icon

Dohoda o pracovnej činnosti - počet hodín, odvody a dane

24. jan 2021

Dobry den, hladam komplexnu odpoved co sa tyka dohody o pracovnej cinnosti... Google som samozrejme pouzila ako prvy, avsak je to moja prva skusenost takto, tak by som rada poprosila niekoho kto sa vyzna, o ozrejmenie nejasnosti ktore mam...

Som zamestnanec vo firme. Okrem toho som si nasla brigadu (DoPC) na 10 hodin tyzdenne. Kedze takato dohoda sa uzatvara na max. 1 rok (52 tyzdnov), osoba moze odpracovat max. 520 hodin... prva moja otazka znie, ci je tento “fond” mozne rozvrhnut na kratsie obdobie, resp. skombinovat (niektory mesiac odrobit menej, niektory viac) alebo je to, ako som sa docitala na jednej stranke, ze 10 hodin/tyz. NESMIE byt presiahnutych?

Dalej ma zaujima co sa tyka odvodov - platia sa v tomto pripade, vsak? V plnej vyske? (otazka viac menej len na uistenie sa)

Posledna moja otazka sa tyka danoveho priznania a preplatku/nedoplatku... je mi jasne ze prijem sa dokladuje, zahrna do DP... neviem, ci sa to da takto urcit, ale je sanca preplatku na daniach? Cely 2020 zamestnanec + 12/2020 prijem z DoPC

Dakujem velmi pekne, ospravedlnujem sa za mozno primitivne otazky, ale este som to doposial neriesila. Za kazdu fundovanu odpoved budem vdacna...

lyci
24. jan 2021

nesmie byt viac ako 10 hodin za tyzden, ani viac ako 40 hodin za mesiac. ak v jednom tyzdni konci mesiac a zacina novy mesiac, nemoze byt ani v tom tyzdni viac ako 10 hodin

lucka_ke
24. jan 2021

odvody sa platia ako z prac. pomeru, preplatok na daniach asi nevýjde ak pracuješ celý rok na TPP a nebola si PN alebo OČR, ťažko povedať

luciannka83
2. feb 2021

@lyci pri 10 hodinovom moze odrobit za tyzden max 2 hodiny nadcasov podla zakonnika prace a 8 hodin max za mesiac.

luciannka83
2. feb 2021

Co sa tyka odvodov, pozri si na vyplatnu pasku, ci neplatis len dan zo mzdy.

lyci
2. feb 2021

@luciannka83 ake nadcasy? 10 hodin za tyzden sa nesmie presiahnut

autor
2. feb 2021

@luciannka83 odvody (zrazky) mam vo vyske 13,4%

luciannka83
2. feb 2021

Mala by si tam mat rozpisane kde vsade ti odvody idu a v akej sume. Alebo si zavolaj do socialnej poistovne, ci za teba druhy zamestnavat odvadza poistenie.