icon

Ako zvládnuť nástup do práce?

7. dec 2021

Ahojte dievcata. Konci mi RD a ja idem naspat do prace. Ako ste to zvladli vy? Ja sa velmi obavam ako to bude. Dostala som jedinecnu sancu, zamestnali ma za 3400eur na 6hodin denne, mame nariadeny homeoffice. Peniaze su paradne, ale... ako zvladate, ked su deti chore? Obidve deti su uz v zariadeniach, s tym problem nemam, skor neviem ako riesit napr karantenu. Pracovnu dobu mam od 8 do 2. Ano, vsetko znie ideal ale ja sa bojim, ze to nedam.

Strana
z2
autor
8. dec 2021

@andreatytler dakujem

ivkazba
8. dec 2021

Ja viem, že na taký príjem potrebuješ skills. Ale keďže tie skills mám aj ja, tak ma prekvapuje, že sa potrebuješ pýtať na koníku, ako toto ženy riešia. Pretože ti musí byť jasné, že riešenie takýchto situácií je výrazne ovplyvnené tým, aké finančné možnosti žena má. A väčšina mamičiek po RD takýto príjem nemá a teda má úplné iné možnosti ako ty. Takže otázka ako to zvládajú iné ženy je z môjho pohľadu dosť odveci. Ty máš možnosť riešiť opatrovateľku, bežne ženy túto možnosť nemajú. Zároveň, ak máš tebou spomínané skills, tak by si mala mať aj určitú mieru odolnosti, nadhľadu a vďaka tomu by si mala vedieť odhadnúť, či sa netreba toho až tak obávať.

katkamatka7
8. dec 2021

Píšeš, že máš strach, že to nedáš. Prekonáš ho, keď zistíš, že to pôjde. Ako maminka máš určite zaužívaný time management, ktorý budeš musieť nastaviť ešte lepšie a zvládneš to. Obavy, ako to pôjde znovu v práci po skončení MD/RD, má snáď každá mama. Čas venovaný dieťaťu sa zrazu okreše časom venovaným výhradne práci. Neistota, či je to správne, je na mieste, patrí ku znovunabehnutiu do východených koľají. Nezmeškať si svoj vlak, zariadiť, aby ste boli v jednom vozni spolu, presne na čas. A keď nastúpite, spoločne, odvezie vás tam, kam si želáš. A obavy, strach, neistota sa vytratia. Držím palce !

rencina_4
8. dec 2021

nooo tak taku pracu ti mnohe mozu len zavidiet a neboj ono si najdes ten system aj ak by deti nahodou ostali doma. pri takych peniazkach si budes moct v pripade potreby zaobstarat aj nejaku tu vypomoc pri deti

autor
8. dec 2021

@ivkazba ja sa napriklad cudujem tomu, ze ty tiez mas skills a mas potrebu sa vyjadrovat na mamickovskom fore skoro ku kazdej teme, tusim ani nemas deti. Tak nechapem, ako sa mozes vyjadrovat k niecomu, co si sama neprezila. Ano, si senzacna a hirujes jedna radost, len nemas skusenost... tvoj zivot je "kariera", neviem kolkaty priatel a ziadne deti. A ja hladam niekoho kto skusenost zazil nie teba

autor
8. dec 2021

@katkamatka7 krasne si to napisala, dakujem velmi za pivzbudive slova!

autor
8. dec 2021

@rencina_4 ja mam tak trochu problem s tou vypomocou, v podstate je to tak, ze je velmi narocne najst niekoho aj za dobre peniaze. Niekto, kto je naozaj zodpovedny. Ja mam deti 2, su zive striebra.

frederika21
8. dec 2021

Toto si tu ani nemala písať, lebo bohužiaľ niektoré ženy ťa tu dodrbú jedine.... Ja ti poviem iba toľko,ze to zvládneš 🙂. Ja mam zanedlho 2 ročného syna a už si lámem hlavu nad tým ako to bude po rodičáku, keďže prácu nemám, lebo pred nástupom mi bohužiaľ skončila pracovná zmluva a študujem externe vysokú školu, čiže skĺbiť školu, dieťa, domácnosť, prácu bude záhul, ale budem to brať ako výzvu, ktorá má niekde posunie 🙂. Ženy dajú všetko čo si zaumienia a ty to dáš tiež 🙂. Vždy sa dá všetko spraviť, zariadiť keď musíš asi tak nejak 🙂

autor
8. dec 2021

@frederika21 ahoj, dakujem ti velmi pekne. To studium si neviem pri dietati vobec predstavit ... kamenuju, len tie co to nezazili.. ten plat je v tom celom irelevantny, prechod z rd do prace osobne vnimam emocionalny posun z 24hodinovej dispozicii pre dieta idem po rokoch robit nieco pre seba. Osobne je pre mna zarabanie penazi stokrat lahsie ako 24hodinova starostlivost o dieta. Ale zas ta detska laska sa monetarnym veciam nevyrovna..

katkamatka7
8. dec 2021

Chápem, že si uviedla číslo. Astronomické pre bežné slovenské pomery, kde rodina počíta každý groš, aby mali deti od rána do večera aspoň čerstvé rožky a vyberie si ten obchod, kde sú o cent lacnejšie, ako v inom, pretože rodinný rozpočet im to nedovolí. Chápem, že to znie ako provokácia a že si to nemala v úmysle. Ak si dlho stavala na kariére, určite si sa stretla so ženami, ktoré materstvo považujú za svoje poslanie, za zmysel každého dňa. A tiež Ťa táto krásna úloha dokázala zmeniť, zjemniť a zároveň zpevniť. Určite sa dokážeš vcítiť aj do žien, ktoré deti nemajú, buď o ne prišli, buď ich nemôžu mať, doktori im nedokážu pomôcť, alebo ich nemajú, lebo ešte nie je čas, ešte nie sú pripravené, ešte dosť nezarobia a stále môžu mať viac, no možno cítia ľútosť z tej detskej lásky, ktorú nepochopí ten, čo ju nezažil. Rôzne individuálne dôvody.
Ak píšem za seba, ešte som neprešla tou skúškou, ako zvládnem skĺbiť dieťa a prácu. 24 hodín denne venujem dieťaťu. Opatrovateľku som nenašla, zatiaľ. Tu podľa predstáv. Pohrávam sa s myšlienkou, že oslovíme mamičku na MD, Ale dokázala by zvládnuť ďalšie dieťa, keď viem, aké náročné som to mala s jedným? Starí rodičia bývali záchranou, keď v dávnych časoch vzali k sebe najmladších vnukov, vnučky, príbehy skutočných udalostí od Tajovského 🙂. Mam ho ako obľúbeného autora literárnych diel, občas sa pýtam, ako by sa taký človek zachoval v dnešnej dobe, ako by si poradil s vtipom jemu vlastným. Vzor mal vo svojich starých rodičoch, oni ho vychovávali, vštepovali mu ľudskosť.
Ako mama vštepuješ svojim deťom ľudskosť Ty. A to, čo prežívaš, je to, že to bude robiť niekto iný za Teba.

sabca99
8. dec 2021

Vyskúšaj a budeš vidieť. Ako nemáš čo iného spraviť, no mňa osobne by proste mrzelo, ak by som to aspoň ja osobne neskúsila

andrea_ff
8. dec 2021

Pripnem sa, aj mna to caka 🤷‍♀️🤦‍♀️

Strana
z2