Budúca kolegyňa po materskej
Ahojte, potrebovala by som radu, ako sa zachovať v tejto situácii. Moja kolegyňa odchádza v rámci firmy na inú pozíciu do zahraničia. Miesto nej sa pomerne dlho hľadala náhrada, ide už o trochu komplexnejšiu pozíciu. Každopádne nadriadena sa rozhodla že príjme na túto pozíciu mamičku po materskej, ktora síce má fajn prax, ale posledné 3 roky bola na materskej s 2 deťmi. Neviem ako to má vyriešené, podľa nariadenej to vôbec nemusí negatívne ovplyvniť jej výkon (ak má opatrovatelku či dáva deti do jasli, neviem) ale tá práca si naozaj vyžaduje úplnú pozornosť, v rámci našej práce budeme len my dve - neviem, toho sa desím asi najviac, že viac v práci nebude ako bude. S doterajšou kolegyňou sme sa vždy v predstihu dohodli kedy má kto voľno, žiadne voľná zo dňa na deň či nad rámec dovolenkových dní (akože PN, nejaké sick days atď.). Neviem si predstaviť, že mi zavolá že zajtra alebo dnes nerobí, lebo ma choré dieťa. Alebo bude na HO (často robíme z domu, niekedy aj týždeň sústavne) a bude sa miesto práce venovať deťom. Ja nemám nič proti nej, ani proti matkám, ale toto je fakt práca, ktorá sa ťažko kombinuje s malými deťmi. Myslite že je reálne s týmto argumentom uspieť? Akonáhle sa totiž ako tak zabehne, terajšia kolegyňa prechádza inde a keď sa táto nová rozhodne skončiť, bude prúser lebo ostanem na to sama. Alebo budem sama robiť kvôli chorobám jej deti.
autorka to nic. tuto Ta zeny za takyto názor utopia v lyzicke vody......
v prvom rade chod za sefkou a opytaj sa jej, ci vie, ako to ma nova kolegyna poriesene, lebo aj ty to potrebujes vediet, kvoli práci a volnu, kedze budete na sebe zavisle. to ze nasľubovala, ze je vsetko pod kontrolou a ma jej kto strazit, ale to sa uvidi, az priamo v prevadzke.
priprav sa, ze bude vymeskavat stale, ak ma 2 male deti, jedno este moze byt odolne, ale dve..... to neoklames .....
skysobna doba je o vyskusani, 3 mesiace uvidis
@lucik194 a ešte doplním, že sama som pri deťoch bola doma len v čase, keď som bola chorá ja. Inak pomáhali naše mamy. Takže toľko.
Ocividne pracujes v nejakom korporate. Predstav si, ze su zeny, matky po materskej aj kardiochirurgicky alebo zachranarky. Ano, mozno tvoja nova kolegyna niekedy zostane zo dna na den doma, lebo jej ochorie dieta. Mozno sa tomu budes musiet prisposobit a robit za nu. Mozno raz budes mat deti ty. Mozno ochories a budes tei mesiace PN a ona bude tahat za teba. Mozno bude lepsia ako ty a o pol roka ju povysia na inu poziciu a mas po probleme. Kazdopadne dufam, ze ta nauci ze su aj dolezitejsie veci v zivote a netreba sa brat tak vazne a hlavne neposrat sa z nejakej korporatnej pozicie. Aj ked urobi chybu aj ked sa nedodrzi deadline a zdrbe ju sefka, svet nepadne, nikto neumrie.
Mila anonym, ty sa najprv nauc riesit multitasking a riesenie krizovych situacii…to, ze je matka a ma deti ju hned neodsudzuje na to byt na pn ocr a ine blbiny toboz ked mate furt home office. Nevies co to je, lebo nemas deti, a mozno ak ich raz budes mat, dufam nenatrafis na takuto ufnukanu sebestrednu bojku co sa nebodaj bude raz za cas musiet premoct a potiahnut 20% navyse ako ma vo zvyku. Pamataj ze zeny matky su makacky, aby si nebola prekvapena ked ta raz obehne! Tvoj argument je trapny a nevyspely!
