korporate robit za pas... aby si oddychol. takze tak.