icon

Brali by ste to osobne?

2. mar 2023

Ahojte, uzcto bude 6 mesiacov čo som nastúpila do jaslí. Práca s deťmi ma veľmi baví, menej už plat ale o tom nie je táto diskusia. Mam kolegyňu s ktorou veľmi dobre vychádzam, pracuje tam o rok dlhšie ako ja. Veľa detí je tam už druhý rok a mňa dlho niektoré odmietali, čo som samozrejme chápala. Prišli tam ako roční, je s nimi denne viac ako sú s mamami, dokonca ju niektoré volajú mama. Neskôr ma prijali medzi seba, hrajú sa so mnou, chcú aby som ich na rukách nosila, pritulia sa. Dve deti spomedzi 15 sú také, že stále viac idú za kolegyňou, je to v poriadku až na to, že ich maminy to nechápu. Napríklad keď mám rannú, tak keď prídu do jaslí, hneď otvoria dvere a pozerajú ktorá z nás dvoch robí. Počujem ako najmä jedna z nich hovorí synovi, že dnes robí kata (ja), on tam fnuka, že chce kolegyňu. Keď mám poobednú, tak sa ma jeho mama vždy pýta, kto má zajtra rannú. Keď poviem, že ja, tak je ticho. Ona si asi neuvedomuje alebo nechce uvedomiť ako sa nepríjemné cítim. Robím, čo môžem, so všetkými deťmi sa hrám, som ku nim dobrá. Brali by ste to osobne? Moje deti mali tiež v škôlke viac alebo menej obľúbené učiteľky ale neodvážila som sa ich vypytovať ktorá kedy robí a hovoriť im pred učiteľkami, že dnes robí kata a zajtra Anča, jupí.

eeffka
2. mar 2023

Zvykaj si, co na to ine povedat, ludia su vselijaki, mamicky su extra kategoria.

cacianka
2. mar 2023

Zober si mamičku bokom, a spýtaj sa jej či si uvedomuje ako vlastného syna v podstate neguje voči tebe.

janinque
2. mar 2023

Myslim si, ze kazda mama by mala svoje dieta motivovat, aby sa v skolke dobe citilo, bez ohladu na to, ci robi Kata, ci Anca. To co popisujes, nerobi matka, ktora ma v hlave vsetko v poriadku. TIez by som si ju asi vzala bokom a pozhovarala s nou, ci si uvedomuje, ze s jej pristupom prispieva k tomu, aby malo dieta stres zo skolky.

syslik81
2. mar 2023

rozhodne by som si mamu nebrala bokom a nic jej nehovorila .. tie deti sa tam prestriedaju za tie roky .. pokial vyslovene dieta nieje proti tebe -nereve nekope odmieta ta etc tak to neries ale zvykni si ..aj deti maju mat moznost vybrat si a vybrali si

moonlight1210
2. mar 2023

Mrzelo by ma to.

Ale ak dieta je potom s tebou cez den v pohode a nemusis vyvijat extra usilie navyse ho do tej pohody kazdy raz dostavat (lebo fnuka, ze ta nechce), nechaj to tak.

Vies, co sa stane, ak matke skritizujes vychovu. Je jedno ako citlivo. Bude ohen na streche. Tvoj dobry umysel v tom uplne zhori.

Ak by si chcela s matkou hovorit o tom, ze to nie je dobry postup pre dieta (vopred ho rozlutostit, ze nebude mat, co ma radsej), tak len ak ti to naozaj robi problemy v praci.
Nech ma zmysel sa pustat na tento tenky lad.

Navyse, deti rastu. Uz buduci rok mozes byt rovnako oblubena u vsetkych.
A kazdy rok pridu nove deti a s nimi nove matky. Este toho zazijes rozneho.

jana_eyre_2
2. mar 2023

No ako sa poznám, brala by som to osobne lebo ja som proste taký hypersenzitivny človek čo rieši v sebe každy blbý pohľad.. ale tak to je moja povaha čo už s ňou narobím 😅

Chápem teda že to zamrzí, ale ber to tak že proste nie každý sa dokáže správať k ostatným bez toho aby sa ho dotkol.. neriešila by som nič s tou mamou, nech si myslí čo chce.. veď ty sama vieš že robíš všetko najlepšie ako vieš a s deťmi máš dobrý vzťah.. nie každý nás musí mať rád, je to jeho vec..

