Čo napísať a čo nenapísať do životopisu?
Ahojte žienky tie ktoré sa vyznáte potrebovala by som poradiť. Počas VŠ som mala dieťatko a VŠ som kvôli tomu nedokončila. Teraz pôjde do jasliciek a chcem sa uchádzať o jednu konkrétnu prácu ktorá má veľmi zaujala. Neviem však čo je vhodné uviesť do životopisu a čo nie. Uvediem tam to štúdium, následne jeho prerušenie. Mám tam potom uvádzať aj nástup na RD? Neviem či sa to tam má písať či nie. Nerada by som aby ma zavrhli len kvôli tomu že mám malé dieťa ale na druhej strane chcem byť k nim úprimná a nezatajovat to čiže na pohovore by som to určite povedala aj tak. Ďalšim bodom sú pracovné skúsenosti. Mala som mnoho brigád počas strednej a VŠ avšak žiadna ani okrajovo nesúvisela s touto prácou o ktorú sa chcem uchádzať. Boli to také typické študentské brigády ako časníčenie, v sklade a pod. Mám to tam uvádzať alebo je to bezpredmetné? Práca o ktorú sa idem uchádzať má spojitosť s tým čo som študovala na VŠ. Ďakujem tým čo mi viete poradiť som v tomto celkom nováčik
Ja by som si uviedla tú VŠ a jej prerušenie - takto budú vidieť, že máš záujem o tú oblasť ale zároveň je to fér informácia, že štúdium nebolo dokončené. Tú RD by som do životopisu neuviedla, keď sa na pohovore budú pýtať na dôvod prerušenia, je tam priestor povedať to. A tie brigády by som asi uviedla, lebo sú to predsalen pracovné skúsenosti a ukazujú, že si nesedela doma a navyše dávajú dobré zručnosti, napr. čašníčka => komunikácia s ľuďmi, práca v sklade => fyzická zdatnosť, vytrvalosť. Takže každá pracovná skúsenosť je podľa mňa skúsenosť. Lepšie ako prázdny životopis. Ja som napríklad uviedla samé dobrovoľníctvo pri uchádzaní sa do prvej práce, lebo skúsenosti som ešte nemala ale chcela som ukázať, že sa snažím a pracujem na sebe. Čiže sa oplatí zo všetkého urobiť svoju výhodu a zároveň tak ostať úprimný v životopise. Držím palce 💪
@anonym_autor Tvoj životopis bude krátky. Dáš tam len obdobie štúdia na VŠ a dáš poznámku, že nedokončené štúdium. Viac tam uvádzať nemusíš. Ak ťa zavolajú na pohovor, tak sa ťa to asi opýtajú, prečo si nedokončila tú VŠ.
Ale nemyslím, že by pre nich bolo relevantné to, že si študovala na nejakej VŠ, ktorá súvisí s prácou, ak si ju nedokončila. Keby si študovala 3 roky medicínu, stále nemôžeš robiť lekára alebo zdravotníka, nemáš žiadne medicínske vzdelanie. Tým pádom máš stále len stredoškolské vzdelanie úplné.
Brigády sú nič, tie do životopisu ani neuvádzaj. Jedine, že by to bola nejaká dlhodobejšia (aspoň rok) práca na dohodu. Ale dvojmesačná brigáda v sklade nejakej banky z teba neurobí odborníka na financie.
Ak si úplný junior bez praxe v odbore, určite uveď brigády. Uveď štúdium na VŠ od-do, študijný odbor. Ja osobne by som MD/RD uviedla, lebo inak ti tam vznikne medzera, ktorá môže byť diskvalifikačná pri preselekcii. Neviem, ako dlho si bola doma.
Ak si úplný junior bez praxe v odbore, určite uveď brigády. Uveď štúdium na VŠ od-do, študijný odbor. Ja osobne by som MD/RD uviedla, lebo inak ti tam vznikne medzera, ktorá môže byť diskvalifikačná pri preselekcii. Neviem, ako dlho si bola doma.
