Aký je môj nárok na dovolenku?
Ahojte,
prosím vie niekto na akú časť dovolenky mám nárok? Som mamička starajúca sa o 2 deti. Od 1.9. 2025 pracujem na plný úväzok. Na výplatnej páske mi za 4 mesiace do konca roka svietil nárok 6 dní. Vzhľadom na to, že sa starám o deti mala by som mať nárok na 8 dní.
Podala som žiadosť na zvýšenie dovolenky, a na výplatnej páske mi teraz ukazuje nárok na dovolenku 7 dní. Nie tých 8 tak ako mám mať.
Účtovníčka mi tvrdí, že nárok mi navýšili správne. Tvrdí že mi zvýšili dodatkovú dovolenku o 2,5 dňa. Tak na páske má svietiť nárok 8,5 dňa, nie 7.
Kto má pravdu?
Tak nárok mas hádam od počtu dovolenky za celý rok. Alebo sa mýlim? Keď si podpisovali zmluvu tak ako si bola oboznamena? Kolko dovolenky máš ročne? Ja mam napriklad 7 týždňov.
@vilma7 nárok mám mať 5 týždňov, čo mi pri podpise nepovedali, ja sama som sa dozvedela len teraz že hoci nemám ešte 33 ale mám malé deti tiež mám nárok na 5 týždňov dovolenky
Tak nárok mas hádam od počtu dovolenky za celý rok. Alebo sa mýlim? Keď si podpisovali zmluvu tak ako si bola oboznamena? Kolko dovolenky máš ročne? Ja mam napriklad 7 týždňov.
@vilma7 v každej dovolenkovej kalkulačky mi ukazuje pomernú časť dovolenky 8 dní, prečo mi stále účtovníčka tvrdí že nárok na páske 7 dní je správny
@petra1910 Nárok na zvýšenie dovolenky z dôvodu starostlivosti o dieťa sa ale počíta odo dňa tvojho oznámenia/požiadania, nie za celý rok. Takže si myslím, že to bude týmto - ten rozdiel v dňoch ak si túto žiadosť dala len v priebehu roka.
@petra1910 Nárok na zvýšenie dovolenky z dôvodu starostlivosti o dieťa sa ale počíta odo dňa tvojho oznámenia/požiadania, nie za celý rok. Takže si myslím, že to bude týmto - ten rozdiel v dňoch ak si túto žiadosť dala len v priebehu roka.
@anonym_1d3f4f žiadosť som dala v novembri, hneď ako som sa dozvedela že mám väčší nárok. To fakt kvôli tomu prídem o deň dovolenky? Nepovedia nič, len aby nemuseli platiť viac dovolenky
@aliziana ja by som to oznámila hneď na začiatku. Keby som bola vedela že ako osoba starajúca sa o deti mám nárok na 5 týždňov dovolenky. Vedeli že mám malé deti a nič mi nepovedali
@petra1910 ale nie je ich povinnost starat sa o sukromny tvoj zivot, kolko a ake stare mas deti, s kym ich vychovavas a pod.. bohuzial alebo nastastie kazdy sa ma starat o seba a zistovat svoje moznosti
@anonym_1d3f4f žiadosť som dala v novembri, hneď ako som sa dozvedela že mám väčší nárok. To fakt kvôli tomu prídem o deň dovolenky? Nepovedia nič, len aby nemuseli platiť viac dovolenky
@petra1910 Darmo sa rozčuluješ. Nič ti nie je zamestnávateľ povinný oznamovať a upozorňovať. Je to v zákonníku prace, a je to vyslovene na zamestnancovi:
Podľa § 40 ods. 11 Zákonníka práce: „Zamestnanec trvale sa starajúci o dieťa na účely tohto zákona je zamestnanec, ktorý sa osobne stará o vlastné neplnoleté dieťa vrátane striedavej osobnej starostlivosti obidvoch rodičov, a zamestnanec, ktorý sa osobne stará o neplnoleté dieťa zverené mu do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia súdu. Toto postavenie zamestnancovi vzniká dňom, keď zamestnávateľovi písomne oznámil, že sa trvale stará o dieťa podľa prvej vety, a zaniká dňom, keď sa zamestnanec prestal trvale starať o dieťa podľa prvej vety. Zánik trvalej starostlivosti o dieťa je zamestnanec povinný písomne oznámiť zamestnávateľovi bez zbytočného odkladu.“
@aliziana ja by som to oznámila hneď na začiatku. Keby som bola vedela že ako osoba starajúca sa o deti mám nárok na 5 týždňov dovolenky. Vedeli že mám malé deti a nič mi nepovedali
@petra1910 zbytocne sa rozculujes, ze si o tom nevedela, je to predsa uvedene v Zakonniku prace, ktory je volne prístupný na webe a kazdy pracujúci clovek by si ho mal precitat, aspon tie casti, co sa ta tykaju. Ty sa musis vediet za seba postavit, nikto iny to nespravi
Pravdu má účtovníčka. Ráta sa to od doby, keď si podala žiadosť.
