icon

Dohoda verzus výpoveď

dorotelka
18. máj 2025

Skončenie PP zo strany z-ca - dohoda alebo výpoveď?
Pekný deň. Neviem čo urobiť. Ísť na konci mája za šéfkou a skúsiť sa dohodnúť na skončení dohodou k 31. 7. alebo mám podať výpoveď s dvojmesačnou výpovednou dobou? Nemala by som mať ale trojmesačnú, keď mám zmluvu od 2015? Na rodicovskej dovolenke som bola 2020 - 2023...
Co by ste mi poradili? Ďakujem.

Strana
z2
muminka27
18. máj 2025

3 mesacnu iba ak ti da vypoved zamestnavatel, zo strany zamestnanca je vzdy 2 mesacna

ovaaa
Autor odpoveď zmazal
ovaaa
18. máj 2025

Závisí čo plánuješ potom a čo ti vyhovuje. Ak chceš ,odísť čo najskôr ( už nemôžeš dýchať v práci ) tak dohodou ( môžu ti vyhovieť alebo ani nemusia, keďže to je obojstranný akt.Dátum uvedieš aký ti vyhovuje respektíve aký si dohodne so zamestnávateľom, hoc aj na ďalší den. Ak výpoveďou tak plynie vždy od 1 dňa v mesiaci a keďže si odrobila viac ako 1 rok tak máš výpovednú dobu 2 mesiace. 3 mesačná výpovedná doba by bola v prípade, že s tebou konci PP zamestnávateľ nakoľko tvoj PP trvá viac ako 5r.
.

dorotelka
autor
18. máj 2025

Ďakujem Vám... Tak v podstate je to asi jedno, nevadí mi až tak odrobiť ešte dva mesiace.

balerina2025
18. máj 2025

pri vypovedi mas 2 mesiace vypovednu, takze bud pracujes alebo si PN, mas 2 mesiace k dobru ..(lebo co tu citam posledne ludia sa hned hadzu na PNky)....

dohoda je rychla vec,ku dohodnutemu dnu, pri dohode vsak mas narok na odstupne, ale to v pripade ked zamestnavatel rusi miesto....

ale ked davas ty vypoved / rozvezujes pomer , tak narok na odstupne nemas. ( jedine ak by to bolo z vaznych zdravotnych dovodov, ale na to musis mat papier)

dorotelka
autor
18. máj 2025
@balerina2025

pri vypovedi mas 2 mesiace vypovednu, takze bud pracujes alebo si PN, mas 2 mesiace k dobru ..(lebo co tu citam posledne ludia sa hned hadzu na PNky)....

dohoda je rychla vec,ku dohodnutemu dnu, pri dohode vsak mas narok na odstupne, ale to v pripade ked zamestnavatel rusi miesto....

ale ked davas ty vypoved / rozvezujes pomer , tak narok na odstupne nemas. ( jedine ak by to bolo z vaznych zdravotnych dovodov, ale na to musis mat papier)

@balerina2025 ďakujem, no a keby sa dohodneme na ukončení dohodou s dátumom o dva mesiace, tak nemôžem byť v rámci tych dvoch mesiacov PN?

Odstupné nechcem, prácu chcem zmeniť z osobných dôvodov.

balerina2025
18. máj 2025
@dorotelka

@balerina2025 ďakujem, no a keby sa dohodneme na ukončení dohodou s dátumom o dva mesiace, tak nemôžem byť v rámci tych dvoch mesiacov PN?

@dorotelka tak ked si chora, narok na PN mas vzdy, aj pocas skusobnej doby ci vypovednej lehoty..

dorotelka
autor
18. máj 2025
@balerina2025

@dorotelka tak ked si chora, narok na PN mas vzdy, aj pocas skusobnej doby ci vypovednej lehoty..

