icon

Čo napísať a čo nenapísať do životopisu?

7. aug 2025

Ahojte žienky tie ktoré sa vyznáte potrebovala by som poradiť. Počas VŠ som mala dieťatko a VŠ som kvôli tomu nedokončila. Teraz pôjde do jasliciek a chcem sa uchádzať o jednu konkrétnu prácu ktorá má veľmi zaujala. Neviem však čo je vhodné uviesť do životopisu a čo nie. Uvediem tam to štúdium, následne jeho prerušenie. Mám tam potom uvádzať aj nástup na RD? Neviem či sa to tam má písať či nie. Nerada by som aby ma zavrhli len kvôli tomu že mám malé dieťa ale na druhej strane chcem byť k nim úprimná a nezatajovat to čiže na pohovore by som to určite povedala aj tak. Ďalšim bodom sú pracovné skúsenosti. Mala som mnoho brigád počas strednej a VŠ avšak žiadna ani okrajovo nesúvisela s touto prácou o ktorú sa chcem uchádzať. Boli to také typické študentské brigády ako časníčenie, v sklade a pod. Mám to tam uvádzať alebo je to bezpredmetné? Práca o ktorú sa idem uchádzať má spojitosť s tým čo som študovala na VŠ. Ďakujem tým čo mi viete poradiť som v tomto celkom nováčik

Strana
z3
mircalla
12. aug 2025
@plamienka555

Tak to sme dopadli, keď žena musí pred svetom skrývať materskú/rodičovskú dovolenku, ktorá je úplne prirodzená.

Tento rok som sa vrátila z materskej/rodičovskej dovolenky a s hrdosťou som ju do životopisu uviedla medzi pracovné skúsenosti! Naučila som na nej veľmi veľa, spoznala a zároveň posunula svoje hranice. Je to škola s tou najväčšou praxou.

A zase, áno, pri niektorých deťoch je možné doštudovať školu, pri niektorých zase nie. Keď vaše dieťa patrí medzi tie náročné a konečne zaspí, idem sa predsa zrelaxovať, lebo to náročné dieťa bude potrebovať oddýchnutú mamičku aj na druhý deň.

Veľmi nemilo ma prekvapilo, aké sú ženy-matky k sebe navzájom. Pokiaľ zo seba nezodrieš kožu, si pre nás menejcenná. A pritom dieťa vyžaduje toľko času, lásky a nehy.

Autorka, urob tak, ako to cítiš. Budeš to ty, ktorá sa sama obháji pri pohovoroch. Nemá zmysel niečo skrývať a hlavne dieťa nie. Nech radšej počítajú s tým, že budeš aj na OČRke. Budeš pracujúca mamička, ako takmer každá žienka na MK.

Nechápem ženy, ktoré schovávajú svoje deti. Ste to vy, ktoré hrajú hru o dokonalého zamestnanca, ktorý sa chce vyrovnať mužovi. Robíte to ťažké pre seba aj pre ďalšie ženy. A ak to všetko zvládate, úprimne vám gratulujem. Len sa prosím nehrajte na superženy, kde mať dieťa je len maličkosť, ktorú viete hocikedy odpratať z cesty.

Odmietla som účasť na niekoľkodňovom teambuildingu len pre to, že moje dieťa ma večer potrebuje. A pokiaľ ma bude potrebovať, budem pri ňom. Som v práci cca 8,5 hodín denne. Prichádzam domov o 17-tej. Toľko aktívneho času netrávim ani so svojim dieťaťom (ak neberiem do úvahy víkend). Večer im rozhodne nedám, ten je len náš - môj, môjho manžela a môjho dieťaťa.

Už navždy ostanem najprv matkou a až potom zamestnancom.

@plamienka555 Strana mudrovania o tom, na co na nepytala, ale ze totalne mimo temy a dokonca si ani nepochopila preco RD radili neuvadzat.

