Čo sa stane, keď odmietnem nadčas?
V zmluve mam že podpisanim suhlasim bez akychkolvek vyhrad a obmedzeni s nadčasmi. Čo ak ale už mam nejake veci zajednane (napríklad z tych doležitejšich - lekar, straženie dieťaťa… a z tych menej - kozmetička a podobne ) a nemôžem v ten den mať nadčas? Možem ho odmietnut? Vyhodia ma?
Prečítať zmluvu
@zuzuliennka1 ak to bude tak tak sa to neoplati a odidem
a uz si to podpisala teda? ci nie
To je koľká téma dnes od teba? Čítaš pracovnú zmluvu a na každý jeden bod sa pýtaš či musíš?!!! Šak seď doma na riti dokelu?!!!
@zuzuliennka1 ano
@martul 2.
Nadriadit nadcas bez predoslej komunikacie so zamestnancom by zamestanvaatel nemal spravit, kedze riskuje, ze pride o zamestnanca.
Treba si to normalne vzdy vopred odkomunikovat so zamestnavatelom a dohodnut sa. Je korektne, aby ta oboznamil tym ze napr. november je v praci vzdy zahul a proste mas s tym pocitata. A ty by si si to mala zariadit.
Urcite nie je korektne, aby ti dnes oznamil, ze od zajtra tahas tyzden + dve hodiny denne. Mozes mat svoj program, svoje povinnosti.
@zuzuliennka1 Táto formula je úplne v poriadku.
Zamestnávateľ môže nariadiť nadčas alebo sa dohodnúť so zamestnancom.
Aj nadčasy majú svoje pravidlá takže si nemyslím, že môže presiahnuť nejaký týždenný limit.
Normálny zamestnávateľ dopredu oboznámi zamestnancov o nadčasoch, ale aj nemusí.
Neviem kde robíš ale ja keď som bola v prvej robote tiež sme ťahali od pondelka do soboty ráno a od nedele nočné do soboty rána. Toľkokrát som nechcela podpísať ale moja sprostosť a to že prvá robota tak stále má prinútili podpísať aj tu šiestu smenu. Odišla som odtiaľ a robím vedľa vo firme a tiež výroba a tam sa dá normálne dohodnúť že ktorý deň. Bežne sa s kolegyňou dohodneme že pôjdeme vtedy a vtedy na 12tku ... k tvojej otázke keď si podpísala to tak ti neostáva asi nič iné len buď dať výstup alebo to akceptovať. A áno nadčasy su zaplatené
@medda_beda no len tazko povedat, z vyjadreni autorky, ci ona vobec poriadne citala, co podpisala - mam skor dojem ze nie
@zuzuliennka1 vraveli ze to je bezna zmliva ze tu vo firme to ma kazdy, chcela hned podpis tak som si to prešla len rychlo, okrem toho vypoved mozem dat kedy chcem do tych 3mes v skusobnej takze ano mala som si precitat spytat sa ale prislo mi to zbytocne ved predsa ostatny ked maju taku nepodpisovali by snad nieco co sa im nehodi alebo co je zle
tak ale to je tvoja chyba ze si si to presla len rychlo. poriadne precitam, opytam sa co mi nie je jasne a podpisem.
ved nikto ta nedrzal nasilim pod krkom, aby si to podpisala, neviem kam si sa ponahlala.
ako sa hovori - lina huba hotove nestesti. tak sa opytam, halo, budem potrebovat odist (kozmeticka, lekar), co potom? a oni ti povedia.
a zariadim sa - podpisem, nepodpisem. komunikujem, dohodnem sa. alebo aj nedohodnem a hladam inu pracu🤷🏼♀️
@julia_a_romeo alebo to nemusi podpisat vobec, ked sa jej to nepozdava, precitam si, co podpisujem,
opytam sa a ked sa mi to nepaci, odidem.
ci jej pri podpise pod krkom noz drzali? urcite nie
@zuzuliennka1 Aj my máme napríklad takúto formulku a nie len to.Čudovala by si sa koľkokrát som ja musela nadriadeným vysvetľovať ZP alebo objasňovať čo už robiť nemusím.
Zamestnávatelia skúšajú hlúposť ľudí a niekedy je ťažké sa obhájiť pretože aj tie zákony sú zamotané.
Zažila som už aj to, že ľudia nemali prestávky a ja jediná som sa ozvala, že čo to má znamenať.
Niekedy ťa v práci prekvapia aj veci ktoré v zmluve nemáš, veď ktorý zamestnávateľ by sa chválil porušovaním ZP na pohovore.

praca nadcas, pricom dopredu neviem, kedy, ako, za akych podmienok - by som nepodpisala, ani keby ro bolo preplatene dvojnasobkom. Nie je vsetko len o peniazoch, zaplatene to urcite mat budes, ale ked sa to bude kazdu chvilu menit a dostanes prikazom ostat, ked zrovna nebudes moct - a odmietnes, mozu ta vyhodit. Mne by taketo podmienky za peniaze proste nestali