Staré dobré:
Neznalosť zákona neospravedlňuje
@tiika presne od 1.9., 5x do týždňa, zmluva je zatiaľ na dobrú určitú jeden rok
@petra1910 potom by si mala mat tých 8 možno 8,5 dni, ak si nič nečerpala. Je mozne, že ti ten nárok zvýšili odkedy si on zaziadala, nie od celej doby trvania PP. Žiadaj vysvetlenie (pisomne, emailom) a jasný výpočet naroku, na toto máš právo a oni povinnosti ti odpovedať.
@petra1910 pracuješ štyri mesiace, dva mesiace ti počítali ( 20dní na rok) cca 1,5 dňa dovolenky na mesiac - 3dni. Dva mesiace ti počítali zvýšenú dovolenku (25 dní na rok) 2 dní dovolenky na mesiac - 4dni. 4+3=7. Možno sa mýlim, vyšlo mi to tak, ako tvojej účtovníčke . Škoda, že si si dovolenku nevšimla hneď v septembrovej výplate, nabehla by ti od októbra, nie novembra.
@petra1910 pracuješ štyri mesiace, dva mesiace ti počítali ( 20dní na rok) cca 1,5 dňa dovolenky na mesiac - 3dni. Dva mesiace ti počítali zvýšenú dovolenku (25 dní na rok) 2 dní dovolenky na mesiac - 4dni. 4+3=7. Možno sa mýlim, vyšlo mi to tak, ako tvojej účtovníčke . Škoda, že si si dovolenku nevšimla hneď v septembrovej výplate, nabehla by ti od októbra, nie novembra.
@ekira1 ďakujem za objasnenie
25dni je narok na dovolenku,ako nahle mas deti,alebo nad 33r.Mne za 2m pribudli dalsie 4dni,ty mas odpracovanych 4m takze ano,mne to tiez vychadza 8dni do konca roka.
U nas sa o nic neziada,automaticky to zamestnavatel navysi,pytala som sa na to vela kolegov,ako nahle dosiahli vek 33r dostali 25dni dovolenky,u nas sa dostava za kazdych 5r,o 1den navyse dovolenky.
U nas sa o nic neziada,automaticky to zamestnavatel navysi,pytala som sa na to vela kolegov,ako nahle dosiahli vek 33r dostali 25dni dovolenky,u nas sa dostava za kazdych 5r,o 1den navyse dovolenky.
@anonym_e88e92 Ake toto je úplne iná situácia, tak nezavádzaj. Dosiahnutý vek 33 rokov sa dáva automaticky +5 dní, nemusí sa žiadať.
Autorka píše, keď ešte nemá vek 33 rokov a stará sa o dieťa. O týchto 5 dni musí písomne požiadať.
