icon

Aký úväzok vyhovuje pracujúcim maminkám najviac?

26. aug 2025

Ahojte, otázka pre pracujúce maminky malých detí, povedzme do 10rokov: ak by ste si mohli vybrať prácu na čiastočný úväzok a nič by vás v tom nebránilo (financie, podmienky v práci, dochádzanie, atď), aký úväzok by ste brali, aby ste mali v rovnováhe pracovný a osobný život? Aby ste sa vedeli dostatočne venovať deťom , domácim prácam aj sebe, partnerovi, koníčkom a zároveň práci?

Ja som ešte na materskej s 1,5 a 3 ročným dieťaťom, a ja mam pocit, že ani teraz sa im nestíham venovať. Keď je doma iba 1, to je celkom iné, to zrazu mame čas na všetko, ale s 2 je to zahul.... Je mi sympatické po materskej sa vrátiť na skrátený úväzok, myslím, že zamestnávateľ by to mohol dovoliť.... Rozmýšľam, že by som robila na 75% alebo 80% (čiže 4 dni z 5), ale reálne neviem, či tých "voľných" 8hodin by ma spasilo.... Nechcem prežiť tie roky kým sú deti malé tak, ze stále nestíham, len utekám z roboty po deti, potom na krúžky, učiť sa s nimi, kde je ešte domácnosť, oddych....chcem mať čas sa porozprávať s deťmi, ako sa majú, čo prežívajú, venovat im čas aktívne, čítať im večer rozprávku, tulit sa, mat čas a nie byt stále v zhone a nahanať aj deti. Toto inšpirovalo položenú otázku. Za odpovede ďakujem.

Strana
z2
autor
28. aug 2025

Ďakujem vám všetkym za odpovede. Je dobre vidieť, že toľko maminiek vníma potrebu čiastočného úväzku a ze tolkym je zo aj umožnené.
Ešte rozmýšľam, či je výhodnejšie pracovať 5 dní 6hodin, alebo radšej 4 dni 8 hod. Mne je sympatické radšej 4 dnu, ten piaty si viem predstaviť, že vybavím všetko čo treba, po upratujem atď, namiesto práce, takže ostatne dni po praci/škôlke už by som mala čas výhradne pre deti, manžela, seba.

sandra49
28. aug 2025
@jaskolka

@sandra49 predajňa second hand textil

@jaskolka vazne?? Som čakala, ze nejaky korporat😁 a ten známy sekac ci nejaký sukromnik?

mikadooo
28. aug 2025

@anonym_autor mám 3 deti a 25h úväzok týždne a je to určite lepšie ako 40h 😄.

jaskolka
29. aug 2025
@sandra49

@jaskolka vazne?? Som čakala, ze nejaky korporat😁 a ten známy sekac ci nejaký sukromnik?

@sandra49 nie,nie sú to tie "známe"sekače, je to síce väčší obchod,ale je tam rôzny tovar z druhej ruky. Ono je to asi aj o ľuďoch, kolegyne už majú staršie deti a dokázali sme sa dohodnúť,že pre mňa bude toto najviac vyhovovať. Ale áno,je to súkromný obchod, takže asi aj o tom to bude 🙂

podbel2512
29. aug 2025
@anonym_autor

Ďakujem vám všetkym za odpovede. Je dobre vidieť, že toľko maminiek vníma potrebu čiastočného úväzku a ze tolkym je zo aj umožnené.
Ešte rozmýšľam, či je výhodnejšie pracovať 5 dní 6hodin, alebo radšej 4 dni 8 hod. Mne je sympatické radšej 4 dnu, ten piaty si viem predstaviť, že vybavím všetko čo treba, po upratujem atď, namiesto práce, takže ostatne dni po praci/škôlke už by som mala čas výhradne pre deti, manžela, seba.

@anonym_autor v realnom zivote nepoznam nikoho kto robi na ciastocny uvazok. To len tu na MK to maju vzdy vsetky idealne

Strana
z2