Čo (nie) je home office
Dobrý deň ženy, mamičky, ale aj oteckovia,
rozmohli sa nám tu momentálne ambície niektorých mamičiek zamestnať sa v IT alebo inom segmente, kvôli práci z domu, hoci okolo danej pozície ani nešli a myslia si, že si to doštudujú počas 2-3 free online kurzov. Nejdem sa teraz vyjadrovať k téme odbornosti.
Poďme sa len pozrieť na to, čo je a čo nie je home office:
Home office nie je voľno. Je to normálny pracovný deň, len sa práca vykonáva z domu, nie z kancelárie. K dispozícii sme zamestnávateľovi podľa typu nášho úväzku 6 -8 hodín denne.
Pozn: Ja štandardne pracujem z domu ešte viac. Pred ôsmej už sedím pri compe, umytá, oblečená ( minimálne vrch tela), nalíčená, učesaná s kávou v ruke. Niekedy zistím o šiestej večer, že fúha, to je už toľko?
Home office znamená:
- máš pracovnú dobu, počas ktorej si dostupná
- plníš rovnaké úlohy ako v office
- zúčastňuješ sa online meetingov, telefonátov, reaguješ na e-maily
- výsledky tvojej práce sú za ten deň jasne merateľné a odovzdané načas
- máš pripravené pracovné prostredie (notebook, stabilný internet, obazovku, pracovný stôl, a predovšetkým tichoa pokoj na prácu).
Home office nie je:
- deň, keď si vybavuješ osobné veci alebo robíš domáce práce
- deň ktorý straviš u lekára
- voľnejší deň, kedy sa ozveš len, keď niečo treba
- čas na babysitting, návštevy či nákupy
- dovolenka ani sick day
Home office je rovnocenný výkon práce mimo sídla zamestnávateľa – s rovnakou zodpovednosťou, len s iným miestom výkonu. Zamestnávatelia vedia výkon jasne merať podľa KPIs, práce v CRM, vyriešených taskov, spracovaných requestov, obvolaných klientov, dohodnutých meetingov, spracovaných objednávok apd.
@anonym_autor ok
Presne tak si to mnohe damy predstavuju,ze budu nadalej sediet domka s dietatkom a budu za to platene ako by boli v praci.
No vidíš a ja si na HO stihnem splniť aj tasky aj upratať aj som stále dostupná, keby niekto niečo potreboval. Čas, ktorý v kancli presedím ,,len tak” lebo čakám, kým svoju časť projektu splnia ini ľudia, aby som mohla pokračovať ja, doma využijem na to, čo potrebujem a všetci sme spoko 😆
@anonym_autor ja mám napr. home office a u mňa to tak ako unteba teda nevyzerá (aj keby mohlo, ale nie je to podmienka)…
home office u mňa znamená podľa toho čo píšeš:
- máš pracovnú dobu, počas ktorej si dostupná - ok, to som
- plníš rovnaké úlohy ako v office - ok, to plním
- zúčastňuješ sa online meetingov, telefonátov, reaguješ na e-maily - aj to
- výsledky tvojej práce sú za ten deň jasne merateľné a odovzdané načas - toto u mňa neplatí. nemám ani v kancelárii takto merateľnú prácu - teda ani doma
- máš pripravené pracovné prostredie (notebook, stabilný internet, obazovku, pracovný stôl, a predovšetkým tichoa pokoj na prácu) - ani toto, momentálne sedím na gauči a veci ktoré potrebujem k práci mi tlačí manžel a budem ich mať večer
Home office podľa teba nie je:
- deň, keď si vybavuješ osobné veci alebo robíš domáce práce - v pohode môžem keď mám čas
- deň ktorý straviš u lekára - aj to môžem, samozrejme po dohode s nadriadeným
- voľnejší deň, kedy sa ozveš len, keď niečo treba - aj to by som teoreticky mohla aj keď mne osobne sa to prieči
- čas na babysitting, návštevy či nákupy - platí vyššie napísané
- dovolenka ani sick day - sick day úplne sedí - znova po dohode s nadriadeným…
mám prácu ktorá nie je nevyhnutne viazaná na čas od - do… teda môj príčetný šéf to ani nevyžaduje…
V tomto s tebou súhlasím. Mám veľa ľudí okolo ,ktorí robia len home office a niektorí sú v kancelárii max 1 deň v týždni. A úprimne momentálne pri rodičáku doma s dieťaťom si sama ani neviem predstaviť takto 8 hodín fungovať. Hlavne keď vidím ako títo ľudia čo majú podľa niektorých "lightku" doma na home office nevedia,kde im hlava stojí a často robia ešte viac a dlhšie, lebo toho majú veľa. Ale je pravda,že ja sama som typ, ktorý keď je v práci, je v práci a potrebuje sa sústrediť a mať systém a to by pri dieťati doma bolo pre mňa na nervy.