@anonym_e88e92 Ake toto je úplne iná situácia, tak nezavádzaj. Dosiahnutý vek 33 rokov sa dáva automaticky +5 dní, nemusí sa žiadať.
Autorka píše, keď ešte nemá vek 33 rokov a stará sa o dieťa. O týchto 5 dni musí písomne požiadať.
@anonym_1d3f4f u nas ked sa nastupuje do prace,automaticky sa pytaju na deti,cize nic nemusim dodatocne pisomne ziadat.Urobi sa to este pred nastupom do prace,ked sa vypisuju papiere.Ale vsetko zalezi od zamestnavatela,ako pristupuje k tomu vsetkemu.
Ale aj tak tu ide hlavne o dni dovolenky,nie o to poziadanie.
25dni je narok na dovolenku,ako nahle mas deti,alebo nad 33r.Mne za 2m pribudli dalsie 4dni,ty mas odpracovanych 4m takze ano,mne to tiez vychadza 8dni do konca roka.
@anonym_e88e92 aj mne to tak vychádza, len ak sa to navýšenie naozaj počíta až odo dňa požiadania tak je 7 dní, keďže som žiadala až v novembri
@anonym_e88e92 aj mne to tak vychádza, len ak sa to navýšenie naozaj počíta až odo dňa požiadania tak je 7 dní, keďže som žiadala až v novembri
@petra1910 asi to tak bude,ako ti baby pisali.Ako som pisala,pred nastupom mame skolenia niekolko dni a posledny den pridu uctovnicky a riesia papiere a dan.bonusy a veci k tomu.Takze je jasne,ze sa to vsetko riesi hned tam.
@anonym_1d3f4f u nas ked sa nastupuje do prace,automaticky sa pytaju na deti,cize nic nemusim dodatocne pisomne ziadat.Urobi sa to este pred nastupom do prace,ked sa vypisuju papiere.Ale vsetko zalezi od zamestnavatela,ako pristupuje k tomu vsetkemu.
Ale aj tak tu ide hlavne o dni dovolenky,nie o to poziadanie.
@anonym_e88e92 u nás pýtajú pri nástupe i rodné listy detí. Či treba i písomne žiadať neviem, nezaujímala som sa. Ja som mala nad 33rokov, tak mi zvýšili automaticky.
@anonym_e88e92 u nás pýtajú pri nástupe i rodné listy detí. Či treba i písomne žiadať neviem, nezaujímala som sa. Ja som mala nad 33rokov, tak mi zvýšili automaticky.
@ekira1 ako mne to hovorila jedna z roboty,ze musela pisomne o to ziadat teraz nedavno,ked sa riesili dovolenky,ale zase tam sa ani necudujem,tam je zamestnavatel taky vseliaky,len nie dobry.A to je velky rozdiel.
@ekira1 ako mne to hovorila jedna z roboty,ze musela pisomne o to ziadat teraz nedavno,ked sa riesili dovolenky,ale zase tam sa ani necudujem,tam je zamestnavatel taky vseliaky,len nie dobry.A to je velky rozdiel.
@anonym_e88e92 zamestnavatel moze byt aj dobry ako med, aj pripeceny, zbytocne to pises, ze u vas je to inak. Raz je to dane zo zakona, ze sa to nejakym sposobom oznamuje, resp. sa o to nejakym sposobom ziada, tak to tak proste je. Aj zamestnankyna sa povazuje za tehotnu az vtedy, ked to pisomne oznami, inak moze mat brucho zarovno nosom a moze sa rozčuľovať, kolko chce, ze nema patricne vyhody, ak pisomne nic neoznamila. Takze zamestnavatel moze byt, aky chce, ale zakon plati pre vsetkych. A neznalost zakona neospravedlnuje. Mne uprimne hlava neberie, ako jeden zamestnanec nemoze mat precitany aspon zbezne Zakonnik prace a nepoznat svoje prava, ale aj povinnosti.