Dá sa založiť personálna agentúra bez vysokej školy?
Ako sa dá založiť personálna agentúra bez vysokej školy? Máte skúsenosti? Ďakujem za info.
@ivkazba hlavne že ty si všade a všetko vieš
@nattinatta nuž, mám dlhoročné skúsenosti s riadením, roky som riadila a vychovávala manažérov, prijala stovky ľudí, takže ďakujem (aj keď viem, že to nebol kompliment), neskôr ako podnikateľ roky robím pre klientov assesment centrá a headhunting. Keď som išla podnikať, všetko som si poriešila a vyzistila sama. Podnikanie je výrazne náročnejšie ako byť zamestnaná. Ak si nevieš sama zisťovať ani len základné údaje, tak do podnikania nechoď. Ako chceš riadiť personálnu agentúru, ak sa potrebuješ o tom radiť na koňovi?
@ivkazba ja som nepísala že ihneď chcem založiť agentúru, chcela som len základné info ako ďalej sa vzdelávať a tak nie som taká múdra a skúsená ako ty
@nattinatta ja mám niekoľko kurzov koučingu, rôzne kurzy v rámci manažmentu (ako riadiť ľudí, motivácia ľudí, hodnotenie pracovníkov), potom kurzy mimo manažmentu (prezentačné zručnosti lektorské zručnosti, riadenie projektov, diplomatický a biznis protokol, niekoľko rôznych kurzov time manažmentu). Pracovne ako zamestnanec som riadila malé tímy, tímy o počte niekoľko stoviek ľudí. A toto všetko dokopy... vďaka tomu aj bez VŠ nemám problém nájsť si klientov, kam chodím trénovať manažérov, koučovať alebo klientov, pre ktorých robím headhunting alebo assesment centrá. Veľa klientov chce človeka, ktorý všetky tieto veci ovláda. Nie vysokoškoláka, ktorý to síce vyštudoval, ale je viac teoretik ako pragmatik. Takže vieš to robiť bez VŠ. Len je potrebné sa vzdelávať a mať prax. Takže to vzdelávanie aj prax prispôsob tomu, čo chceš konkrétne robiť. Personálna agentúra je široký pojem. To môže byť hľadanie ľudí a ponúkanie dohodárov a brigádnikov do rôznych prevádzok (od supermarketov, cez upratovačky až po výrobné linky) alebo to môže byť hľadanie zamestnancov pre klientov, či už so zameraním na vybraný segment (napr. IT a pod) alebo všeobecne.

Dá. Stačí, ak máš dosť skúseností s HR a ako manažér. A v takom prípade to posledné, čo budeš robiť je pýtať sa na modrom koníku. Človek, ktorý je schopný založiť a následne úspešne viesť personálnu agentúru si dokáže poradiť bez modrého koňa. A to nemyslím nijako urážlivo ale ako fakt.