icon

Chcem dať výpoveď po RD

rebeca196
9. aug 2018

Kočky, chcem sa opýtať, dňa 3.7.2018 mi skončila rodičovská dovolenka /bola som doma 3 roky/ nastúpila som do práce, no zistila som že to nie je ono. /Pred materskou som tam robila 6 rokov/
Chcem dať výpoveď, mám nárok na nezamestnanecký príspevok aj keď ja dávam výpoveď? Koľko to je asi z min. mzdy? Ďakujemm

janci05
9. aug 2018

Nárok maš aj keď dáš výpoveď ty, to je jedno či dáva zamestnanec alebo zamestnávateľ. Podmienkou je počet dní, ktoré si bola poistená a keď si tam pracovala 6 rokov, tak si splnila podmienku. Koľko presne to ale bude to neviem, je to 50% z denného vymer. základu.

https://www.socpoist.sk/davka-v-nezamestnanosti

rebeca196
autor
9. aug 2018

@janci05 ďakujem veľmi pekne 🙂

janci05
9. aug 2018

@rebeca196 Za máličko.

evittam
9. aug 2018

@rebeca196 Ak si nemala za posledné dva roky pred žiadosťou o podporu iný príjem ako ten co si nastúpila tak si to vypocitas velmi lahko-zrataj hrubý príjem za jul a august videl dnami co mas na paske ako odpracovane a to mas cca denny VZ a z toho 50% -na den x kalendarne dni.
Príklad -mzda za 7/18 +8/18 cca 1000Eur/40*50%=12,50,podpora cca 375Eur.

rebeca196
autor
9. aug 2018

@evittam ďakujem veľmi pekne, ja sa vôbec nevyznám. A ako to je prosím ťa keď mi rodičovska končila 3.7.2018 a ja chcem dať výpoveď budúci týždeň? Samozrejme pred nástupom na materskú som pracovala cca 6 rokov.

evittam
9. aug 2018

@rebeca196 Plynie vypovedna lehota 2 mesiace od 1.9.-31.10.2018

rebeca196
autor
9. aug 2018

@evittam no chcela by som to dohodou, ukončiť hneď .....

sasesoe
9. aug 2018

@rebeca196 teoreticky si vies zvysit dvz tym,ze sa dohodnes,ze ti dovolenku preplatia,ale ci budu ochotni...

sasesoe
9. aug 2018

Teda ak mas nejaku staru nevycerpanu...

evittam
9. aug 2018

@rebeca196 Tak to už je len na dohode

cernusik
2. sep 2018

@evittam ahoj, môžem ta poprosiť o radu? Som zamestnaná u jedného zamestnávateľa už 12 rokov, z toho 8 r. na dobu neurčitú. V októbri 2015 som išla na pn a 7. januára 2016 na MD, v septembri 2016 na Rd. Počas Rd som mala prácu na dohodu 50%úväzok od 26.2.2018 do 30.6.2018, no zároveň som cerpala dovolenku u pôvodného zamestnávateľa od 18.6.2018. Do 28.8.2018. Potom 3 dni som bola V práci a následne sme sa dohodli, že pokračujem V čerpaní rodičovskej dovolenky,keďže mi nevie ponúknuť prácu, úväzok podľa zmluvy a v januári mi da výpoveď. Rodicak mi končí 23.januara a výpoveď vraj plánuje K 31.1.2019. Zaujíma ma:
1. Co so zvysnou dovolenkou okolo 28 dní do konca roka (nie som si istá, či by ju preplatili)
2. Ako poriesit tých 8 dní do výpovede? Alebo sa skúsiť dohodnúť O výpovedi K 24.1.?(čo pochybujem,lebo zamestnávateľ pozerá na svoje dobro).
3. Ako môžem zachrániť výšku podpory V nezamestnanosti (keďže už som to asi pokazila tou dohodou a nástupom do práce na pár dní +asi aj čerpanim dovolenky).
Ďakujem za odpoveď

evittam
2. sep 2018

@cernusik Ak ti da vypoved 31.1.tak ti beží výpovedná lehota od 1.2.-31.3.2019 a patri ti odstupne,cize tam mozes vycerpat dovolenku. Ak sa dohodnete na skonceni PP k tomu dátumu tak cast dovolenky vycerpes a zostatok ti musi preplatit-nenechaj sa v tomto prípade obrat o odstupné,nech je uvedene v dohode o skončení PP inak nic nepodpisuj.
Vysku podpory uz ziadno-pomoze nejak odstupné+ta dovolenka,nakolko podpora sa pocita z hrubeho prijmu,z ktoreho sa odvadzali odvody na PvN za posledne dva roky pred žiadosťou o podporu.

sasesoe
2. sep 2018

@evittam ak by sa dohodli na skonceni PP k 31.1., ma nejaky "zmysel" ist na pn predtym al potom do tyzdna?

evittam
2. sep 2018

@sasesoe Voci vyske podpory nie. Ak chce byt dlhsie doma preco nie, najskôr PN potom podpora. Ja som tak bola

stanley772
2. sep 2018

@sasesoe nespotrebovanu a narokovatelnu dovolenku z-l pri ukon. prac. pomeru MUSI preplatit....

sasesoe
2. sep 2018

@stanley772 dik,ale toto bolo asi pre
@cernusik

cernusik
2. sep 2018

@stanley772 ,
@sasesoe ,@evitam kočky ďakujem. S tou podporou som si to pekne zbabrala. Och, chcela som dobre, že pôjdem na ÚP som ani nepomyslela. A ak rozumiem správne, tu dovolenku by som mohla začať čerpať aj po rodičku, ..do výpovede. Či? Tých 8 dni naťahuje, lebo vraj ak chcem skôr, nech si dám rozviazanie PP dohodou a určím deň, aký chcem, že mi vyhoveju.. Hej, lenže tak sa pekne vyhnú odstupnemu. Pekne špekulantstvo. Čo a ako by bolo najlepšie? Tá podpora ma štve riadne. To na nič nebudem mat narok? Starší syn 22r. na VŠ, mladší bude mat vtedy 3r a ja žijem s mamou ZŤP. Priateľa mám, no ten má trvalý pobyt u rodicov. DalujemVám za váš čas a ochotu.

evittam
3. sep 2018

@cernusik Myslim,ze som ti to dost jasne vysvetlila. A budes mat nárok na podporu.