lauriik
2. mar 2023

Ja by som si to nebrala osobne. Dieta ma vzdy nejake preferencie. Aj moje deti maju oblubenejsie ucitelky. To neznamena, ze tie druhe rady nemaju. Ale ked by sa mamicka pytala, ze kto bude rano a ty si povedala ze ja a ona mlcala tak by som sa pokusila rozbit tu trapnu chvilku nejakou povzbudivou vetou. Nieco ako ze to snad spolu zvladnete, budete sa hrat a anca pride na obed 😃

jesenzima
2. mar 2023

Osobne by som to nebrala, ale by som si o danej mamičke pomyslela, že je riadna 🐮 veď ona má predsa v dieťati navodiť pocit pohody, aby sa do jaslí tešilo, a nie ho hneď medzi dverami znechutiť ..
A ešte jedna vec. Držím ti palce, aby sa ti darilo, a aby ti tvoju prácu neznechucovali taketo (...) matky ... Ja mám niekedy dosť, keď to vidím a počujem na ihrisku, nie to s nimi ešte komunikovať a riešiť ....

sense
2. mar 2023

Pokiaľ ta to dieťa úplne neodmieta a nerobí zle tak by som to s matkou neriešila. Aj keď viem ze ta to mrzí ale proti tomuto sa musíš obrnit a neriešiť. A brat všetky deti rovnako aj tie co ta majú radšej aj tie co majú "špeciálne" matky ako ta dotyčná. Moja keď chodila do jaslí tak mali normálne vyvesené ktorá učiteľka je v ktoré dni na skrinkách a tie mali normálne tam kde aj deti mali skrinky. Proste ako všetky deti mali na skrinke fotku malo aj učiteľky a pod tým napísané ktoré dni. Keďže u nás ich bolo asi 5 plus praktikantka. Ale niektoré mali len skrátené uvazky. A moja (chodila len 2 dní do týždňa) tiež preferovala jednu dve a keď ich tam ráno videla tak žiarila viac ako keď tam napr praktikantka vo st rtok z nejakého dôvodu nebola (škola, voľno atď).
Aj ja ako dieťa som mala vždy obľúbenú učiteľku a učiteľku kt som akceptovala.
A možno sa ta matka pýta preto ze keď vie ze je tam obľúbená jeho syna, ma aj doma menej problémov s dieťaťom pri chystané do jaslí. Lebo dieťa sa viac tesi

domkakvet
2. mar 2023

Ani ja by som to nijako neriešila.

zuzinka888
2. mar 2023

Riesila by som s mamickou. Vysvetli jej,ze si hladas cestu k jej synovi a jej postojom ti to komplikuje. Mala by hladat pozitiva ak chce aby bolo jej dieta spokojne. Povyzvedaj na com fici jej syn a potom s tym pracuj. Npr. Nalep si na tricko obrazky z Lapkovej Patroly a ine oblbovacky. Nedna uc.mala kazde rano novu korunku na hlave'- dievcatko ficalo na princeznach. Dokonca aj saty nosila aj mimo karneval. Popros mamicku nech ti pomoze

macekovam
2. mar 2023

Ja by som sa mamičky spýtala ci mamičke nezáleží na tom aby jej dieťa prežívali pohodove chvíle v škôlke... Ze jeho pekne prežitý deň môže byť v spoločnosti ktorejkoľvek p.. učiteľky z vás... ZKazda z vás sa snaží priblížiť dieťaťu co najviac.. Véd ani ty pri pohľade na ňu a na jej syna nestrácas pozitívny prístup... A je to preto lebo tu na deťoch aj na tom jej záleží... Je prirodzené ze deti si obľúbili inú p. učiteľku.. Ale mamička je dospelá žena a svojim prístupom môže ovplyvniť syna bud v pozitívnom alebo negatívnom zmysle.. A pre jej syna bude lepšie keď ho bude ovplyvňovať v pozitívnom zmysle.... A hádam matka pochopí...

katkine_terapie
2. mar 2023

Tak ako dospeli, tak aj detmi maju oblubenych a neoblubenych ludi vo svojom okoli. Je to normalne, ze nie vsetci su nam sympaticki. S mamickou by som sa porozpravala v style, ze vidis, ze maly ma radsej ked je tu rano Anicka, mozno sa mu lahsie rano po zobudeni prechadza z domu do skolky/jasli s nou, ale rada by si nasla cestu, aby to rano mal syncek v pohode s vami oboma. A ze budes rada za kazdy napad, ktory sa vam (tebe aj mamicke) podari najst, aby boli rana s tebou pre neho radostnejsie.

vilma7
2. mar 2023

Určite to.clovek.zo začiatku berie osobne, ale keď budeš dlhšie v oboru, tak sa pomaly naučíš sa os takýchto veci odosobnit. Prajem veľa zábavy s detičkami.

colsami
2. mar 2023

Naucis sa to ignorovat. Vysvetlovat takymto ludom nieco a snazit sa ich "naucit slusnemu spravaniu" absoluuutne nema vyznam.

