icon

Dohoda o zrážkach zo mzdy

tinuskaaaa
28. okt 2025

Ahojte. Nastupujem do nového zamestnania a dostala som i papier s dohodou o zrážkach so mzdy podľa § 131 ods. 3 Zákonníka práce, pre účel výplaty mzdy , kde mám súhlasiť s pravidelnými mesačnými zrážkami so svojej výplaty v prospech mojej osoby ( uvedené moje meno ) , kde zamestnavateľ sa zaväzuje preukazovať tieto zrážky na môj bankový účet. ............ ??????? Nejako mi to rozum neberie........ ak už chce niečo zrážať tak asi nie na moje meno ale buď sebe alebo inej inštitúcii nie? Ak chcel zrážať poistné do zdravotky/ sociálky, tak na to asi nepotrebuje takúto dohodu a ešte podľa odseku 3

biba_18
28. okt 2025

môžu mať takú formuláciu, može to znamenať proste že nebudeš mať výplatu v hotovosti 🤨 ale na tvoj účet…

anonym_1d5c54
29. okt 2025

Tu máš definované, ale zrážky zo mzdy vie zamestnávateľ vykonávať: Dohoda o zrážkach zo mzdy podľa § 131 odseku 3. Prečo sa neopýtaš zamestnávateľa na formuláciu?

melanta
29. okt 2025

§131 ods 1 a hovoria o tom, že ti zamestnávateľ bude zo mzdy zrážať odvody, dane, prípadne ti môže zraziť napríklad ak by si vyčerpala dovolenku, na ktorú si nemala nárok. Odstavec 3 hovorí o iných zrážkach, s ktorými ty súhlasíš, že ti ich zamestnávateľ môže zo mzdy strhnúť. Tam napríklad patrí ak by ti prišla exekúcia, ak máš úver v banke a nesplácala by si ho a banka pošle pohľadávku k zamestnávateľovi.

Odstavec 1 a 2 v pracovnej zmluve nie je potrebné uvádzať, stačí, že je tak uvedené v zákone. Tie ostatné zrážky je potrebné mať uvedené v zmluve, ak by ich chcel zamestnávateľ strhnúť. Je to bežná záležitosť, nie je dôvod sa toho obávať, pokiaľ nemáš dlhy a nemáš na sebe nejaké finančné nepríjemné situácie.

tinuskaaaa
autor
29. okt 2025
@biba_18

môžu mať takú formuláciu, može to znamenať proste že nebudeš mať výplatu v hotovosti 🤨 ale na tvoj účet…

@biba_18 áno tak mi dnes tvrdil zamestnávateľ , ale nechápem potom prečo sa to volá dohoda o zražkach a nie dohoda a vyplácaní mzdy, je to mätúce

tinuskaaaa
autor
29. okt 2025
@melanta

§131 ods 1 a hovoria o tom, že ti zamestnávateľ bude zo mzdy zrážať odvody, dane, prípadne ti môže zraziť napríklad ak by si vyčerpala dovolenku, na ktorú si nemala nárok. Odstavec 3 hovorí o iných zrážkach, s ktorými ty súhlasíš, že ti ich zamestnávateľ môže zo mzdy strhnúť. Tam napríklad patrí ak by ti prišla exekúcia, ak máš úver v banke a nesplácala by si ho a banka pošle pohľadávku k zamestnávateľovi.

Odstavec 1 a 2 v pracovnej zmluve nie je potrebné uvádzať, stačí, že je tak uvedené v zákone. Tie ostatné zrážky je potrebné mať uvedené v zmluve, ak by ich chcel zamestnávateľ strhnúť. Je to bežná záležitosť, nie je dôvod sa toho obávať, pokiaľ nemáš dlhy a nemáš na sebe nejaké finančné nepríjemné situácie.

@melanta zamestnavatel tvrdil, že je to o vyplacani mzdy na učet, že bez toho mi nemôže vyplacať mzdu vraj podľa zakona

nelca84
29. okt 2025
@tinuskaaaa

@melanta zamestnavatel tvrdil, že je to o vyplacani mzdy na učet, že bez toho mi nemôže vyplacať mzdu vraj podľa zakona

@tinuskaaaa vhodnejsie by bolo formulovat to ako dohoda o poukazovani mzdy na bankovy ucet

melanta
30. okt 2025
@tinuskaaaa

@tinuskaaaa tk ešte raz, uvedený § a odstavec znamená, že v prípade, že ti napríklad príde exekúcia či iná pohľadávka, ktorá je zákonom oprávnená, tak zamestnávateľ ti má podľa tohto § a odstavca nárok zrážať so mzdy zákonom určité čiastky. Celý § 131 hovorí o zrážkach zo mzdy. Zaslanie mzdy nie je zrážka zo mzdy. Takže buď zamestnávateľ reps. osoba, ktorá ti toto komunikovala absolútne neovláda zákon alebo ťa klame. Možno neúmyselne, napríklad z dôvodu, že nevie a namiesto overenia mu nerobí problém dávať nesprávne informácie. Alebo úmyselne, pretože sa bojí vysvetľovať, že ide o zrážky. V každom prípade, ak sa nemáš čoho obávať (nesplácané dlhy a pod), tak nemáš dôvod na obavy z tohto bodu zmluvy. Zrážky sú bežná súčasť zmlúv.