@balerina2025 len som sa zamyslela, či by sa ten dátum ukončenia nejak neposunul, keď by som bola dajme tomu týždeň PN...

jaroe
18. máj 2025
@dorotelka

@dorotelka ja nerozumiem, prečo trváš na dohode, ked aj tak chces koncit až k 31.7. Ved zmyslom dohody je dohodnut sa na skorsom odchode , ako ti umožňuje výpoveď

dorotelka
autor
18. máj 2025
@jaroe

@dorotelka ja nerozumiem, prečo trváš na dohode, ked aj tak chces koncit až k 31.7. Ved zmyslom dohody je dohodnut sa na skorsom odchode , ako ti umožňuje výpoveď

@jaroe no veď preto tá otázka. V zivote som neukoncovala pracovný pomer. Ak by som sa chcela dohodnúť na skorsom termíne, nevysli by mi pravdepodobne v ústrety. Takze dám vypoved podla § 67, že? Ďakujem.

balerina2025
18. máj 2025
@dorotelka

@balerina2025 len som sa zamyslela, či by sa ten dátum ukončenia nejak neposunul, keď by som bola dajme tomu týždeň PN...

@dorotelka nie, neposuva sa to, ak si chora, mozes byt celu vypovednu doma. ale to musi zvazit lekar a nie ja

dorotelka
autor
18. máj 2025
@balerina2025

@dorotelka nie, neposuva sa to, ak si chora, mozes byt celu vypovednu doma. ale to musi zvazit lekar a nie ja

@balerina2025 nie som peenkarka, nikdy som ňou nebola a nemám v pláne na tom nič meniť. Vďaka za odpoveď. 😊

balerina2025
18. máj 2025
@dorotelka

@balerina2025 nie som peenkarka, nikdy som ňou nebola a nemám v pláne na tom nič meniť. Vďaka za odpoveď. 😊

@dorotelka prajem ti zdravie, to je najdolezitejsie

dorotelka
autor
18. máj 2025
@balerina2025

@dorotelka prajem ti zdravie, to je najdolezitejsie

@balerina2025 spoločne všetkým. Veľmi si uvedomujem, ze zdravie je najviac a to je aj dôvod, pre ktorý chcem odísť z práce, ktorú mám velmi rada. Ale psychické zdravie nie som ochotná obetovať.

muchotrafka298
18. máj 2025

Dohodnut sa vacsinu ludia chcu vtedy, ak uz maju novu pracu a nevyjdu im tam v ustrety a potrebuju ich hned, ze nemaju cas cakat tie trebars 2 mesiace. Tvoja vypovedna lehota je 2 mesiace, cize ak das vypoved v maji, vypovedna Ti zacne bezat od 1.6 a konci 31.7. Nevidim zmysel o dohodu, ak ides prec o dva mesiace. Pocas vypovednej doby normalne mozes cerpat PN.

dorotelka
autor
18. máj 2025
@muchotrafka298

Dohodnut sa vacsinu ludia chcu vtedy, ak uz maju novu pracu a nevyjdu im tam v ustrety a potrebuju ich hned, ze nemaju cas cakat tie trebars 2 mesiace. Tvoja vypovedna lehota je 2 mesiace, cize ak das vypoved v maji, vypovedna Ti zacne bezat od 1.6 a konci 31.7. Nevidim zmysel o dohodu, ak ides prec o dva mesiace. Pocas vypovednej doby normalne mozes cerpat PN.

@muchotrafka298 ďakujem, takto to mám v pláne na základe diskusie spraviť.

muchotrafka298
18. máj 2025
@dorotelka

@muchotrafka298 ďakujem, takto to mám v pláne na základe diskusie spraviť.

@dorotelka do 31.5. dorucis do prace vypoved s vypovednou lehotou dva mesiace. Bud postou, osobne, nechas si potvrdit 1 original. Nasledne od 1.6. do 31.7. ti to bezi, ty pracujes, ides na PN, je to jedno. PN nepredlzuje vypovednu lehotu.

dorotelka
autor
18. máj 2025
@muchotrafka298

@dorotelka do 31.5. dorucis do prace vypoved s vypovednou lehotou dva mesiace. Bud postou, osobne, nechas si potvrdit 1 original. Nasledne od 1.6. do 31.7. ti to bezi, ty pracujes, ides na PN, je to jedno. PN nepredlzuje vypovednu lehotu.

