icon

Ako zvládnuť náročné dvanásťhodinové pracovné zmeny?

16. nov 2024

Zdravim, som pár rokov po škole. Pracovala som najskôr na odbornejšej pozícii kde sa vyžadovala administratíva ale aj náročnejšie úlohy. Pre veľkú firmu. Bolo to však veľmi stresujúce a dala som výpoveď. Nastúpila som na inú pozíciu, robím však už aj 12tky a je to strašné. Celý deň či nič strávim v práci, na ďalší deň som rozbitá, čiže si ho ani neuzijem. Nie je to síce taký stres, ale zas mam pocit že mi to uberá strašne veľa času, života, ešte zarobím dokonca aj menej ako v predošlej práci. Nič lepšie však v okolí momentálne nebolo a už dlhšie ani nie je, alebo ma nezoberú. Neviem ako si zvyknúť na ten pracovný čas.

vanilkovazmrzka
16. nov 2024

Neostava ine nez ze musis hladat dalej

hugoboss1923
16. nov 2024

Tiež som ich nedával, keď som robil v závode. Vydržal som tam necelý mesiac a našiel si pozíciu v maloobchode a neľutujem. Nie každý na to má. Ja navyše moc nemusím prácu v kolektíve, radšej pracujem sám.

pribinak
16. nov 2024

No nič, len trpezlivo hľadať inú prácu. Nie je teraz tak bude možno o dva- tri mesiace.
Možno si robiť nejaký kurz aby si mala širšie uplatnenie

colsami
16. nov 2024

Urobit kurz, nadstavbu, pripadne dorobit nejaku skolu? (Ak mas moznost a mas iba SS)

barka1
16. nov 2024

A kolko hodin robíš cez týždeň? Ja by som ako bezdetna brala 4 dni v práci a 3 dni doma.
Zatni zuby a vydrž. Su aj horšie veci. A popritom hladaj prácu.
Ja som v zahraničí kedysi pracovala 5 dní od 7.30 do 20.30. Vydrzala som tak 2 roky. Ale ja už mám 40+, my sme odolnejsi než generacia snehovych vločiek. Budete to mat este tazke.

mimuska328
16. nov 2024

Ved práve ze keď ťahaš 12stky tak máš v mesiaci viac voľna ako keby robíš na 8h

lavender94
16. nov 2024

Zvykneš si. Ja som za dvanástky nesmierne rada. Robila som osmičky a to bolo niečo strašne. Z toho dňa už aj tak nič nemáš, a omnoho menej voľných dní. Pre mňa sú dvanástky omnoho väčšia sloboda. Aj keď je to náročnejšie energeticky. Ale kľudne si jeden deň oddýchnem po troch dvanástkach a potom mám stále dva alebo jeden deň voľno na čo len chcem. Nie ako osmička. Prídem domov rýchlo upratať alebo navarit nákup urobiť neviem si predstaviť keby mám v tej dobe dieťa že kedy by som sa mu asi tak venovala, veď som chodila o pol šiestej domov. Daka polhodina kym som sa dala dokopy- večera, kava. Potom nachystat na ďalší deň, buď navarit alebo niečo aj upratať a mohla som ísť spať lebo bolo desať hodin. A toto mať 5 dni v týždni a potom dva blbe dva dni voľna, jeden aj tak padol na odpočinok a druhy som už bola v depke že zas robota 😂 Dva roky som tak robila a stačilo mi. Už nikdy viac.
Teraz pekne dvanástky a 14 dní v mesiaci voľna. Som si po tých osmičkách pripadala ako na polovičnom úväzku 😂

luccija
16. nov 2024

Mne viac vyhovovali smeny ako klasických 8,5 hod to som prišla domov o 17 a zabitý cely deň.Po 8 r pracovania na smeny som bola nešťastná, keď som robila klasický režim.Pri smenách som mala veľa voľného času,vybaviť si lekárov,šport všetko ..
Nie každý je vhodný robiť v noci robíš aj nočné?ak len denne tak vydrz, pokým nemáš rodinu je to fajn.Ak teda nezvládas tak hľadaj ďalej každá sme ina

