Brexit a snaha ísť do Anglicka
Co si myslite o tom vsetkom? Bude sa dat este dostat do uk? Dnes bolo v spravach, zevraj sa budu zatvarat hranice a budu viza.. Manzel je uz tam 8 mesiacov a ja s detmi chcem ist za nim.. Deti sa tam aj narodili, zili sme tam vyse 8 rokov, potom sme sa vratili na svk asi tak na 4 roky a teraz sa chceme vratit naspat tam..
Prosim, ak viete niekto nejake blizsie info o tom, najlepsie ak by sa ozvali zeny alebo muzi zijuci v uk a mali priame info z diania tam.. Pomohlo by mi to..
Dakujem
@hiro precitaj si i komentare k clanku..docitas sa pravdu,alebo odkaz na uk plnu verziu clanku.. ta zena ala pravidla na vizum a porusila ich v uk nezije od roku 1992 nieje clenom eu a ani s mazelom v uk nezila ten sa do uk vratil v roku 1998 .. na vizum mas neake podmienky a tie proste dodrzat musis..ona ich odignorovala.. nechala ho prepadnut a spamatala sa az bolo neskoro hold za hlupost sa plati ...
Nevratila sa uz v 1998?
Tak ci tak, toto rovnake nas caka, viza... UK uz nebude v EU a pre nu budeme samostatne krajiny pre ktore si individualne moze stanovit podmienky vstupu.
@xoxolusik nechcem aby to znelo nevhodne, ale ani v uk to nie je uplne super...sestra tam zije, lebo jej partner ma pracu co studoval a je to relativne blizko sk lietadlom, ale poviem ti, ze hned by sa vratila na sk aj dietatom, vobec jej nevyhovuje skolsky system, ta neosobnost medzi ludmi a take to slovenske hocico a chyba jej rodina a malemu tiez - citia sa tam velmi osameli a to im nenehradi ani detske centra ani peniaze co tam zarobia - taku tu rodinnu atmosferu - myslim sirsiu rodinu. ved ak chces viac moznosti pre deti, nech manzel daco zarobi a prestahujte sa napriklad do trencina, trnavy, tam su velmi dobre platy ak mas co ponuknut samozrejme a kopec atrakcii a moznosti aj pre deti. ja som na vychode nikdy nezila, tak nemozem porovnat, ale zila som v canade a do londyna chodim velmi casto a to co je pre deti tam najdes aj tu v malych obmenach, alebo v rakusku a to je blizsie. zelam ti aby si nasla spokojnost kdekolvek:_).
@xoxolusik ty asi rada panikaris, vsak? Najprv urychleny odchod kcoli nejakej kauze, teraz stres, ci sa budes moct vratit. To za 8 rokov, co si tam zila, nemas kontakt na nikoho domaceho? Lebo spoliehat sa na slovenske stranky je zbytocne, oni si radi veci prikrasluju. A ked este nik nic nevie, lebo sa este Brexit nespustil, tak je zbytocne stresovat sa dopredu. A za tie 4 roky ste sa mohli vratit hocikedy, preco az teraz?
@moni244 no nemohli sme sa vratot skor.. Manzel je tam teraz uz 8 mesiacov a este skor nemohol odist, lebo sme mali tazke obdobie ked zomrel moj oco a to bolo pred rokom, presnejsie 9.3. minuly rok.. A kontakt mame na priatelov, ale manzel je teraz 3 hodiny autom vzdialeny od mesta kde sme boli vtedy.. Takze priatelia nam nemaju ako pomoct, hoci nam pomoc aj nukali..
@santeema vies, ono je to tak.. Odkedy oco zomrel, rodinne vztahy sa dost rozbili..mna tu uz nic nedrzi.. Ziadna rodina.. Som tu s detmi sama, manzel je sam v uk a taky zivot nema zmysel.. Uz chceme byt spolu.. Deti po anglicky vedia.. Preco by sme to neskusili zase? Strasne lutujem navrat na slovensko vtedy.. Teraz s dvomi detmi sa tazko znova zacina a ja bez prace, lebo nema mi kto pomoct tu s detmi..
