Človek zo zahraničia pracujúci na Slovensku
Pekný večer. Mám otázku hádam mi tu niekto poradí. Mám kamarátku ktorá je z Českej republiky ale chce ísť pracovať tu na Slovensko. Nevyzná sa v tom tak by ma zaujímalo či neviete niekto čo kde a ako musí vybaviť keď chce ísť pracovať na Slovensko ale žiť chce naďalej v ČR? Veľmi by jej to pomohlo pretože na úradoch sa dozvedela dokopy nič 😄😄 ďakujem
Pracovnu zmluvu
A este by bolo dobre odhlasit sa zo ZP v CR, pretoze bude zo zakona poistena na SK. Takze zajst na ZP. Ak bola predtym na UP, potom priniest pracovnu zmluvu na UP. Ak nebola tak nic
Pokud na Slovensku nechce zit, jen pracovat, tak je to celkem jednoduche - zamestna se, zamestnavatel ji prihlasi do ZP a na socialku, kamaradka at si pak vyzada formular S1 ze slovenske pojistovny (aby mohla vyuzivat preventivni lekarskou peci na Slovensku i v Cesku), pokud prechazi z prace do prace, tak nic, pokud je na UP, tak dolozit, ze pracuje na SK. A ano, az bude prihlasena ve slovenske pojistovne, tak do ceske posle formular, ze je pojistena na Slovensku, at ji odhlasi 🙂
Ona už prihlásená na Slovensku ZP aj na sociálke je, akurát čaká na kartu poistenca už mesiac a stále nič tak nevie čo teraz nemáte niekto skúsenosti či to tak dlho trvá alebo čo?
Ano trva to dost dlouho, ale na pobocce ji vydaji papirovou karticku + formular o EU pojisteni, to zatim bude pouzivat misto toho
@bluemoon24 to mala dostať v Slovenskej pobočke? Pretože nedostala nič také
Ano, ja jsem to dostala v Dovere na pobocce, oboji
Ak je to už nejak dlho a stále tak povediac nič neprišlo, tak nech sa ide na pobočku informovať. Na každej sa vedia pozrieť do systému, či sa náhodou nestala niekde nejaká chyba

No nic. Pride zamestna sa, zamestnavatel ju prihlasi k ZP. A bude dochadzat.