@autor CV nic moc, ja by som skolu dala s tym, ze je nedokoncena, brigady len tie, co suvisia s tou pracou. Ak mas nejake zrucnosti, ktore tiez suvisia s pracou, tiez by som dala. Ja mam napriklad RD v zivotopise mam ju kvoli medzere, normalne som videla x CV, kde sa to dava. Skus pouzit pri tvorbe CV AI na zaklade tej pozicie. Kazdpopadne si daj pozor, nech su tam klucove slova, ktore su v popise prace
A v tvojom pripade sa sustred na ozaj dobry motivacny list

anonym_7a1b08
12. aug 2025

@chrobak7 ty si trosku pomyleny nie? ona je konfliktna a ty si asi stelesnenim dobroty 😂 hod sa este o zem, ze tu VS naozaj nema! ved normalne vysvetlila preco ju nema.

btw. keby tu je tema, ci ma ist na potrat tak jej ludia vynadaju ci je normalna a ze aj s dietatom vsetko zvladne. ale ked je tu zena co zostala na vsetko sama, potrebuje pracovat aby mala peniaze, tak dieta je zrazu len vyhovorka... a chlap co jej to dieta spravil je niekde v suchu, pekne si dostudoval, zaraba...

mircalla
12. aug 2025
@anonym_autor

@chrobak7 čítaš a vysvetľuješ si moje odpovede po svojom. Ja som reagovala na konkrétnu vec v tej odpovedi len by si musel čítať medzi riadkami. Ale to sa ti nechce. Ja už na teba reagovať nebudem pripadá mi že si si sem prišiel vybiť zlosť

@anonym_autor Niekde zacat musi, ze? Konflikna mi nepride
@autor Kedze tam moc nemas co daj, ja by som skolu dala, lepsie nedokoncena skola ako dlha medzera, napis silny motivacny. Drzim palce

lienka.7
12. aug 2025
@plamienka555

Tak to sme dopadli, keď žena musí pred svetom skrývať materskú/rodičovskú dovolenku, ktorá je úplne prirodzená.

Tento rok som sa vrátila z materskej/rodičovskej dovolenky a s hrdosťou som ju do životopisu uviedla medzi pracovné skúsenosti! Naučila som na nej veľmi veľa, spoznala a zároveň posunula svoje hranice. Je to škola s tou najväčšou praxou.

A zase, áno, pri niektorých deťoch je možné doštudovať školu, pri niektorých zase nie. Keď vaše dieťa patrí medzi tie náročné a konečne zaspí, idem sa predsa zrelaxovať, lebo to náročné dieťa bude potrebovať oddýchnutú mamičku aj na druhý deň.

Veľmi nemilo ma prekvapilo, aké sú ženy-matky k sebe navzájom. Pokiaľ zo seba nezodrieš kožu, si pre nás menejcenná. A pritom dieťa vyžaduje toľko času, lásky a nehy.

Autorka, urob tak, ako to cítiš. Budeš to ty, ktorá sa sama obháji pri pohovoroch. Nemá zmysel niečo skrývať a hlavne dieťa nie. Nech radšej počítajú s tým, že budeš aj na OČRke. Budeš pracujúca mamička, ako takmer každá žienka na MK.

Nechápem ženy, ktoré schovávajú svoje deti. Ste to vy, ktoré hrajú hru o dokonalého zamestnanca, ktorý sa chce vyrovnať mužovi. Robíte to ťažké pre seba aj pre ďalšie ženy. A ak to všetko zvládate, úprimne vám gratulujem. Len sa prosím nehrajte na superženy, kde mať dieťa je len maličkosť, ktorú viete hocikedy odpratať z cesty.

Odmietla som účasť na niekoľkodňovom teambuildingu len pre to, že moje dieťa ma večer potrebuje. A pokiaľ ma bude potrebovať, budem pri ňom. Som v práci cca 8,5 hodín denne. Prichádzam domov o 17-tej. Toľko aktívneho času netrávim ani so svojim dieťaťom (ak neberiem do úvahy víkend). Večer im rozhodne nedám, ten je len náš - môj, môjho manžela a môjho dieťaťa.

Už navždy ostanem najprv matkou a až potom zamestnancom.

