icon

Dostala som výpoveď počas PN. Čo teraz?

10. jan 2024

Dostala som výpoveď, bez odstupného, bez doplatenia dovolenky a ešte aj s dátumom ukončenia počas PN. Viete mi poradiť ako to riešiť ?

Strana
z2
ivuska027
10. jan 2024

Ak si podpísala DOHODU, tak ste sa DOHODLI. Žiadnu výpoveď si nedostala. Zostatok dovolenky by Ti mal vyplatiť v poslednej mzde.

ivuska027
11. jan 2024

Ešte som chcela, že mohla si si pýtať odstupné, resp sa na ňom dohodnúť. Pri výpovedi, ak robíš viac ako rok, by Ti museli dať odstupné, ako aj vypovednu dobu.
Si so sebou pekne vypiekla 🤷‍♀️
Už som to tu písala viackrát, ale napíšem zas. KAŽDÝ zamestnanec by si mal raz za život prečítať zakonnik práce. Všetci chodia s mobilom v ruke furt, čumia na všetky možné debilné zbytočné sociálne siete(nevravím, že práve ty, ale vseobecne), ale aby si prečítali základný zakonnik, čo sa týka celého ich aktívneho života, na to času nie je 🤦‍♀️

maminkadeticiek
11. jan 2024

Velmi tazko mi je pochopit,ako si mohla byt taka naivka ze si podpisala dohodu a teraz si sa zobudila.Keby ti dal vypoved,tak by si mala narok na to co pises.Ty si podpisala dohodu.Bolo by nespravne povedat ze s tebou vypiekol,lebo nie,ty si si to sposobila sama takou hlupostou.Urcite sa treba ist poradit,mozno pomoze obvinenie ze to bolo pod natlakom,manipulacia,natlak...neviem.Ale podla mna si podpisala,teraz ti niekto v tvojom okoli povedal aku blbost si spravila tak to chces spatne riesit.

melanta
11. jan 2024

Nedostala si výpoveď. Navrhli ti dohodu a s tou si súhlasila, keďže si ju podpísala. Ako bolo spomenuté, dohodu je možné podpísať aj počas PN a v takomto prípade môže pracovný pomer aj počas PN skončiť. Nárok by si mala automatický, ak by išlo o dohodu z dôvodov uvedených v §63 ZP, čo sú nazvime všeobecne organizačné dôvody. Ale keďže ty si podpísala dohodu v zmysle §60, nárok na odstupné by si mala iba v prípade, že by ste sa tak pri podpise dohody dohodli. A to sa nestalo.

O morálnom hľadisku postupu zamestnávateľa môžeme diskutovať, určite nie je v poriadku. Ale po právnej stránke je všetko zákonné. Navrhol ti zákonné ukončenie pracovného pomeru dohodou, bez odstupného. Podpisom si súhlasila. Fakt, že si dohodu podpísala bez základnej znalosti zákonníka práce a bez toho, aby si sa poradila, je žiaľ iba iba tvoja chyba.

melanta
11. jan 2024

@maminkadeticiek ten nátlak a manipuláciu by musela dokázať. Urobiť to môže, ale to bude proces na pár rokov a bude ju stáť kopec peňazí a zrejme neuspeje, keďže je dospelá a svojprávna. Toto bude len ďalší prípad, kedy človek neovláda ani len základné informácie zo zákonníka práce a napriek tomu sa radí až po tom, čo niečo podpíše.

autor
11. jan 2024

@melanta ak to pomôže, chcela som si dohodu zobrať domov, ale tak strašne na mňa vrieskal pred všetkými bývalými kolegami, že som sa ho bála a chcela odtiaľ čo najskôr odísť. Preto som to podpísala a preto, že viem aký je podliak a mám malé dieťa.

eleanor2510
11. jan 2024

Moze vrieskat kolko chce, ak ti nedovolil zobrat dohodu domov, nemala si podpisat. Si dospela svojpravna zena, matka, musis predsa vediet za seba bojovat! Aj za svoje dieta! Ked na teba bude niekto kricat, das mu, co bude chciet, len aby bol pokoj? Co by urobil, vylepil by ti? V tom prípade by si mohla predsa okamžite zavolat policiu. Co ine mohol urobiť? Bol si dobre vedomy toho, ze tahal za kratsi koniec, preto si dovoloval. Nedam sa, otocim sa na pate, idem si robit svoju robotu, pripadne domov, ak mam po pracovnom case, hlavne nepodpisujem.

Strana
z2