icon

Chcem opustiť školstvo

3. sep 2025

Začal sa školský rok a už mám hneď znovu myšlienky na to úplne z toho blázinca odísť.

Po 8 rokoch v školstve chcem prácu, kde sa za deň stretnem tak s 10 ľuďmi, v kľude si urobím svoje veci a idem domov.

V práci som v strehu každú sekundu, nie je tam ani pauza ísť poriadne na záchod, prídem domov a robím plno administratívy, ktorú jednoducho nie je možné stihnúť v práci.

Plat 1100€ (dnes mi prišla výplata 1042€), vysokoškolské vzdelanie + neustále nejaké ďalšie aktualizačné a inovačné vzdelávania, ktoré by mali navýšiť plat o 3% (vraj každé jedno), ale maximálne môže byť navýšenie o 12%.

No nič...ani neviem, čo očakávam.

Strana
z3
anonym_cc8425
3. sep 2025

No tak si sa postažovala, popozeraj profesiu a najdi si nieco co ta bude naplnat a mat dobre platove podmienky...Hotovo...

oriesocek
3. sep 2025

ucitelka mojej dcery isla robit office manazerku - ucila asi rovnake obdobie ako ty.

anonym_bd7001
3. sep 2025

Ahoj, som bývalá učiteľka, plat mám v terajšej práci takisto 1100 eur brutto, ....dlho som si hľadala inú pracovnú oblasť, všade som bola nekvalifikovaná.....keby som si mohla vybrať profesijné zameranie spätne, tak učiteľstvo nie.........učitelia majú plat ako každý iný v tomto štáte, aj iné profesie si berú často prácu domov, a doháňajú poobede, po večeroch, len sa o nich toľko nepíše a nespomína.....😕

snowflakenel
3. sep 2025

Ja neviem,,pre zenu je praca v skolstve podla mna idealna. Z mojho pohladu- koncim 6. Hodinou vacsinou. Jasne, su dni, ked treba stale daco riesit, papierovacky, rodicko, no to je nic proti tomu, ked som robila v sukromnej firme do 17.00, kym som prisla domov, bolo pred 18.00. Platovo skoro tak ako v skolstve. No zas mas dovokenku dlhsiu, ma ta kto zastupit. Ked vypadla kolegyna, tahali sme aj za ne, lebo terminy nahanali....vo firme boli ,,bitky,, o volno a bolo veruze aj tak, ze cez leto som sa s detmi pomaly nikam nedostala. Plus cez vikend casto skolenia......
Nevravim, ze je to platovo super, no nememila by som

siska53
3. sep 2025

@anonym_autor Odkial si? A aku mas predstavu o prac.naplni?

anonym_ddcf11
3. sep 2025

@anonym_autor a nestacil 70 komentovy thread na reddite, ze si musel prist aj tu? Tam si dostal rady...

mamina7070
3. sep 2025

a co vies? aku mas aprobaciu?

ono nemusis si brat domov pracu po 13:00 su triedy vacsinou prazdne ostavaj v skole do 16:00 a porobis si co potrebujes a nemusis robit doma

majka35
3. sep 2025
@anonym_cc8425

No tak si sa postažovala, popozeraj profesiu a najdi si nieco co ta bude naplnat a mat dobre platove podmienky...Hotovo...

@anonym_cc8425 no tak si napísala úplnú primitívnu odpoveď, nájdi si tému, ku ktorej budeš mať čo duchaplné povedať a hotovo ...

anonym_cc8425
Odpoveď bola odstránená
tim23
3. sep 2025
@majka35

@anonym_cc8425 no tak si napísala úplnú primitívnu odpoveď, nájdi si tému, ku ktorej budeš mať čo duchaplné povedať a hotovo ...

@majka35 ale veď má pravdu

anonym_204ecb
3. sep 2025

môj muž išiel do školstva po 40ke a nevie si vynachváliť, po obede je už vo svojej firme, v pohode popri tom podniká, kopec prázdnin, voľna, ešte si aj dorába vzdelávania, administratívu doma často nerieši (okrem odpovedí rodičom alebo známkovania písomienk ak nestihol v škole) tak neviem

anonym_084c68
3. sep 2025

uhol pohľadu, tí, ktorí robia celý život len v školstve, tak si pofrflú s ostanými učiteľmi. Tí, čo robili aj inde, vedia porovnať a vedia oceniť výhody práce v školstve. Lebo väčšinou každá práca má nejaké výhody a nevýhody.

snowflakenel
3. sep 2025
@anonym_084c68

uhol pohľadu, tí, ktorí robia celý život len v školstve, tak si pofrflú s ostanými učiteľmi. Tí, čo robili aj inde, vedia porovnať a vedia oceniť výhody práce v školstve. Lebo väčšinou každá práca má nejaké výhody a nevýhody.