@billy_jean medzery sú úplne v poriadku. CV nemusí byt vždy od do, dnes veľa ľudí cestuje, praktizuje sabatikal, robia
Dobrovoľníctvo
Pre mnamka relevantne štúdium a prax
Ak žiadnu nemá, niekde začať musí. Je už na nej ako si to obháji
@billy_jean medzery sú úplne v poriadku. CV nemusí byt vždy od do, dnes veľa ľudí cestuje, praktizuje sabatikal, robia
Dobrovoľníctvo
Pre mnamka relevantne štúdium a prax
Ak žiadnu nemá, niekde začať musí. Je už na nej ako si to obháji
@pribinak v CV všímame medzery. Aj ja som mala pol roka sabbatical a mám to v CV uvedené. Čiže čokoľvek štúdium, work and travel, sabbatical, MD/RD, starostlivosť o člena rodiny. Ak je tam gap, neukončená škola, žiadne relevantné skúsenosti, cezo mňa by to neprešlo, ani cez hiring manažéra.
v tvojom pripade, ak nemas co popisat o pracovnych skusenostiach, tak napis aj matersku, aby tam nebolo 3 roky prazdne miesto. Popis studium - kratko par vetami, ak to ma spojitost s poziciou, tak napis preco to chces robit,.. . Napis aj nastup na matersku, aby tam nebolo 3 roky prazdne obdobie a bude to pochopitelne ze si nedokoncila VS. A strucne popis brigady ktore si robila. Zalezi na kazdom HR, ale aspon to urobi dojem ze nemas problem pracovat. A k tomu CV napis strucny motivacny list (dlhy nikto citat nebude). Ten musi prekonat chybajucu prax a zaujat. Neviem ci je to pozicia, kde nejaku prax vyzaduju. Jednoducho musis tym co napises nejak zaujat aby ta pozvali na pohovor, tam uz to obkecas. Ale predstav si ze si v kozi HR pracovnicky a na tu poziciu ti pride 50-60, mozno 100 ziadosti a mas vybrat 10 na stretnutie. musis byt v niecom ina a zaujat hned na prvy pohlad. Na aku poziciu sa hlasis? Ak je to nieco kreativne, tak namiesto PDF skus urobit nejaku prezentaciu o sebe a tak...
Ďakujem všetkým čo ste odpovedali aj keď teda každý píšete niečo úplne iné. Asi to nemá jasne dané hranice čo sa píše a čo nepíše. Ja tam tú RD teda uvediem z hľadiska tej medzery. Nechcem aby to vyzeralo neúprimne. Na jednej strane sa firmy boja žien čo maju malé deti kvôli OČR no na druhej strane sa aj boja žien čo ešte nemajú deti že im čoskoro nastúpia na MD. Už to bude na nich ako to vezmú a či to bude prekážka
@anonym_autor Tvoj životopis bude krátky. Dáš tam len obdobie štúdia na VŠ a dáš poznámku, že nedokončené štúdium. Viac tam uvádzať nemusíš. Ak ťa zavolajú na pohovor, tak sa ťa to asi opýtajú, prečo si nedokončila tú VŠ.
Ale nemyslím, že by pre nich bolo relevantné to, že si študovala na nejakej VŠ, ktorá súvisí s prácou, ak si ju nedokončila. Keby si študovala 3 roky medicínu, stále nemôžeš robiť lekára alebo zdravotníka, nemáš žiadne medicínske vzdelanie. Tým pádom máš stále len stredoškolské vzdelanie úplné.
Brigády sú nič, tie do životopisu ani neuvádzaj. Jedine, že by to bola nejaká dlhodobejšia (aspoň rok) práca na dohodu. Ale dvojmesačná brigáda v sklade nejakej banky z teba neurobí odborníka na financie.
