Ako zvládnuť návrat do práce po rodičovskej dovolenke?
Prosim zeny ako zvladate domacnost, varenie a deti?
Som 2,5roka doma na rodicovskej, dnes som bola na pohovore, hned ma aj prijali, a ja od sameho dojatia, uzasu som to prijala.
Nastupujem uz vo stvrtok.
Ako to ja zvladnem? Dieta zaniest do skolky, ja do prace a po praci ist po dieta. A este aj varit mi treba aby sme mali co jest.
Ja to asi nedam, az teraz som si to uvedomila co sa vlastne stalo a ze ,,dovolenka,, naozaj skoncila.
@anonym_autor ale prosím ta to máš taký prvotný stres bude to dobre, čo sa týka manažmentu bežných aktivít. len rátaj s tým ze deti bývajú často choré pri nástupe do škôlky. A co sa týka varenia hmm no tak možno nejaký kompromis ze občas zájsť na menu ak sa prosto nestíha. Napr 2krat do týždňa. A urobiť si zoznam rychloviek na varenie , pripadne si predpriravit jedla do mrazničky. 🙂
@amdornik Tak s pristupom mne nic nechuti a muz nech nevari lebo zaspini neviem co caka. Nuz, pride domov, hodi kabelu do kuta a moze varit, prat, zehlit...ona si casom zvykne.
@beata_k no asi tak. ja jej nechcem zle... ale už som si zvykla, že na priamu a otvorenú reč ťa tu oštekajú (globálne, teraz nenarážam len na túto jedinú diskusiu, je tu toho mrte)....
@anonym_autor Tak zavisi to od toho, aka to je praca, ci ta bude bavit. Mne napriklad chodit do prace popri dietati prislo menej unavne, ako byt len doma s dietatom.
@marianarem presne tak. ja som mala to moje dosť náročné, ale vážne. a pre mňa bol návrat do práce raj... varíť? ani počuť. obaja (rodičia) sme sa stravovali v práci, dieťa sa prestravovalo v škôlke. zjedlo? zjedlo. nezjedlo? bolo hladné do večere. behom pár dní sa naučilo aj jesť (v škôlke). a bolo vybavené. ráno odniesť na 7, robotka, potom som chodila okolo 15:30 do škôlky, domov, dieťa naolovrantované, do večera veget. aj sme sa pohrali, aj dieťa bolo kľudnejšie, ako keď trávilo so mnou 24h/deň. pre mňa bol návrat do práce obrovským relaxom. ale kto si ako urobí, tak má...
Argumentovala by som, ci o tych 6 mesiacov bude varit a prat a upratvat ako ty. Ked pride o 19ej, snad moze umyt riad, ked ty navaris, nie? Moze rano zaviest dieta do skolky. Sa v tej praci zasiva alebo robi daco? Lebo poznam aj take pripady a potom pistia, ze s detmi nemaju vztah. Napriklad moze dieta niekam vziat v sobotu a ty popraces tak viac a treba to striedat, ci na umyvanie zachoda si len ty vyclenena? Proste nech sa rychlo odfuci a zacne sondovat, ako bude jeho sef reagovat na pripadnu OCR, lebo ak dieta ochorie v skusobnej dobe, ide on na OCR. A priprav sa, ze ti to bude vycitat, lebo predsa vidis, ze su s tou pracou len problemy a nemala si ist. Plus prazdniny vianocne aj letne... Drzim palce.
Inac to varenie zvaz, a teda treba to planovat, navarit v nedelu aj na pondelkovy obed, resp. pre dieta na veceru. Viac ako 2x cez pracovny tyzden varit bude narocne, treba planovat, aby maso bolo v chladnicke uz rozmrazene, ked prides s dietatom domov. Nech to ide. A cez vikend moze navarit muz, ked nestiha cez tyzden, to nevadi, ked zaspini, ma cas to upratat, ze ano... Zacnite trenovat.