Nezabudaj. Karta sa moze rychlo obratit!
Ja ju uplne chapem. Ved teraz matky s kazdy soplom ostavaju doma s deckom a este potom tyzden preliecit. Na tvojom mieste by som to riesila so sefkou, ze ako ma deti poriesene.
@anonym_3e9d4b to máš možno pravdu, len čo majú robiť matky keď im do mš odmietnu ráno zobrať deti - lebo však dieťa má soplík .
dieťa má zamknúť do garáže a odísť ?
Dufam, ze raz chces a budes mat deti a vracat sa do prace. Uprimne ti to z celeho srdca prajem. A este ti an prajem taku kolegynu ako si ty sama.
A chod pekne za sedkou a vyplac sa jej so svojimi problemami.
Ja sama ako sefka posielam taketo typy ako si ty do riti.
Ty musis byt neskutocna krava ked riesis niekoho osobny zivot predtym nez si ho stretla.
Ale veď ja nehovorím, že matky sa flakaju, nerobia, berú očr. V kontexte mojej práce je to však veľmi veľký risk, že má žena dieťa alebo viac detí. Keď vezme zo dňa na deň dovolenku, nebudem mať o trochu práce navyše - budem mať na sebe celú jej prácu. To, že si neberieme sick days a nedávame dovolenky zo dňa na deň je presne tá ohľaduplnosť, ktorá reálne nič nestojí, no zlepšuje nám fungovanie v práci. Nie som si istá, či matka bude mať rovnaký mindset, ked jej zo dňa na deň ochorie dieťa.
Tak nam aspon povedz co za pracu robis. Mozno ta pochopime.
Ale veď ja nehovorím, že matky sa flakaju, nerobia, berú očr. V kontexte mojej práce je to však veľmi veľký risk, že má žena dieťa alebo viac detí. Keď vezme zo dňa na deň dovolenku, nebudem mať o trochu práce navyše - budem mať na sebe celú jej prácu. To, že si neberieme sick days a nedávame dovolenky zo dňa na deň je presne tá ohľaduplnosť, ktorá reálne nič nestojí, no zlepšuje nám fungovanie v práci. Nie som si istá, či matka bude mať rovnaký mindset, ked jej zo dňa na deň ochorie dieťa.
@anonym_autor ale to ze budes musieť urobiť prácu za ňu ked jej ochorejú deti nie je tvoja statost ale problém personálneho poddimenzovania úseku.
Mindset zmen ty.
Toto je choré.
Majiteľ toho korporátu ani len netuší ze existuješ a ty sa staviaš do pozície ze padne firma bez teba a tvojej budúcej ex kolegyne
Tak nam aspon povedz co za pracu robis. Mozno ta pochopime.
@anonym_5b54d3 podľa opisu to tipujem na nakup
Nie som ani jadrová fyzicka ani riaditeľka zemegule, ale je to práca, ktorá sa vie pomerne rýchlo nakopit, treba pri nej premýšľať, hľadať, komunikovať. Keď sme 2, zvládame všetko fajn, keď ma jedna dovolenku, druhá sa na to pripraví dopredu, proste je tam dôležitá spoľahlivosť. A ja to vidím na iných tímoch, kde sú matky každú chvíľu na ocr alebo počas práce robia 3 ďalšie veci. Ok, je tam viac členov v time, asi si to zariadia medzi sebou. Ja si to však nemám s kým zariadit. Deti nemám. S nadriadenou som to zatiaľ veľmi neriešila, len dnes som sa dozvedela že ju budú kontaktovať a že vyzerá že sa na to hodí.
