icon

Čo ak nechcem vynútenú dovolenku?

18. dec 2023

Pracujem v menšej firme (tak max 15 ludi) 27,28,29.12 by sa malo robiť ale máme vraj dovolenku. Ale mame si ju vraj zobrat z našej dovolenky. Robia to takto, že si tie 3 dni vlastne zoberu aby sa nerobilo, no čo ak si tu dovolenku ja vyčerpat nechcem? Ale teoreticky do prace ist neviem . bola by som tu sama a nemala by som moc čo robiť.

Strana
z3
tehulka2011
18. dec 2023

@zmrzlinka2021 jasne, ze je to prehnany vyraz, ale clovek - zamestnanec je proste neslobodny, nemoze si rano vstat a ist len tak do lesa, lebo je pondelok 🙂

simca06022011
18. dec 2023

@tehulka2011 ale co by, ved chod... zase mame dost slobody.. nik ta bicom nenazenie naspat. Len nedostanes placu za pracu.

viera27
18. dec 2023

No normalne,dovolenka sa bookuje a plati,az ked ju mas schvalenu. Vsak nemozes si len tak zo dna na den ty sama povedat,ze teraz idem a vsetko nechavam tak. U nas planujeme na rok dopredu celu dovolenku,a to mam 6 tyzdnov dovolenky. Akoze je to take planovanie ze cca do samostatneho systemu,ale musi byt nahodene a nesmu sa v ramci jednej specializacie terminy prekryvat. A uz potom realne nejaku kupujem az ked mam schvalenu,a teda garanciu,ze nepridem o peniaze.

zmrzlinka2021
18. dec 2023

@tehulka2011
Ked to tak prezeniem, moze. Prestane byt zamestnancom a bude robit sam na seba. Moze mesacne odrobit 10 hodin a z toho zit. A vlastne ani nemusi pracovat. A ked to dame do uplnej krajnosti, moze fungovat ako romovia v osadach, bude brat socialne davky, zit v pozbijanej bude a nikto a nic ho nebude zvazovat. Len svoj zivotny standard musi upravit.

vroni
18. dec 2023

@zmrzlinka2021, je veľmi otázne, ci je skutočne taky obrovský benefit byt platený za oddych. Pretože na jednej strane, ano, platím niekomu 20 až 25 dní do roka na jeho oddych. Na druhej strane tým, ze mu umožňujem regeneráciu, profitujem z jeho dlhšej a vyššej produktivity. Čiže ten benefit je vzájomný. Často poskytujú veľké firmy benefit dodatkových volných dní, pretože si vedia spočítať, ze na tom v konečnom dôsledku zarobia. Ale aj pri klasickej výmere dovolenky, je mojou psou povinnosťou poskytnúť zamestnancovi dovolenku. Zo zákona. Nie je to žiaden benefit. Tak ako nie je žiaden benefit platiť mu zdravotné a sociálne poistenie. A tiež sa nemôžem krútiť ako had a argumentovať, ze ten človek za tie peniaze navyše nestojí. No ak nestojí, nemôžem ho zamestnávať. Ak ho zamestnám, musím platiť. Odvody aj dovolenku. A je úplne irelevantné, ze by som v juesej nemusela. V Európe musím. Bodka.

kacena2022
18. dec 2023

Autorka buď rada že máš dovolenku medzi sviatkami a nastúpis v januári až 8smeho.Ja budem robiť aj 27-29 decembra a nastupujem už 2 januára do práce.

vanilkovazmrzka
19. dec 2023

Robi sa to tak, jednoducho si tu dovolenku musis vyedy vycerpat. Ale na to ta mali upozornit pri nastupe, ze to takto maju nastavene 🤷‍♀️

Strana
z3