Čerpat dovolenku po materskej alebo začať RD?

lily246
10. dec 2018

Ahojte baby, ktore sa vyznate, prosim poradte 🙂 Teraz 21.12. mi konci materska. Ostalo mi 27 dni nevycerpanej dovolenky. Je lepsie si ju vycerpat po MD alebo ist na RD? Alebo si vycerpat iba cast? Pred nastupom na MD som bola zaciatkom roka 2018 este 3 mesiace PN. Ja som z toho jelen, velmi mi pomoze ak poradite co by bolo najvyhodnejsie 🙂 Dakujem.

evittam
10. dec 2018

@lily246 Jednoznačne si dovolenku nechaj.

lily246
autor
10. dec 2018

@evittam dakujem za radu, a preco je to tak lepsie?

evittam
10. dec 2018

@lily246 Nevieš čo bude po RD...ci ti vezmu dieta do skolky,ci sa vrátis do práce a s dovolenkou si môžeš napr.zariadit max.podporu...

stratenanajdena
10. dec 2018

@lily246 Ahoj, dovolenku si môžeš vybrať aj po skončení RD. Zíde sa Ti to, ako píše evittam, nevieš, čo bude, môže byť.

lily246
autor
10. dec 2018

@stratenanajdena @evittam dakujem baby, a z pohladu vysky nasledovnej materskej, ak by som mala dalsie dieta a isla na nu kontinualne po RD je to jedno?

evittam
10. dec 2018

@lily246 Tazko povedať kym nevieš kedy nastupujes na dalsiu MD.

stratenanajdena
10. dec 2018

@lily246 ja som mala viac pôrodov tak, že sa mi prelínali, že som ani nedočerpala RD a nastupovala som zasa na ďalšiu MD.
Keď som mala starú ekonómku, aj zamestnávateľa, tak mi sama od seba vždy po skončení ďalšej MD zavolala: "Pani XY, príďte si podpísať dovolenku, máte na ňu nárok". A čerpala som ju teda počas RD. Ale potom sa zmenilo osadenstvo, nová riaditeľka, nová ekonómka, a po ďalšom pôrode mi odmietala vyplatiť a vypísať čo len jeden deň, že jej to nevyhovuje, lebo si tam platí inú zamestnankyňu, ktorá je namiesto mňa zatiaľ, na dobu určitú... Tak som skončila až na inšpektoráte práce, kde mi právnik poradil, ževraj tri roky je premlčacia doba, a že aby mi nezanikol nárok, majú mi dovolenku jednoducho vyplatiť. A že na tie peniaze nárok mám.
Nakoniec mi riaditeľka s prskaním a neochotou a nemiestnymi poznámkami lístok na dovolenku vypísala, no 9 dní tam ešte nechala visieť.
Teraz to sama budem mať zaujímavé, bude mi končiť RD, ale idem rozviazať prac. pomer - riaditeľka ma tam nechce - povedala mi narovinu, že so mnou neráta a že ma späť nevezme, nech si dám výpoveď, lebo keby ma vyhodili, museli by mi zaplatiť vysoké odstupné a ja z logistických dôvodov pri viacerých deťoch sa tam nemôžem vrátiť. A tiež k takej riaditeľke ísť netúžim, všetci zamestnanci tam okolo nej mali z nej strach, báli sa na ňu prehovoriť, ja keď som to videla ako nezúčastnená osoba, som nechápala, čo sa okolo nej tak trasú, aký prievan tam s nimi všetkými robí. Skrátka, ešte budem mať náročné obdobie, kým si vydobijem moju dovolenku a nenechám sa o ňu obrať. Sama si nie som istá, či mám podať výpoveď hneď, ako mi končí RD, alebo ešte si nechať vypísať dovolenku a podať výpoveď až ku dňu skončenia čerpania dovolenky. Už teraz mám z toho husiu kožu...

evittam
10. dec 2018

@stratenanajdena Dovolenka sa pocas trvania PP nepreplaca.
Kedy ti konci RD? Môžeš mat este aj max.podporu teda ak nechceš nastúpiť a nejde ti o odstupne.