Uplne normálne tak ako všetci ostatní. A čo si vlastne čakala? Ja mam dve deti s ročným rozdielom, muž je 3 mesiace z roka v zahraničí. Inak sa vidíme všetci spolu najskôr podvečer o 17tej. Proste zvykneš si. Tak ako si si zvykla lietať okolo novorodenca, tak si zvykneš na život po práci. Môj muž má minimum času na deti. Musim zvládať každý deň variť, lietať okolo dvoch deti, riešiť ich povinnosti, robím s nimi nákupy, hrať sa, tvoriť im program a často aj chodíme na výlety či cestujeme 250km za babkami. Treba sa s tým zmieriť a prijať fakt, že kým dieťa nepodrastie, môže to byť o hubu. Ja som sa naučila variť rýchlo a efektívne, čo sa dá, zamrazim. Celý týždeň ficime na cestovinách, prívarkoch, zeleninovych polievkach alebo jedlách z jednej misy (nahadzem do zapekacej misy rybu a kopec zeleniny a dám piecť, takisto kura s kapustou a pod). Nerobím žiadne špeciality, guláše, kysnute veci atď. Na nákup chodím 1x do týždňa, keď si nakúpim na celý týždeň. Upratujem len nevyhnutne, veľké upratovanie davam tak 1x za dva týždne cez víkend. Život si treba čo najviac zjednodušiť.
@anonym_autor vidis a kazdenne varenie je jedna z veci, ktore sa postupne budu presuvat z kategorie, musi byt akzdy den kompletne jedlo do kategorie zohrejem zo vcera az dojde aj na kategoriu, dnes budu parky. Alebo budes varit a potom nebudes travit cas s dietatom, lebo budes stat pri hrncoch. Treba si urcit priority.
@viestta alebo ideme do mesta sa najest,alebo objedname pizzu,ani taniere nemusi umyvat.
Navar na 2 dni alebo sa stravujte v robote a škôlke iné domáce práce si podel s chlapom.. vybavené
@anonym_autor
mas dieta, uz to nikdy nebude o VYLOZENI NOH PO PRACI. MAS DIETA
@anonym_90f775 nerozumiem, prečo by si žena, ktorá má dieťa, keď príde z práce nemohla vyložiť nohy? Bežne som to robila a to som nemala ani robotický vysávač, ani umývačku riadu, ani sušičku. Veď keď sme neboli doma, ale v práci a v škôlke, nemal kto rozhadzovať, zo škôlky sme sa väčšinou zastavili ešte na ihrisku, prišli sme domov okolo 16.30 - 17,00. Dieťaťu boli vzácne hračky, ktoré celý deň nevidelo, tak sa hralo, ja som si urobila kávu a vyložila nohy. Keď som aj niečo varila, tak som sa určite nerýpala s parenými buchtami, ale kuracie mäso, ryža, cestoviny s omáčkou, omeleta a podobné rýchlovky. A boli sme na dieťa dvaja, aj na domácnosť.
@anonym_autor
Chlap je do siedmej večer v práci a ty máš problém dať 10 eur za jedlo?
A ešte na tebe ostáva domácnosť a deti?
To mi nevychadza
@cyberk co je na mne sluzkovske? Ze navarim? 😳
@anonym_autor tak ked je to len o navareni, tak to hadam v pohode zvladnes, nie?
Sluzka si v tom, ze tvoj muz zjavne doma nic nerobi a ty mas teraz hlavu v smutku, ako s tym nalozis, lebo ved jemu nesmie klesnut osobny komfort a tvoj den ma stale len 24hod. Takze bud sa pan manzel konecne zapoji do chodu domacnosti a starostlivosti o dieta, alebo ty budes spat o 3 hodiny menej, alebo si zaplatite pomoc do domacnosti.
Ak “nemoze” varit, tak moze dieta rano odviest do skolky, spravit nakup, dat prat a vyvesit pradlo, povysavat, moze sa s dietatom hodinku pohrat kym ty navaris atd. A ak chudacik nic z toho nemoze, hoci sa tesi plnemu zdraviu, tak ano, si sluzka.
@anonym_90f775 nerozumiem, prečo by si žena, ktorá má dieťa, keď príde z práce nemohla vyložiť nohy? Bežne som to robila a to som nemala ani robotický vysávač, ani umývačku riadu, ani sušičku. Veď keď sme neboli doma, ale v práci a v škôlke, nemal kto rozhadzovať, zo škôlky sme sa väčšinou zastavili ešte na ihrisku, prišli sme domov okolo 16.30 - 17,00. Dieťaťu boli vzácne hračky, ktoré celý deň nevidelo, tak sa hralo, ja som si urobila kávu a vyložila nohy. Keď som aj niečo varila, tak som sa určite nerýpala s parenými buchtami, ale kuracie mäso, ryža, cestoviny s omáčkou, omeleta a podobné rýchlovky. A boli sme na dieťa dvaja, aj na domácnosť.
