icon

Aký je skutočný plat začínajúceho učiteľa po škole?

kristinamaria
2. apr 2025

Narovinu, aký je plat začiatočníka učiteľa?
Hneď po skončení vysokej, magisterský stupeň, žiadna prax ani adaptačné vzdelávanie...
Každý hovorí jak je to naozaj strašný plat ale nikto mi nepovie presne, koľko to je.
Chcem vedieť realitu aká má čaká po štúdiu...aký byt/nájom si môžem dovoliť a podobne.

zitaje
2. apr 2025

Niekde som čítala takú diskusiu... bez triednictva, bez skúseností, tabuľkový plat... do 1000e v hrubom, takže v čistom menej ako 800 ☹
Presné sumy neviem, ale ak potrebuješ nájom, tak asi jedine izbu.

lenka_da
2. apr 2025

1231,50
Zacinajuci ucitel budes (obvykle) prvy skolsky rok, potom ta preradia ako samostatneho ucitela.
Od septembra ministerstvo slubilo +7%, nasledne od januara tiez +7% (zevraj).

lenka_da
2. apr 2025

v cistom cca 955 eur.

vkatush
2. apr 2025

Som na rodičovskej, takže neviem ako teraz išli hore tabuľky, percentá, budem to riešiť, keď sa vrátim.
Ale keď som začínala pred 5 rokmi, tuším na účet pípalo 770 € 🙃 v našom meste pomaly ani ja nájom, nie to z toho ešte žiť. Po roku som si polepšila na tuším 850+- vďaka platovej triede a adaptačnému. A tak to už ostalo.

Tak rátaj, že po prvom roku (po adaptačnom, keď sa posunieš o jednu platovú triedu, tuším zo 6. na 7., ak sa nemýlim) budeš mať reálne na účet pod tisícku. A na takej úrovni sa budeš držať dlho, ak nebudeš brať triednictvo, krúžky, možno odmeny, urobiť si atestáciu,... Treba si pozrieť tabuľky, ako to aktuálne je.

tatianaz1990
2. apr 2025

začínajúci pedagogický zamestnanec je zaradený do 6. platovej triedy, čiže hrubá mzda podľa tabuľky je 1161,50 € plus k tomu príplatok začínajúceho pedagogickeho zamestnanca, to je 6% z uvedenej sumy čiže 70€, keďže sa to zaokrúhľuje na celé nahor. Spolu 1231,50 € ako bolo spomenuté, cca 955 € v čistom plus stravné.

lenka_da
Autor odpoveď zmazal