@chrobak7 s tým že by to nebolo relevantné si dovolím nesúhlasiť. Táto pracovná pozícia VŠ priamo nevyžaduje ale to že mám odstudovane nejaké roky ktoré s tou pozíciou súvisia mi môže pomôcť
Nie, za mňa VŠ neuvádzať. Neukončila si ju, čiže ju nemáš. Do CV sa uvádza vzdelanie, ktoré je zrealizované, čiže ukončené. Je to skôr mínus a často veľmi veľké, mať v CV nedokončenú VŠ. Hlavne, ak ide o dôvody, ktoré sú skôr výhovorkou ako relevantným argumentom. Pretože vtedy premýšľam, či takto bude človek pristupovať aj k práci, že ak príde náročnejšie obdobie, tak niečo neurobí. Tehotenstvo a dieťa je za mňa výhovorka. Ak sa nedalo študovať počas materskej, mohla si po materskej a teda počas rodičovskej doštudovať, ak nie na dennom štúdiu, tak externe. Ale argument - Táto pracovná pozícia VŠ priamo nevyžaduje ale to že mám odstudovane nejaké roky ktoré s tou pozíciou súvisia mi môže pomôcť - nepomôže ti s najväčšou pravdepodobnosťou, pretože sa ťa budú pýtať, prečo si ju nedoštudovala externe. Ženy študujú externe aj popri práci a 3 deťoch. Prečo ty s jedným dieťaťom a bez práce si nedokázala škodu dokončiť. Ty si síce vyjadrila nesúhlas s tým, že nedokončená škola nie je relevantná, tak tvrdím čo tvrdím na základe toho, že som prijala stovky ľudí a aktuálne sa už roky živím ako headhunter. Jediný dôvod prerušenia VŠ a jej následné nedokončenie, ktoré beriem ako relevantné, je ťažká choroba (napríklad onko).
Čo sa týka praxe, je v poriadku, že ju nemáš. Každý sme na začiatku mali v praxi prázdno.
@anonym_autor prepáč, ale vlastne nemáš nič. Ani školu, ani prax. Si na úrovni maturanta.
Načo tam chceš uvádzať VS, ktorú si pred iks rokmi ani neskončila. Obdobie vykryť materskou/rodičovský, aby ti nevyzeralo, ze si bola nezamestnaná.
Brigádu by som uviedla len v prípade, že priamo aspoň okrajovo súvisí s danou pracovnou pozíciou.
Inak uprimne, veľké šance ti nedávam. Ja by som si ta nevybrala.
Nie, za mňa VŠ neuvádzať. Neukončila si ju, čiže ju nemáš. Do CV sa uvádza vzdelanie, ktoré je zrealizované, čiže ukončené. Je to skôr mínus a často veľmi veľké, mať v CV nedokončenú VŠ. Hlavne, ak ide o dôvody, ktoré sú skôr výhovorkou ako relevantným argumentom. Pretože vtedy premýšľam, či takto bude človek pristupovať aj k práci, že ak príde náročnejšie obdobie, tak niečo neurobí. Tehotenstvo a dieťa je za mňa výhovorka. Ak sa nedalo študovať počas materskej, mohla si po materskej a teda počas rodičovskej doštudovať, ak nie na dennom štúdiu, tak externe. Ale argument - Táto pracovná pozícia VŠ priamo nevyžaduje ale to že mám odstudovane nejaké roky ktoré s tou pozíciou súvisia mi môže pomôcť - nepomôže ti s najväčšou pravdepodobnosťou, pretože sa ťa budú pýtať, prečo si ju nedoštudovala externe. Ženy študujú externe aj popri práci a 3 deťoch. Prečo ty s jedným dieťaťom a bez práce si nedokázala škodu dokončiť. Ty si síce vyjadrila nesúhlas s tým, že nedokončená škola nie je relevantná, tak tvrdím čo tvrdím na základe toho, že som prijala stovky ľudí a aktuálne sa už roky živím ako headhunter. Jediný dôvod prerušenia VŠ a jej následné nedokončenie, ktoré beriem ako relevantné, je ťažká choroba (napríklad onko).
Čo sa týka praxe, je v poriadku, že ju nemáš. Každý sme na začiatku mali v praxi prázdno.
@melanta takže ak by hypoteticky jedna uchádzačka mala ukončené gymnázium, mala by zatiaľ len také letné brigády a inak nič a druhá by mala gymnázium, letné brigády a nedoštudovanú školu v obore plus dieťa tak ktorá by dostala šancu na pohovor ak teda uchádzačka č.2 nemá uviesť VŠ (sú na tom papierovo rovnako ale druhá je v problematike predsa zbehlejšia) ... Akože chápem, že ideálny je uchádzač č. 3 s vyštudovanou VŠ a dvojročnou stážou u konkurencie ale tak 🤷♀️
@melanta takže ak by hypoteticky jedna uchádzačka mala ukončené gymnázium, mala by zatiaľ len také letné brigády a inak nič a druhá by mala gymnázium, letné brigády a nedoštudovanú školu v obore plus dieťa tak ktorá by dostala šancu na pohovor ak teda uchádzačka č.2 nemá uviesť VŠ (sú na tom papierovo rovnako ale druhá je v problematike predsa zbehlejšia) ... Akože chápem, že ideálny je uchádzač č. 3 s vyštudovanou VŠ a dvojročnou stážou u konkurencie ale tak 🤷♀️
@slniecko39 ak by mali obe iba SŠ (keďže neukončená VŠ sa rovná žiadna VŠ), obe by boli bez relevantnej praxe, tak rozhodoval by dojem, pocit, intuícia, to ako komunikujú. To, čo bežne rozhoduje, ak máš dvoch kandidátov, ktorí sú na tom rovnako z pohľadu vzdelania aj praxe. Dieťa neriešim a ani som nikdy neriešila, či ženy majú malé dieťa alebo dokonca viac malých detí, nikdy to pre mňa nebola prekážka, aby som ženu prijala do tímu.
