icon

Ako zvládnuť morálnu dilemu v práci?

11. aug 2024

Mam taku pracovne moralnu dilemu. Mame v praci novy projekt. Zahranicny dodavatel. Riesim s nim vela problemov, projekt je uz u nas, blizi sa cas ked pojde o vyplatenie dodavatela za jeho pracu.
Za posledne obdobie ma velmi chvalia, ze sa snazim riesit veci, ze sa so mnou da. naposledy minuly tyzden, ma krasne pochvalili, cloveka az zahreje pri srdci.
velmi ma to potesilo. avsak moj nadriadeny ziadal odomna aby som mu “nabila” pred dalsim mitingom, a spisala vsetky chyby a problemy, ktore su, lebo po zaplateni sa uz dodavatel starat nebude.
Ta dilema je, ze musim stale vediet, za ktory tim kopem, zaroven vsak chcem dobre vychadzat s dodavatelom. V poslednom maile som vytkla vsetko co som si spomenula, pretoze som to povazovala za spravne…vsetky slova som zvazila tri x, som velmi zvedava aky to bude mat dopad. na projekt. na vztahy. mate s tymto skusenost?? mozno ako zena to riesim viac ako chlapi…

eeffka
11. aug 2024

? Kto ta plati? Asi zamestnavatel, tak ma snad pravo dostat bezchybny produkt.

ukgirls
11. aug 2024

je to uplne bezne- niesi s dodavatelom "kamarata" a plati ta snad zamestnavatel .. tvoja praca je urobit bezchybny projekt aby zamestnavatel neprerobil ale zaroven dodavatel mal dovod investovania... takze zenske emocie stranou a urob proste svoju pracu .. dodavatel vie,ze musi vyhoviet a ak tam chyby su to najst riesenie skor ako sa podpisu papiere ..

koniarova
11. aug 2024

Ja na to nevidím nič morálne čudné. V prvom rade si zamestnanec niekoho.

portret7
11. aug 2024

Je to jednoduche - do prace sa chodi pracovat, nie kamaratit. Tvoju oraca plati zamestnavatel.

melanta
11. aug 2024

Nevidím tu žiadnu morálnu dilemu. Bez ohľadu na to, kto ťa platí, je normálne požadovať 100% kvality práce/služieb. Takže netreba každé slovo prehodnotiť 3 krát. Vždy je potrebné dávať spätnú väzbu a požadovať to, za čo platíme. Zapracuj na svojom sebavedomí a asertivite. Pretože jediný problém, ktorý tú zrejme je, je ten, že kvôli pochvale by si bola ochotná akceptovať chyby, nech už sú z akejkoľvek strany.

svetlonos
11. aug 2024

Súhlasím so všetkými komentármi. Ved pokial je dodavatel ok ale trebars použije nekvalitný materiál, je to problém pre tvojho šéfa. Ale ty si povieš, ved dodávateľ Peťom je fajn chlap a ten produkt bude hotový. A mam byt zla len preto, že pouzil menej kvalitný materiál? ANO, MÁŠ!
Ak chceš Peťa za kamosa a schvaľuje vlastne jeho klamstvo, choďte na kavi vo volnom čase. Tam ti môže porozprávať ako chce ušetriť a o to viac zarobiť.
Ale do prace to nepatrí! Sediet na dvoch stoličkách a držať stranu dodávateľovi ak robi chyby, je čistá hlúposť. Mne je ukradnuté, ci ma dodávateľ chváli a ma rad. On ma neplatí! Veď jasné, on ta vychovali do neba, urobi prusery a šéf si to zmizne. Paráda, ale hlavne ze teba pochválil, ze?
Kamosov hladaj mimo prace, toto je kontraproduktívne.
A morálny problém je niečo úplne iné!
Bola som na pohovore v strojárskej firme, kancelárska práca. Šéf mi povedal, že v prípade ak zostane materiál, mal by sa vrátiť zákazníkovi. Ale ze ho mam nechať "zmiznilut", teda že sa akože použil všetok. Toto je morálny problem 😉 Bola som tam "az" deň. Povedal, ze kolegyne by ma neznasali a sú staré protivne harpie. On skôr videl, že som cestná a síce sa mu to páčilo, ale nezapadá do ich politiky vo firme.
Tak sa preber a vytriezvenie s kamosenia s dodávateľmi s nekvalitnou prácou.

mvo
11. aug 2024

Ahoj, je to ok, sef vyuziva tvoj vztah k dodavatelovi, aby si potlacila, a sef zozal uspech u svojho sefa,....tebe to povoli az tak nie je, co je prirodzene, pretoze s dodavatelom komunukujes a budujes si s nim vzajomnu pracovnu doveru, aby vztah fungoval ferovo,...kazdy si tlaci svoje. Ber to tak, ze aj dodavatel ma sefa,....tiez je tlaceny...vo vztahu dodavatel zakaznik, uplne bezne. Bezne tiez zamestnavatel a zamestnanec.
Vzdy je moznost, ak su poziadavky neopodstatnene, neurobit,....odist....ak by to bolo proti moralnemu presvedceniu...

beckinka
11. aug 2024

Ahoj, mne to nepride cudne. Vzdy je za tym business a peniaze, ved z toho ta nakoniec aj platia. Pozri, normalny sef chce vediet co sa deje na projekte, ci su nejake problemy, meskanie cokolvek. Moze potom vyjednavat.

