Akou formou podnikať?
Zeny, ktore ste v uctovnictve zbehle, pls poradte nam - manzel je par rokov szco, v sluzbach. Kazdy rok ltt lize hranicu obratu 49790€, aby nebol dph, pretoze nema vydaje a ak by nemal 60% pausal, neviem,co by sme do tych vydajov dali. Sem tam kupi daku elektroniku, ale to je tak v stovkach € dokopy za cely rok. Problem nastavana,ze dostal ponuku na vyssiu sadzbu na fakturu, no to uz vobec nevychadza pod 49790 + ma este par faktur pomimo, dokonca z minuleho roka nevyfakturovane. Nevieme, ako dalej, ak by isiel do dph,tak pride o pausalne vydavky, ak by siel do sro, tak neviem, co dat do vydajov, proste sluzby, nekupuje material, nepouziva auto na cesty atd. Vyznate sa niektora v tomto lepsie pls?
V akych priestoroch manžel pracuje? Vodu, elektrinu, plyn nepouživa? Nepotrebuje nejake stroje, naradie, neposiela niečo poštou. Hoc len už len tu fakturu pošle poštou, nema sem tam nejake stretnutie s obchodnym partnerom?
@295anicka chodi do jednej firemnej budovy, pre ktoru robi, ale tam nic neplati. Ak by aj doma,lebo tu je miesto podnikania, tak elektrina,voda, internet, to vyjde malo penazi. A ja to ani neviem ako uctovne urobit, ked tu zijeme aj s detmi. Keby sme aj dali ze benzin na cestu za pracou, ze auto vyuziva, to je malicko, lebo aj tak auto viac stoji pred vchodom nez chodi.. k robote mu staci nb, ten kupi raz za dva roky nove za 2,5-3 tis, sem tam daky disk, ako vravim,par stoviek rocne. Hladali sme naklady, proste nenajdeme. On naozaj aj co minie, tak to je hypo (pomaly splatena),sipo, odvody, jedlo,raz mesacne natankovat, servis a detom.
Na ine miesta nechodi? Za klientmi,konzultacie?
sprav kompromis a najdi si robotu s autami kde nebudes mat stale nechty od oleja a chrbat v p...
@teleskop prosim ta, to co za debilitu si napisala?
@taminka1986 velmi velmi malo. Raz za 3 mesiace az polroka,ale aj to moze zobrat auto od firmy,pre ktoru to robi.
Nemáš náklady, nevymyslis nič. Je ľahšie zaplatiť daň ako zbytočne veci nakupovať (dá sa, online reklama, školenia, kurzy, rôzny software) a robíš si vrásky. Treba si.skor zistiť ci obmdberatel bude akceptovať cenu+DPH.
Vygoogli porovnanie sro a szco. Ono ja, keď som to riešila pred par rokmi, ale pri vyššej sume, rozdiel nebol taký aby sa mi to oplatilo riešiť. Sro potom moze mat náklad =jeho.mzdu, odmenu, odvody. Ale dph naklad zase nic. Treba ale myslieť na výšku odvodov, výšku mzdy, v porovnaní so.szco a samozrejme ešte daň. Pri obrate nad tych 50t je to už 21% pri sro. Pri szco zase výšku daňového základu treba brať do úvahy... tam je aj 21% aj 25%.
A k tým nákladom.. náhrady nie sú málo, ak auto nema teda na firmu, tak náhrady sa celkom dobre rátajú.... ak príde o možnosť paušálnych výdavkov tak každé euro bude dobre. Alebo je možnosť rozdeliť časť na sro a szco... alebo dve sro? Aby neprekročil obrat.
Aha,skoda. Chcela som to uhrat na to auto a cestaky. Skoda.
@simca06022011 hm, moznost rozdelit na sro a szco alebo dve sro? nie je to tak trochu mimo zakona? ak bude fakturovat z obidvoch cinnosti tomu istemu odberatelovi tak ked mu na to pridu tak to je riadny pruser.
@autor ak ma len sluzby, tak vela nenavymyslas bud zaplati vysoke odvody v zivnosti kde ruci celym svojim majetkom alebo sa zamestna v sro (kde ruci len vkladom co obvykle byva 5000e) ktore tam ani realne nemusi vlozit a jeho mzda a odvody budu naklad, ak pojde raz za cas na konzultacie autom, tak si spravi cestak, su tam pekne nahrady a zaplati dan z motorovych vozidiel bud len za tie dni alebo za cely rok, co mas dalsi naklad. to ze robi z domu tak elektrina voda ci plyn urcite nemozes dat, to by si ten priestor musela vynat z nebytovych priestorov. ale bezne si davaju kancelarske kreslo, stol, policu. a aj internet ci mobil v alikvotnej casti ak nema teda dva a z toho jeden na sukromny zivot. a teda kym pri zivnosti platcu dph to moze byt len danova evidencia, pri sro to je uz podvojne uctovnictvo, co musis zverit asi niekomu inemu.
@simca06022011
@simonah73 dakujem obom. Ideme uvazovat nad aj szco aj 1osob sro, aby sa to rozdelilo.
@simonah73 jednému áno ale to nemám z kade vedieť. Musia si to sami pozrieť rozratat. Bežne sa to robí a delí, takže až taky problém to nie je. Už hádam nemáme klientov iba s jednou "firmou".
@simonah73 nefakturuje sa len jednemu, takze to je ok

naj sa zamestnať a časť príjmov mať ako zamestnanec v kombinácii so SZČO