Poznaju to ludia vsade, nielen v jasliach. V zdravotnictve to iste. Ak nahodou niekde robi viac doktorov alebo sestier... Zacina to od telefonatov ze kto robi, po otazku v ambulancii : "a dnes dr.... nerobi?" alebo "A to dnes len vy sama robite?" atd atd... Je to velmi neprijemne, viem o com hovorim. Najlepsie urobis ak to uplne zacnes ignorovat pripadne si najdes univerzalnu odpoved s usmevom "samozrejme, striedame sa tu viaceri".

A topky su tu na fore nonstop diskusie "kto robi na pohotovosti tam a tam" - s prepacenim uz v TOM poznat spekulanta ktory tu pohotovost ani nepotrebuje. Keby potreboval, ako posledne pise na nejake forum ze kto ma sluzbu.

Moja rada - viem ze to nie je lahke lebo clovek sa snazi velakrat - no s tymito typmi ludi je najjednoduchsie neriesit a sama v sebe sa s tym "zmierit" a naucit sa to ignorovat, hoci je to neprijemne, nech to na Teba co najmenej vplyva.

selest
2. mar 2023

Nevies co to dieta robi doma, mozno sa dozaduje aby mu slubila ze tam bude jeho oblubena a ona sa pyta aby ho na to vedela pripravit. Mozno takto predchadza cirkusu keby bol rano prekvapeny ze si tam ty. Ved ti ona nic zle nepovedala len sa opyta.. Nik nemoze za to ze dieta ma oblubenu ucitelku, ani my dospeli nemame rovnako radi kazdeho nech sa akokolvek snazi.. neber to osobne, prosto to neries a chovaj sa k dietatku ako doteraz..

autor
3. mar 2023

@eeffka no to hej, po pár mesiacoch môžem o tom napísať knihu

autor
3. mar 2023

@cacianka Veď mne to tak príde že ona tak negatívne stavia voči mne. Keď poviem, že zajtra mám rannú, hneď pred ním vzdychá a ukludnuje ho, že to zvládne ako keby som ho ja týrala.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
3. mar 2023

@syslik81 Malý každé ráno poplakava, keď vidí, že robím. Keď mama odíde, sedí mi na kolenách a je ok. Ale tie príchody sú teatrálne.

autor
3. mar 2023

@jesenzima ďakujem, je to náročná práca ale baví ma. Horšie je to s rodičmi ako s deťmi.

autor
3. mar 2023

@sense ja rozumiem, že skoro každé dieťa má svoju obľúbenú učiteľku. Ale často počujem cez dvere ako tieto dve matky utesuju deti kvôli tomu, že som tam práve ja. Pritom sa im venujem maximálne a keď odídu maminy, sedia mi s úsmevom na kolenách. Doslovne táto jedna o mne hovorí, že kata robí, čo už.

autor
3. mar 2023

@selest Nič zlé sa nepýta ale predomnou utesuje dieťa kvôli tomu že budem ráno robiť. Napríklad kolegyni navrhla tykanie po dvoch mesiacoch čo ju spoznala, mne po pol roku nie. Ani o to nestojím. Určite by som nehovorila v šatni o učiteľke ako o Anci alebo Kate. Ver mi, že moje deti mali niektoré doslovne nepríjemné učiteľky v škôlke, teraz v škole ale nehovorila som im v šatni, že dnes robí Iveta, to zvládneš tak aby to Iveta počula.

lienka.7
3. mar 2023

@autorka akoze to s tou Katou je drzost, prepac. To ako tak ta ma osloviť dieta??? By som danej mamičke povedala ze som pani učiteľka Katarína. Ty ich asi tiež nevolas ze ide Dora s Marou.

cacianka
3. mar 2023

Je to trúba trubovata.
Veď jej to povedz, že ona sama štve svoje vlastné dieťa proti tebe, tými teatralnymi poznámkami a aj oslovenie.

kvetinka75
3. mar 2023

som zvedavá, čo budú robiť v škole, ak im nesadne učitelka. Miesto toho aby dieťaťu vysvetlili, že každá učitelka je dobrá (jasné, že máme oblúbených a menej oblúbených ľudí) tak budú radšej toto podporovať