@anonym_autor prepáč, ale Teba by som za kolegyňu nechcela, a to som tiež bezdetná, lebo predstav si, že matky majú úplně top time managment - väčšina tych čo poznám da za pol dňa veci ktore ja robim 2-3 dni, Tvoja nová kolegyňa bola doma 3roky s 2 deťmi takže je to osoba, ktorá chce byť aj niekto iny ako len MAMA, za ďalšie deti jej hadam nedoniesol bocian takže aj otec sa vie postarat o svoje deti a potom už len posledna vec - je absolútne neprípustné pre mňa v praci sa srať niekomu do súkromia tak ako sa serieš Ty do toho jej a to ešte nie je ani reálně Tvoja kolegyňa
@anonym_5b54d3 podľa opisu to tipujem na nakup
@marlent nejde o pozíciu nákupcu
Ty zas keď nezvládaš prácu, tak ju zmeň.. práca nebýva pohodička.. v práci treba makať a áno sú aj dni, kedy je toho nad rámec (aj nad rámec síl)… to je tak všade.. prvoradé je zdravie (chorá by som nešla do práce len preto, aby toho chudatko kolegynka nemala veľa) a deti (ale to nechápeš, kým nezažiješ)… taky je život, zvykaj si.. aj keby ti dohodili mladu bezdetnu,nebude vecne bezdetna.. aj ty mozno raz budes mat deti a kolegynu bezdetnu, je to uplne normalne, tak nefnukaj a ver si v tom co robis, ze to zvladnes, lebo posobi to inak.. bud sa bojis robit sama, alebo sa ti nechce a chces sa flakat a mat pohodicku
akože to, že Ty a Tvoja predošlá kolegyňa ste si nevyberali žiadne PN, OČR, P a podobne veci je len vaša vec - alebo skôr Vaša hlúposť. Ukázali ste že na tuto “skvelú” prácu stačia len 2ja ľudia. Ak by ste žili normálny život, že človek ma aj zo dňa na deň chrípku a ochorejú mu deti ukázali by ste že ta rola je poddimenzovaná a treba tam viacej ľudí … a áno rataj s tým že toto sa Ti bude diať. Nielen pri matke. Pri hockom normálnom … práca týždeň počká. Asi nieste neurochirurgovia alebo podobne .. takých čo si myslia, že sú v práci nenahraditeľní bolo veľmi veľa ..
Podla mna robi na kvalite a riesi reklamačky :D dame este bejaky iny tip?🤣
Vidíš vidíš autorka, tu na MK je národný šport vyberať Paragrafy, OČR, PN.. lebo majú na to nárok 🤣 a hádam nebudú pracovať po večeroch alebo víkendoch. Potom sa netreba čudovať, že nikto nechce zamestnať matku s deťmi 🤷♀️ a pritom je medzi nimi toľko šikovných žien
Vidíš vidíš autorka, tu na MK je národný šport vyberať Paragrafy, OČR, PN.. lebo majú na to nárok 🤣 a hádam nebudú pracovať po večeroch alebo víkendoch. Potom sa netreba čudovať, že nikto nechce zamestnať matku s deťmi 🤷♀️ a pritom je medzi nimi toľko šikovných žien
@kaca222 ake mi tu zrazu vsetky workoholicky, co sa pre zamestnavatela aj rozkrajat idu, po nociach nespia a aj zo smrtelnej postele vstanu ked treba ist do prace :D
@anonym_35600c to znie ako nejaky zbytocny korporat kde im kazdy nesiac na teambuildingoch huckaju do hlavy aki su vsetci nenahraditelni a doleziti😂😂
@anonym_35600c to znie ako nejaky zbytocny korporat kde im kazdy nesiac na teambuildingoch huckaju do hlavy aki su vsetci nenahraditelni a doleziti😂😂
@tanicka907 presne.. ale maju komplexnu pozíciu, ktora im dava pocit nenahraditelnosti a potrebnosti, aj keby mali vlastny zivot dat bokom, aj zdravie a choroby :D pozicia kde riesia veci za 4 zamestnancov a ked tam pride normalne zmyslajuci, tak radsej odide, preto je tam aj tazko najst niekoho🤣
@tanicka907 presne.. ale maju komplexnu pozíciu, ktora im dava pocit nenahraditelnosti a potrebnosti, aj keby mali vlastny zivot dat bokom, aj zdravie a choroby :D pozicia kde riesia veci za 4 zamestnancov a ked tam pride normalne zmyslajuci, tak radsej odide, preto je tam aj tazko najst niekoho🤣
@anonym_35600c v korporate je tazke pracovat...tam som sa naucila zit s nadhladom a vediet na co skor kaslat 🤣
@anonym_35600c v korporate je tazke pracovat...tam som sa naucila zit s nadhladom a vediet na co skor kaslat 🤣
@anonym_35600c
@anonym_5b54d3 ved prave. Popritom pol dna na kavicke sa riesi ako to zvladne “ta nova co pride po materskej” 🤣🤣🤣
@anonym_autor preboha autorka, to ze niekto vypadne zo dna na den sa môže stať každému, dokonca aj tebe takže nevrav hop. U nás v práci sa to tiez stáva a ver mi ze tiez robím náročnú prácu kde musia byť veci spracované na dennej báze co by co bolo. A ked sa stane ze kolegyňa vypadne a na mna spadne celá jej práca tak bud makám ako drak alebo zostanem dlhšie a nerobím z toho vedu lebo viem, ze ked vypadnem ja tak zase ona bude robiť za mna.
