Ako zvládnuť 8-hodinovú prácu s dieťaťom?
Keďže dieťa už chodí do škôlky, už pár týždňov si aktívne hľadám prácu. Prednedávnom som mala pohovor na jednu pozíciu a dnes mi volali, že ma berú. Pozícia mi vyhovuje, no pracovná doba je podľa info z mailu 8 hodín + 1 hodina prestávka na obed s tým, že sa začína o 9. Cesta do práce bude takých 40 minút vzhľadom na zápchy, čiže z domu pôjdem o 8 a vracať sa budem asi okolo 7. Dieťa môže vyzdvihnúť manžel, to nie je problém, ale neviem si vôbec predstaviť, ako to budem zvládať. Máte to niekto takto? Alebo hľadať radšej niečo iné?
@tana85 Ja som napr. tak pracovala. Pri mojej pracovnej pozicii som musela byt k dispo do 17:00, kvoli poziadavkam z inych oddeleni. Skor som skoncit nemohla. Hodina cesty tam, hodina cesty domov... A rovnako povinna pol hod. obedna prestavka. Pri niektorych poziciach je to zial tak.
Práve to, že si nie som úplne istá, či ide teda o stály pracovný čas, alebo je to aspoň čiastočne flexibilné. Len teda podľa mailu sa riadim zatiaľ, že začiatok 9:00 a pracovná doba 8 hodín + hodina na obed.
Ale súhlasím, že ak to je naozaj takto, tak to je skôr práca pre mladých a bezdetných.
a zistis to pokial si to s nimi odkomunikujes 🙂drzim palce
@taynee máme kuchynku, kde je k dispozícii chladnička, mikrovlnka, taniere, príbory - to verím, že je v každej jednej firme, takže vieš si doniesť vlastné jedlo z domu, uskladniť a k obedu zohriať. Donáška tak isto funguje v BA bez problémov. Že sa s kolegami zoberiete a idete posedieť niekam na hodinku, je vaše rozhodnutie, ale určite sa dá všade najesť aj iným spôsobom (vlastné jedlo z domu, donáška) tak aby to nepresiahlo 30min. U nás je štandardne obed 30min, kto chce / potrebuje viac, tak nie je problém, ale samozrejme si to musí nadrobiť. Ale príde mi nonsense, aby ma zamestnávateľ nútil "obedovať" hodinu. Hlavne ak sa má začínať o 9, to je fakt pracovné prostredie pre slobodných bezdetných, ktorým nevadí mať pomer s kolegom, lebo na nič iné nebude čas.
Radsej tam zavolaj alebo napis a informuj sa, ci je to naozaj tak, ze musis zacinat o deviatej. Ja som v korportate mala flexibilny pracovny cas, ale v case 9-15 hod som musela byt online. Inak bolo na mne, ci zacnem skor a o 15tej skoncim alebo zacnem az o deviatej a potiahnem dlhsie.
@lusyyy36 ja osmicky, ale na skrateny, takze k vikendom mam este volna cez prac.dni. Tiez kvoli rodine, nechcem travit vecery v praci, robila som tak roky kym som nemala deti.
By som sa musela nacisto zblaznit, aby som tak robila.
Ja som predtým ako bezdetná začínala v práci o 8 a končila o 16, s tým, že som bývala 15 min od práce, takže som mala celé poobedia pre seba. Toto je síce lepšia práca čo sa pozície týka, no s rodinou by som bola minimálne.
Budem sa ešte musieť ohľadne toho teda informovať.
Spýtaj sa a uvidíš, hodina obed môže byť benefit ale nemusí byť povinna
Ja by som hľadala niečo iné. Celý den práca a tvoj voľný čas nula bodov. Ja robím klasicky a mame 30 min prestávku, počas ktorej sa normálne stihnem najest. Mame flexibilnú pracovnú dobu s tým, že v kancli musím byt 9-14:00. Chodim od 6:30-7:00 a 14:30-15:00 domov. Cesta do a z prace mi trvá cca 30 min podľa dopravnej situácie.
Skús si to ešte zistiť lebo sa mi nezdá úplne reálne aby sa fixne začínalo niekde v korporáte o 9 a nijako inak. Väčšinou je už všade začiatok a koniec pracovnej doby flexibilný a nejaké to pevné jadro čo začína väčšinou o tej 9.
Ja mám ale kopec kolegov (aj ženy s detmi) čo sú skôr nočné sovy a vyhovuje im začať v práci na tú 9 a končiť neskor. A naopak, sú aj takí čo začínajú o 6 a vyhovuje im končiť skor.
Ja mam tiež také dni kedy začnem o 9 alebo aj neskor a vtedy som ráno s dcérkou, dáme si pomalé raňajky, prečítame si knihu a do škôlky ju dám neskor. Niektoré dni začínam zas skor a vtedy s ňou strávim pekný čas poobede. Osobne v tom nevidím nejaký rozdiel ani nie je pre mňa jedna z možností lepšia alebo horšia. Ja to neberiem ako zabitý deň keď začínam neskor, ved viac menej vždy mi tá práca trvá rovnako a z dňa mi ostane toľko isto či začnem o 6 alebo o 9.
