Ako zvládnuť frustráciu zo slabého platu v práci?
Ahojte, chcem sa podeliť s mojimi aktuálnymi pocitmi. Ide o prácu, baví ma to, mám fajn šéfku aj kolektív újde, práca ma baví, ale miestami to je náročné. Avšak dosť ma frustruje ten plat, a strácam motiváciu... Ak by som prácu menila, musela by som meniť komplet povolanie, pretože všade na SR sa v tejto oblasti zarába podobne...Zatiaľ neviem, čo iné by ma bavilo.. Cítili ste sa niekto podobne? Čo ste robili?
@niekto2hy áno, plánujem si ju hľadať, ale viem, že túto prácu budem vykonávať len do výšky platu...
citili. Ja pracujem uz dobrych par rokov a este som nemala zamestnanie, kde by som sa citila adekvatne ohodnotena. Ale je to aj moja "chyba", lebo mna ta praca bavi ale s tabulkami velmi nepohnem. No niekto to tiez robit musi. No citim aj ja uz frustraciu z ohodnotenia, ale to hlavne preto, ze som uz vo veku, kedy by som chcela a mala byt s platom uz niekde inde. Na zaciatku kariery som plat vobec neriesila, tam som pracou zila a naberala prakticke skusenosti. No momentalne by som pracu menila len nerada - v dnesnej dobe by som vo svojej oblasti hladala velmi tazko a uplne zmenit zameranie si uz tiez neviem predstavit.
@hradnapani v akej sfére pracujes ak sa smieť spýtať? Ja mam trošku strach z toho čo si ty napísala
Ak miluješ svoju prácu, nerieš to. Peniaze nie sú všetko. Ak pravdaže vieš uživiť rodinu
Byt spokojny s platom je tiez dolezitym faktorom k spokojnosti v praci,a ked sa vsetko zluci do hromady,je radost chodit do prace,nie nutnost,ble uz zase,uz zase musim do tej nenavidenej roboty.Takto su nastaveni vecsina ludi a potom pridu dalsie a dalsie frustracie.
Ja okrem oddychu,co mam v praci som mala aj tento mesiac najvyssiu mzdu v zivote 1350eur v cistom,ale tiez viem,ze sa bude zvysovat,lebo priemer si tiez budem musiet vytvorit.Mesiac predtym v sk.dobe 950eur,co som nebola az tak z toho platu nadsena,ale zase byt takto plateny za nudu a kavu a cigu je fajn.Ale ta nuda je horsia ako ked sa clovek nahana,lieta a ten cas tak rychlo leti v tej robote.
Ja mám tiež prácu, kde zarábam menej. Na druhej strane máme dobrý kolektív, mám šéfa, ktorý je ochotný pomôcť, ale aj ak potrebujem odbehnúť, potrebujem nečakane dovolenku, tak nikdy nie je problém. Viem, že keď o 15:00 odídem, tak mi skutočne skončila práca na daný deň, lebo si nenosím prácu domov. Samozrejme aj mňa občas niečo, niekto nahnevá, občas je toho veľa, ale pre mňa je to aj tak lepšie, ako síce zarobiť, ale byť v strese alebo napr. riešiť prácu vo svojom voľnom čase a pod. Samozrejme pokiaľ máš problém vyžiť, tak je to už o inom. Ale každý máme inak nastavené hodnoty.
Úprimne - choď robiť niečo iné. Je množstvo ľudí, ktorí robia za nízku mzdu, ale nie sú frustrovaní, pretože robia čo ich baví a napĺňa. Ak si frustrovaná, tak peniaze sú viac ako práca, ktorú robíš. A to je v poriadku samozrejme. Ale jediné čo pomôže v takejto situácii je zmeniť prácu. Zmeniť úplne profesiu je normálne, ľudia to robia, dokonca to robia vo veku 40+ či dokonca 50+. Venuj čas premýšľaniu, čo by ťa bavilo a zarobila si tak, aby si nebola frustrovaná.
@jozinzbazin22 ja mam praveze stále podobný plat okolo 1000 a pride mi to málo. Žijem nedaleko Trnavy a zatiaľ mi to stačí ale chcela by som raz vlastné bývanie a auto a zit z výplaty k výplate no neviem… a u nás je kariérny rast velmi pomalý a slabý. Ze 100 eur v cistom navyse za x rokov.