@xoxolusik ano kazda vacsia gap nez 6 mesiacov sa uz potom na residency rata ako na novo ..
jedinu vyhodu mas ze mas NIN
pises inak ze benefity nechces, ale to ti chlap az tak dobre zaraba ze v pohode potiahne rent a vsetky ucty za 4 clennu rodinu? ako fajn deti uz budu v skole , takzse teoreticky mozes ist pracovat aspon part time ...ale aj tak rodiny co su tu uz roky , ked maju vyplatit vsetku childcare tak maju problemy
@katie555 ja nebudem potrebovat childcare.. Manzel bude robit 3 dni 12-ky, aj ja 3 dni 12ky a ten posledny den v tyzdni budeme mat volno..aj o deti sa postarame sami a plus skola.. Manzel uz pracu ma a ja budem mat tiez v jeho firme.. Uz len ubytko ziskat.. Zarobime si a budeme si zit normalne, aj nasporime.. Nepotrebujem benefity..
@xoxolusik tiež nechápem, čo tu vyplakávaš. Zohnať v UK bývanie je najmenej. Ak tam muž pracuje, tak nechápem, kde je problém. Do marca tam môžte byť bez problémov. Aj pozajtra, keby sa posnažil. Údajne potom bude znovu zavedená vízová povinnosť, ale to tiež nie je nejaký neprekonateľný problém. Ja keď som začala cestovať, mali sme vízovú povinnosť s UK, s USA a mnohými ďalšími krajinami a cestovali sme aj tak. Zmena oproti nedávnej minulosti bude v tom, že nebudete mať nárok na rôzne benefity, kým nebudete rezidenti. Nateraz by ste sa ale ničoho iného obávať nemali, tak aspoň informujú slovákov aktuálne žijúcich v UK.
@xoxolusik ako dom sa najst da v phode, ked ma vsetko ok, credit check, je zamestnany , zaraba dost, ma depozit a ma referecnie od byvaleho landlorda ...
v podstate 2-3 tyzdne a v pohode sta moze stahovat , takze nie je problem to vobec stihnut do konca marca .
dalsia vec je skola - aby mali miesta v skole pre obe deti , zalezi od oblasti , v niektorych sa najde miesto hned ale niekde cakas aj par tyzdnov a deti mozes mat doma ...
@katie555 ak budu deti doma, kym sa najde skola, tak ako nam osobne to vadit nebude, snad to do mesiaca stihnu, lebo potom potrebujem papier poslat do slovenskej skoly, ze uz navstevuju skolu v uk..
@alaguema vies, teraz uz ide o ubytovanie a previezt veci kamionom do uk.. Doteraz tu islo o viac veci.. Manzel zivil seba, nas tu na svk, kedze ja nemam sancu ist do prace.. Nema mi kto pomoct s detmi.. A tiez musel nasporit na depozit, prvy najom a prevoz veci.. Cize sa cakalo kvoli tomu.. Vsetko vyzadovalo svoj cas.. Keby to bolo jednoduche, tak tu nevyplakavam, ale uz som s detickami tam.. Tomu ver 😉
@xoxolusik za 8 mesiacov neusporil na depozit a mesiac nájomného? Žila som v UK, viem, že lacno tam nie je, ale zas za toľké mesiace...A sťahovať sa môžte aj postupne. Medzi UK a SK je tým možností milión a aj cenovo dostupných. Fakt je, že treba konať, ak to chcete stihnúť. A čo sa týka situácie v UK ohľadom cudzincov a brexitu, to tiež zistí najspoľahlivejšie on na príslušných úradoch.
@kulumulu123
Dnes uplne vsade

Naozaj dobru noc vsetkym 🙂