@anonym_autor ja osobne súhlasím len s vecami ako účasť na meetingu a merateľný výkon. Všetko ostatné na HO ide okolo mňa. Normálne si urobím z toho aj free deň 🤷🏼♀️ stihnem aj kaderníčku, aj fitko aj call počas cvičenia tu už bol, viem, že to tak máme viaceré, že máme kopec voľnosti ale myslím si, že za to môže to, akí výkon vieme podať, aké skills ovládame a či to zamestnávateľ cení. 🙂
Tak záleží akú prácu robíš. Ja nemusím byt ani stále online, aj stihnem domáce práce, aj lekára cez pracovnú dobu. Keď nestíham, dorobím si prácu večer alebo cez víkend. Aj tak sa dá.
@grof_monte_christo ja to dokonca preferujem. som nočná sova a lepšie mi to myslí v poobedňajších až nočných hodinách…
@grof_monte_christo ja to dokonca preferujem. som nočná sova a lepšie mi to myslí v poobedňajších až nočných hodinách…
@biba_18 Okrem toho nás šéf ani nechce, aby sme boli vytazeni na 100 percent a makali jak stroje. Chce, aby sme mali aj priestor nad prácou rozmýšľať a prinášať zlepšenia.
Všetko závisí od typu práce, ani v kancelárii nemusíš nepohnute sedieť celých 8 hodín.
Ešte doplním, tu nehovoríme o senioroch. Tam ideš na výkon a kvalitu vieš čo môžeš od neho očakávať a či si to urobí popri varení alebo návšteve lekára ťa nezaujíma. Na druhej strane sme minulý týždeň vyhodili seniorku, ktorá streamovala počas pracovnej doby z fitka. Samozrejme, výkon chýba... vyhorela. Dali sme jej priestor na reštart. Ale ak si junior, s malou praxou a práve si sa reklalifikovala, home office bude u teba o inom.
@anonym_autor tak záleží (ako vidieť aj na príspevkoch vyššie). Máš home-office a home-office:
Niekto maká ako si písala a trebárs nejaké odborné a manažérske funkcie to majú aj dosť dobre zaplatené a presne vedia, čo si môžu dovoliť a kedy. Sú dni, kedy stihneš aj dať oprať a uvariť rýchly obed a občas jedným očkom pozrieš aj lyžovanie, a sú dni kedy nestíhaš ani tú rannú kávu dopiť teplú a obed zhltneš za pár minút, ak vôbec. Ale máš to dost dobre zaplatené, tak si povieš, že ti to za to stojí. To sú podľa mňa tie pozície, ktoré zarábajú v hrubom cez 4tis eur a nesťažujú sa (resp sťažujú 😉, ale to už patrí k tomu..) - minule tu bola diskusia o platoch, kde sa mnohé utešovali, ze to sú vymyslené cifry…
A potom máš takých tých “muchlovačov”, ktorí “sú k dispozícii”, ale bez inštrukcií nepohnu brvou (píšem skús zo skúsenosti vo vlastnom office). Plat obstojný, pretrhnúť sa zaňho nejdú (max 1-2 dni cez closing, doma pohodicka). To sú väčšinou také juniornejšie pozície, alebo ľudia, ktorí sú spokojní tam kde sú a kľudne tam strávia ďalších 10 rokov zabetónovaní. Aj takých (zatiaľ) treba. A práve toto sú podľa mňa pozície kam sa snažia dostať všetky tie ženy na koňovi bez skúseností a často aj bez vzdelania - ale konkurencia je veľká a miest na HO čoraz menej.