@slniecko39 ak by mali obe iba SŠ (keďže neukončená VŠ sa rovná žiadna VŠ), obe by boli bez relevantnej praxe, tak rozhodoval by dojem, pocit, intuícia, to ako komunikujú. To, čo bežne rozhoduje, ak máš dvoch kandidátov, ktorí sú na tom rovnako z pohľadu vzdelania aj praxe. Dieťa neriešim a ani som nikdy neriešila, či ženy majú malé dieťa alebo dokonca viac malých detí, nikdy to pre mňa nebola prekážka, aby som ženu prijala do tímu.
@anonym_autor napíš tam skolu, tie brigady nie ak nesúvisía s poziciu, a pridaj nejaky motivacny list ci uz budu citat je na nich
@melanta ja by som ju dostudovala samozrejme externe. Ale táto škola sa študovať externe nedá. Je možnosť len denné štúdium čo je pre mňa popri práci a dietati žiaľ nerealizovateľné časovo. Nie na všetkých školách je taká možnosť. Od človeka ktorý prijal stovky ľudí by som očakávala že takúto triviálnu záležitosť bude ovládať, prepáč. Ty berieš ako jediné relevantné ťažkú chorobu. Čo už tak ty by si ma teda nezamestnala. Možno niekto kto aj vie ako to chodí v prípade niektorých VŠ na to bude nahliadať inak
@klotildabazarik áno školu napíšem určite a tie brigády asi nie myslím že by to tomu len kazilo dojem možno veľmi okrajovo ich spomeniem v tom motivačnom liste
Každopádne vám sem dám vedieť ako to dopadlo. Nemam veľké oči ale možno sa mi pošťastí. Ďakujem všetkým
A ešte dodám že áno možno moje šance nie sú veľké ale aspoň nejaké tam vidím na to robiť prácu ktorá by ma aj bavila aj uživila mňa a moje dieťa. Nemôžem si pri dnešných cenách dovoliť robiť za minimalku a kým si vystudujem externe inú VŠ chvíľku to potrvá. Začínam od nuly a nečakám že to bude ľahké...
Cezo mňa neprejde životopis, v ktorom je materská. Mňa zaujímajú pracovné skúsenosti a nie počet detí. Pokiaľ žena považuje materskú za natoľko relevantnú, že si ju vypíše do PRACOVNEHO životopisu, su evidentne jej priority niekde inde ako v práci. Na medzeru sa pripadne spytam na pohovore, ak na to príde reč, ale skutočne mi je fuk, či bola žena pat rokov doma s trojcatami alebo na ceste okolo sveta či dobrovoľne zbierala odpadky v Tibete. Kombináciu nedokončená VS kvôli dieťaťu by som považovala za vražednú. Považujem ju za vražednú aj v realite, ale ako personalista hneď dvojmo. Školu možno bez problémov prerušiť a dokončiť neskôr. Nedokončit školu, lebo mám dieťa je názorna ukážka neschopnosti zmanagovat vlastný život. Sorry. (Áno, vôbec nepochybujem o tom, že dieťa nemá otca, autorka rodičov ani príbuzných a študovala minimálne molekulárnu astrofyziku na harvarde) Takže nie, do cv nepatrí ani materská a ani nedokončená VS, keď by som sa veľmi chcela vyťahovať, medzi "ostatné" spomeniem 1-3-5 semestrov VS, inak len tie brigády
