Ako zvládnuť stres spojený s návratom do práce?
Ahojte. Od maja nastupujem do prace po RD. Kedze pracovnu dobu mam taku ze z domu musim odist okolo pol 7 tak mi dieta bude rano nosit do skolky stary rodic kedze je jediny kto je na dochodku. Ponukol sa,ze jemu to nevadi. Byva vedla nas a skolku mam 3min peso od domu Manze chodi z domu 5:30. No ja mam z toho neskutocny stres. Uz dva tyzdne v noci nespim,budim sa,nejem,je mi zle zo stresu. Mam paniku z toho ako to rano s dietatom zvladne. Ze sa dieta zobudi a ja uz doma nebudem. Poslednu dobu aj vymyslalo ze nechce chodit do skolky. Tento tyzden uz celkom v pohode islo. No bojim sa ze sa zatne,bude plakat ze nie som doma a stary rodic si s nim neporadi. Som nestastna ze casovo nebudem stihat dieta ani zaniest,ani zobrat. Plus ze otravujem denno denne stareho rodica. Poobede ho bude vyzdvihovat muz kedze robi len do 14. Trapi ma ze uz nikdy nepojdem vlastne do skolky. Inu pracu som si za takmer rok hladania nenasla. Budem samozrejme stale hladat nieco ine ale nedufam v zazrak,ponuky nie su. Uz si hovorim ze vydrzat 3 mesiace a budu prazdniny,vydychneme si. Potom zvladnut jesen a v zime by mozno moja mamina mala isr na dochodok,ta by ho zvladla,to by som bola kludna,predsalen zena to vie lepsie s detmi. Mali ste to takto niektora?
@balerina2025 dakujem. Presne toto mi hovori aj muz,nech sa nato pozriem z tejto stranky. Ze mame ochotnych starych rodicov,ktori byvaju blizko,skolku blizko. Mala ich ma velmi rada. A ze velke plus je ze manzel konci v praci o 14:00 cize poobede nemusim ja utekat z prace,deti nemusia byt v skole a druzine do pol piatej ale idu domov medzi prvymi Nemusime uz poobede otravovat starych rodicov. Asi sa nato musim pozriet z tejto stranky
ale ved ty mas ideálnu situaciu 🙂
budes mozno unavenejsia, ale myslim ze kazdej zene psychicky pomoze, ked konecne po par rokoch zacne normalne pracovat a nie len riesit domacnost. lebo co mam na okoli zeny doma par rokov, aj 10, tak su troska..prepnute. 🙂 kazda si volime cestu zivotom.
a zas mat viac deti tiez nie je ziadne zuzo.
drzim palce
Do školky chodi v 99% muž aj ráno aj poobede, výnimočne ide poobede babka.
Ja nechodíma a nepríde mi natom nič zleho a divného. Robím dlhšie ako ju muž chodí vydzvihnúť a ráno potrebujem byť na čas v práci.
Ved dedko/babka ju ráno len obleču a zanesú.. Nechceš od nich aby snou boli 2-3h denne. Aj im možno prospeje taka "zmena"
privelmi riesis... bud dieta nebudes stihat rano, alebo vecer... takto to je... jedine , ze by si si nasla pracu na 4 hodiny, prd zarobis a dieta si do skolky aj vezmes aj vyzdvihnes...
nezaoberaj sa tym, bud rada, ze stary rodic , co to ma 3 min peso je napomocny...
odvoz- dovoz zo skolky z nas nerobi lepsie a horsie matky...
@balerina2025 ved to,mam pocit ze za tie roky doma som uplne osprostela 😃 Sebavedomie mi velmi kleslo. Citim sa zbytocna ze sedim doma,neprispievam do rozpictu. Financne sme uz na tom dost zle. Mam stres z novej prace,ci sa to vsetko naucim. No zaroven sa aj tesim,praca vyzera zaujimava.
uplne normalne, ja sa len cudujem zenam co dobrovolne ostávajú doma vela rokov a proste ze im nevadi ..nech mi netvrdia ze nie su otupene. zial. je to tak domacnost, mozno daka praca z domu ale zial ist mimo 4 stien je ina salka kavy. ist zacat pracovat do sveta medzi inych ludi, novych ludi
drzim ti palce. mas to super rano pomozu aj poobede muz, super.
uvidis a ved stale mas moznost kebyze...zmenit veci. mas velku vyhodu ze ti ma kto pomoct.
@krasneleto ano ja sa vo vsetkom takto rypem,vsetko strasne prezivam 😃 Je hrozne zit s takouto povahou 😃 Akoze ak bude mala rano ok a starky to zvladne tak ja budem pokojna. Ja budem chodit z prace pred stvrtou,cize asi 20 minut potom ako mala pride zo skolky. Cize celkom fajn si myslim. Mozem ist rano aj neskor len to by som za z prace prisla az okolo pol 5. Stvrtky a piatky mozem ist z prace po 14 len musim mat samozrejme hodiny nadrobene. Mesacny fond musi sediet
@balerina2025 dakujem za povzbudenie. Mas pravdu. Kamoska nosi maleho do skolky 6:45 a chodia prenho stari rodicia. Moje deti maju luxus ze mozu chodit na osmu. Vstavaju o stvrt na 8 😃 A 15:15 idu domov.
@krasneleto a hladala som aj na skrateny uvazok ale nenasla som. Lebo hladam v administrative a podobne kedze v tom mam aj prax,aj skolu. Mozno do Lidla a podobne sa da na skrateny. Len to su aj vikendy,do vecrra a tak. Len mam moznost ist do prace kde je 7,5 hodinovy pracovny cas, flexibilna pracovna doba,30 dni dovolenky, sick day 3x do roka. A vraj som vychytala uplne uzasnu sefku. Tak by mi bolo luto to nevyuzit a nevyskusat.