@anonym_084c68 akurat som to sla napisat. 🙂
Poznam 3 baby z okolia, titul Ing. A zrazu si robia pedagogicke skoly......🙂

majka35
Odpoveď bola odstránená
anonym_cc8425
Odpoveď bola odstránená
anonym_e89d77
3. sep 2025

Tak odid. Nikto Ta nedrzi a bez nasratej ucitelky bude svet o nieco krajsi a aj tym detom niekto preda viac nez ty.

majka35
3. sep 2025
@anonym_cc8425
Odpoveď bola zmazaná

svojimi príspevkami len potvrdzuješ, čo som napísala a napíš mi aj 100 x že som tupelo, keď ťa to ukojí, lebo vidím, že ty k téme máš naozaj čo povedať

anonym_cc8425
3. sep 2025
@majka35

svojimi príspevkami len potvrdzuješ, čo som napísala a napíš mi aj 100 x že som tupelo, keď ťa to ukojí, lebo vidím, že ty k téme máš naozaj čo povedať

@majka35 Možem povedať k tomu len to že načo niekto plače a vylieva si "srdce" ked to ničomu nepomože..alebo to je nejaka novinka? napišem na koňa že som frustrovana nebavi ma práca a zrazu sa mi zivot zmeni? Bravo....tak poďme sa všetky posťažovať a zaplaviť to tu niečim, čo pár písmen aj tak nezmení 😀 Ach niektoré ste teda riadne čísla....
a ty aj tak stále len na moje komenty odpisuješ, to musí byť riadny záhul nič nerobiť len niekomu komentovať jeho názor v diskusii a ani sa k téme nevyjadríš 😀

7miriam77
3. sep 2025

Podľa mňa má úplne každá práca pre aj proti, ono len záleží najviac na Tom, či ti tá práca "sadne". Možno si sa rozhodla pre zlú VŠ a učiteľstvo proste pre teba nie je. Pre mňa by to tiež nebolo, lebo nemám trpezlivosť a 100 krát vysvetľovať to isté, drblo by ma 😅🤣. Ak si nespokojná, daj výpoveď a s čistým svedomím si hľadaj inú prácu. Nebudeš prvá a ani posledná

anonym_8afdfb
3. sep 2025

V mojom okolí si snáď každá druhá mamička urobila počas rodičovskej školu a nastúpili do školstva a brutálne si pochvaľujú, toľko voľna čo majú nikde nemali. A ako píšu vyššie, záleží, kde si pracovala pred tým, inde si sa musela byť o voľno, nemal ťa kto zastúpiť a toto sa v školstve absolútne nerieši. Moja švagriná učí na prvom stupni a sami majú prváčku a škôlkarku, a minulý rok nonstop bola s nimi doma a nikto to neriešil. Plat je taký aký je a tu poviem toľko, každý kto ide do školstva si je vedomí toho koľko bude zarábať.
Teraz dokonca k dcére na strednú školu nastúpila moja kamarátka ekonómka, urobila školu a učí na obchodnej akadémií teraz.

petracandle
3. sep 2025

Toto je zase tá učiteľská naivita ako všetci ostatní majú super prácu - nemajú stres, ako sa za nimi zatvoria dvere na prácu vôbec nemyslia, kolektív je úžasný, na záchode sedia aj hodinu, obed ešte dlhšie, 40 dní dovolenky a vysoké platy.

Ako takto, ak sa takto cítiš - zmeň prácu, veď prinajhoršom sa vždy môžeš vrátiť. A možno ti v inej práci bude 100x lepšie ako v tejto. Ja len narážam na to neustále sa sťažovanie sa učiteľov ako keby len oni mali všetko najťažšie.

siska53
3. sep 2025
@petracandle

Toto je zase tá učiteľská naivita ako všetci ostatní majú super prácu - nemajú stres, ako sa za nimi zatvoria dvere na prácu vôbec nemyslia, kolektív je úžasný, na záchode sedia aj hodinu, obed ešte dlhšie, 40 dní dovolenky a vysoké platy.

