icon

Do práce po roku na rodičovskej. Je to skoro?

queeeen
22. feb 2017

Ahojte, chcela by som vediet od mamiciek co isli do prace ked dietatko dovrsilo rok.. je to skoro ? Alebo je to v pohode ? Ja nad tym uvazujem ale rodina pozera namna ako na krkavciu matku 😅🙄 mam len jedneho syna momentlane ma 7.5 mesiaca a je dost cickos odmieta mi stravu a len prso ale to nebude trvat vecne (dufam) 😅 tak tie co mate skusenosti, napiste 🙂 ako ste to zvladali vy a aj dieta?

mima4
24. feb 2017

@m.i.r.i ano, to by bol dobry system 🙂

na druhej strane, ja chapem mamicky, ktore nemaju dovod ist skor do prace. Neraz maju nudnu, ubijajucu pracu na tri smeny za minimalku, a ak nemaju ani vnutorny potencial sa pohnut dopredu, zmenit job, nieco dosiahnut, tak prirodzene sa brania zubami - nechtami. Myslim si, ze to je dost logicke spravanie.
A tiez, mnohe mamicky maju muzov o nicom a vsetko ostava na ich pleciach, tak si povedia "ked ja mam vsetko v domacnosti a okolo dietata odmakat, tak budem na RD do poslednej hodiny ako to bude mozne".

momoqui
24. feb 2017

@viera77 nespochybnuje je to kazdeho osobna vec ale skor tie zeny co idu supsup po porode pracovat spochybnuju ostatne (ako tu aj jedna matka pise ze mamicka mala nastupit do prace a zrazu ocr alebo ze isla daka kokegyna na 3tiu matersku ... a co???)

m.i.r.i
24. feb 2017

@momoqui a inak, ja som tiez bola pred mnohymi rokmi au-pair...a prave tam som si otvorila oci v mnohych veciach, ze nie len to co u nas vstepuju a co do nas vstepovali nase mamy je to spravne...v mnohych ohladoch..a tiez som tam robila au pair v rodine kde mali 3 male deti ( 4r, 2r a novorodenec) a mamina zacala pracovat asi tyzden po porode..ale..doma, vlastne podnikanie, dieta dojcila viac ako rok...ja som zabavala cez den, nosila do skolky, hrala sa s 2 rocnou a kocikovala novorodenca atd...brala ich do ZOO alebo ine mini vylety, ci na ihriska..kazdopadne, nevidela som lepsiu matku akou bola ona...dovolenky, vikendy, vsetky vecere, volny cas -- co ona narobila s detmi...vyrabali, tvorili, chodili na uzasne vylety, ze som sa aj ja pridala velmi casto - dovolenky boli cisto pre deti - navstevy detskych parkov, legolandov, prirody, more..na 3 tyzdne aj viac...kopec zazitkov, stanovacky..cestovanie...uplne uzasne..a vzala som si priklad aj ja a podobnym stylom zijeme aj my...nevylucujeme tym aj pracu, aj dieta....a tie deti boli uplne v poriadku a stastne....to ze cez den boli aj s niekym inym, kto ich vzal na ihrisko a dozeral, ci im pripravil obed ich o nic neochudobnilo, rodicia im davali vsetok zvysny volny cas..nie ze tatko pred telkou a mama s kamoskami vonku...a tak tam zili mnohe rodiny z ktorymi sme sa stretavali...ked si spomeniem ake sme robili doma haloween parties, oskavy, detske akcie, kde ta mamina piekla neuveritelne veci, vydala aj knihu na pecenie pre deti napriklad, kde deti pomahaju mame s pecenim a uzasne su tie knihy..ostali mi vzorom cely zivot..a si predstav, mali au pair aj upratovacku -- ale zili plnohodnotne..a deti maju teraz uz plus minus 20 rokov a su uspesne, uzasne a maju skvely vztah s rodicmi...
Je to proste len iny sposob ako sa da tiez fungovat a neznamena to, ze musis byt doma x rokov na materskej

m.i.r.i
24. feb 2017

@momoqui prepac, ale definuj co je to "vediet byt matkou"...je na to nejaka sablona?