@plamienka555 nikto deti neschovavá, ale zase odtiaľ potiaľ. My sme mali príklad, že k nám nastupovala žena, co mala uvedené, že ma 11 ročnú prax. Ano, len zabudla sa "priznať" že z tých 11 rokov bola 10 rokov doma na retazovkach. Cize odrobeny real e nemala ani 1 celý rok. Chapes ten rozdiel? Nemala absolútne pracovne návyky, jedine co ju zaujímalo boli deti, lebo ona je matka v prvom rade! Tak e sa s nou rozlúčili. A vieš prečo? Nie preto, že mala deti, ale preto ze klamala a bola úplne nepoužiteľné v praci. Cize aj nad týmto sa treba trosku zamyslieť a byt k sebe kriticky a nielen sa oháňať právami a diskriminaciou.

plamienka555
12. aug 2025
@lienka.7

@plamienka555 nikto deti neschovavá, ale zase odtiaľ potiaľ. My sme mali príklad, že k nám nastupovala žena, co mala uvedené, že ma 11 ročnú prax. Ano, len zabudla sa "priznať" že z tých 11 rokov bola 10 rokov doma na retazovkach. Cize odrobeny real e nemala ani 1 celý rok. Chapes ten rozdiel? Nemala absolútne pracovne návyky, jedine co ju zaujímalo boli deti, lebo ona je matka v prvom rade! Tak e sa s nou rozlúčili. A vieš prečo? Nie preto, že mala deti, ale preto ze klamala a bola úplne nepoužiteľné v praci. Cize aj nad týmto sa treba trosku zamyslieť a byt k sebe kriticky a nielen sa oháňať právami a diskriminaciou.

@lienka.7 Nikde som nepísala, že doba strávená na materskej sa má spojiť s odpracovanými rokmi na danej pozícii. Práveže som radila, aby sa materská/rodičovská uviedla ako materská a rodičovská dovolenka do životopisu do pracovných skúseností, a to je rozdiel ;)

anonym_931732
12. aug 2025
@vroni

Cezo mňa neprejde životopis, v ktorom je materská. Mňa zaujímajú pracovné skúsenosti a nie počet detí. Pokiaľ žena považuje materskú za natoľko relevantnú, že si ju vypíše do PRACOVNEHO životopisu, su evidentne jej priority niekde inde ako v práci. Na medzeru sa pripadne spytam na pohovore, ak na to príde reč, ale skutočne mi je fuk, či bola žena pat rokov doma s trojcatami alebo na ceste okolo sveta či dobrovoľne zbierala odpadky v Tibete. Kombináciu nedokončená VS kvôli dieťaťu by som považovala za vražednú. Považujem ju za vražednú aj v realite, ale ako personalista hneď dvojmo. Školu možno bez problémov prerušiť a dokončiť neskôr. Nedokončit školu, lebo mám dieťa je názorna ukážka neschopnosti zmanagovat vlastný život. Sorry. (Áno, vôbec nepochybujem o tom, že dieťa nemá otca, autorka rodičov ani príbuzných a študovala minimálne molekulárnu astrofyziku na harvarde) Takže nie, do cv nepatrí ani materská a ani nedokončená VS, keď by som sa veľmi chcela vyťahovať, medzi "ostatné" spomeniem 1-3-5 semestrov VS, inak len tie brigády

@vroni materskú zamlčať? Ja si to napr. v mojom prípade neviem predstaviť. Moje zamestnanie pocas Md, RD trvalo. Celkovo 9 rokov, z toho som bola 8 rokov doma s deťmi. Ako som toto mala do cv uviesť podľa teba? Tváriť sa, že mám na danej pozícii prax 9 rokov alebo uviesť koniec PP pred nástupom na prvú MD a nech hútajú, čo som robila 8 rokov? Mne to teda neprišlo, že sa materskou chválim, to čo je za blbosť.

jaroe
12. aug 2025
@lienka.7

@lienka.7 veď ale nechválil sa materskou v zivotopise tu radili iné ženy, nie plamienka.

anonym_84bc94
12. aug 2025
@anonym_931732

@vroni materskú zamlčať? Ja si to napr. v mojom prípade neviem predstaviť. Moje zamestnanie pocas Md, RD trvalo. Celkovo 9 rokov, z toho som bola 8 rokov doma s deťmi. Ako som toto mala do cv uviesť podľa teba? Tváriť sa, že mám na danej pozícii prax 9 rokov alebo uviesť koniec PP pred nástupom na prvú MD a nech hútajú, čo som robila 8 rokov? Mne to teda neprišlo, že sa materskou chválim, to čo je za blbosť.

