Aký je rozdiel medzi paragrafom 62 a 67?
Zdravim vas,
Aky je rozdiel medzi paragrafom 62 a 67 pri podani vypovede zamestnancom?
Vdaka.
Akože aký je rozdiel? Veď každý § hovorí o niečom inom.
§62 hovorí o výpovednej dobe
§67 hovorí o výpovedi zo strany zamestnanca
Čiže ak ty chceš dať výpoveď, dávaš výpoveď v zmysle §67. A v zmysle §62 máš výpovednú dobu mesiac, ak trvá pracovný pomer menej ako rok alebo dva mesiace, ak pracovný pomer trvá viac ako rok (ods 6 daného paragrafu). Ak teda nemáte výpovednú dobu v zmluve dohodnutú inak.
@lucka_ke podala som vypoved paragraf 62 pracovala som viac ako dva roky v danej praci tak som podala takuto vypoved nabzaklade toho paragrafu kde mi plynie 2 mesacka ale podla zakonika som citala ze paragraf 67 uvadza ze zamestnanec na zaklade toho paragrafu moze podat okamzitu vypoved a to zasa nechcem. Lebo personalistka chcela aby som dala paragraf 67
nie, par. 67 nehovorí o okamžitej výpovedi, píše sa tam len, že keď ty ako zamestnanec dávaš výpoveď nemusíš uviesť dôvod, prečo si sa tak rozhodla, alebo, že tvoj dôvod môže byť akýkoľvek... nevplýva to nijako na výpovednú lehotu
§ 67 Výpoveď daná zamestnancom
Zamestnanec môže dať zamestnávateľovi výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu.
Nemôžeš dať výpoveď podľa §62, pretože tento § nehovorí o výpovedi. Výpoveď dáva zamestnanec alebo zamestnávateľ. Takže ty ako zamestnanec dávaš výpoveď podľa §67. V danom § sa nikde nepíše o okamžitej výpovedi. O okamžitej výpovedi hovorí úplne iný §.
Takže ak si dala výpoveď podľa §62, tak si dala zamestnávateľovi nezmyselný papier. Ak chceš odísť, musíš dať výpoveď podľa §67.
@melanta ak by to bol blud tak by mi ho personalistka nepodpisala ako prevzaty ! Citala som zakonik prace.
Tak si čítala zle. Personalistka ho podpísala , lebo predpokladala, že je napísaný správne. Teraz chce, aby si to opravila. A prečo? Pretože ak píšeš, že dávaš výpoveď v zmysle §62, tak je to blud. Výpoveď v zmysle §62 neexistuje. Ak dáva výpoveď zamestnanec, tak jedine v zmysle §67. Podľa §62 mu beží výpovedná doba. Je zrejmé, že ak si uvedené v zákone čítala, tak si tomu evidentne nepochopila. Zákony nestačí čítať, je potrebné im aj rozumieť. Z tvojich otázok a odpovedí je zrejmé, že tomu vôbec nechápeš a nechceš si ani nechať poradiť. Lucka ti to vysvetlila, ja ešte jasnejšie, napriek tomu si ideš svoje. Urob podľa seba. Alebo si zaplať právnika. Za 2 stovky ti povie to, čo sme ti tu už napísali.

67 hovorí o tom, že zamestnanec nemusí uviesť dôvod svojej výpovede, 62 popisuje výpovednú lehotu, ktorú je potrebné dodržať (ak sa zamestnanec a zamestnávateľ nedohodnú na ukončení pracovného pomeru dohodou)