@muchotrafka298 a podľa § 67, však?

muchotrafka298
18. máj 2025
@dorotelka

@muchotrafka298 a podľa § 67, však?

balerina2025
18. máj 2025
@dorotelka

@balerina2025 spoločne všetkým. Veľmi si uvedomujem, ze zdravie je najviac a to je aj dôvod, pre ktorý chcem odísť z práce, ktorú mám velmi rada. Ale psychické zdravie nie som ochotná obetovať.

@dorotelka urcite. ziadna praca za to nestoji

dorotelka
autor
18. máj 2025

A keď mi k 31.7. zostane este 25 dni dovolenky, tak mi ju je zamestnávateľ povinný preplatiť?

muchotrafka298
18. máj 2025
@dorotelka

A keď mi k 31.7. zostane este 25 dni dovolenky, tak mi ju je zamestnávateľ povinný preplatiť?

@dorotelka pokial si ju nevycerpas tak ano, primarne Ti nariadi jej cerpanie. Kedze mas vypovednu 2 mesiace, co je 40 pracovnych dni zaokruhlene, tak mas cas na jej vyber. To mas zostatok za predosly rok?

dorotelka
autor
18. máj 2025
@muchotrafka298

@dorotelka pokial si ju nevycerpas tak ano, primarne Ti nariadi jej cerpanie. Kedze mas vypovednu 2 mesiace, co je 40 pracovnych dni zaokruhlene, tak mas cas na jej vyber. To mas zostatok za predosly rok?

@muchotrafka298 áno, aj.

muchotrafka298
18. máj 2025
@dorotelka

@muchotrafka298 áno, aj.

@dorotelka ty mas dost casu na cerpanie, takze nerataj s preplatenim. V kolektivnej zmluve alebo smernici by ste mali mat napisane, ze ako je to s cerpanim dovolenky za predosly rok alebo sa ide podla zakonnika prace /co moze a nemusi byt to iste/. Podla veku mas narok za tento rok na 12 alebo 14,5 dna do 31.7. Nevieme tu, na akej pozicii pracujes, ci je mozne si tu dovolenku vycerpat alebo nie /toto sa musis konkretne dohodnut v praci, lebo ak mas napriklad niekoho zaucat v juli, tak je nerealne, aby si ho zaucala napriklad den a dalsich 19 mala dovolenku/.

dorotelka
autor
18. máj 2025

Toto si zistím...

A inak ak by nebol 30.5. v piatok riaditeľ v práci, môžem nechať výpoveď aj na personálnom a dať si potvrdiť prevzatie?

muchotrafka298
18. máj 2025
@dorotelka

Toto si zistím...

A inak ak by nebol 30.5. v piatok riaditeľ v práci, môžem nechať výpoveď aj na personálnom a dať si potvrdiť prevzatie?

@dorotelka ano samozrejme, proste najdes niekoho, kto je kompetentny a prevezme Ti to. Nenechavaj si to na posledny mozny den, skus aspon den dva vopred, pre kazdy pripad.

dorotelka
autor
18. máj 2025
@muchotrafka298

@dorotelka ano samozrejme, proste najdes niekoho, kto je kompetentny a prevezme Ti to. Nenechavaj si to na posledny mozny den, skus aspon den dva vopred, pre kazdy pripad.

@muchotrafka298 dobre, ďakujem za rady...

cacianka
18. máj 2025
@muchotrafka298

@dorotelka
@muchotrafka298 ti dobre radí, nenechavaj si to na poslednú chvíľu, ak si rozhodnutá odísť, podaj čím skôr. Nevieme v akom odbore pracuješ, či z prevádzkových dôvodov môžeš čerpať dovolenku hocikedy, či ti zamtel bude ochotný preplatiť nevyčerpané dni alebo ti určí dátumy čerpania.

cacianka
18. máj 2025

Neviem tiež prečo chces podať riaditeľovi, nemáte podateľňu alebo niekoho kto preberá a rieši poštu ?

dorotelka
autor
18. máj 2025
@cacianka

Neviem tiež prečo chces podať riaditeľovi, nemáte podateľňu alebo niekoho kto preberá a rieši poštu ?

@cacianka sekretariát alebo personalista

Strana
z2