@anonym_931732 uviesť prax 1 rok a za tých ďalších 8 rokov si si mala robiť aspoň nejaké školenia, ktoré uvedieš v osobitnej sekcii (Kurzy, Additional experience alebo podobne)

vroni
12. aug 2025
@anonym_931732

@anonym_931732, nie, uvedies, že máš rok praxe v zamestnaní, ktoré trvalo 9 rokov. Mohla si si dopĺňať vzdelanie v zahraničí, mať sabbatical, byť dlhodobo chorá, zamestnávateľa to nezaujíma, čo si robila (nemalo by). Materská proste nie je tvoja pracovná skúsenosť. Nemáš ju zatajovať alebo opinkavat, jednoducho ju neuvedies.

anonym_931732
12. aug 2025
@vroni

@anonym_931732, nie, uvedies, že máš rok praxe v zamestnaní, ktoré trvalo 9 rokov. Mohla si si dopĺňať vzdelanie v zahraničí, mať sabbatical, byť dlhodobo chorá, zamestnávateľa to nezaujíma, čo si robila (nemalo by). Materská proste nie je tvoja pracovná skúsenosť. Nemáš ju zatajovať alebo opinkavat, jednoducho ju neuvedies.

@vroni ale veď to je jasné, že to nie je pracovná skúsenosť. Keď som mala v priebehu doterajších zamestnaní uvedené od-do firma xy, tak som k tým dátumom dala do zátvorky, že od-do MD,RD . Len pre vysvetlenie, nech vedia hneď. Nemala som s tým žiaden problém, priznať dlhú materskú, viem, že tieto otázky sú tabu, ale mne sa nechcelo robiť caviky, mlžiť, zatajovať (to mi aj tak vôbec nejde) a keby sa ma na pohovore opýtali na tých 8 rokov, aj tak by som im to povedala. Tak som im to uľahčila. Možno niektorým HRkam aj doslovne, a moje cv hodili rovno do koša, lebo materská predsa nie je pracovná skúsenosť, a tak blbého zamestnanca, čo si to myslí, predsa nepotrebujú.😁

anonym_931732
12. aug 2025
@anonym_84bc94

@anonym_931732 uviesť prax 1 rok a za tých ďalších 8 rokov si si mala robiť aspoň nejaké školenia, ktoré uvedieš v osobitnej sekcii (Kurzy, Additional experience alebo podobne)

@anonym_84bc94 prečo som si mala robiť kurzy? Ja tu neriešim resp. som neriešila problém so zamestnaním sa po dlhej materskej. Prácu som si našla hneď. Len som prekvapená, že je také faux pas, uviesť to do životopisu. Čiste len ako info, pre vysvetlenie medzery v životopise.

vroni
12. aug 2025
@anonym_931732

@vroni ale veď to je jasné, že to nie je pracovná skúsenosť. Keď som mala v priebehu doterajších zamestnaní uvedené od-do firma xy, tak som k tým dátumom dala do zátvorky, že od-do MD,RD . Len pre vysvetlenie, nech vedia hneď. Nemala som s tým žiaden problém, priznať dlhú materskú, viem, že tieto otázky sú tabu, ale mne sa nechcelo robiť caviky, mlžiť, zatajovať (to mi aj tak vôbec nejde) a keby sa ma na pohovore opýtali na tých 8 rokov, aj tak by som im to povedala. Tak som im to uľahčila. Možno niektorým HRkam aj doslovne, a moje cv hodili rovno do koša, lebo materská predsa nie je pracovná skúsenosť, a tak blbého zamestnanca, čo si to myslí, predsa nepotrebujú.😁

@anonym_931732 , hlavne nepotrebujú zamestnanca, ktorý im napíše CV ako klebetnik.

Strana
z3