stratenanajdena
10. dec 2018

@evittam odstupné mi nedá, to mi povedala, že ja by som ich vyšla draho, lebo som tam už veľa rokov a tak by mi museli dať vysoké odstupné (citujem ju). A stačí, ak mi ponúkne akože náhradné miesto, ktoré mne nebude vyhovovať, a nemusí mi dať žiadne odstupné, elbo mi ponúkla náhradu... Ja keď som nastúpila na rodičovskú, potom som si súbežne čerpala aj dovolenku popri RD. Tak mi to robila stará riaditeľka s ekonómkou.
Teraz však po RD dávam výpoveď (na jar 2019 ) a neviem ani, či mám žiadať o vyčerpanie dovolenky od posledného dňa RD a aký mám uviesť dátum rozviazania prac. pomeru? Lebo sa bojím, že ak mi končí RD napr. 1.3. a k tomu dňu dám výpoveď, že ona mi už nebude musieť dovolenku dať vyčerpať alebo preplatiť a nárok na ňu mi zanikne. Nechcem o tú dovolenku prísť, je moja a mám na ňu nárok. No ona by mi ju najradšej nedala vôbec.
Radšej by som ju po ukončení RD vyčerpala (mám jej tam až až) a až potom rozviazala prac. pomer. Nevieš prosím, či sa to dá?
Chcela by som ináč nastúpiť na predĺženú neplatenú RD do 6 rokov dieťaťa.

A prosím pekne, čo je tá max. podpora? O tom som ešte nepočula.

evittam
10. dec 2018

@stratenanajdena Odpovedaj na otazky inak ti nemam ako poradit! Kedy ti konci RD?! Dovolenku ti bud musi preplatit alebo vycerpat ziadne zaniknutie dovolenky! Este si daj pozor ci ju máš správne vypočítanu. Max.podpora znamená polroka 940-970Eur/mesiac.

stratenanajdena
10. dec 2018

@evittam rd mi končí v apríli. a to som si o ňu musela požiadať u riaditeľky písomne, že po MD chcem nastúpiť na RD, tak mi to schválila... Uf. Som zamestnaná na dobu neurčitú. Neviem, ako zistiť, či mi ju vypočítali správne. Zo starej mi ostalo deväť dní nevyplatených - tak tvrdili. Ale ja ich nemám ako skontrolovať. Z posledného pôrodu mi nevyplatili ešte nič, v apríli dieťatko dovŕši tri roky.

stratenanajdena
10. dec 2018

@evittam Prosím Ťa, aké sú podmienky na splnenie, aby mi bola tá max. podpora odsúhlasená a kde o to môžem skúsiť požiadať?

evittam
10. dec 2018

@stratenanajdena Moje nervy. KEDY? Presne-datum. Od kedy do kedy si bola na MD?
Prepac ale kde asi?! Najskôr konečne jasne bez omáčok odpovedz na jasne otázky a az potom žiadaj o rady.

evittam
10. dec 2018

@stratenanajdena Pisomne sa oznamuje podla ZP mesiac vopred nástup do prace po RD.

stratenanajdena
10. dec 2018

@evittam som Ti vďačná a vážim si to, že mi chceš poradiť, no zároveň nechápem, akým štýlom a prečo tak so mnou komunikuješ. Poprosila by som Ťa, keby si mohla so mnou jednať slušne. Nič zlého som Ti nespravila. Napíšem Ti viac do správy, akonáhle sa k tomu dostanem, musím nájsť papiere, nepamätám si presný dátum. Ďakujem za ochotu.

S tým písomným oznámením si riaditeľka vymyslela, že musím podať žiadosť, aby mi dovolili prejsť z materskej na rodičovskú. Vraj sa to tak robí. (Zlatá stará riaditeľka, predtým som to nikdy nezažila, ach jaj).

evittam
10. dec 2018

@stratenanajdena Ja sa s tebou bavím slusne a ako s dospelým clovekom. Nemôžem za to,ze bud nevies citat s porozumením alebo nechces odpovedat na jednoduche otázky a len to komplikujes.
Co si tvoja nova riaditeľka vymyslela mi je naozaj jedno. Staci si prečítať ZP-ona to nemá co schvaľovať prechod z MD na RD ty ho oznamujes.😉
A ty musís niekde hľadať dátum kedy ti konci RD?? Prepac ale ty nevieš kedy sa narodilo tvoje dieťa? Tym dnom ti totiž konci RD.

stratenanajdena
10. dec 2018

@evittam našla som to, posielam...