viera77
24. feb 2017

@momoqui takze matka, ktora popri RD pracuje je vlastne neschopna, unudena a leniva? A tym, ze chodi pre xy osobnych dovodov do prace, tak jednoznacne spochybnuje tie matky, ktore sa dobrovolne rozhodnu byt xy rokov doma na materskej/rodicovskej dovolenke? No koniec, zaujimave zmyslanie....toto sa uz fakt neda dalej komentovat 😀

momoqui
24. feb 2017

@m.i.r.i pozri nejdem sa tu s nikym dotahovat ... ani hrat sa na slovicka... mas svoj nazor neberem ti ho leb chcem posotknuy ze nie vsetko americke je super ako to ty pises 🙂

mima4
24. feb 2017

@momoqui
ja sa len pridam k @m.i.r.i , tiez som bola au pair a tiez mi to v mnohom otvorilo oci a naucilo ma, ze v zivote cloveka moze byt rozmanitost a kedze sa pohybujem v medzinárodnom prostredi, vela cestujem, len ma to dalej utvrdzuje v tom, ze clovek ma kopec moznosti a vôbec nemusi patrit do ziadnej skatulky zo strach, ako na neho spolocnost bude pozerat

momoqui
24. feb 2017

@viera77 citas po sebe? Pozri ak poznas vela matiek mimo slovenska alebo zijes alebo si zila tak mozno pochopis o com pisem ale ocividne si niekde inde mentalitou ako ja 🙂

m.i.r.i
24. feb 2017

@momoqui prepac, len pri tvojich odpovediach mi to pripada tak, ze "ja som matka, kto je viac"... s mamickou co sla na OCR to bolo to - a som to aj spomenula _ ze ani nedala vediet, ze je ocr, proste si neprisla..hned prvy den nastupu...a dokonca tam vraj na pohovore tvrdila, ze ma postarane o dieta, ked bude chore...islo tam o to, ze nepovazuje ani za dolezite informovat zamestnavatela, ze nepride..ved naco, ja som matka, mam chore dieta, tak vsetci to chapte predsa...
A ta co ide na MD s tretim, to je ok..naozaj tiez nejde o to..stava sa...ale vacsinou si nik neuvdeomuje, co aj ten zamestnavatel musi riesit aby nasiel nahradu, aby zapezpecil chod oddelenia, potom pride mamicka riesit nastup do prace - ale ja chcem toto, chcem hento, toto nemozem robit lebo uz neviem, toto nemozem lebo musim skor koncit, musite chapat, lebo mam 2 male deti a nerobila som predsa..a ked zamestnavatel ako tak najde riesenie, ide na matersku zas..akoze fajn...naozaj sa to stava a je to ok..ale potom budme ticho o diskriminacii a ako je tazko sa zamestnat a ako nemoze robit a neviem co...potom drzim sprepacenim hubu a krok a som rada, ze pracujem..inak mam moznost ostat doma s detmi aj ked s 10timi pre mna za mna...kludne...ale minca ma dve strany

momoqui
24. feb 2017

@mima4 ja zijem v intern. prostredi uz 25 rokov a mam dost otvorene oci aj zmyslanie a nemam problem takmer s nicim ale nerada tvrdin ze len to co je americke je top a to nase nie ... len tolko

sense
24. feb 2017

@momoqui nielen zahranicne matky su lenive, slovenske detto , po troch maju vacsi problem dat dieta do skolky ako to dieta same....a je jasne ze dieta je potom vo vacsine pripadov furt chore, ked nie je naucene na iny kolektiv...

som slovenka zijuca v zahranici, dieta bolo planovane , a je milovane nechodim domov s vyplazenym jazykom z prace a nemam doma chliev....ked sa da vsetko sa da zvladnut...keby slovenske zeny inu moznost ako byt tri roky doma nemali, keby im stat neda ani korunu nieto tych 200eur co sa nadmernej vacsine mali a stazuje sa ako sa stat nestara, hned by zmenili nazor keby ich ma vyslovene zivit len muz.... moja mama za komunistov sla po polroku do prace ja do jasiel a vies co zo mna vyrastlo samostatny jedinec, kt. nevisi rodicom do tridsiatky na krku....a nie rozmaznany neschopny a nevychovany fracek

a neviem ako to chodi v rakusku, ale tu u nas chodia deti von, kazdy den a za kazdeho pocasia, uplne kazdeho, kdezto na slovensku vidam bezne ked som tam na dovolenke a mrholi alebo je dva stupne pod nulou ze vonku nevidiet ani nohu a nieto este behat deti...jedine co som zazila tento rok plnu cakaren kaslajucich deti a kazde druhe malo v ruke tablet alebo mobil...