@anonym_cfabf0 to je smutne. dietatu som chybala ja, tak som sa s nou hrala. tvojmu chybali hracky? tak vidis kazda to mame inak. ale proste ten zivot je uz iny , nez predtym , ked uz mas deti. hlavne teda male deti. tie vacsie uz nas tak nepotrebuju.
@anonym_cfabf0 to je smutne. dietatu som chybala ja, tak som sa s nou hrala. tvojmu chybali hracky? tak vidis kazda to mame inak. ale proste ten zivot je uz iny , nez predtym , ked uz mas deti. hlavne teda male deti. tie vacsie uz nas tak nepotrebuju.
@anonym_90f775 ale prosím ťa, zase to neber tak doslovne, veď sme boli spolu na ihrisku, sedela som pri ňom, keď sa niečo pýtalo, tak som nečumela do steny, ale rozprávala sa s ním, keď si prinieslo knižku ku mne, tak sme si pozerali spolu. O to, či som sa venovala dieťaťu, alebo či mu bolo smutno za mnou, predsa nešlo, ale o to, že nerozumiem, prečo by si žena, ktorá má malé dieťa, nemohla vyložiť nohy, keď príde z práce domov. A spomenula som, že sme boli na dieťa dvaja, v tom čase sme už boli doma všetci. Môj muž sa s dieťaťom tiež hral, venoval sa mu viac, ako je u muža bežné. A aj keď sme spolu maľovali, modelovali, tvorili z papiera, skladali lego, nerobila som mu animátorku od rána do večera. Mne nemusíš vysvetľovať, ako to je keď prídu deti, čo sa v živote zmení, moje je už dospelé, jediné, vymodlené, vzťahy máme super, buď bez obáv. Nemala som mobil v ruke od rána do večera, ako polovica dnešných mamičiek
Neboj zvladnes to. Navaris na viac dni aj do mrazaka 🤷♀️vsetko sa da, ked sa zorganizujete a ty nebudes robit full service sama
Kým som bola v office, tak sa to dalo normálne stíhať - v nedeľu veľký nákup na celý týždeň. ešte som si v nedeľu navarila na pondelok a potom už len rýchle jedlá do 30 min (žiadne polotovary). Ak som si robila napr. tortilly, tak som aj polievku k tomu zvrtla. Čo sa týka domácnosti moc sme bordel cez týždeň nestihli robiť, keďže sme doma neboli.
Inak som to mala veľmi podobne ako ty, muž od rana do večera v práci. Našťastie mi šéf toleroval neskoré príchody. Vlastne mi zatlieskal keď som prišla na čas 🤣😂. Ale teda som rada, že už som HO
@anonym_90f775 ale prosím ťa, zase to neber tak doslovne, veď sme boli spolu na ihrisku, sedela som pri ňom, keď sa niečo pýtalo, tak som nečumela do steny, ale rozprávala sa s ním, keď si prinieslo knižku ku mne, tak sme si pozerali spolu. O to, či som sa venovala dieťaťu, alebo či mu bolo smutno za mnou, predsa nešlo, ale o to, že nerozumiem, prečo by si žena, ktorá má malé dieťa, nemohla vyložiť nohy, keď príde z práce domov. A spomenula som, že sme boli na dieťa dvaja, v tom čase sme už boli doma všetci. Môj muž sa s dieťaťom tiež hral, venoval sa mu viac, ako je u muža bežné. A aj keď sme spolu maľovali, modelovali, tvorili z papiera, skladali lego, nerobila som mu animátorku od rána do večera. Mne nemusíš vysvetľovať, ako to je keď prídu deti, čo sa v živote zmení, moje je už dospelé, jediné, vymodlené, vzťahy máme super, buď bez obáv. Nemala som mobil v ruke od rána do večera, ako polovica dnešných mamičiek
@anonym_cfabf0 tak vela zien doma nema muza po skole. kolko x prichadazaju vecer domov. zivot s dietatom sa zmeni. netvrd ze nie.
@doriiis lebo sme zvyknuti jest domacu stravu
@anonym_autor iba k tomu jedlu, bud nevarit kazdy den, alebo si vymysli jedla co sa daju zvladnut rychlo kazdy podvecer - za mna polievky, ci jedla typu privarok, segedin, atd, hned vriace zavri do sklenenych poharov, aby chytilo viecko a mozte to jest aj na treti den
@anonym_autor baby baby, ako ste zvladli vypadl modreho konika? pre mna to bolo najtazsich 20 min zivota , co vy?
