icon

Čo robiť, keď banka neprepláca nadčasy?

23. jan 2025

Ahojte, pracujem v banke, som tu niečo cez pol roka a prvý krát ma poslali v decembri na zástup do obchodného centra, strávila som tam dve soboty s tým, že potom teda nadčas preplatený nebude a mám si zobrať náhradné voľno. Ale to voľno si zobrať zatiaľ nedokážem, lebo riaditeľka mi ho proste nemôže dať, lebo nemá kto robiť. A samozrejme, že v januárovej výplate nadčas nezaplatený. Náhradné voľno nikde. Ako to mám akože riešiť? Máme aj v zmluve, že nadčasy nie sú preplácané, lenže ja som si odrobila svoje hodiny na svojej pobočke riadne, žiadne hodiny mi nechýbali proste a ešte navyše aj dve soboty na cudzej pobočke. Ani žiadne ďakujem, ani nič. Mám normálne neprísť a napísať jej, že si čerpám dva dni náhradné voľno? Som z toho na nervy ako aj z celej tejto nevďačnej práce na pobočke. Pardón za výlev, hnevá ma to strašne.

nattyond
23. jan 2025

Neviem aké je ideálne riešenie, ale určite nie “neprísť a napísať jej, že si čerpám náhradné voľno”. Absencia je hrubé porušenie pracovného poriadku a môžeš dostať “vytýkačku”. Ja by som povedala, že čerpanie si musíš dohodnúť s riaditeľkou.

autor
23. jan 2025

@nattyond Lenže s ňou sa dohodnúť nedá a keď som písala na personálne, odpísali mi, že si to musím odkomunikovať s ňou.

zobaka
23. jan 2025

daj si nadcasy na papier a chod za nou, ze ziadas o preplatenie

oriesocek
23. jan 2025

Ina cesta ako vyčerpať alebo preplatiť nie je. Nech ti dá písomne, ako sa to bude riešiť. Napr preplatiť vo výplate za január alebo vyčerpať vo februári…..

martinkatinka
23. jan 2025

A mala si tie nadcasy nariadene? Mas ich zaznamenane?

beata_k
23. jan 2025

Precitaj si zmluvu. Su pracovnici, ktori pracuju len ako nahrada ak je niekde podstav. Takto rotuju v ramci mesta kde treba.

lenka_da
24. jan 2025

Neviem ti poradit ako toto teraz vyriesit ale pre buducnost: zamestnavatel by ti mal dat podpisat prikaz na nadcas, v ktorom bude presne uvedene: datum kedy, cas od-do, a sposob nahrady (preplatenie alebo cerpanie NV)

melanta
24. jan 2025

Pošli riaditeľke pobočky písomne (mailom) termín, kedy žiadaš o náhradné voľno. Uveď, že ak to v danom termíne nie je možné, prosíš obratom o jej návrh termínu, pričom uveď aj konečný termín, do kedy ti ho má poskytnúť. Kľudne spomeň, že do daného termínu tak musí urobiť zo zákona.

Zo zákona je povinná banka ti poskytnúť náhradné voľno do konca štvrtého mesiaca po mesiaci, kedy si robila nadčas. Čiže ak si napríklad robila nadčas v decembri, náhradné voľno ti musia poskytnúť čerpať do konca apríla.

Ak sa nič neudeje, píš mail na personálne. Uveď, že zo zákona sú povinný umožniť ti čerpanie voľna do dátumu toho a toho, tvoja nadriadená ti nevie vyjsť v ústrety a preto žiadaš ich o usmernenie, ako postupovať skôr, než oslovíš iné zodpovedné osoby/orgány. Ak máte odbory (sú vo viacerých bankách), obráť sa na ne aj keď nie si ich členom.

frederik126
28. aug 2025

Ako ste to vyriešili ?

autor
31. aug 2025
@frederik126

Ako ste to vyriešili ?

@frederik126 rozviazaním pracovného pomeru

bebina23
31. aug 2025
@anonym_autor

@frederik126 rozviazaním pracovného pomeru

@anonym_autor aka to je banka prosim? PB?