Sak to vezmi a uvidis. Ked ti to nebude vyhovovat, tak to ukoncis. Na to je hadam skusobna doba. Nie?
Lepsie nieco ine najst... Ja som tak robila popri skole v Nemecku, isla som z domu 6:30, prišla som o 19tej. Nikdy viac. S Melaniou som sa učila večer alebo som ju ráno budila. Ešte 1 den v týždni ok ... tie hodinové pauzy sú des a niekto si povie,že je to 30min navyše, ale pre mňa zbytočne
Fu to je masaker. Ja som dnes zaniesla deti do skolky na 6.20, 6.50 som bola v praci, obedna je pol hodina takze okolo stvrt, pol štvrtej koncim a do 16 vyzdvihujem deti a sme uz cele poobedie spolu, vsetko stihame (akoze ihriska, navstevy, kruzok, domácnosť). To co popisujes je podla mna nerealne pre mamu. Otvorene sa s nimi porozpravaj o pracovnej dobe
Toto je inak standard pre kancelarske prace v zapadnej Europe... Je tazke mat aj nejaky zivot po praci. Ja mam tiez taku pracovnu dobu. Ale zas asi by pre mna bolo tazsie byt v praci na 7.alebo 8.00.
Z domu chodim okolo 8 a domov okolo 18.00, ale teda pracujem aj z.domu par dni v tyzdni. Kazdy den by to bol zabijak.
Poinformujem sa ohľadom tej pracovnej doby, či je tam nejaká flexibilita. Skúsiť by som to skúsila, je tam eventuálne možnosť aj práce z domu, ale to tak maximálne 2 dni podľa toho čo som počula.
Ja som tak nastupila po MD do korporatu a na tom konkretnom oddeleni museli byt busnisspartnerom k dispozicii do 18, takze sa to tam striedalo a pol teamu bolo od 8 do 17 a pol od 9 do 18. Manzel robil na inom oddeleni, tam to mali flexibilne, tak chodil na 7 a koncil o 15, vyzdvihoval deti zo skoly a skolky, ja som ich rano vodila. Bolo to divoke obdobie, okrem toho na kvartal sa tahalo do 21 + velmi casto sme museli robit aj cez vikend. Aspon ze 2x do tyzdna sa dalo robit z domu.
Ja sa vzdy uz na pohovore zaujimam ako je to s moznostou HO a kolkokrat do tyzdna ma potrebuju v office. Je to pre mna priorita.
Spýtala by som sa, či by sa dala pracovná doba posunúť od 7.
@basulaak o tom padla reč na pohovore. Vraj zo začiatku je potrebné byť v kancelárii v rámci zaučenia sa, potom je možné pracovať z domu, maximálne však 2 dni. Čiže eventuálne by to boli "len" 3 dni takto celé strávené v práci.
Ja som tak fungovala 8 rokov v korporáte kedysi od 8-17 alebo od 9-18, hodinový obed bol povinný, nesmel sa skracovat , lebo padol tento návrh, ale ľudia boli proti tomu, lebo sa za pol hodiny nikto nestihol vrátiť z obeda. Obedy si skoro nikto nenosíl. Vtedy ešte HO pred covidom u nás byť nesmel. To nehovorím, keď padol sem tam meeting po pracovnej dobe alebo pred ňou.
S deťmi si to neviem predstaviť , nestíhala som ani tak nič, všetko ostávalo na víkend dvá dní , lebo ešte prirátaj cestu.
Za mňa skus, ale hľadala by som niečo iné pre svoje psychické zdravie
Nebudes mat nic z celeho dna, za mna nie.
Mne to pride ako uplne bezna pracovna doba. 9-5, nejaky obed k tomu.
Ved chod vyskusat, ako ti to pojde - od toho je skusobna doba.
Popytaj sa este ci musis mat ten obed celu hodinu, ci by nesiel skratit na polhodku.
Ale ja by som radsej videla nejaku flexibilitu, mozno ked to je vacsi zamestnavatel, tak mozno casom?
@luccija Akoze, ved den ma 24 hodin, tak ked z nich 8 hodin robis, tak ich 8 minies. A je jedno ci zacnes o 6 rano alebo o 9 rano. Stale robis tych 8 hodin ;)

Vyskúšaj, ale radšej by som prijala skôr začínať a skôr skončiť.Tvoj deň bude len práca.Tu nejde len o to, že môže byť syn s mužom poobede, ale to prídeš naješ sa, chvíľu budeš s ním a pôjdete spať.zit budeš len cez víkend, keď nebudeš dobiehať zameškané z týždňa Toto je pracovná doba pre mladých bez rodiny