icon

Ako zvládnuť neistotu po ukončení práce?

28. nov 2023

Ahojte. Chcem sa poradiť. Mám veľmi dobre platenú robotu, ktorú som vykonávala ako remote, teda pracovala som výlučne z domu, no keďže je fyzicky aj časovo náročná (mesačne som mala odpracovaných aj viac ako 230 hodín), rozhodla som sa ju zo dňa na deň nechať. Samozrejme, rýchlo si na mňa našli náhradu, no vo mne sa bijú dva protichodné stavy. Na jednej strane sa teším, že konečne nebudem mať tlak, na druhej strane mám veľký otáznik z neznáma, pretože nemám nič "v ruke." Stretli ste sa s tým? Že na jednej strane viete, že ste robili dobre, no na druhej strane Vás melie neistota? Tak taký námet na diskusiu, možno sa obohatíme 🙂

ibatanecnica
28. nov 2023

Ale áno. Neistota bola vždy, ale vždy ma to nakoniec utvrdilo v tom, že som dobre spravila.

cimage
28. nov 2023

Zazila som to tiez a urcite nelutujem. Hadam rok mi bolo slubovane povysenie, makala som, robila veci, ktore som ani nemusela. Nakoniec ma teda aj papierovo povysili, lenze uz som tej firmy a ludi mala dost. V jeden den sa to vo mne zlomilo, povedala som priatelovi, ze chcem dat vypoved. Nemal s tym problem. Napisala som vypoved, dala sefovi s ktorym som si dobre rozumela a povedala mu, ze ja uz tam nechcem byt. Po case som ho stretla a hovoril mi, ze to iste sa mu stalo, ze zo dna na den. Obaja sme si nasli pracu, ktora sa nam pacila.

h2
28. nov 2023

Práca sa nenecháva zo dňa na deň, treba si najskôr nájsť novú prácu.

alickapusinka
28. nov 2023

Ja by som prácu zo dňa na deň nenechala nikdy ani keby neviem čo bolo. Zvlášť ak je napríklad hypotéka bývanie drahé stravovanie. Máš úspory nájsť novu prácu sa podľa mňa zo dňa na deň nedá. Môžu sa minúť úspory a zostaneš doma. Navyše ak si doma a nepracuješ nejdeš sa evidovať na UP musíš sa ako dobrovoľný platca nahlásiť na ZP čo i len jeden mesiac ale musíš platiť sama. Jasne myslíš si že si tak skoro nájdeš robotu. A zvlášť ak to bola práca na doma. V pohodli. Nikdy by som tento neuvážený krok neurobila. Však v novej práci si myslíš že koľko budeš robiť to sa zdať nebude ale hodiny si nazbieraš a možno aj viac hodina budeš dochádzať každý deň do roboty. A dalšia vec ak by si išla na úrad práce tak nechápem tu logiku ani IQ že odídem zo dňa na deň s roboty a idem na UP. Píšeš robila som 250 hodín mesačne to všade teraz tak zdierajú ak toto bol dôvod na odchod zo dňa na deň podľa mňa veľmi zlé rozhodnutie.

martul
28. nov 2023

A čo teraz? Čo ďalej

eleanor2510
28. nov 2023

@autorka, zdravie a psychicka pohoda su najdôležitejšie v zivote, robota vzdy bola a vzdy bude. Nevsimaj si reci, co ti tu zeny pisu, ze práca sa neda najst zo dna na den - praveze budes mat este obrovsku vyhodu, ze na teba v novej praci nemusia cakat dva aj tri mesiace na uplynutie výpovednej lehoty. Praca sa da vzdy najst, ked si sikovna a nieco vies. Drzim palce

eleanor2510
28. nov 2023

@alickapusinka ak tu budu ludia s takym zmyslanim ako ty, tak este velmi dlho budeme v riadnej ... Ak ludom pripada normalne, ze ich zamestnavatelia doslova zdieraju ako otrokari, tak je v tejto krajine niečo velmi prehnite. A robime si to sami, nemozeme sa na nikoho vyhovorit. A preco by nemohla ist na urad prace? Ak si svoje odrobila, ma na to predsa pravo. Ini tahaju tazke peniaze zo systemu, a nikto na to nic nepovie

martinka13
28. nov 2023

Nemusí to byť zlé rozhodnutie. Určite by som si ale najprv našla novú prácu a potom by som odišla zo súčasnej.

autor
28. nov 2023

Ahojte, ženy.
Pracujem živnosti, takže to s UP ide mimo mňa 🙂 Mám finančnú rezervu na pár mesiacov, máme firmu, ktorá sa pohybuje v stavebnej oblasti, takže výdavky budeme mať pokryté. Ja som si uvedomovala, že to nie je normálne, aby som od mája nemala ani jeden voľný víkend, pracovala 6 dní v týždni a ten jeden čo mám voľno, som si musela prácu dobehnúť, pretože ju nemal za mňa kto urobiť.
Pre mňa dôležitá škola nastaviť si vlastné hranice a povedať NIE. Keďže mám živnosť, môžem s tým seknúť zo dňa na deň, normálne sa mi ľahšie dýcha... priebežne sa pozerám po ponukách 🙂

dankanka
28. nov 2023

To je normalny pocit. Snad mas narok na podporu v nezamestnanosti. Ja som si hladala vzdy pracu v case ked som este pracovala ale vzdy bol problem s tym, ze ma zanestnavatel nechcel pustit skor ako bola 2m vypovedna doba ( co je zvycajne aj viac ako 2m v reale) a v druhej praci zase museli na mna pridlho cakat. Takze vidim v tom, co si urobila, vyhodu. Neboj, ak si sikovna, pravu si urcite najdes.