icon

Boli ste pracovať v zahraničí bez znalosti jazyka?

6. apr 2024

Asi neodporúčate ísť človeku samému že?

Oplatilo sa vám to? Ťažká práca?

Aka forma zmluvy to bola?

babkaland
6. apr 2024

Síce som nebol ale asi kvôli tým administratívnym úkonom a vybavenie ubytovania a pod. By sa bodlo vedieť dorozumieť ale v práci je to jedno lebo všade robia Poliaci a im je rozumieť, za ďalšie nepoznám pracovisko kde by šéf nehučal po ľuďoch frázy typu: drž hubu a krok, alebo viac rukami menej hubami... Či to bolo v Samsungu, Amazone, Ceve, všade chceli že makaj a nevykecávaj. Šéfovia nemajú radi ak sa ludia rozprávajú na pracovisku. Či v zahraničí tá buzerácia nieje?

alexlexy
6. apr 2024

Ja som takto s mojou dcérou - dospelou vycestovala koncom roku 2022 do Nemecka.
Obidve hovoríme anglicky, v DE nám to bolo figu platné.
Po novom roku sme začali hľadať prácu, obišli sme všetky agentúry v meste, ani jedna nám prácu nenašla, skôr ani nemali snahu sa nami zaoberať.
Bez jazyka nám nedali ani schody zametať.
V každej agentúre sme dostali otázku, či máme pracovné povolenie, pretože ani netušia že Slovensko je v EU
Po mesiaci čakania na to že sa nám niektorá z agentúr ozve som pochopila že tadiaľ cesta nevedie . Našla som na ebay inzerát.na prácu v práčovni . Tam nás nakoniec aj vzali ale iba preto že rozumieme poľsky a Poliakov tam bola polovica
zamestnancov.
Práca otrocká za minimálnu mzdu + nejaké príplatky, ktoré sa každý mesiac menili.
Ak sme navštívili lekára, ten mesiac sme nedostali žiadne prémie.
Skúšobná doba pol roka a zmluva na jeden rok s možnosťou predĺženia ak budú mať obidve strany záujem.
Ten rok sme odpracovali, ale ani jedna sme to po roku nepodpísali ďalej.
Dcéra hneď našla prácu v kaviarni a ja som práve skončila PN, tak začínam hľadať novú.
Po Tom roku v práčovni mám rizatrózu kĺbov na ľavej ruke, pravá k tomu nemá ďaleko.
Bez jazyka je to veľmi ťazké.
Jedine ak , tak cez slovenskú agentúru, ktorá ti dá prácu, bývanie a vybaví všetky papiere.
My sme šli priamo, pretože sme mali zázemie, mali sme tam partnerov a teda aj zaistené bývanie.
Ale všetko sme si museli vybaviť samé.
Prihlásenie k pobytu, sociálne poistenie, zdravotné poistenie, daňové číslo, účet, prácu, lekárov
Všeobecný lekár ťa vezme len ak sa s tebou bude vedieť dohovoriť, to isté gynekológ.
Dcéru, ktorá z nás dvoch bola tá optimistickejšia som videla plakať, keď ju bolel zub a nevedela nájsť zubára, ktorý by ju vzal.
Všade, na každom kroku sme sa stretávali s problémami, slzy na krajíčku boli neraz Bez dohodnutého termínu môžeš ešte na verejné WC, všade inde chcú vopred dohodnutý termín a to aj v prípade ak tam nikto nie je.
Podotýkam, že sme nešli nemčinou úplne nedotknuté, učili sme sa rok pred odchodom síce iba cez appku , ale učili.
Lenže tá hovorená nemčina je úplne iná od tej školskej.
Dcéra to chce tento rok vzdať a vrátiť sa, začať na SK študovať, ja ostávam.
Pôvodne chcela študovať v Nemecku, ale tam je potrebná úroveň C1 k prijatiu, tú ešte dlho nebude mať. Začali jej chýbať kamaráti, súrodenci a škola
Ja mám 10 rokov do dôchodku , na východnom Slovensku v malom mestečku o prácu ani nezakopnem, takže dúfam, že to tu tých 10 rokov dobojujem.

muchotrafka298
7. apr 2024

Bez znalosti jazyka Ta zoberu mozno na manualne prace niekam do skladu alebo upratovat, ak vobec. Takyto ludia chodia cez slovenske agentury. Bez znalosti jazyka si nevybavis nic. Dostanes najpodradnejsiu pracu, ktoru nechce nikto robit. Nehovoriac o tom, ze budes pre nich len lacna pracovna sila z vychodnej Europy.

ovaaa
7. apr 2024

Sprav si kurz jazyka na sk aspoň základný a denne drv poctivo slovíčka a zvyšok dotočíš tam, ale treba na sebe makať.

klementinka58
7. apr 2024

@alexlexy som rada, ze si napisala tento prispevok, pravdepodobne dnes tu bude kopec tem o stahovani, tak nech vedia realne ze ak nevedia jazyk tak uplatnenie je narocne. Lebo dost zien z MK si to predstavuje veeelmi jednoducho. Ono dobre sa stahuje ak vies jazyk, si lekar, alebo nejaka vyssia pracovna pozicia...

lalala2020
7. apr 2024

Ja som bola minulé leto… zmluva s agentúrou za sprostredkovanie práce a zmluva so zamestnávateľom podpísaná už na SK pred odchodom… mala som skúsenosť s prácou ako čašníčka, takže agentúrami ma ponúkla prácu v bare… bola to malá luxusná reštika v Tirolsku… išla som tam s tým, že nemčinu vôbec neovládam, len angličtinu… samozrejme na nemčinu tlačili, nechceli sa mi prispôsobovať… zasa to nebolo hrozné, čo sa týka baru, týmto pojmom som sa rýchlo naučila a rýchlo sa mi kolegovia stali dobrými priateľmi… veľmi dobrá skúsenosť, je mi jasné, že som asi mala šťastie, ale bolo to asi aj tým, že tam boli aj učni v mojom veku 16 - 20 rokov

pr85
7. apr 2024

Bez znalosti miestneho jazyka by som nešiel nikam, lebo sa nemôžeš spoliehať, že všetci hovoria všade anglicky. Žil som istú dobu vo Francúzsku a neviem si predstaviť, že by som tam existoval bez znalosti francúzštiny.

tenerifka
7. apr 2024

Pre 25 rokmi som sa vydala za Spaniela a prestahovala sa na Kanarske ostrovy. Jazyk nula, len nemcina na strednej urovni. Po 2 tyzdñoch som zacala pracovat v obchode so suvenirmi. Zamestnavatel s tym nemal problem, on sice po nemecky nevedel, ale nejako sme sa dohodli, aj tak zakaznikmi boli vacsinou cudzinci. Spanielcinu som sa naucila za pochodu a velmi rychlo, ale to najma vdaka tomu, ze som bola so Spanielmi od zaciatku

autor
8. apr 2024

Ono človek aj jazyk ako taký "ovláda" ale pasívne. Nemčina už vyprcháva z B2 a angličtina urovne A2/B1, komunikujem s človek v angličtine písomne, nie ústne. Jasne že nejaky sklad, na nejaku odbornu poziciu, človek potrebuje mať angličtinu pripadne aj jazyk danej krajiny na B2 alebo až C1 a komunikatívne.