icon

Bývalý kolega a nová práca

elevated
28. dec 2021

Prednedavnom som sa dostala do skvelej novej prace. Moj kolega sa dozvedel kam som sla a pisal mi, ze nad tou firmou uvazuje tiez a skusi to.
Ze sa z toho netesim, je slaby vyraz. Tento clovek pravidelne kradol kredit za moju pracu a tu svoju robil tak, ze som pravidelne na poslednu chvilu dorabala veci, aby sa vsetko stihlo a bolo to dobre. Ako som zistila, teraz ako som odisla tak si robi srandu na moj ucet, ked uz sa neviem branit. Praca s nim rozhodne prispela k mojmu odchodu. Neviem vsak, ci je obhajitelne nieco zmienit novemu sefovi o tomto cloveku. Bolo by mi vsak strasne luto musiet s nim opat fungovat.

sissy27
28. dec 2021

@elevated no byť tebou porozmýšľam, či nemáš svoj podiel viny na jeho úspechoch. Prečo za niekoho dorábaš prácu, prečo sa nevieš ozvať keď sa na tebe niekto priživuje a prečo s niekým takým ešte udržuješ kontakt? Normálne by som mu odpísala, že či sa hrabe za tebou lebo je zvyknutý, že odmakáš zaňho a ak je toto jeho úmysel, tak nech to ani neskúša.

elevated
autor
28. dec 2021

@sissy27 Bolo to komplikovane tym, ze som v inej krajine ako on a nas sef a mali velmi priatelske vztahy ti dvaja tak som si nebola ista, ci mi to pomoze, stazovat sa. Dufala som, ze po mnozstve dobre odvedenej prace sa eventualne povysenim dostanem na rovnaku rolu v hierarchii ako mal on a nebudem s nim uz musiet priamo pracovat. On je inak do oci mily, kamaratsky a podkopava len tak sposobom hahaha to je vtip. Mna asi dozralo, ked povedal predomnou niekomu, ze on nebude pracovat len leadovat projekt po tom, co robil ako leader velke hovno rok a pol kym som si riadila a odmakala vsetko sama.

lula313
29. dec 2021

@elevated a prečo to tomu ex kolegovi nepovieš, že by nebolo vhodne, keby ste zas robili spolu? Určite by som nerozosievala intrigy u noveho šéfa, bude to najmä pre teba zla vizitka. A hlavne sa znizis na to, čo kritizuješ u neho(mat reci na druhého ucet, keď sa ten druhý nevie branit).

marcellka32
29. dec 2021

@elevated načo si v kontakte s bývalým kolegom keď ti robil zle?? Nemala si ani povedat kde robíš teraz

makova333
29. dec 2021

@elevated manipulator ako vysity. Pravdepodobne sa vobec nechysta ist pracovat tam, kde ty, len potrebuje tvoje negativne emocie, aby dostal "napapať". Ak by si s nim nabuduce komunikovala na tuto temu (co teda sice nechapem preco si nezaviedla no contact, ale dobre), tak reaguj neutralne "ako chces", "dobre", "rozhodnutie je na tebe" a podobne. Dalsia vec, ktoru treba riesit si ty sama - si idealny typ pre manipulatora. Dorabas veci za neho, robis jeho robotu, nevies povedat A dost! atd. Takze popracuj na tomto, lebo dalsi manipulativny kolega, kolegyna, kamos, rodina cakaju iba na teba 🙂

janetinka27
29. dec 2021

@elevated mozno by som mu napisala, ze som odisla zo starej firmy, lebo mi nevyhovovala praca s nim a chcela som pracovat inak, chcela som zmenu.

vlastne nie. teraz citam, co napisali zeny vyssie a asi by som mu nic nevystvetlovala. ved ho ani nemusia vziat a ani nemusi pracovat s tebou. a uz sa zariadis inak, nebudes za neho tahat, ked sa tam pripadne dostane.

mogaa
29. dec 2021

@elevated tak nakoniec sa to môže otočiť voči tebe....čo chceš povedať šéfovi? že je to človek za ktorého si dorábala prácu a zásluhy si pripisoval on? že ťa po odchode ohováral? lebo pocchybujem že ho to bude zaujímať, skôr to môže brať negatívne v zmysle že bývalého kolegu ohováraš a bereš ho ako konkurenciu...predpokladám že ty si tiež v skúš.dobe....ved ak by šéf nad ním uvažoval a zistí že si robila s ním tak ak ho bude zaujíma tvoj názor tak ťa on požiada....

monka105
29. dec 2021

@elevated ja by som svojmu ex kolegovi veľmi jasne vysvetlila, čo si o ňom a jeho pracovných výkonoch myslím a jednoznačne by som mu dala najavo, že nie je v novej práci vítaný. Prečo si s ním vôbec v konktakte, keď si ho nemala rada?

elevated
autor
29. dec 2021

@monka105 Pisal mi cez linkedin, tam si stopoval kam som sla, lebo som mu odmietla povedat. Myslim, ze novemu sefovi poviem strucne na konkretnych prikladoch preco si myslim, ze by nezapadol v sucasnej firme. Sustredim sa len na veci, co su toxicke vseobecne. Dakujem za nazory!

elevated
autor
29. dec 2021

@mogaa Hej, presne toto, ze je to divne niekoho ohovarat. Nikdy som nanho nic zle nepovedala, radsej som odisla, preto ma trapi, ze to mam opat odist? Toto je mala firma, nevyhla by som sa praci s nim. Ze co mne konkretne robil vynecham, to firmu nemusi zaujimat z ich perspektivy. Ale public shaming inych je nieco, co sa tu absolutne netoleruje a uz pre toto by nezapadol. Toto je asi fer povedat, lebo to nevplyva iba na mna.

monka105
29. dec 2021

@elevated ja by som to osobne nehovorila novému šéfovi. Si tam nová, ohovárať potencionálneho kolegu ti veľmi nepomôže, aby to z tvojej strany nezobral ako vypočítavosť, nakoniec on bude robiť pohovory a ako nadriadený má právo vybrať si koho chce. Iná situácia by bola, keby sa ťa naňho sám spýtal. Nechápem, prečo nemôžeš povedať priamo bývalému kolegovi čo si o ňom myslíš. Podľa toho, čo píšeš, si v bývalej práci vždy iba ustupovala a bola ticho, čo komplikovalo prácu iba tebe. Veď sa nedaj a narovinu mu daj najavo, že stačilo a viac ti život sťažovať nebude.

elevated
autor
29. dec 2021

@monka105 Hej, len sa skutocne obavam, ze sa sem dostane. Lebo budem opat prilis slusna a v obavach niekomu skodit a budem ticho. Keby odo mna pytal odporucanie, urcite mu otvorene poviem, ze mu ho nedam, lebo to tak necitim a poviem preco. Ale on mi iba zagratuloval k novej praci a oznamil, ze to tam asi skusi tiez. Ale mozno by ozaj stacilo mu povedat, ze viem, ako ma trapne ohovara v starej praci a netuzim s nim opat pracovat a ked to bude na mne nebudem za.

makova333
30. dec 2021

@elevated ty mu ides ozbamit ako sa trasies, aby k vam nenastupil? O to viac sa posnazi sa tam dostat 😀

elevated
autor
30. dec 2021

@makova333 Oznamit mu mozem jedine, ze mu nedam recommendation. Snad dostane nejaku uzasnu ponuku z INEJ firmy a bude pokoj. 😁

makova333
30. dec 2021

@elevated ako myslis...