U nas je to rok,co rok vzdy v januari,vieme o kolko sa zvysia platy.Teraz to bolo o vyse 100eur aj premie sa zvysovali,aj za nedelu mame priplatok 5eur,sobota 2.50.A ine,rozne benefity.
Skus,pohladat inu robotu aspon s tym posunom dopredu.
Mna sa pytali,co chcem docielit v praci,pre mna je teraz dolezita skor istota,teda zmluva na dobu neurcitu,az nemusim po rp riesit urad prace,podporu.Az potom sa mozem niekde posuvat.
Ber to z tej stránky, že ťa to baví, že si spokojná a časom možno príde aj k zvýšeniu platu a zladiť sa to spolu. No ak ti to finančne nevychádza, tak už len nejakú víkendovú brigádu v nákupnom centre na cca 4-6 hodín. Veľa šťastíčka prajem 👍😍
Nepomohlo by dorobiť si vyššou kvalifikáciu? Nepíšeš v akej sfére robíš, ale nejako by plat mal byt odstupnovany. Minimálne u nás to tak je. Nejaký základ a potom podľa skúseností je vyšší. Napríklad u nás co je kolega 7 rokov a nemá vedúcu pozíciu ma o cca 600 viac ako ten co nastupi.
Keď budeme všetci ochotní robiť za almužnu, nič sa tu nikdy nezmení 🙂 ešte že aspoň mladí ľudia dnes poznajú svoju hodnotu... Mať prácu ktorá ťa baví je síce super, málokto má to šťastie že by dokonca bola aj dobre platená. Avšak treba si uvedomiť že do práce sa chodí pracovať, zarábať peniaze na to aby si človek mohol dovoliť plniť SVOJE sny a nie sny spoločnosti/ zamestnávateľa. To koľko človek zarobí ovplyvňuje celú rodinu a to si predstav situáciu žien ktoré sa rozvedú, opustí ich partner a zostanú samé s deťmi, nájmom/ hypotékou...vtedy si človek dvakrát rozmyslí či sa chce v práci zabávať alebo zarábať
Nerypem, ale ked si si vyberala studium/povolanie, nevedela si ake su v tej oblasti platy?
@vler vies co, toto neplatí celoplošne. v mojom odbore sú rozdiely v platoch cca 1500 -2000 Eur hore dolu. takže vlastne nevieš, kde ťa to zaveje po škole🙂 dnes som pozerala ponuku pre absolventa za vyše 2000 Eur v mojom odbore, a nájdeš aj miesto za 1300 v odbore bez praxe...takže nedá sa veľmi riadiť tým výberom školy.. @autorka, ja som bola so svojim platom spokojná niekoľko rokov, naberala som prax, mám perfektný tím, rôzne benefity ako flexi čas, home office, stres rovný nule , možnosti privyrobenia a pod...potom ku mne prišla ponuka s oveľa vyšším platom a na druhý deň som si písala žiadosť, všetky benefity sa mi zdali nedostatočné v porovnaní s odmenou na novom mieste. veľmi verím, že to vyjde, pracovné miesto sa práve tvorí , takže ešte musím nejaký čas vydržať tento proces, ale ako čas plynie, utvrdzujem sa v tom, že finančná odmena je podstatnou motiváciou , proste raz narazíš na hranicu, že ti nebude stačiť len dobrý pocit z práce...
@jozinzbazin22 a pritom 1300 Eur v čistom je v dnešnej dobe tak málo objektívne..chápem, čo myslíš, ale vlastné bývanie je tak strašne drahé, že taká suma je bagateľ. no, nedobre sa nám žije na tom SLovensku veru, keď sa tešíme z 1300 v čistom:( myslím to v dobrom, akože je mi to ľúto...
@zuzinabila presne tak, dobrý pocit z prace stačí chvíľu…človek potrebuje byt dôstojne ohodnotený, inak príde frustrácia skôr, či neskôr.
Plus všetci máme rodiny, ktoré výška nášho príjmu zasadne ovplyvňuje.
Boze co by som ja dala za to mat pracu. Aj minimalna mzda by mi stacila
@zuzinabila ale take vyplaty su mozno 3m v roku,tam je velmi vela roznych benefitov,plus kazdy rok min o 100vku zvysuju platy,13,14,plat.Toto je moja prva vyplata,nemam ani priemer vytvoreny riadny.Mam napr.len 7.20 a muz 14eur,ale robi roky a ja som len zacala.

Najdi si brigadu.