@anonym_autor no toho sa obava kazdy ale nejako sa to utrasie. Zalezi aj nakolko bude otec a zvysok rodiny zainteresovani do starostlivosti o dieta atd. Navarit staci raz za 2dni,resp nejake jednoduchsie jedla,netreba kazdy den vyvarat 2hodiny. Ja som po nastupe do prace upustila s narokov na aktivne rozvijanie dietata - kazdy den aktivity po skolke, montessori, kreativne veci a neviem co...Pridem z prace,trochu oddychnem,pohrajeme sa,alebo si pozrieme rozpravku,vecera, vecerna rutina,upratovanie,spanok. Samozrejme manzel sa zapaja a striedame sa v domacich pracach aj starostlivosti o dieta. Ale tak ti poviem, menej je niekedy viac. Taka vecerna zabava a santenie s dietatom su viac ako tiptop jedalnicek,upratany byt do bodky atd. Za mna je dolezite si uvedomit,ze praca kazdeho dostatocne vycerpa a ked po praci mas druhu sichtu doma tak treba aj vypnut a neriesit vsetky mozne detaily,skor sa sustredit aby bol kazdy spokojny a nie vystresovany.
@anonym_cfabf0 tak vela zien doma nema muza po skole. kolko x prichadazaju vecer domov. zivot s dietatom sa zmeni. netvrd ze nie.
@anonym_90f775 samozrejme, že sa život s dieťaťom zmení, to ale neznamená, že by žena nemala priestor na oddych, koníčky, priateľov. Ak nemá muža denne doma, ak je napríklad na týždňovkách, tak tiež nevidím problém. Sú väčšina dňa preč, teda nie je rozhádzané a škôlkár už si má vedieť upratať hračky, odložiť špinavé veci do koša na bielizeň a pod. Dieťa sa naje v škôlke, ona v práci, počas týždňa by som sa nebabrala s varením, ako som písala vyššie, v pondelok je navarené od nedele, dva krát týždenne nejaká nátierka, chlieb, zelenina, jeden krát rýchlovka - cestoviny s omáčkou, alebo kuracie stehná, ryža, perkelt....zase z toho netreba robiť takú drámu. Vieš, väčšinou si to ženy robia samé, dieťa točí štyri jedlá, tak varia do nemoty, lebo iné nezje...zabijú veľa času zháňaním každej hlúposti, na ktorú si dieťa pomyslí, naučua dieťa na TV, mobil a potom sú nervózne z toho, že dieťa chytá amoky, ak to nemá, nemajú pevný režim, niekedy povolia, potom sa čudujú, že sa dieťa vzpiera, mohla by som pokračovať dlho. Dieťa zmenilo môj život, vedela som predsa, že mi pribudne práce a starostí, ale aj more radosti a super zážitkov, ktoré by som bez neho nemala. Do dieťaťa som išla dobrovoľne, nebola to náhoda, bolo plánované, vymodlené, ale to neznamená, že som prestala žiť a všetko mu podriadila, to nie. Veľmi skoro sme ho učili, že aj dospelí v rodine majú svoje potreby a že sa netočí celý vesmír okolo neho. Preto som nechápala tú poznámku, že ak má žena dieťa, už si nesadne a nevyloží nohy. Žena, ktorá má tri, štyri deti, rodinný dom, veľkú záhradu, kde pestuje zeleninu, ovocie, má domáce zvieratá, tá si asi naozaj nesadne a nevyloží nohy, ale každý si musí uvedomiť, koľko zvládne.
@anonym_autor baby baby, ako ste zvladli vypadl modreho konika? pre mna to bolo najtazsich 20 min zivota , co vy?
@anonym_3ad6f7 ani neviem, že vypadol, niekedy tu nie som aj pár dní
@anonym_autor gratulujem k praci.. ja som nastupila po 5,5 roku doma, prvy rok bol v pohode, kedze obe deti chodili do skolky, kruzok mala len starsia. Teraz je jedna v skolke, druha v skole, krúžok ma kazda jeden len iny den, plus ulohy, domacnost.... Zvladnut sa to da, aj ked casto padam na hubu a pre seba nestiham nic (manzel chodí takmer kazdy týždeň na služobnu cestu, pomaha vsak, ked je doma). S jednym dieťaťom to zvladnes ako nic 😊

@anonym_autor Tak zavisi to od toho, aka to je praca, ci ta bude bavit. Mne napriklad chodit do prace popri dietati prislo menej unavne, ako byt len doma s dietatom.