Ked si zaplatis sluzbu, napriklad kadernicku (dodavatel)..nech ti je akokolvek sympaticka atd, ale za svoje peniaze chces dostat kvalitny uces, farbu, strih atd ako si si predstavovala. Super, ze si s kadernickou (dodavatelom) poklabosis, ale ked budes vyzerat ako marylin manson, namiesto marylin monroe ver mi ze s dodanou sluzbou za svoje peniaze spokojna nebudes.

lucylaw
11. aug 2024

Nič morálne čudné na tom nie je,zamestnávateľ ťa platí,takže máš robiť všetko tak,aby bol prioritne spokojný tvoj zamestnávateľ..To,že chceš byť pred dodávateľom za chrumkavú je síce pekné,ale zamestnávateľ má byť pre teba prvoradý..Ak ti to nevyhovuje, choď pracovať pre dodávateľa..

tiika
11. aug 2024

Pokial sú tie vytknute chyby reálne a nie vymyslené či prehnane, tak je to v poriadku. Áno, je tu asi nejaký problém v tebe, že chceš byt s každým za dobre. A to sa da, aj napriek tomu, že sa bavíte o problémoch, ktoré vznikli a ktoré treba riešiť. Ide o to, ako to podáš. Nemusíš sa za to cítiť previnilo, veď určite chceš, aby i tvoj zamestnávateľ bol spokojný a dostal to za čo si zaplatí. Neozvat sa len preto, aby si bola “pekná” by bolo chybou.

mojemenonikto
11. aug 2024

V prvom rade musíš kopať za svoj tím. To znamená za svojho zamestnávateľa. Dodávateľovi ide iba o to aby dostal zaplatené, ty si mu viac-menej ukradnutá. Ako tu už viacerí písali, uvedom si kto ťa platí. Takže ak ťa tvoj šéf požiada o to aby si mu spísala všetky chyby, ktoré v projekte nastali, hoci boli vyriešené (aj vďaka tebe), tak mu ich spíš. Nemáš žiadny morálny záväzok voči dodávateľovi, ale voči zamestnávateľovi áno.

mira0611
11. aug 2024

Ahoj, ty si velmi potrpis na svojej praci + aby si dobre vychadzala s kazdym, chapem, ze sa bojis, ak spises vsetky chyby, tak sa mozno dodavatel nahneva na teba, ale muzi si vacsinou pragmatickejsi ako my zeny.
Dobre si spravila, ze si zvazila, slova.
Aj ja som uz robila na rozvoji vnutropodnikoveho systemu, a system celkom dobre fungoval na 90%, tych 10% vsak uz len sluboval, ze dorobi a stale oddaloval termin dokoncenia, vsak vacsia ciastka mu bola vyplatena. Cim dalej, tym viac tie mensie chybicky, zasahovali do prac.zivota.
Tvoj zamestnavatel ma pravdu, ak teraz to nedorobi, uz je velka pravdepodobnost, ze sa nacakate dost dlho kym to dokonci na 100%.

milanemila
11. aug 2024

Trosku si naivna, samozrejme ze dodavatel ci uz je to nejaky zakazkovy tovar, sluzba alebo informacny system chce byt s tebou za dobre a nunu tutu, nech je vsetko ok. Pracujes pre toho kto ta plati, takze priorita je aby dostal za svoje peniaze co ma a v co najlepsej kvalite. Vztahy s dodavatelmi mozu byt dobre, ale treba si drzat odstup ak si ty “ta kt plati”. Je uplne korektne a normalne poukazat na chyby ak nejake vramci dodavky su.

autor
13. aug 2024

dakujem Vám všetkým. prebralo ma to. veru tak, kto ma platí a za akým tím kopem.

chcela by som žiť v dobe keď ludia ešte mohli byť k sebe dobrí a laskáví, a pomáhali si. a napriek tomu plnili aj pracovné ciele.

pbra40
13. aug 2024

Ak by si doma dala urobit napriklad kuchynu, tiez by zaplatila stolarom za kuchynu, ktora ma chyby?

som_realistka
14. aug 2024

To ze chceš žiť v dobe keď boli ľudia k sebe dobrí a láskavi je ôk, to ze šéf chce zhodnotenie projektu a dodávok a súpis prípadných chýb a nedostatkov je normálne, lebo po zaplatení faktúr sa ťažko vymáha akákoľvek náprava od dodávateľa a od zahraničného 2x horšie. Inak , bola by si dobra a laskava a prevzala a zaplatila nekvalitnu prácu napr v autoservuse, alebo si kúpila škaredé a oschnute mäso u mäsiara lebo mas s ním pekný vzťah a chceš ho budovať ďalej?