@lienka.7 inak to mi kazdy hovori ze ona bude rano ina ako somnou. Pri mne najviac neposlucha 😃 Inak aj manzel si vybavil ze cca raz do tyzdna moze chodit na osmu tak ju zanesie
@lienka.7 ja viem,uvedomujem si aku mam hroznu povahu 🙄
Ja ta chapem, mna to sice caka o rok ale uz teraz mam z toho stresy, lebo to nebudem ja, kto to bude mat pod kontrolou ale bude ich vodit muz. A teda uz len z toho som nervozna, nieto zeby to riesili babky. Proste ja viem ako na nich, aby to bolo bez placu a utrpenia, moj muz je cholerik a uz teraz mi je z toho zle, ze ako sa k nim bude spravat. Ano som vdacna, ze nemusime riesit kto ich bude vodit ale pre mna ako matku, ktora im doteraz zabezpecovala pohodu a krasny zivot, pride chaos a nervy, je to stresujuce.
Inak mozno pri starych rodicoch to pojde lahsie ako keby si to ty riesila. Pri mame sa deti viac emocne vypluvaju. Uvidis, mas super, ze uz skolku poznaju, takze to je tiez lahsie v tomto pripade.
Drzim palce❤️vsetko nove je vzdy strasidelne
Ideálna situácia 😉 vnímaj pozitívne to , že ráno ti dieťa má kto do škôlky vziať, ty obriadiš iba seba a ideš , poobede detto...moje obe deti v škôlke od šiestej ! v zbernej triede , museli vstávať po piatej, prežili sme ...prvý stupeň školy ráno po šiestej už v zbernej , starší je už piatak takže teraz sam a mladší s frflanim každé ráno to strastiplne vstávanie musí absolvovať....aby som ja stihla byť 7:15 v práci ...poobede zo školky, potom z družiny 95% času vyber ja, takže v tomto smere to máš super, vnímaj to ako veľké pozitívum 🙂....čo sa práce týka, začiatky všetkého druhu sú vždy ťažšie a človek je v strese ale jeden- dva dni a budeš späť v procese, hlavne nad tým veľmi nedumať, veľa šťastia 😉
a mozno je dobre ze neni rano s maminkou lebo deti prave pri maminke najviac vymyslaju :D
@hederamonstera asi si len musime zvyknut. Syn ten je uz velky,to je ok. Ma 11 r. Chodi sam,je samostatny. Len ta mala je dost divoska 😃 Presne ako pises,ja uz rano viem ako na nu,co jej naslubovat aby neplakala 😃 A teraz nebudem doma ☹️
uplne chapem vsetko co pises... len sa nestresuj... neodchadzas na misiu do kambodze, dcerku zavezie stary rodic, vyzdvihne tatino, v skolke bude mat novych kamosov a super program... zvladne to, netreba sa fixovat na vymyslanie, to deti robia od kedy pridu na to, ako lahko vieme podlahnut ich "tlaku". bude to dobre... to je zivot po materskej... velke zmeny, ale nemusis sa ich az tak velmi bat... fixuj sa na vikend a na spolocny cas s manzelom a dcerkou... bude to fajn
@munlkak fuha to mate ozaj pestre. Mozem byt fakt spokojna asi.
@krasneleto presne
autorka mnohym z nas NEMA KTO POMOCT tak sa utes ze ty tu pomoct mas.
@krasneleto dakujem ♥️ mas pravdu. A este aj poobede budeme dost spolu. A budem sa snazit si nejaku hodinku nadrobit aby som ju aspon v piatky vyzdvihovala ja.
3 roky si bola nastavena, ze ty si tá, co vsetko zariadi, vybavi, doma, okolo deti, zaujmy, nakupy atd atd... ale tento cas skoncil... vracias sa do realitya bezneho zivota, malicka zacina tiez vlastnu etapu a my maminy to tazsie nesieme ako oni same...
ja som sla do prace ked mala dcera 7 mesiacov na 16h uvazok.... mohla som kombinovat, kedykolvek odist , pracovala som 5 min autom atd... bola s nasimi a manzelom , ktory pracoval na 3 zmeny... a ver mi, mala taky program, ze som jej isto nechybala...
@krasneleto wau
pozri, ak má dieťa so starými rodičmi pekný vzťah, tak to, že ju budú ráno vodiť do škôlky nebude na škodu,práve naopak, a ver, že v škôlke dieťa skôr "vydiera" rodičov ako starých rodičov, tí už totiž mávajú nadhľad a neberú to, že sa za dieťaťom v školke zavrú dvere tak "tragicky". Môj ex svokor, chodil po dcéru do škôlky, sám sa ponúkol, mne to pomohlo, on mal s vnučkou veľmi pekný vzťah, a ver či never, to že mal takúto "povinnosť" ho omladzovalo.

pozri, bud stastna ze ti ma kto pomoct, ini to stastie nemame. tento rok ako pises, by si dako vydrzala. a toboz ked mamina pojde na dochodok, super. ver ze naozaj je nas mnoho, co ziadnu pomoc ani nemame :(
ano , zo zaciatku to bude narocne, ale ak mas pomoc...zvyknes si. zial kazda sme po RD odbachnute, od prace, socializacie s inymi ludmi, pracovny cas, casovy stres. kazda sme to zazili, drzim palce. ono sa to casom utrase a ked nie, stale mas moznost si najst aj inu pracu s inym casom prace. alebo z domu..uvidis sama.