icon

Chcem opustiť školstvo

3. sep 2025

Začal sa školský rok a už mám hneď znovu myšlienky na to úplne z toho blázinca odísť.

Po 8 rokoch v školstve chcem prácu, kde sa za deň stretnem tak s 10 ľuďmi, v kľude si urobím svoje veci a idem domov.

V práci som v strehu každú sekundu, nie je tam ani pauza ísť poriadne na záchod, prídem domov a robím plno administratívy, ktorú jednoducho nie je možné stihnúť v práci.

Plat 1100€ (dnes mi prišla výplata 1042€), vysokoškolské vzdelanie + neustále nejaké ďalšie aktualizačné a inovačné vzdelávania, ktoré by mali navýšiť plat o 3% (vraj každé jedno), ale maximálne môže byť navýšenie o 12%.

No nič...ani neviem, čo očakávam.

Strana
z3
martin96321
5. sep 2025
@petracandle

@martin96321 čakala som kedy príde argument s Lidlom😃😃 robil si niekedy v Lidli? Ja áno, síce len brigádne počas vš a už to bolo pár rokov dozadu, ale bola to katastrofa! Nonstop lietaš ako špinavá handra, absolútne sa nezastavíš, nosíš ťažké krabice, zohýnaš sa, vykladáš, blokuješ, kde po tebe vrieskajú zakazníci😉 a toľko ako učitelia majú jedine keď nasekajú hodiny a robia víkendy, sviatky (kedy učitelia sedia doma). Aby nedošlo k nedorozumeniu - ja by som učiteľom rozhodne prilepšila platy dvojnásobne. Len sa smejem na tom ako závidia ľuďom v Lidli, a pritom by to robiť nevydržali ani týždeň 😃 dodnes obdivujem každého predavača a som vďačná za prácu akú mám

@petracandle Zle si ma pochopila. Ja som tym len chcel povedat,ze clovek v podstate so zakladnym vzdelanim ma rovnaky plat ako ucitel. Samozrejme klobuk dole pred kazdym kto si robi svoju pracu poctivo. V tom skolstbe je to ako v kazdej inej firme. Do vedenia sa dostane arogantny ambiciozny idiot ktory sa ide vozit po podriadenych a kazdu chvilu iny genialny napad. A to su ucitelia vysokoskolsky vzdelany ludia

petracandle
5. sep 2025
@martin96321

@petracandle Zle si ma pochopila. Ja som tym len chcel povedat,ze clovek v podstate so zakladnym vzdelanim ma rovnaky plat ako ucitel. Samozrejme klobuk dole pred kazdym kto si robi svoju pracu poctivo. V tom skolstbe je to ako v kazdej inej firme. Do vedenia sa dostane arogantny ambiciozny idiot ktory sa ide vozit po podriadenych a kazdu chvilu iny genialny napad. A to su ucitelia vysokoskolsky vzdelany ludia

@martin96321 ale učitelia nie sú jediní. Aj úradníci majú vysoké školy a tiež príšerné tabuľkové platy, administratíva, sociálni pracovníci atď. A nehovoriac o tom, že v dnešnej dobe má vysokú školu pomaly každý druhý a tiež nemajú všetci 3000 v čistom.
Ale chápem čo chceš povedať a súhlasím. Ja by som učiteľa robiť nemohla takže rozhodne nezávidím a ako som už povedala, zdvihla by som platy každému učiteľovi kľudne aj 2násobne

anonym_ea3d0e
5. sep 2025
@maya_hi

@anonym_ea3d0e nemam atest

@maya_hi tak to si sprav, hned budes mat vyssi plat.
Mas riadiaci priplatok, ale neurobis si atestaciu, to je za mna chyba. Minimalne prvu si sprav cim skor, neboj sa toho.

anonym_ea3d0e
5. sep 2025
@petracandle

@martin96321 ale učitelia nie sú jediní. Aj úradníci majú vysoké školy a tiež príšerné tabuľkové platy, administratíva, sociálni pracovníci atď. A nehovoriac o tom, že v dnešnej dobe má vysokú školu pomaly každý druhý a tiež nemajú všetci 3000 v čistom.
Ale chápem čo chceš povedať a súhlasím. Ja by som učiteľa robiť nemohla takže rozhodne nezávidím a ako som už povedala, zdvihla by som platy každému učiteľovi kľudne aj 2násobne

