icon

Do práce pôjdem prvýkrát ako 26 ročná

25. máj 2020

Máte prosím skusenosti/postrehy ako to funguje? Vydala som sa mladá a síce školu som skončila mám dve deti a nikdy som nepracovala (ak nerátam prax) dieťa sa mi narodilo chvíľu pred koncom VŠ. Tak už som preč z VŠ, na rodičovskej, skúsenosti žiadne, aj to málo čo som zo školy vedela postupne vyfučalo z hlavy. Ešte rok a skončí rodičovská aj skôr by som začala hľadať prácu ale neviem ako na to. Čo s tým?

ananas28
Autor odpoveď zmazal
eliska13
25. máj 2020

Veď to je vek kedy ľudia končia VŠ ty už máš aj deti, takže doma nebudeš dlhodobo nemaj obavy.Nevidim žiadny problem

vamajka
25. máj 2020

a aku mas VS?

deti95060810
25. máj 2020

26 nie je tak veľa... poznám isté skupiny ktoré sa nehrnú ani v 50tke do práce...😉 a to neraz nemajú ani len ZŠ dokončenú.

katulienkax
25. máj 2020

podla toho aka VS ak nieco ako socialna praca alebo filozofia tak neviem neviem ...

autor
25. máj 2020

Technicky smer, pocitace internet a programovanie... ved to ze skola dobra ale ked mam pocit ze z toho uz nic neviem plus technika ide rychlo dopredu. Ale inak ste ma potešili ze nie som uplne strateny pripad :D

ledgerka
25. máj 2020

to je siroky zaber, musis vediet co z toho ta bavilo a co vies ponuknut. Pohladaj si pracovne pozicie, pozri co ziadaju a dopln si co ti chyba. Mas stale cas sa doucit a pripravit, popripade este dorobit nejaky kurz/certifikat ak treba. A urcite opras anglictinu ak nekomunikujes pravidelne, to bude chciet asi kazda firma bez vynimky. V tomto odbore by si nemala mat problem ak ta to bavi 🙂

pravysivykonik
25. máj 2020

Smer mas dobry, vyber si nejaky programovaci jazyk (alebo co by ta v IT bavilo (dizajn, UI/UX, testing, selenium...)), na internete mas vela vela tutorialov co a ako. Mas este rok, za ten sa vies toho naozaj vela naucit ak budes makat. Pripadne si vies najst aj remote job a hladaju sa aj juniorske pozicie. Myslim si, ze ak v IT budes chciet tak nie je problem a da sa aj slusne zarobit. Podla mna idealna praca na doma s detmi :D
A nejake certifikaty (platene) kasli... to nikoho nezaujima, skor ich zaujima ako rozmyslas a co si uz spravila, takze odporucam si rozbehat doma nejaky vlastny projekt na ucenie. Pripadne pozri kurzy na https://www.udemy.com/ sice vacsina su indovia, ale su aj dobre a cena vacsinou rozumna ~10eur... nechod do nicoho draheho.

katulienkax
25. máj 2020

@pravysivykonik nijaka praca nie je idealna pri detoch ktore su z domu, akurad je to len take bonus ze sa da robit z domu ked su chore alebo teraz ta korona, ale uz si vlasy trham ... uz je to pridlho ...

Remote je dobre ked uz si zbehla a vies co chces ale na zaciatok podla mna nie, treba sa zaucit a to je lepsie vo firme s ludmi. Ine je to pre niekoho kto je profik v oblasti a vie tak pracovat samostatne

juliet86
25. máj 2020

to mas super specializaciu. urcite ten rok vyuzi. online kurzy. pridaj na do it online komunit. slovensko digital. a rozne online platformy. studuh si napr khan academy. urob si porfolio prac zo skoly. naprogramuj niekomu za symbolicku cenu napr stranku cez wordpress a podobne. sa po tebe zaprasi jak po teplom rozku

redbee
25. máj 2020

určite vyskúšaj online kurz a taktiež sa vzdelávaj v jazykoch. Môžeš si kúpiť aj nejaké knihy alebo sledovať seriály nech sa " dostaneš do jazyka". Mne veľmi pomohlo sledovanie seriálov s titulkami. Pozeraj si ponuky práce už teraz a všímaj si o čo majú zamestnávatelia záujem. Musíš sa prispôsobiť ich požiadavkám a už teraz na sebe pracovať. Pozeraj profesiu.sk a samozrejme https://www.istp.sk/. Tam sú overené ponuky práce. Držím palce.

pravysivykonik
25. máj 2020

@katulienkax skor som to myslel tak, ze to je praca, ktora sa da robit v pohode z domu aj v bezne dni, cize ak ti treba ostat s detmi lebo nieco, tak sa to da, pripadne dohodnut aj skrateny uvazok, da sa potiahnut po nociach co to, cez vikend a podobne. Pracu pri pase alebo na urade (a podbne) z domu v nahodny cas nespravis 🙂

Zameranie to je super a naberaju ludi aj pocas korony, samorzrejme s juniormi je na remote problem, preto by bolo fajn si nakodit nieco doma a podobne, aby sa clovek trochu vyznal (a snad tu korona nebude aj o rok, teda v zmysle, ze uz si zvykneme a budeme fungovat "bezne" po novom, a trh sa rozhybe)... Jasne, ze za prve tri mesiace v praci sa naucis viac ako za 5 rokov v skole (viem o com hovorim :D ).
Ale fakt si najdi smer co ta bavi a chod v tych technologiach hlavne (takym jednym uzsim smerom).
A jazyky su samozrejmost, minimalne anglictina, bez tej sa v IT nepohnes vobec, a fajn je aj nemcina u nas, kedze kopu projektov je tu orientovanych DE, AT.
Kebyze mas nejake otazky kludne pis.

jankaovecka
25. máj 2020

No co s tym, normalne si das ziadost do zamestnania a pojdes na pohovor. Medzitym si opras vedomosti a pojde to. Hladas ako to nejde miesto toho ako to pojde.. ja som isla do prveho zamestnania ako 33 rocna! Po 6rokoch na materskej. Nasla som si moju vytuzenu pracu, ktoru som vzdy chcela! A hups, po roku som zistila ze to vobec nechcem robit a davam vypoved. A budem hladat inu. Vsetko sa stale meni a ja s pracou nestresujem, lebo viem ze si ju najdem. Navyse, ty mas perfektny smer👍 Nevesaj hlavu, uzivaj matersku🤗

ivkazba
26. máj 2020

Vôbec v tom nevidím problém, ja si pamätám 2 kočky, ktoré som prijímala s tým, že po škole mali najprv deti a až potom si začali hľadať prácu. Musím však povedať, že jedna to nezvládla. Nejde však o vek, ide o to uvedomiť si, že v práci budeš "od-do" a všetko čo si robila doteraz počas celého dňa budeš musieť stíhať za pár hodín po práci. Potrebné je tiež, aby si aj partner uvedomil, že bude potrebné aby sa viac zapájal do starostlivosti o deti a domácnosť. Ak toto máte doma vysporiadané, tak sa ozaj nemáš čoho obávať. Ak niekto v 26 nemá skúsenosti lebo sa mu nechcelo, je to veľký problém, pre mňa absolútna stopka pre takého človeka. Ale ak niekto nemá v 26 žiadne skúsenosti lebo vychovával deti, tak to vôbec nevnímam ako problém. Dokonca je to lepšie ako absolvent po škole, lebo ty už máš nejaké návyky, vieš čo to je zodpovednosť a pod. Takže smelo do toho, držím palce. 😉