pribinak
16. nov 2024

@barka1 toto je otročina, zrovna týmto by som sa nechvalila
Okrem prace by mal mat človek aj primátor prw rodinu záľuby šport a nie trčať od neviem do nevidím v práci

laura164
16. nov 2024

Možno si zvykneš, keď si tak predtým nerobila, tak adaptovať sa je ťažšie. Ja som z 12 hodinoviek (denne,nočné) prešla na 8 a skoro ma porazilo, vydržala som tak robiť 3 roky a vrátila som sa naspäť na 12tky, aj keď celý deň, noc na nohách, ale mne to oveľa viac vyhovuje aj pri dieťati. Skús ešte vydržať, nájsť si nejaký systém a ak to nebudeš zvládať hľadaj si niečo iné

autor
16. nov 2024

Ale ako je možné si udržiavať nejaký režim, keď v tie dni kedy pracujem vôbec nič nestíham doma, proste to je úplný chaos. Viac voľných dní je fajn, ale buď som unavená po 12tke alebo viem že ráno musím vstávať o 5 ráno kvôli ďalšej. Odkedy tak robím som aj pribrala, keďže jem nárazovo, často v úplne náhodných časoch. Pri 8 hodinách som si vždy v rovnakom čase dala raňajky, obed v práci, poobede nakúpila, zacvicila si, oddýchla, dala večeru. Hlavne ten pocit, že skoro celý deň strávim v práci, strašne ma to ubíja.

ss1908
16. nov 2024

Na 12tky si zvyknes, mne to teraz vyhovuje. Vsak si nastav rezim tak aby ti to vychadzalo na 12tky ked si to zvladla aj s 8. Ja robim do 22 a nakupit sice nemam kde ale cvicit idem. Menej krat do mesiaca musis vstavat + cestovat do roboty ako keby si robila 8.

lentilka78
16. nov 2024

Ani mne 12stky nevyhovovali, bola som vyčerpaná fyzicky aj psychicky, hlavne pre to, že som cez tie víkendy nebola s rodinou, a keď som mala voľno v týždni tak co z toho keď muž bol v robote a deti v škole. Za mňa hrozne smeny. Podala som vtedy vypoved(robim v závode a predtým vždy len na 8 hodinové smeny) ale zamestnávateľ mi vyhovel a vrátil ma na 8cky, lebo ľudia masívne odchádzali a nechceli aby som odišla kvôli skúsenostiam. Dohromady som odrobila assi 3 mesiace tých 12stok,ale bolo to hrozne obdobie.
Zo skúseností môžem povedať, že to vyhovuje u nás v práci len ženám, ktoré už majú staršie samostatne deti, mladí ľudia nechcú robiť celé víkendy a mladé matky chcú s rodinou tráviť co najviac času

zeldia
16. nov 2024

Úplne od veci, ale predstáv si situáciu: rano odídeš do nemocnice na 8hod, o 16koncis smenu, ostavas na nočnej kde najme vo fakultnej nemocnici kde zvážajú prípady veľmi ťažké z okresov si pospis bez stresu že niekoho zabijes, rano ideš do ďalšej smeny a robíš do 16tej. Po 36 hodinách odchadzas veselá domov. Trikrát do mesiaca.

luccija
16. nov 2024

Neviem či máš dieťa, ale keď máš 12 tku si v praci o 3,5 hodiny dlhšie rátam 8,5 hodiny plus nejakú cestu domov druhý deň máš celý pre seba veď to, čo nestihnes po dennej spravíš druhý deň.A čo potrebuješ stihnúť?sa fixujes len na to, ze si celý deň v práci, ale koľko máš voľna doobeda cvičiť, navariť a celý deň môžeš oddychovať možno si nevieš zmenezovat voľné dni.Ja som mala kolegyne s 3 deťmi a veľmi si chválili prácu na smeny

denisah6
16. nov 2024

Podľa mňa veľmi záleží na type človeka. Ja si neviem predstaviť robiť nočné alebo 12tky. Chválabohu mám flexibilný pracovný čas a keďže som skôr ranné vtáča, o 12 mám väčšinou odrobenú už väčšinu dňa, poobede tie dve hodiny ubehnú ako nič, a večer upracem a vybavím deti. O nočných ani nehovorím, to by som nezvládla, takže ťa úplne dokážem pochopiť autorka.
Proste niekomu to vyhovuje, iným nie. Ostáva jedine intenzívne pracovať na zmene práce.

