icon

Dá mi gynekológ papier, že nemôžem pracovať 12 hodín počas tehotenstva?

4. jan 2026

Dobrý deň, je šanca, že mi gynekológ dá papier, že nemôžem pracovať 12h v práci? Mám psychicky náročnú prácu a cez víkendy sa robia 12ky.

simca115
4. jan 2026

@anonym_autor Ja som takto vydržala pracovať do 24 tt potom už boli stavy že som odpadavala od únavy , puchli nohy , zle som sa cítila proste .. a v robote sa všetci čudovali že čože mi je že nevydržím ešte viac robiť .. odvtedy som na PN

nelca84
4. jan 2026

@anonym_autor aký papier? Myslíš, že gynekológ ti napíše, že nemáš robiť 12tky ale 8micky? Čo takto si prečítať Zákonník práce? Tehotenstvo si v práci oznámila? Ak si tehotná, môžeš zamestnávateľa požiadať o vhodnú úpravu prac. času alebo o kratší pracovný čas. On je povinný ti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody. Tak začni tým.

anonym_b4eee8
4. jan 2026

@anonym_autor U nás v práci sú tehotné preradené z 12 tiek na 8h a len na prvé smeny. U nás sa stále stojí, ale tehotné si môžu ísť sadnúť ak potrebujú.

romanapb
4. jan 2026
@nelca84

@anonym_autor aký papier? Myslíš, že gynekológ ti napíše, že nemáš robiť 12tky ale 8micky? Čo takto si prečítať Zákonník práce? Tehotenstvo si v práci oznámila? Ak si tehotná, môžeš zamestnávateľa požiadať o vhodnú úpravu prac. času alebo o kratší pracovný čas. On je povinný ti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody. Tak začni tým.

@nelca84 samozrejmé,že na to dáva papiera gynekológ, takže pýtajúca si myslí správne

romanapb
4. jan 2026

@anonym_autor áno gynekológ ti môže vypísať papier, na zmenu pracovnej doby, zrušenie nočnej práce, napísať aká práca nie je vhodná... Tak isto keď ťa z dôvodu tehotenstva preradia na inú vhodnú prácu tak od sociálnej poisťovne dostaneš vyrovnávaciu dávku aby si neprišla zmenou o mzdu, akú si dostávala pred tehu.. všetko je to na tom tlačive od gyn

januska12323
4. jan 2026

Prečítaj si na čo všetko máš ako tehotná a podľa typu práce nárok. V prvom rade písomne oznám tehotenstvo.

mondolina
4. jan 2026
@romanapb

@nelca84 samozrejmé,že na to dáva papiera gynekológ, takže pýtajúca si myslí správne

@romanapb
gynekológ dáva len potvrdenie o gravidite. Neurčuje podmienky v práci. To je už v réžii zamestnanej ženy.

chrobak7
4. jan 2026

@anonym_autor Nepíšeš, kedy pracuješ tých 12 hodín, napr. či je to aj v noci. Tu sú výňatky zo ZP ohľadne tehotných žien. Prečítaj a rokuj so zamestnávateľom :

§ 55
(2) Zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu, ak
a) ...
b) tehotná žena, matka do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiaca žena vykonáva prácu, ktorou sa nesmú tieto ženy zamestnávať alebo ktorá podľa lekárskeho posudku ohrozuje jej tehotenstvo alebo materské poslanie,
...
f) tehotná žena, matka do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiaca žena pracujúca v noci požiada o preradenie na dennú prácu.

§ 87 Nerovnomerné rozvrhnutie pracovného času
(1) ..
(3) Zamestnancovi so zdravotným postihnutím, tehotnej žene, žene alebo mužovi, ktorý sa trvale stará o dieťa mladšie ako tri roky, osamelému zamestnancovi, ktorý sa trvale stará o dieťa mladšie ako 15 rokov, možno rozvrhnúť pracovný čas nerovnomerne len po dohode s ním.
(4) Pracovný čas v priebehu 24 hodín nesmie presiahnuť 12 hodín.

§ 161

(1) Tehotné ženy, matky do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiace ženy nesmú byť zamestnávané prácami, ktoré sú pre ne fyzicky neprimerané alebo škodia ich organizmu. Zoznamy prác a pracovísk, ktoré sú zakázané tehotným ženám, matkám do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacim ženám, ustanoví nariadenie vlády Slovenskej republiky (ďalej len „nariadenie vlády").

(2) Tehotná žena nesmie byť zamestnávaná ani prácami, ktoré podľa lekárskeho posudku ohrozujú jej tehotenstvo zo zdravotných príčin spočívajúcich v jej osobe. To platí rovnako o matke do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacej žene.

§ 162
(1) Ak tehotná žena vykonáva prácu, ktorá je tehotným ženám zakázaná alebo ktorá podľa lekárskeho posudku ohrozuje jej tehotenstvo, je zamestnávateľ povinný vykonať dočasnú úpravu pracovných podmienok.

(2) Ak úprava pracovných podmienok podľa odseku 1 nie je možná, zamestnávateľ ženu preradí dočasne na prácu, ktorá je pre ňu vhodná a pri ktorej môže dosahovať rovnaký zárobok ako pri doterajšej práci v rámci pracovnej zmluvy, a ak to nie je možné, preradí ju po dohode s ňou aj na prácu iného druhu.

(3) Ak dosahuje žena pri práci, na ktorú bola preradená bez svojho zavinenia, nižší zárobok ako pri doterajšej práci, poskytuje sa jej na vyrovnanie tohto rozdielu vyrovnávací príspevok v tehotenstve a v materstve podľa osobitného predpisu.

(4) Ak nemožno tehotnú ženu preradiť na pracovné miesto s dennou prácou alebo na inú vhodnú prácu, zamestnávateľ je povinný poskytnúť jej pracovné voľno s náhradou mzdy.

§ 164
(1) Zamestnávateľ je povinný prihliadať pri zaraďovaní zamestnancov do pracovných zmien aj na potreby tehotných žien a žien a mužov starajúcich sa o deti.

(2) Ak požiada tehotná žena a žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času alebo v odôvodnených prípadoch o skorší návrat na pôvodný spôsob organizácie práce, zamestnávateľ je povinný ich žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody. Odmietnutie žiadosti podľa prvej vety musí zamestnávateľ písomne odôvodniť.

(3) Ak požiada žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako osem rokov o domácku prácu, teleprácu alebo o prácu z domácnosti podľa § 52 ods. 2 na účely starostlivosti o dieťa, zamestnávateľ je povinný poskytnúť im písomnú odôvodnenú odpoveď, ak ich žiadosti nevyhovel v primeranej lehote. Pri posudzovaní žiadosti zamestnávateľ prihliada na jeho úlohy a oprávnené záujmy zamestnanca.

(4) Tehotná žena, žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako tri roky, osamelá žena alebo osamelý muž, ktorí sa trvale starajú o dieťa mladšie ako 15 rokov, sa môžu zamestnávať prácou nadčas len s ich súhlasom. Pracovná pohotovosť sa s nimi môže len dohodnúť.

bosorkabb
4. jan 2026

Áno môže taký papier vystaviť.

romanapb
4. jan 2026
@mondolina

@romanapb
gynekológ dáva len potvrdenie o gravidite. Neurčuje podmienky v práci. To je už v réžii zamestnanej ženy.

@mondolina mám úplne aktuálne info, keďže som tehotná, zamestnaná a takýto papier s úpravou práce aj vyrovnavaciou davkov som dostala, volá sa to lekársky posudok je to aj v zákone