Toto nemyslíš vážne ci?
@anonym_35600c podla mna robi v spedicke a zhana kamiony 🙃😀
akože to, že Ty a Tvoja predošlá kolegyňa ste si nevyberali žiadne PN, OČR, P a podobne veci je len vaša vec - alebo skôr Vaša hlúposť. Ukázali ste že na tuto “skvelú” prácu stačia len 2ja ľudia. Ak by ste žili normálny život, že človek ma aj zo dňa na deň chrípku a ochorejú mu deti ukázali by ste že ta rola je poddimenzovaná a treba tam viacej ľudí … a áno rataj s tým že toto sa Ti bude diať. Nielen pri matke. Pri hockom normálnom … práca týždeň počká. Asi nieste neurochirurgovia alebo podobne .. takých čo si myslia, že sú v práci nenahraditeľní bolo veľmi veľa ..
@anonym_b83b46 no vidíš, toto je presne ten prístup, ktorý dúfam že budúca kolegyňa nebude mať. Môžeme robiť z domu, ak som prechladnuta, kľudne môžem robiť a nikoho neohrozujem. Naplánovať si voľno a dať vedieť kolegyni dostatočne vopred nie je podľa mňa až tak náročné, je to normálna ohľaduplnosť.
Nejdem tu písať konkrétnu pozíciu, predpokladám že aj tak by sa našli také, čo vedia najlepšie zhodnotiť jej dôležitosť. Pod hľadaním som myslela, že je potrebné prejsť staršie prípady, rôzne pracovné dokumenty, postupy, aby sme vedeli čo najlepšie reagovať. Ide o finančný sektor.
Ja ked si robim svoju pracu dobre tam moze byt aj mojmu sefovi aj kolegynkam fuk kde su moje deti. Nic ich do toho nieje. Tvoja kolegyna nema povinnost niekomu nieco vopred vysvetlovat.

Ja ta chapem a to som matka so 4 detmi 🙂 Myslim, ze narodenim deti zena ziskava dalsiu prioritu v zivote. A ano, moze byt fungovanie menej predvidatelne. Ak by som mala pracu ako popisujes, tiez by som mozno mala obavy. Vnimam z tvojho textu, ze rada robis svoju pracu spolahlivo a svedomito, rada si to zadelujes, si zodpovedna a mozno sa bojis ze budes nutena byt flexibilna, co sa zda je v tvojom povolani narocne. Tato praca je asi pre teba hlavna napln zivota. Avsak pozri sa na to aj takto - matka po materskej sa velmi pravdepodobne neskutocne tesi do prace. Tesi sa, ze bude “uzitocna” aj meratelnym sposobom a je odhodla odvdacit sa za sancu, ktora jej bola poskytnuta. Mozno chce tu pracu tiez robit na 120%, aby vykryla pripadne choroby deti. Ver mi, ze ani ona nebude chciet aby deti boli chore a aby s nimi musela byt doma. Bude v strese z roho ze ta necha v stichu a ze pride o pracu. Daj jej sancu, uvidis ze mozno to bude podobne naladena zena, ktora bude brat pracu zodpovedne 🙂