Automatizácia & robotizácia & AI
Ahojte, čítala som, že sme najviac ohrození automatizáciou, robotizáciou a AI,ktorá už dávnejšie prebieha a dosť ľudí stratí prácu a aj keď budú nové pracovné miesta, tak skôr vyššie kvalifikované a určite nie v takom množstve, máte niekto s tým skúsenosť poprípadne váš názor na danú tématiku 🙂
Nemyslím, že sme ohrození. Áno, je vysoko pravdepodobné, že technický pokrok v budúcnosti spôsobí to, že sa zväčší rozdiel medzi kvalifikovanými a nekvalifikovanými pracovníkmi. Ale ten rozdiel tu je už roky a je to prirodzené a logické. Ty si tá, čo stále rieši mužov nízky príjem, však? Nuž, áno, ľudia ktorí svojim spôsobom nič nevedia, to budú mať čím ďalej tým ťažšie a čím ďalej tým menej zarobia. Aj predavač či pracovník za pásom si môže zvyšovať kvalifikáciu, kurzami a školeniami, samovzdelávaním atď. Ak o to záujem nemá, tak musí akceptovať, že bude s príjmom a možnosťou zárobku i práce stále viac a viac na okraji.
Robim pracu, ktora sa velmi automatizuje ale nemyslim ze to ohrozuje ludi pretoze to otvara aj kopec novych pozicii. Jednu vec urobi pocitac a dalsich desat nam pribudne robit manualne. Ono sa ta praca transformuje tak aby nieco robil pocitac/robot (v zmysle ze pocitac si urobi veci sam ked mu date instrukcie) a nieco clovek. Stale je vsak vela prac, ktore sa nedaju automatizovat ako remeselne veci, murari, elektrikari, vodari atd. Takze sa nebojim, len treba byt flexibilny a ucit sa nove veci a to stale.
@ivkazba Ivka, však ako neriešime tému, ktorú som tu dávala v minulosti, akože je to trápne 😄, ja som len otvorila zaujímajú tému na komunikáciu, zase ja viem, že ty si tá, ktorá je veľmi múdra a všetko vie 😁
@viestta Zaujímavá téma, ďakujem za reakciu, no samozrejme, celoživotné vzdelanie je dôležité a zase ja to vidím pozitívne, spoločnosť bude bohatnúť a budú iné pracovné pozície, aj horšie platené, ako tie ktoré zaniknú, ale aj lepšie platené, len nie každý proste ma na to, aby konkuroval v IT atď, nie každý má na to kapacity, bude to zaujímavé a celkom rýchle, aj keď si myslíme, že to pôjde pomaly
@viestta Nevyznám sa v danej oblasti, ale niekde som čítala jedného odborníka, že väčšina práce v IT sú kvázi údržbári a že aj oni sú ohrození a nahradí ich AI, ale to nie je za rok, dva samozrejme, každopádne časom ako písal pán vyššie, asi sa nemáme báť, ale tešiť sa, že budeme menej pracovať a robiť viac co nás baví
všetko sú len dohady. Syn je programátor a tvrdí, že ich v budúcnosti budú ohrozovať Indovia. Oni keď chcú sú šikovný, naučia sa programovať, po anglicky vedia a pýtajú si za prácu 1/3 čo ostatní programátori.
@sendy1977 Globálna konkurencia, no bude to čoraz ťažšie sa presadiť, šikovní ľudia sú na celom svete, držím palce tvojmu synovi 🙂
@sendy1977 Šikovný, tak je mladý, cely život pred sebou a už teraz vám robí radosť 😇 Veru, keď sa človek zamyslí, koľko ich ešte je v Indii, fuuu 😂

@martinna181 Deje sa to a bude sa to diať ešte vo väčšej miere. A ľudia sa tomu prispôsobujú a prispôsobia. K podobným zmenám už predsa došlo v minulosti - prechod k poľnohospodárstvu, priemyselná revolúcia... Nepoužila by som preto slová "sme ohrození".