@petracandle súhlasím s tebou že aj ini v štátnej správe by si zaslúžili samozrejme väčšie platy na druhej strane ale napríklad taká úradníčka na mestskom úrade nemá žiadnu zodpovednosť za životy niekoho nemusí ísť na výlet a starať sa tam ogrcajúcej cudzie deti , ani sa nemusí na druhý deň chystať do práce doma. Ale to je Ten najmenší problém najväčší rozdiel je práve v tej zodpovednosti za deti..
A v dnešnej dobe je to dupľom náročné keby sa čokoľvek stalo Tak rodičia ťa zožeru a ešte aj pošlú do basy

mira0611
5. sep 2025
@snowflakenel

Ja neviem,,pre zenu je praca v skolstve podla mna idealna. Z mojho pohladu- koncim 6. Hodinou vacsinou. Jasne, su dni, ked treba stale daco riesit, papierovacky, rodicko, no to je nic proti tomu, ked som robila v sukromnej firme do 17.00, kym som prisla domov, bolo pred 18.00. Platovo skoro tak ako v skolstve. No zas mas dovokenku dlhsiu, ma ta kto zastupit. Ked vypadla kolegyna, tahali sme aj za ne, lebo terminy nahanali....vo firme boli ,,bitky,, o volno a bolo veruze aj tak, ze cez leto som sa s detmi pomaly nikam nedostala. Plus cez vikend casto skolenia......
Nevravim, ze je to platovo super, no nememila by som

@snowflakenel presne toto pocujem od inych ucitelov v mojom okoli. A ked sa niektori ucitel postazuje na MK a ja mu toto napisem, tak ma idu hned roztrhat.
A to mi kazdy povie, ze ten volny cas s tym platom je super. Ucitel si vybera, aku pisomku da, ked si chce strpcit zivot da ju na 2-3 strany ked nie tak da na 1 stranu a polozi tie otazky tak, ze max.1-2 vetami odpoveda ziak, plus kruzkovacky. A ma pisomky opravene do hodiny pocas prazdnej hodiny, alebo ked pisu pisomku v inej triede a nevyucuje.
To administrativne zatazenie, na to sa kazdy stazuje, ale budme uprimní kazdy ma v praci nieco co mu nesedi.

emminka
6. sep 2025
@snowflakenel

Ja neviem,,pre zenu je praca v skolstve podla mna idealna. Z mojho pohladu- koncim 6. Hodinou vacsinou. Jasne, su dni, ked treba stale daco riesit, papierovacky, rodicko, no to je nic proti tomu, ked som robila v sukromnej firme do 17.00, kym som prisla domov, bolo pred 18.00. Platovo skoro tak ako v skolstve. No zas mas dovokenku dlhsiu, ma ta kto zastupit. Ked vypadla kolegyna, tahali sme aj za ne, lebo terminy nahanali....vo firme boli ,,bitky,, o volno a bolo veruze aj tak, ze cez leto som sa s detmi pomaly nikam nedostala. Plus cez vikend casto skolenia......
Nevravim, ze je to platovo super, no nememila by som

@snowflakenel presne tak

emminka
6. sep 2025
@anonym_d67a5c

@anonym_autor Som učiteľka 14 rokov (z toho 2x materská) na ZŠ, učím náročný predmet, mám VŽDY náročne triednictvo s počtom žiakov 28. Nemenila by som. Som vďačná za svoje pracovisko,kolektív a zmluvu na neuurčito. Som vďačná za pracovný čas,kedy sa môžem venovať vlastným deťom a som s nimi cez každé prázdniny.

@anonym_d67a5c presne o tom to je ,každá práca ma svoje pre a proti.A vidím okolo seba množstvo žien, či už predávačiek a s iným vzdelaním ako si dorabaju školy aby mohli ísť robiť do školstva.Lebo čas strávený doma s deťmi cez sviatky a prázdniny sú na nezaplatenie.Vsetky mamy by to brali, ale hold niektoré musia makať of vidím do nevidím, cele dni a aj vikendy

anonym_ab7bdf
6. sep 2025

Ani sa ti nečudujem, ja som odišla po 10 rokoch zo školstva a nemohla som spraviť lepšie rozhodnutie. Už asi navždy budem ľutovať štúdium učiteľstva, keby som si vyberala štúdium dnes, určite by to bol iný smer. Tieto pomáhajúce profesie nie sú pre každého, ale to 19 ročné dieťa ešte nemôže vedieť. Musí sa zmeniť celý systém, a hlavne platové ohodnotenie, inak im tam šikovní učitelia nezostanú. Plat máš naozaj smiešny, toľko zarobí hocktorá predavačka v Bille.

michaelacabadova
7. sep 2025

Ak sa v tom nevidíš odíď, urobíš službu sebe a aj ostatným, ja učím 14 rokov, mám obe atestácie a percentá, plat cca 1700, stále sa vzdelávam, učím na SŠ, maturitný predmet, triednictvo + riešim množstvo aktivít, áno je to náročná práca, ale nemenila by som, pre mňa je benefit to, že môžem tráviť celé prázdniny so synom + cez leto sa vždy zresetujem a dokážem fungovať, toto by som dopriala každému človeku.

