Dohoda s exekútorom pri škode v práci
5. mar 2024
Zdravím chcem sa spýtať môžem mat 2 zrážky zo mzdy a ked mi to nevychadza mám exekúciu 170€ a nabural som v podniku škoda je 3000€ da sa dohodnúť z exekútorom alebo je to možné ze by mi stahovaly obaja aj zamestnávaťel aj exekútor lebo mi neostava ani životné minimum

Áno, v závislosti od vašej konkrétnej situácie je možné mať zrážky zo mzdy z dvoch rôznych dôvodov:
1. Exekúcia:
Ak máte exekúciu, exekútor má nárok na zrážku zo mzdy do výšky 50% vašej mzdy po odpočítaní životného minima.
Váš zamestnávateľ je povinný vykonávať zrážky zo mzdy na základe príkazu na začatie exekúcie.
Zrážky zo mzdy v prospech exekútora sa realizujú v tzv. tretinovom systéme. To znamená, že z vašej mzdy sa môže zraziť maximálne jedna tretina po odpočítaní životného minima.
2. Škoda spôsobená v podniku:
Ak ste v podniku spôsobili škodu, zamestnávateľ má nárok na náhradu tejto škody.
Zamestnávateľ môže zraziť zo mzdy zamestnanca sumu, ktorá je potrebná na náhradu škody, avšak maximálne do výšky jednej tretiny mzdy po odpočítaní životného minima.
V tomto prípade sa zrážky zo mzdy realizujú v tzv. druhotnom systéme. To znamená, že zrážky sa robia až po uspokojení prednostných pohľadávok (napr. výživné, daňové nedoplatky).
Vo vašom prípade:
Ak vám zrážka zo mzdy pre exekúciu predstavuje 170 € a zrážka pre náhradu škody by bola 3 000 € / 12 mesiacov = 250 €/mesiac, celková zrážka by bola 170 € + 250 € = 420 €.
To je viac ako jedna tretina vašej mzdy po odpočítaní životného minima.
V takomto prípade by ste sa mali obrátiť na exekútora a požiadať ho o zníženie výšky zrážky.
Môžete sa taktiež obrátiť na zamestnávateľa a požiadať ho o rozloženie splátky škody na dlhšie obdobie.
Je dôležité, aby ste s exekútorom a zamestnávateľom komunikovali a snažili sa nájsť riešenie, ktoré vám umožní uspokojiť ich požiadavky a zároveň vám zostane dostatok finančných prostriedkov na životné minimum.