viera77
24. feb 2017

@momoqui nechapem, preco sa este stale bavis s neschopnou, unudenou a lenivou zenskou, ktora popri RD pracuje? kasli na to, ok? a dalsia vec je, preco sem stale tahas zahranicie?

momoqui
24. feb 2017

@viera77 pretoze reagujem na to ze daktore mamicky sa zacali ohradzovat ako je to v amerike a v zapadneh europe s pracou ... ty nerozumies co som napisala a vztahujes si to na seba 😀😀 co uz nevadi

mima4
24. feb 2017

@momoqui tak preco posudzujes, ked zijes v "internom prostredi" ako pises?
Tiez tu nikto nepisal, ze to co je americke, je top! aspon ja som to tu necitala. Kazdopadne, jedno, co je top, je sloboda v rozhodovani, v USA mozes byt doma cely zivot, manzel ta moze zivit, ale tiez mozes ist po mesiaci od porodu pracovat a nikto ta tam nebude riesit! Kazdy ma u prdele, co si robis, proste respektuju tvoje rozhodnutia.

katuska19
24. feb 2017

Každý si to musí situáciu zvazit sám. Ja som pracovala čiastočne popri materskej, ale prehodnotila som to, vôbec mi to nestalo zato a som doma s 2 dietatom. Chodíme na rôzne krúžky, vyletíky, venujem sa mu maximálne. Neľutujem to vôbec. V každej práci si nahraditena, ale ako matka nie. Prvé 3 roky v živote dieťaťa sú najdôležitejšie. Aj doma sa dá na sebe pracovať, môžeš si urobiť kurzy, cudzie jazyky a pod. Ak si šikovná, robotu si najdes aj neskor🙂

momoqui
24. feb 2017

@mima4
@mima4
@mima4 aj u nas je to podla mna tak ze si mozes robit a rozhodbut ako chces a nikto neriesi 🙂 okrem teda par vynimiek ... ja neodsudzujem zeny co pracuju ani tie co su doma kazdy nech urobi ako chce Lenze tu sa to zvrtlo skor tym smerom ze jasne nech idu zeny robit lebo ze aj v zahranici robia (ano robia lebo musia mnohe nam tie tri roky zavidia) ... okej koncim lebo velakrat clovek napise daco v rychlosti a znie to mozno inak ako by chcel a potom musi obhajovat svoje myslienky ako keby zhresil 🙂

mima4
24. feb 2017

@momoqui
prepac ale odporujes si.

na jednej strane tvrdis, ze to tu nikto neriesi, neodsudzujes pracujuce matky a potom vyhlasis, ze zeny co nevedia byt matkami, idu robit....

dai
24. feb 2017

@katuska19 prepac ale ta trosku opravim - pre dieta je matka dolezita cely zivot a ver tomu ze nielen prve 3 roky... ci v 4roch ho vyhodis z domu? uz to nebude dolezity rok v jeho zivote? normalne tato dokoliecka omielana veta je uplne chora🙂 sa len nad nou zamysli...
uplne suhlasim so zenami ze keby skratili matersku na 2 roky tak by boli tie najdolezitejsie podla zeny stada... tak ako pre zeny co tu bojuju za matersku do 6tich su podla nich tie najdolezitejsie a pre zeny v domacnosti je podla nich dolezite cely zivot byt doma inak ich muz nema zazemie, rodine chyba teplo domova a z deti vyrastu obezni grazli lebo chudaci budu musiet chodit do druziny a stravovat sa v jedalnach... skatulka za skatulkou😉

eliska13
24. feb 2017

@m.i.r.i vzdy to tak bolo a bude to je zivot.Ty nie si v ich topankach,tak preco riesite kto je kolko doma a ma problem sa zamestnat?tak skoncia v Lidli na pol uvazku ich vec.Kazdy si zariadi ako mu vyhovuje.