Cezo mňa neprejde životopis, v ktorom je materská. Mňa zaujímajú pracovné skúsenosti a nie počet detí. Pokiaľ žena považuje materskú za natoľko relevantnú, že si ju vypíše do PRACOVNEHO životopisu, su evidentne jej priority niekde inde ako v práci. Na medzeru sa pripadne spytam na pohovore, ak na to príde reč, ale skutočne mi je fuk, či bola žena pat rokov doma s trojcatami alebo na ceste okolo sveta či dobrovoľne zbierala odpadky v Tibete. Kombináciu nedokončená VS kvôli dieťaťu by som považovala za vražednú. Považujem ju za vražednú aj v realite, ale ako personalista hneď dvojmo. Školu možno bez problémov prerušiť a dokončiť neskôr. Nedokončit školu, lebo mám dieťa je názorna ukážka neschopnosti zmanagovat vlastný život. Sorry. (Áno, vôbec nepochybujem o tom, že dieťa nemá otca, autorka rodičov ani príbuzných a študovala minimálne molekulárnu astrofyziku na harvarde) Takže nie, do cv nepatrí ani materská a ani nedokončená VS, keď by som sa veľmi chcela vyťahovať, medzi "ostatné" spomeniem 1-3-5 semestrov VS, inak len tie brigády
@vroni ja naozaj nemám možnosť tú školu dokončiť. Mrzí ma že je to vnímané takto
Ja osobne občas prechadzam životopisy a mňa by neodradilo neukončené štúdium, pokiaľ nie je nutné na tú pozíciu. Rodičovskú dovolenku by som tam napísala. Neviem, aké veľké mesto ste, ale my si vždy čekneme uchádzača aj inde, nielen podľa životopisu, a teda či má deti zistíme tak či tak 😃 navyše keď je 2-3r pauza v životopise tak sa človek väčšinou dovtípi že prečo
@vroni ja naozaj nemám možnosť tú školu dokončiť. Mrzí ma že je to vnímané takto
@anonym_autor, áno, je to škoda. Lebo žiaľ, väčšina ľudí si to preloží práve takto. A akýkoľvek dovod bude brány ako lacná výhovorka (snáď mimo toho onko ochorenia). Nemôžeš doštudovať externé/príbuzný odbor/nechať uznať skúšky?
Ja osobne občas prechadzam životopisy a mňa by neodradilo neukončené štúdium, pokiaľ nie je nutné na tú pozíciu. Rodičovskú dovolenku by som tam napísala. Neviem, aké veľké mesto ste, ale my si vždy čekneme uchádzača aj inde, nielen podľa životopisu, a teda či má deti zistíme tak či tak 😃 navyše keď je 2-3r pauza v životopise tak sa človek väčšinou dovtípi že prečo
@kaca222, nie je problém si zistiť čokoľvek. Akurát, že uchádzač, o ktorom si to "zistíte" vás môže kvôli tomu žalovať. Choré je, že si podobné veci vôbec zisťovať chcete.
@melanta ja by som ju dostudovala samozrejme externe. Ale táto škola sa študovať externe nedá. Je možnosť len denné štúdium čo je pre mňa popri práci a dietati žiaľ nerealizovateľné časovo. Nie na všetkých školách je taká možnosť. Od človeka ktorý prijal stovky ľudí by som očakávala že takúto triviálnu záležitosť bude ovládať, prepáč. Ty berieš ako jediné relevantné ťažkú chorobu. Čo už tak ty by si ma teda nezamestnala. Možno niekto kto aj vie ako to chodí v prípade niektorých VŠ na to bude nahliadať inak
@anonym_autor prečo nebolo možné dokončiť školu? Poznám lekárku, ktorá počas medicíny porodila 2 deti. Dá sa študovať popri deťoch aj denne.
Píšeš, že - Od človeka ktorý prijal stovky ľudí by som očakávala že takúto triviálnu záležitosť bude ovládať - práve preto, že mám také skúsenosti píšem, že dieťa je výhovorka, aby človek nedokončil školu. A zároveň práve preto, že mám toľko skúseností píšem, že nedokončená VŠ sa rovná rovnakej úrovni vzdelania ako ju vôbec nezačať.
@anonym_autor, áno, je to škoda. Lebo žiaľ, väčšina ľudí si to preloží práve takto. A akýkoľvek dovod bude brány ako lacná výhovorka (snáď mimo toho onko ochorenia). Nemôžeš doštudovať externé/príbuzný odbor/nechať uznať skúšky?
