Čo sa stane s náhradnou silou po návrate zamestnanca?
Ak je jeden zamestnanec dlhodobo PN a namiesto neho bola prijatá sila na dobu určitú na zástup tohto človeka. Teraz je situácia taká, že zamestnanec ktorý bol PN sa nečakane od augusta vracia do práce. Co bude s človekom, ktorý bol prijatý namiesto neho a zmluvu ma do augusta? Môžu ho prepustiť hneď ako sa strary zamestnanec vráti?
@lilinka76 čiže aj o mesiac skôr ako ma zmluvu, ano?
Myslím, že nie, pracovný pomer končí dátumom, uvedeným v pracovnej zmluve.
Záleží na štylizácii v pracovnej zmluve.
@lilinka76 no to sama neviem co ma presne v zmluve. Len tým pádom tam bude jedna pracovná sila navyše, ktorú určite budú odmietať zaplatiť a budú sa jej chcieť rýchlo zbaviť.
U nás vo firme sa používa štylizácia "pracovný pomer sa uzatvára na dobu určitú, počas zastupovania dlhodobej PN Ferka Mrkvičku". Neuvádza sa tam dátum a chorý má povinnosť oznámiť návrat do práce tak, aby sme zastupujúceho informovali, že k dátumu XX.xx.2024 jeho pp končí.
Ja som mala v zmluve pracovná doba uvedené ze zastup pocas MD meno pracovníčky tým padom ked onna oznamila ze nástupuje dany den. Ten den by mi skoncila zmluva. Ale kedze väčšej firme somm pracovala dostala som inu pozíciu s novou zmluvoouu resp s dodatkom a vtedyn dobu urcitu
1. Doba určitá na konkrétne obdobie, t.j. do konkrétneho dátumu - pracovný pomer končí týmto dátumom.
2. Doba určitá na zastupovanie (počas MD, RD, dlhodobej PN a pod) - pracovný pomer končí nástupom/návratom zastupovaného do práce.
Ak by išlo o prvý prípad a zastupovaný zamestnanec sa vráti skôr, je irelevantné, že nebudú chcieť platiť dvoch naraz. Musia. Majú zákonnú povinnosť. Zastupujúcemu končí zmluva tak ako je v zmluve, skôr môže ukončiť pracovný pomer zamestnávateľ len dohodou so súhlasom zamestnanca. Ale zbytočne diskutovať, keď vlastne ani nevieš, ako má dotyčný zastupujúci zamestnanec postavenú dobu určitú.
presne ako pise melanta najprv si ujasnite ci je zmluva na zastup alebo na dobu urcitu s datumom. podla toho sa zamestnavatel rozhoduje - papier nepusti. a vziadnom pripade nie je to necakany navrat do prace, vsak ten clovek bol pn a ocakavalo sa ze sa po nejakej dobe vrati, co je tam neocakavane??
@kacena4 neočakávane je je to preto, že 10 mesiacov ten dotyčný tvrdil, že pôjde na invalidný a do prace sa späť určite nevráti. Takže zrazu otočil zo dňa na deň o 180 stupňov.
o tom či pojde na invalidny nerozhoduje on ale lekar a aj popri invalidnom ak sa stav zlepsi moze pracovať, toto je pripad kedy naozaj treba ratať s tym ze je to len zaskok
Treba riešiť so zamestnávateľom. Niekedy sa stáva aj to, ze prepustia toho zastupovaneho.
Ale platí co tu už písali, čo je v zmluve. A ak by bola zmluva " bez zastupovania", na dobu určitú = nie je to starosť zamestnanca, ze tam bude mat zamestnávateľ 2 ľudí na 1 pracovne miesto...
Ver tomu, ze ten, co ratal, ze pojde na ID, vobec nie je nadseny, ze sa musi vratit. Pravdepodobne mu ID nevysiel, tak bez prijmu zostat nemoze. Po roku by nol bez penaxi. Hladaj novu pracu.
Ale, myslim, ze Ty si tu uz o tom pisala.
zamestnavatel si moze ponwchat zastup a prepustit zastupovaneho najma ak je so zastupom spokojny
@kacena4 je mi úplne jasné, že o ID rozhoduje lekár. No ten dotyčný zamestnanec sa proste tak vyjadroval, že už s ním nemáme počítať, že aj keby mu neschvália, nevráti sa lebo po zdravotnej stránke je to bieda u neho a toto je fyzicky namáhavá praca. Podľa mňa len niečo špekuluje, pár mesiacov bude možno pracovať a pôjde zase PN. Ale chápem, môžeme sa tu dohadovať keď nepoznám presne znenie prac. zmluvy.
Tvrdiť môže hocičo, ale pokiaľ nedôjde k ukončeniu PP oficiálne, nič nie je opačne.
Ja som tak mala v úplne prvej práci, v zmluve som mala uvedené, ze trvá ku dňu, kedy nastúpi pracovník, akeho som zastupovala, presné znenie už nepamätám,ale proste tam šlo o to
No stalo sa to, že dotyčná pani už nenastúpila vôbec, šla do plného invalidného dôchodku, co aj vopred potom oznámila a mne dali novú zmluvu, uz na "vlastné" miesto bez zástupu.

Zamestnancovi s dobou určitou (čo prišiel na zástup) končí pracovný pomer. Ak mal zmluvu do augusta a tá je špecifikovaná konkrétnym dátumom, budú dvaja na jednom pracovnom mieste.