eliska13
24. feb 2017

@katuska19 keby u nas bola moznost robit na pol uvazku vsetko by bolo insksie.Vela z rodiny mame v At vo Ch a tam je to bezne, ze matky robia na pol uv ci vobec a zivi ich muz.Lenze u nas sa ludia zadlzia na 30 r a potom mamy utekaju od deti od roka do prace.Volakedy zili ludia viacgeneracne nebolo tolko vyhoretych unavenych mamiciek co su cele dni same s detmi, lebo chlapi robia do vecera.Dnes chce kazdy byvat hned v dome a potom to ma taky dopad na rodinu.Kolko x citam, ze u nas v dedine je skolka otborena do 16 to, aby to stihla musi odist z prace o 15.Ani sa necudujem, ze tolko zien opatruje deti, pecie torty a vedia si slusne zarobit z domu.Ano poznam karieristky, ktore maju 2,3 deti ved naco som studovala chcem mat sebarealizaciu a potom su prazdniny vikendy u babiek dedkov, lebo nie je cas a mama doraba pracu.cez tyzden nepoznaju teplu veceru.Treba akceptovat, ze nie kazdy sa zenie za pracou a su mu prednejsie deti.A nie si robit posmesky, ze deti su potom chore, lebo v x rokoch pridu do skolky.Druha minca je, ze keby tam matky, ktore musia byt v praci nedavali usoplene deti nebola by taka situacia.
kazdy ma svoje pocity ciele,tak nech si rozhodne za seba. Niekto ma voci detom vacsiu empatiu a potrebuje a chce byt s nim.Su deti, ktore v roku aj pol su zrele na kolektiv kaxde dieta mama rodina su ine

katuska19
24. feb 2017

@dai nevyhodim ich z domu, to si uz zasla do extremu.....ale určite je dieťa zrelšie na kolektív v 3 rokoch a neskôr ako ročné alebo 2 ročné. Nie je tak citovo naviazané a je samostatnejsie. Pracovala som v skolke a viem si to porovnať, aj keď každé dieťa je iné a je to individuálne. Nikoho neskatulkujem, nech si každý robí ako uzna za vhodné, začala som svoj príspevok, že každý si svoju situáciu musí zvážiť sám. Mám viacero kamošiek, ktoré s prvým dietatom sa po roku vrátili do prace, dieťa malo kopec zdravotných problémov z kolektivu, nehovoriac o správaní, odmietani matky, nezvládnutelne spravanie, návštevy psychologicky atd.....neskor prehodnotili situáciu a s druhým ostávajú do 3 rokov doma. Nehovoriac , že kto každý sa potom pletie do vychovy, babka, svokra, opatrovateľka atd. Sú matky, ktoré si to nemôžu dovoliť byť doma z finančných dôvodov, preto hovorím, že si to musí každý prehodnotiť na vlastnú situáciu.

katuska19
24. feb 2017

@eliska13 viacmenej súhlasím s tebou🙂 preto píšem, že si to každý musí zvážiť sám. Neviem, či si to chcela adresovať mne , ale ja som si žiadne posmesky nerobila. Pre mňa je dôležitejšie byť s deťmi doma, ten cas sa uz nevrati, vieme to zvládnuť, preto som sa nehrnula do roboty.

dai
24. feb 2017

@katuska19 neviem... opaet mam pocit ze skatulkujes a este sa to snazis pociarknut tym ze si bola ucitelka😉 suhlasim s tym ze kazde dieta je ine - a tam by som asi aj koncila, kedze zvysok je uz len tvoja skatulka na podporu tvojho nazoru🙂 moje obe deti isli do skolky v mladsom veku ako 3 roky - dcera top zdrava, syn chory len pokial sme nevybrali mandle, potom uz zdravi... ich spoluziaci detto... a ziadne porychy spravania, odmietanie matky ci navstevy psychologov z dovodov spravania sa sa nekonali... a teda poznam takych deti dost nato aby som si dovolila napisat ze je to len skatulkovanie z tvojej strany ( kedze poznam deti s problemami tebou popisovanymi ktore do skolky vobec nechodia...)