A aká je otázka ?
V home office určite nepracujem dlhšie ako v kancli. Ale... stihnem viac, lebo ma nikto neotravuje. Online meetingy bývajú kratšie, strucnejsie, max. 1 hodinu, nikdy nie viac. Preto doma stihnem viac prace a zvysok venujem sebe a domácnosti. A áno, som už asi senior 🙂.
Ešte doplním, tu nehovoríme o senioroch. Tam ideš na výkon a kvalitu vieš čo môžeš od neho očakávať a či si to urobí popri varení alebo návšteve lekára ťa nezaujíma. Na druhej strane sme minulý týždeň vyhodili seniorku, ktorá streamovala počas pracovnej doby z fitka. Samozrejme, výkon chýba... vyhorela. Dali sme jej priestor na reštart. Ale ak si junior, s malou praxou a práve si sa reklalifikovala, home office bude u teba o inom.
@anonym_autor začala som ako junior aj vtedy som mala rovnaký home office, kedy som si mohla vybaviť čo som chcela, kedy som chcela 🙂. Akože nechápem čo sa tu hrajú niektoré na HO na dôležité, že si ani prdnúť nemôžu 🤦♀️. Ako vidíš drvivá väčšina máme normálnych, príčetných zamestnávateľov, ktorí cenia výkon a nie čas strávený pri pc. Takže tento tvoj názor je viac menej predpotopný.
Pozri, keď zamestnancom na HO nedôverujete, nainštalujte im do PC Time doctora alebo iný trackovací program a uvidíte čo a ako reálne robia
A za mňa ak je možnosť HO pri práci ktorá to dovoľuje, tak je to pre mňa len bonus.
- žiadne ranné zápchy, poobedné zápchy - ušetrený čas
- žiadni idioti za volantom ktorí ma pravidelne ohrozovali cestou do a z práce
- pokoj a ticho na sústredenie sa - žiadne vykecávanie sa s kolegami o ničom
- minimum fyzického kontaktu, to je u mňa asi ten najväčší benefit
Samozrejme bavíme sa o prípade, že na prácu mám splnené všetky predpoklady - pracovné návyky, zodpovednosť, prax, požadované vlastnosti. To, že si to tu mamičky na RD predstavujú že veď napíšem 3 maily a popritom navarím obed, operiem, pokočíkujem decko a potom pôjdem na nechty, s tým súhlasím. Veď aj kvôli takému prístupu firmy od HO upúšťajú.
@anonym_autor tak zalezi od prace ja mam to stastie ze mam flexibilný pracovný cas a popri HO si popierem, popracem cely byt kludne aj okna stihnem umyt 🙂 spravím ranajky a aj obed a viem robit kludne cely den v pyzame 🙂 viem ze to nie je samozrejmosť preto si to vazim kym tato možnost je 🙂 ale samozrejme sefka je spokojna lebo práca je spravená v ten den ako má 🙂
@anonym_autor
"...Home office nie je:
- deň, keď si vybavuješ osobné veci alebo robíš domáce práce
- deň ktorý straviš u lekára
- voľnejší deň, kedy sa ozveš len, keď niečo treba
- čas na babysitting, návštevy či nákupy
- dovolenka ani sick day..."
Ak to stihnes bez toho aby si flakala pracu tak je to OK Prave preto vela zien HO preferuje lebo to takto pekne stiha.
Bola som na HO roky, takze pisem z vlastnej skusenosti. Totiz aj vela zamestnavatelov si mysli ze ludia na HO idu na 8h na hriby alebo na nechty ci do zahradky alebo to prespia... a preto nechcu HO dovolit.
