icon

Čo robiť pri technických problémoch v práci?

9. feb 2024

Robime vo vyrobni kde je potrebna elektrika aj internet a od rana ta elektrika nejde a riesi sa to, nemoze nas pustit domov zamestnavatel? Sme tu zbytocne nema nikto co robit, + moze nam povedat aby sme robili cezčas?

petronellla87
9. feb 2024

Nam raz v práci odpalilo server, tiez sa nedalo nič robiť, tak sme šli domov. Bola to prekážka na strane zamestnávateľa

viestta
9. feb 2024

V tomto pripade je to prekazka na strane zamestnavatela a ak by vas poslal domov mate narok na nahradu mzdy vo vyske 60% (aspon sa mi zda, zej e to 60%). Ked vam nariadi cezcas tak ma na to pravo a zaplatit vam ho musi.

autor
9. feb 2024

@petronellla87 a ten den ste mali zaplateny?

autor
9. feb 2024

@viestta rozumiem, dakujem za info,

petronellla87
9. feb 2024

Áno

tiika
9. feb 2024

Domov vás môžu pustit, ale nemusia. Prácu vám prideľuje zamestnávateľ, si v práci, prácu “vykonávas”a dostaneš mzdu. Pokial vás pustí domov, mate nárok na náhradu mzdy vo výške 100% priemerného zárobku - ide o prechodný problém v dodávke energie (inak pri vážnych dlhšie trvajúcich prevádzkových dôvodov by to bolo iné, 60% i to po dohode).
Nadčas môže nariadiť v zmysle zákona.

samik88
26. okt 2024

Ahojte,viem,že je to staršia diskusia ale skúsim sa spýtať, ak mi niekto odpovie. 9 dní bude odstávka elektriny ,zamestnávateľ prikázal zamestnancom aby robili 9 sobôt po sebe ako náhradu za tie dni a plus ešte nadčasy pred a po odstávke. Môže to takto spraviť ? Samozrejme tých 9 dní bez elektriny nebude zaplatených ,namiesto toho musia robiť soboty.

tiika
26. okt 2024

@samik88 plati, že pracovný čas určuje zamestnávateľ, môže nariadiť nadcas v rozsahu 150 hodín, zároveň však musí dodrzat ustanovenia o minimálnom odpočinku medzi zmenami a v týždni. Ak to bude považované za nadcas - 9 sobot - a následne si budú čerpať náhradné voľno počas odstávky, dostanu mzdu za to, čo odrobili bez príplatku, malo by to byt v poriadku. Skús sa popýtať priamo zamestnávateľa, pokial máš pochybnosti.

samik88
26. okt 2024

@tiika ďakujem pekne za odpoveď. Nevedela som,že sa to tak môže robiť.