chiara996
7. sep 2025
@anonym_204ecb

môj muž išiel do školstva po 40ke a nevie si vynachváliť, po obede je už vo svojej firme, v pohode popri tom podniká, kopec prázdnin, voľna, ešte si aj dorába vzdelávania, administratívu doma často nerieši (okrem odpovedí rodičom alebo známkovania písomienk ak nestihol v škole) tak neviem

@anonym_204ecb zavisi aj od toho, aky predmet uci. So vsetkou uctou, taky telocvikar ci hudobna a vytvarna vychova sa neda porovnat s predmetmi, kde su celoslovenske a ine testovania a ziakov ucitel pripravuje na prijimacky na strednu skolu. Po 40 ist ucit a ucit od 26 do 65 je trochu dost rozdiel. Je fakt 1 z mala adi.

siska53
8. sep 2025
@emminka

@anonym_d67a5c presne o tom to je ,každá práca ma svoje pre a proti.A vidím okolo seba množstvo žien, či už predávačiek a s iným vzdelaním ako si dorabaju školy aby mohli ísť robiť do školstva.Lebo čas strávený doma s deťmi cez sviatky a prázdniny sú na nezaplatenie.Vsetky mamy by to brali, ale hold niektoré musia makať of vidím do nevidím, cele dni a aj vikendy

@emminka Vsetky nie. Ja by som sa do skolstva nevratila. Ten stres, co som mala, no nie, to si nespravim uz.
A potom vidno tu uroven, ked sa rychlo doraba skola. Ason viem, preco. Nie kazdy na to ma. Niekto je naozaj rodeny ucitel, niekomu ide naozaj uz len o tie prazdniny. Lebo platy uz naozaj maju ucitelia dost dobre, proovnatelne s inymi profesiami. Ale cest vsetkym naozaj dobrym ucitelom, ze maju na to nervy.

anonym_204ecb
8. sep 2025
@chiara996

@anonym_204ecb zavisi aj od toho, aky predmet uci. So vsetkou uctou, taky telocvikar ci hudobna a vytvarna vychova sa neda porovnat s predmetmi, kde su celoslovenske a ine testovania a ziakov ucitel pripravuje na prijimacky na strednu skolu. Po 40 ist ucit a ucit od 26 do 65 je trochu dost rozdiel. Je fakt 1 z mala adi.

@chiara996 informatiku a technickú výchovu, teraz ide externe študovať rozširujúce štúdium (5 semestrov) a bude môcť učiť aj fyziku, mohol by učiť všetky elektrotechnické predmety na priemyslovke, ale nechce tam učiť, lepšie mu je na ZŠ
neviem prečo podceňuješ takýchto učiteľov, práveže tí čo sú v školstve od začiatku nič okrem školy nepoznajú, sú vyhorení, väčšinou sa ani nikam neposúvajú lebo si myslia, že oni už nemusia, určite je väčším prínosom pre deti ako napríklad jeho vyhorená kolegyňa, ktorá má vyštudovanú občiansku výchovu a učí informatiku (ktorú si tiež dorábala neskôr) avšak z praxe nič nevie a učí nejakú teóriu odtrhnutú od reality, niekedy deti vedia viac ako ona

martin96321
8. sep 2025
@anonym_ea3d0e

@petracandle súhlasím s tebou že aj ini v štátnej správe by si zaslúžili samozrejme väčšie platy na druhej strane ale napríklad taká úradníčka na mestskom úrade nemá žiadnu zodpovednosť za životy niekoho nemusí ísť na výlet a starať sa tam ogrcajúcej cudzie deti , ani sa nemusí na druhý deň chystať do práce doma. Ale to je Ten najmenší problém najväčší rozdiel je práve v tej zodpovednosti za deti..
A v dnešnej dobe je to dupľom náročné keby sa čokoľvek stalo Tak rodičia ťa zožeru a ešte aj pošlú do basy

@anonym_ea3d0e Tiez sa nechcem vyjadrovat k uradnikom na uradoch,socialke atd........mozno mam len ja zle skusenosti,ale vo vacsine sa tvaria,ze ich v praci obtazujes a podla toho sa aj spravaju. Mali by mat nejake kurzy spravania sa a empatie. Ak by sa tak spravali predavacky,ucitelia tak este len vtedy by bol bordel. Nech maju pkaty take,aby slusne dostojne vyzili,aby nemuseli rozmyslat z coho zajtra kupim detom jedlo,oblecenie.......ale nech sa kazdy sprava slusne a s uctou k druhemu

Strana
z3