@anonym_autor začala som ako junior aj vtedy som mala rovnaký home office, kedy som si mohla vybaviť čo som chcela, kedy som chcela 🙂. Akože nechápem čo sa tu hrajú niektoré na HO na dôležité, že si ani prdnúť nemôžu 🤦♀️. Ako vidíš drvivá väčšina máme normálnych, príčetných zamestnávateľov, ktorí cenia výkon a nie čas strávený pri pc. Takže tento tvoj názor je viac menej predpotopný.
@denkabemommy Tiež v duchu ďakujem za pricetneho zamestnávateľa. Za takýchto podmienok, aby ma niekto neustále sledoval, by som HO nechcela. To radšej ist v práci s kolegami na kávu.
@anonym_autor u nas vo firme mavame home office 1 den v tyzdni - predstav si, ze sef nam vtedy prikazuje davat si navtevy lekara a nutne veci dorobit potom alebo dalsi den. V lete mavame home office aj cely tyzden (horucavy, budova orientovana na juh bez klimatizacie). Popri praci bezne stiham obsluzit pracku alebo si vybehnut zaplavat. Ale - robim tych 7.5 h denne, ako mam v zmluve. Ked treba som pritomna v case, kedy sa to vyzaduje. Ked nie, kludne si pospim, vybehnem plavat a robim aj vecer.
@anonym_autor ja si myslím, že sa treba pozrieť na to aj z iného uhla pohľadu. Poznám veľmi vela pracujúcich mužov v rôznych odvetviach .ktorí si berú HO keď majú choré deti. Asi sa treba nad tým zamyslieť, netýka sa to len žien - matiek. Zjavne si choré dieta vyžaduje viac starostlivosti ako zdravé. Takže asi tak. A nie, moja profesia neumožňuje robiť z domu. Keď mam choré deti musím sa zariadiť inak
@denkabemommy Tiež v duchu ďakujem za pricetneho zamestnávateľa. Za takýchto podmienok, aby ma niekto neustále sledoval, by som HO nechcela. To radšej ist v práci s kolegami na kávu.
@grof_monte_christo áno, mala som predtým hybrid ale debila šéfa, tak som sedela v kancli a 3/4 dňa kecala s kolegyňou pri káve 🤣
Všetko záleží od konkrétnej práce a zamestnávateľa.
Môj muž je len HO a dôležité je či je práca hotová a tím funguje.
Tak zase, je práca a práca. Môj syn robil pre jednu firmu najprv klasicky, že tam reálne chodil a potom prešiel na živnosť, ale ďalej robil presne to isté pre tú firmu, plus stíhal ďalších xy zákaziek a nejako sa nešiel pretrhnúť. Asi je každému jasné, že vo veľmi veľa prácach je kopa neefektívne využitých minút a keď ich zratas za týždeň, dáva to aj niekoľko hodín, ktoré človek môže využiť v prospech seba a rodiny. Väčšina prác, ktoré umožňujú HO požaduje aby bola splnená práca, nie aby človek odsedel 8 hodín niekde. Dokonca j niektoré firmy to majú tak aj pri dochadzani do práce. Opäť príklad z rodiny, firma v zahraničí a vyžadovaná prítomnosť na pracovisku je len 6 hodín za deň, dôležité sú výsledky, nie odsedene hodiny.
Tak ja mam teda korporatnu pracu v ktorej je HO dost volny co sa tyka vykonu ako takeho, este aj manazer sa hraje na kamarata a nevie si nas poriadne upratat, jedine, ze musim cely den sediet pri pocitaci keby niekto pisal v ten den. Zbytok teamu detto, vidim co kto robi a za cely den sa dokopy hovno spravi. Ale to uz nieje moja vec :D. Ale sama som si vybrala robit lahsiu pracu bez stresu, ktora sa tvari ako keby sme tam bohvie co robili, este je to aj ok zaplatene. Neviem kolko ma to este bude bavit, ale zmenit sa da vzdy.
@anonym_autor a čo ťa to žere? Máš takých podriadených? Tak im zavolaj a vyčisti žalúdok panebože a nestaraj sa do našich home officov 🤣.

@anonym_autor Dobre