a to co ty nazyvas pletenim sa do vychovy ja napr. nazyvam obohatenim pre dieta... hlavnym vzorom vo vychove budeme vzdy ja a moj muz - samozrejme pokial je nasa vychova jednotna... pokial nie je mozes s dietatom sediet na zadku aj cely zivot a bude sa ti do vychovy pliest tvoj muz😉

a ano, kazdy si to musi zvazit sam - bez toho aby si hned tvrdila ako bude mat problemy ked pojde skor ci neskor -...a je uplne jedno z akeho dovodu matka pojde do prace, ci z financneho, ci preto lebo pracu miluje, ci preto lebo sa doma nudi - to vobec nic nevypoveda o tom aka je matka, ako svoje dieta miluje a co je schopna pre neho spravit ked naozaj dojde na lamanie chleba...

katuska19
24. feb 2017

@dai ano, snažíme sa byť jednotni s manzelom vo výchove. A zároveň súhlasím , a nevylučujem, že nemusí byť žiaden problém, ak žena nastúpi do prace skôr a nic ne vypovedá o tom, aká je matka. Povedala som len príklad zo svojho okolia a svoju skusenost. A zároveň môžu byť deti nevýchovnejsie a viac problémové , aj keby s nimi bola matka celý život . Aj ja mám rada svoj u prácu, ale pre mňa tie prvé roky boli dôležitejšie byť s deťmi a venovať sa im ako byť celé dni v praci. A to píšem, že si každý musí zvážiť sám.

sense
24. feb 2017

@dai tiez poznam v okoli deti kt. napriek jasliam a skolke a mamam kt. su v praci maju aj teplu veceru, nenavstevuju ani psychologa a dokonca nie su ani onalepkovane hend nejakou diagnozou...a o chorobnosti sa da tiez diskutovat...

eliska13
24. feb 2017

@katuska19 nie to som omylom klikla.Suseda ucitelka v MS tvrdi po 20 r praxe, ze podla nej su deti zrele a pripravene na kolektiv v 4 rokoch

fivecat
24. feb 2017

@eliska13 to ci a kedy dieta nastupi do kolektivu, ale nie je otazka len toho, kedy nastupi matka do prace. Este tu mame oteckov a starych rodicov a opatrovatelky.

siska53
26. feb 2017

@fivecat maloktory ocko ostane len tak doma, mnohi stari rodicia zas pracuju alebo uz nevladzu a pri slovenskych prijimoch si vacsina ludi tu opatrovatelku dovolit nemoze.
My sme mali len na 2x do tyzdna po 2hodiny a hoci robim obaja,bola to pre nas zataz financna,tak sme to zrusili a to nerobime za minmalne mzdy

siska53
26. feb 2017

@eliska13 nie som ucitelka v MS,ale ako matka 2 deti potvrdzujem,ze tak po 4.roku sa deti lepsie adaptuju.. U nas zhodne mozem povedat v 4,5r. Prve dieta nastupujuce v 4 5r.,adapacia po 3m,druhe nastup presne v 3r.,az teraz,ked bude mat 5r.,je konecne adaptovana. Uz tolko neplace a konecne aj papava.

siska53
26. feb 2017

@m.i.r.i
Tak ano,to by bolo idealne..len.. Kto na Slovensku si moze dovolit zaplatit au-pair a upratovacku naraz? My ani kebyze sa vratim do byvalej roboty,by sme toho neboli schopni..to by sme museli obaja o este dalsich 500€ viac zarabat.

@sense vies,len ty rovis v zahranici..vacsina nas tu chodi z prace strasne vyflusnuta (aj ja,hoci praca ma bavi,som po nej dost unavena),kedze zahranicini zamestnavatelia,no i slovenski ta krasne vystavia.
Vsak mama mi pekne povedala pred par rokm priklad,ked robila v.m banke,ze dosli Rakusaci,ti sa pred 15ou zdvihli,ze oni uz idu,lebo robia do 16 a este ich caka hodinova cesta domov,ktoru si pocitali do pracovneho casu..A chudaci Slovaci bezne nadcasy,vzdy musel byt niekto v kancli,pritom v rakuskych pobockach nikto nemusel byt,nikoho tam medzi 12-13nezastihli.