Do kedy mi musia poslať odôvodnenie nevyplatenia mzdy?
Dobry den, nemate nahodou niekto skusenosti v podobnej situacii? Robila som korektury odbornych prekladov na autorsku zmluvu pre prekladatelsku agenturu. Projekt trval niekolko mesiacov, vyplata mzdy stale po 2 mesiacoch. Pred dokoncenim projektu "seriozna" agentura pozastavila vyplacanie mzdy z dovodu reklamacii od jej objednavatela, vraj na 6 mes. do vyhodnotenia opodstatnenosti reklamacii. Ku jednotlivym chybam som mala moznost sa vyjadrit, niektore boli podla mna naozaj opodstatnene, ine nie. Odvtedy uz presiel rok, a ziadne oficialne vyhodnotenie chyb mi neprislo, a samozrejma ani zvysok penazi. Neviete ci existuje nieco ako doba, do ktorej mi musia poslat odovodnenie zadrzania mzdy, pripadne zvysok penazi? Nenasla som to v autorskom zakone, a ine skusenosti s tym nemam. Viem akurat, ze moje financne naroky voci nim budu premlcane po 3 rokovch.
Dakujem velmi pekne za kazdu radu, alebo odkaz.
hga dakujem🙂 ja mam v zmluve len, ze .... v pripade reklamacie som povinna text bezplatne do 5 dni opravit.
a ...... pri hrubom poruseni podmienok, cize aj dodani znacne nekvalitnych prekladoch mi mozu zmluvu ukoncit s okamzitou platnostou, pricom si vyhradzuju pravo vadne preklady odmietnut, alebo odpocitat od honorara naklady na opravu.
Cize ked tomu dobre rozumiet, tak zrazky by mi mali robit len pri sucasnom vypovedani zmluvy. Kedze mi ju nevypovedali a vsetko prijali, tak by mi mali zaplatit vsetko? Len tak pre zaujimavost pocas trvania projektu ma niekolkokrat chvalili za vysoku kvalitu prace. ;)
mas zlu zmluvu.
co znamena reklamacia? mozu ziadat opravy donekonecna a zadarmo?
k tomu hrubemu poruseniu: museli by preukazat tie naklady ktore im vznikli na opravu. takze podla mojho nazoru nemozu odpocitat nejaku sumu len tak od oka ale musia mat nejaky doklad o tom kolko ich ta oprava textu stala.
tiez som si uz vsimla ze ta zmluva je mi teraz figu🙂 bolo to prvy krat, (zatial aj posledny) co som takto robila, este pred nastupom na MD, vtedy mi ta zmluva pripadala OK. A kedze skusobne preklady som mala na 100 a 95% ani ma len nenapadlo, ze nejake reklamacie budu. Ako som uz pisala, aj pocas trvania projektu som mala kladnu spatnu vazbu....
Divim sa ale serioznej, roky fungujucej prekladatelskej agenture, ze ju takto pripravila a doteraz s tym nemali problemy. Alebo to mozno bol zamer, aby to bolo nejasne. Dam to cele do ruk znamej pravnicke, a uvidime, co ona na to. Kazdopadne napisem aspon, ako som dopadla, nech sa ostatni poucia.
Zase sa ozyvam, dufam ze nie sama sebe:(
su tu nejaki prekladatelia?poradi mi niekto? takto pokracuje moj pribeh.
Pred dvoma tyzdnami sme v spolupraci s pravnickou spisali urgenciu na uhradu zadrzanej mzdy, kedze sa agentura vyse roka neozvala (mam male babo, preto az teraz). Agentura sa medzitym prestahovala, takze sa mi list vratil nedoruceny, co je vsak zaujimavejsie, presne v ten isty den vsak mi prisla predzalobna vyzva od ich pravnika, s tym, ze si ponechavaju zvysok mojich penazi, a zaroven ziadaju o nahradu skody na opravu mojich textov vo vyske cez 5tis eur. Ja som dohromady zarobila asi 1600, chcu teda po mne 3x tolko, ako bola moja mzda. Mam vraj 2 tyzdne na uhradu, inak s tym pojdu na sud. Nebudem sa rozpisovat o svojom soku, ked namiesto zvysku svojich penazi, sa mam este vyrazne zadlzit, aby som zaplatila za pracu, ktoru som robila v sulade so svojim vzdelanim, najlepsie ako som vedela. Nehovorim, ze po mne ziadne chyby neostali, no urcite som pracu nebrala na lahku vahu a ani mi nedali moznost na ich napravu.
V nasej zmluve sa o reklamaciach pisalo len tolko, ze som povinna do 5 dni ich opravit, no ja som ziadne nedostala. A pri dodani nekvalitnych prekladov ich mozu odmietnut (co neurobili), alebo odstupit od zmluvy, pricom si mozu uplatnit nahradu skody. Ja tomu rozumiem tak, ze kedze si neodstupili od zmluvy, nemozu si u mna uplatnit nahradu skody, no ta formulacie ... pricom... je asi pravne nejednoznacna.
Projekt je po oprave v uzivani koncoveho zadavatela priblizne rok.
V ziadnom zakone som nenasla odpovede na tieto otazky:
Mozu si u mna uplatnit nahradu skody, ked mi neposlali ziadne reklamacie?
Mozu si ju uplatnit rok po tom, ako predpokladali vyhodnotenie reklamacii?
Mozu si ju uplatnit vo vyske trojnasobku mojej mzdy?
Dakujem velmi pekne za rady.

zalezi od znenia zmluvy. zakon nepozna taku vec ako reklamaciu prekladu.