lentilka78
16. nov 2024

@luccija vieš, hlavne závisí od toho aké veľké tie deti sú. U nás v práci sa robia bud ranné 6-14 alebo 12stky,2x 6-18 a 2x 18-6 a 4 dní voľna. To voľno je fajn, ale postarať sa o malé deti, obzvlášť ak je žena na ne sama, alebo muž robí na smeny, je nereálne. Keď som prišla z prace o 19 večer, to som deti dala akurát tak spať, keď mal muž rannú tak ôk postaral sa on, keď mal poobednú smenu, nereálne, musela som zapojiť mamu, svokru, sestru svagrinu atď 😁aby mi boli s deťmi kým prídem z prace. Pri nočnej detto, o 17 som musela odchádzať z domu, keď mal manžel poobednú, čiže musela prísť sestra alebo mama a byť do 22.30 pri deťoch kým prišiel manžel z roboty. Nonsens takto fungovať.

hatsepset
16. nov 2024

@zeldia ale asi nie za 1500 mesačne 😂.

zeldia
16. nov 2024

@hatsepset nerobím už v nemocnici neviem koľko berie stredný personal. Ja som pred 25r až tak super nezarabala ale stresy boli parádne.

barka1
16. nov 2024

@pribinak to bolo v čase, kedy sa vo velkom chodilo do zahraničia "na zarobky"...nesli sme tam oddychovat a sportovat, ale makat a zarabat. Mali sme do 30 rokov. Za 2 roky som si zarobila na 1i v okresnim meste. Zvládla sme to, skvelá skusenost a doslovne "VŠ života". Ja som na to hrdá a ani, rada sa tym pochvalim.
Autorka sa stazuje na 12ky,ale asi ich nerobí 5x do tyzdna. Volného času má asi vela. Je to o nastavení a schopnosti prisposobit sa, co by ako mlada žena po škole mohla mať.

zuzik1407
18. nov 2024

Ja tak robím od 20tky,ak nerátam materskú,už 20rokov.vyhovuje mi to tak.mam voľno aj 12zbehne .Ale nie každý je zvyknutý robím v zdravotníctve,takže tak.Ja zase neviem si predstaviť vstávať každé ráno na 6.

vianne
18. nov 2024

Mne osobne pomáhalo plánovať si režim dopredu. Dni, keď mám 12tky, konkrétne celodennú, si neplánujem okrem práce nič. Snažím sa mať dopredu nakúpené, navarene. V práci mám.obed, a vtedy chystám si na večeru iba nejaké polotovary (pirohy,cestoviny, a pod.) Neplánujem si vtedy návštevy, väčšie aktivity. Počúvam svoje telo, ak som unavená,proste idem spať. Výhodou je,že pri 12tkqch máš viacej súvisleho voľna. A tie zvyšné dni, co nie sú v práci, treba si dať záležať na pravidelnom spánku, športe, a pod. Skus si nájsť svoju rutinu, mentálne sa na nastaviť,že dnes pracujem, a nečakám od seba nič iné. A dnes mam voľno, mám čas pre seba. Každému pomáha niečo iné, a ak to ani po dlhšom čase nebudeš zvládať, tak hľadaj inú prácu.

leskovael
20. nov 2024

Každému vyhovuje niečo iné. Keby som bola sama a bezdetná beriem práve 12tky. Polovica mesiaca voľno, od robíš 2dni a ďalšie 2-3máš voľno🤷‍♀️ tak za dva dni hádam stíhaš aj oddýchnuť, aj urobiť všetko doma aj sa venovať sebe. Ja keďže mam syna robím 8čky ale od 9-17 kým prídem domov je pred 18tou a to už z celého dňa naozaj nič nemám. Zvrtnem večeru, pobedanujem sa synovi a ideme spať.. Mňa toto ubíja popravde a už nevládzem takto fungovať, ale na druhú stranu si nemôžem dovoliť robiť do 21-22 tak musim vydržať 🤷‍♀️

madames
21. nov 2024

No a politici by nám radi zrušiť ešte ďalšie sviatky...tomu hovorím výhra- žiť na Slovensku😎😉