@vroni nie písala som to vyššie táto škola sa externe študovať nedá. Musela by som sa presťahovať aj s dieťaťom, platit si nájom, to znamená normálna full time práca aby som to utiahla, dieťa by mi museli vziať do jaslí v hlavnom meste bez trvalého pobytu plus tá škola denne (nie sú to 3-4hodinky) koľkokrát tam človek strávi celý deň a zbytok dňa prípravou, prácami.. je to nerealizovateľné žiaľ. Musel by mať deň 40 hodín aby som to sama zvládla celé.
@anonym_autor prečo nebolo možné dokončiť školu? Poznám lekárku, ktorá počas medicíny porodila 2 deti. Dá sa študovať popri deťoch aj denne.
Píšeš, že - Od človeka ktorý prijal stovky ľudí by som očakávala že takúto triviálnu záležitosť bude ovládať - práve preto, že mám také skúsenosti píšem, že dieťa je výhovorka, aby človek nedokončil školu. A zároveň práve preto, že mám toľko skúseností píšem, že nedokončená VŠ sa rovná rovnakej úrovni vzdelania ako ju vôbec nezačať.
@melanta nejdem sa s tebou hádať áno tá lekárka mohla dokončiť denne ale predpokladám že mala podporu rodiny alebo niekoho kto jej či pomohol s deťmi alebo finančne pretože pochybujem že bola hodiny zároveň v práci a zároveň v škole. Každý máme iné možnosti a ja hrám s kartami ktoré mám.
@vroni nie písala som to vyššie táto škola sa externe študovať nedá. Musela by som sa presťahovať aj s dieťaťom, platit si nájom, to znamená normálna full time práca aby som to utiahla, dieťa by mi museli vziať do jaslí v hlavnom meste bez trvalého pobytu plus tá škola denne (nie sú to 3-4hodinky) koľkokrát tam človek strávi celý deň a zbytok dňa prípravou, prácami.. je to nerealizovateľné žiaľ. Musel by mať deň 40 hodín aby som to sama zvládla celé.
@anonym_autor, v tom pripade by som skúsila príbuzný odbor. Taký, aby ti uznali časť skúšok.
@anonym_autor, v tom pripade by som skúsila príbuzný odbor. Taký, aby ti uznali časť skúšok.
@vroni áno ja určite plánujem ešte študovať externe inú školu len si musím nájsť prácu lebo aj na to treba nejaké financie a potrebujeme z niečoho žiť. Trochu sa to tu zvrhlo v podstate som chcela len radu čo dať a nedať do životopisu ale chápem že to môže vyzerať že som neschopná alebo tak.. uvidíme no prinajhoršom si ma nezavolaju a skúsim to inde. Ale veľmi by ma bavila ta práca oslovilo ma to
Autorka, ešte niečo, aby som nevyznela iba negatívne voči tebe - ak sa zaujímaš o nejakú pracovnú pozíciu a zavolajú ťa na pohovor, nestavaj na nedokončenom vzdelaní. Stavaj na tom, prečo chceš danú prácu robiť, ako ju budeš robiť, ako budeš k práci pristupovať, akého kolegu v tebe získajú. Stavaj na tom, čo vieš ponúknuť. VŠ vzdelanie ponúknuť nevieš, tak neponúkaj ani nejaký ten čas strávený na danej VŠ. Stavaj na tom, kto si ako človek. Ak ide o pozíciu, na ktorej nie je nevyhnutná VŠ a dlhoročná prax, tam mi je jedno, či ide o človeka s praxou, bez, čo robil predtým, čo študoval. Zaujíma ma, aký je to človek, či z neho ide pokora, veselosť, pozitivita, nadšenie, či na mňa pôsobí, že bude dôsledný a zodpovedný. Na druhej strane, ak zaregistrujem na nejakú otázku výhovorky namiesto argumentov, ak zacítim ješitnosť, aroganciu, tak aj keby bol majster sveta, nemám záujem. Úspech vieš v mnohých oblastiach získať ja bez VŠ, stačí byť dobrý a šikovný človek.

Tvoj nástup na materskú tam vôbec nedávaj.
Do životopisu idu pracovne skúsenosti a vzdelanie
Uveď odkedy dokedy si študovala
Ak nemáš prax v obore, tak aspoň uveď nejaké predmety ktoré sa priamo týkajú danej oblasti