Ako takto, ak sa takto cítiš - zmeň prácu, veď prinajhoršom sa vždy môžeš vrátiť. A možno ti v inej práci bude 100x lepšie ako v tejto. Ja len narážam na to neustále sa sťažovanie sa učiteľov ako keby len oni mali všetko najťažšie.

@petracandle Nuz..ja som zo skolstva odisla hned po prvom roku. Vtedy aj kvoli platu, aj kvoli vysokej chorobnosti. Podarilo sa mi zamestnat sa inde, kde som dostala dvojnasobok. A za menej stresu. Stres je vsade, len moja skusenost je, ze v skolstve omnoho vyssi. Teraz tie platy uz nemaju take zle, naopak, ale je to velmi, velmi narocna praca. Nejde o pripravy, administrativu, ale o to ostatne.

anonym_daccd4
3. sep 2025

@anonym_autor odíď, ak sa budeš chcieť vrátiť vždy ta všade príjmu s radosťou.Aka administratíva sa robí koľko času to trvá ako často?

viera012345
3. sep 2025

@anonym_autor O sabaticale ste neuvažovali?

autor
3. sep 2025
@viera012345

@anonym_autor O sabaticale ste neuvažovali?

@viera012345 Taká možnosť u nás vôbec nie je. 😔

viera012345
3. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor To je škoda, lebo viem, že niektorí mali tú možnosť, využili ju a potom sa vrátili do školstva

katrin21
3. sep 2025

@anonym_autor atestaciu preco nemas pp 8 rokoch a tie inovacne? Hned by ten plat isiel hore...
Ja som.sa zas do skolstva po x rokoch vratila.kedysi som.odisla , aj kvoli peniazom a poklesu tried vtedy, spajali sa skoly, bola neistota.. ..a vsetko ma svoje plusu aj minusy... ucim teraz po navrate 7.rok a minuly rok som si atest.spravila...
Vzdelavam sa , aj inovacne..ono to dost pomoze tomu platu....
Akou takou vyhodou je prac.doba , aj ked praca ta pocka doma, ale pri detoch ideal. Mna to bavi. Robila som v medzin.firme, tiez to malo vyhody , aj nevyhody, mozno ma je v skolstve trochu skoda,ale robim to rada.
Odist mozes , aj da vratit..ale necakaj hned zazraky. Ja som vedela jazyky, to mi pomohlo k praci, ale nie kazdy ma chut ucit cloveka bez praxe, co ma robit. Musis mat stastie .

katrin21
3. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a sabatikal je v skolstve ale musis mat odpracovanych 10rokov. Je to zo zakona, zamestnavatel ti to musi schvalit, ak splnas 10r.

katrin21
3. sep 2025
@mamina7070

a co vies? aku mas aprobaciu?

ono nemusis si brat domov pracu po 13:00 su triedy vacsinou prazdne ostavaj v skole do 16:00 a porobis si co potrebujes a nemusis robit doma

@mamina7070 na 1.st prazdne triedy nemas, su tam druziny.. druhy stupen ano.

anonym_ea3d0e
3. sep 2025
@siska53

@petracandle Nuz..ja som zo skolstva odisla hned po prvom roku. Vtedy aj kvoli platu, aj kvoli vysokej chorobnosti. Podarilo sa mi zamestnat sa inde, kde som dostala dvojnasobok. A za menej stresu. Stres je vsade, len moja skusenost je, ze v skolstve omnoho vyssi. Teraz tie platy uz nemaju take zle, naopak, ale je to velmi, velmi narocna praca. Nejde o pripravy, administrativu, ale o to ostatne.

@siska53 presne, narocne je zvladat mnozstvo deti, v kazdej triede nejaka diagnoza, aj 5-6,deti ..do toho premotivovani rodicia a castokrat fakt riesenie prkotin akoby slo o koniec sveta. A status ucitela..hmm... nuz, kazdy vidi len tie prazdniny, alr ucitel ich bytostne potrebuje, aby nevyhorel uplne

Strana
z3