icon

Dostali ste vianočné odmeny alebo 13. plat?

27. dec 2024

Dobrý deň,na FB sa vo veľkom diskutuje o vianočných odmenách,či a kto koľko dostal vianočné,resp 13 plat a podobne. Názory sa tam líšia. Aký názor máte na to tu vy ženy?
(Áno viem že odmeny nie sú povinné,tak isto ako keď zamestnávateľ potrebuje niečo naviac,čo nie je v prac.zmluve.)

misslilac13
27. dec 2024

@mimirka32 okres Puchov

andaluzia12
27. dec 2024

Dostávame asi 20% zo základnej hrubej mzdy, dostávame ich 2x ročne .. nieje to veľa, ale lepšie ako nič, manžel nedostal nič …

viestta
27. dec 2024

@misslilac13 ake mas vzdelanie, co vies svojmu zamestnavatelovi ponuknut? Lebo sikovni ludia, ktori nieco vedia a maju co ponuknut nemusia robit na podnikatelovu "nenazranu ric".

17alexis
27. dec 2024

V poslednej praci pred MD som dostavala odmenu polovicu mojho cisteho prijmu, co pre mnohych ludi predstavovalo v tom case mesacny plat. V predoslej praci som dostavala iba somariny.

zobaka
27. dec 2024

tu uz je zalozena taka tema jednym panom, ktory dostal dvojnasobny plat a dalsie odmeny, skus vyhladat

autor
27. dec 2024

Rieši sa to na FB v sekcii "pracujúca chudoba"-pre info.
A práve,že sú na to dva uhly pohľadu,tak sme sa rozhodli spýtať aj tu. Áno vieme,že odmeny nie sú povinnosť,zamestnanec predsa dostáva za svoju prácu výplatu. Ale keďže zamestnanec nedá nič naviac,ako prejav nejakej vďaky,tak ani nemôže od zamestnanca čakať nič naviac, aj keby to bolo čo len minúta v práci naviac. Či sa mýlim?
A áno tiež má každý možnosť podnikať,ale keď sme svojmu zamestnávateľovi ponúkli,že si otvoríme firmu,ale keď pôjde on ku nám pracovať za podmienok ktoré máme mi a bude mať ten "bezstarostný život" tak s tým nesúhlasil. Zaujímavé,že? 😀

simca06022011
27. dec 2024

nie je to zaujimave, je to normlane.. podnikatel je podnikatel, ked si myslite, ze si zalozite firmy a bude vam sveta hej, tak do toho chodte. na co riesit odmeny? ked ste taki sikovni? Ja podnikam cely zivot, moji rodicia tiez uz od mojho detstva a to nie je len o zalozeni firmy a ratani penazi potom. Je to nezavislost, ale aj kopa povinnosti a starosti, ktore ci sa to niekomu dobre cita alebo nie, zamestnanec nema, ale ten co na to ma bunky a zvlada to, by sa nikdy nezamestnal.

A k tomu... ak nieco navyse treba atd = na to bezne pocas roka funguje ohodnotenie, kazdomesacne v mzdach. Su firmy kde ani nie je priestor na odmeny, nechcu z toho navyse platit aj odvody atd. Popravde, davam odmeny, zo svojho vrecka kazdy rok ludom, a nikoho nezaujima ci na to mame, ci nie, ci koncim rok s minusom na ucte :DD ale tuto moznost nema xy firiem, xy sefov a ja to chapem.. je jedna vec ma firmu s 3 ludmi, a jednu s 50timi = k tomu sro, spolocnikov, komplikovanu hierarchiu.. je tam milion dovodov preco niekde ano a niekde nie.

rozculena
27. dec 2024

STE sa rozhodli?STE ponúkli ....... A kto teda STE??

viestta
27. dec 2024

@zobaka ale tan sa dosiel len pochvalit. Nic viac tym nechel povedat

zobaka
27. dec 2024

@viestta to ano, nemal komu...tak isiel na zenske forum

viestta
27. dec 2024

@zobaka kolegovia dostali viac, tak musel hladat ine publikum, ktoremu ta informacia podlomi kolena

sissy27
27. dec 2024

@misslilac13 toto je moj 5. zamestnavatel na alovensku v zivote a nikde som nezazila to, co popisujes ty. A to som pracovala na roznych poziciach v naozaj roznorodych firmach (aj maly sukromnik, aj velky korporat, rozne zamerania, cisto sk firma, aj medzinarodny korporat…). Netvrdim, ze neexistuju firmy, kde sa zamestnanci maju zle, ale vzdy to bude o tom, ze si dovoli len tolko, kolko mu dovolia zanestnanci. A teda zamestnavat niekoho s tvojim mindsetom musi byt fakt “potesenie”…

katarinaforever
27. dec 2024

@mirage rieši sa kauza kaufland ktorý nevyplatil svojim zamestnancom žiadne odmeny napriek rekordnému zisku. Stovky ľudí sa pýta priamo Kauflandu na fc na ich stránke

misslilac13
27. dec 2024

@viestta ale tu zamestnávatelia nepotrebujú aby si niečo ponúkala nejaké schopnosti, skratka potrebujú aby si v robote bola od 5.00 do 22.00 , 7 dní v týždni ci je sviatok alebo nedeľa a držala hubu, nedajbože pýtala viac peňazí. To je problém

mimirka32
27. dec 2024

@misslilac13 a co si studovala? V akej oblasti pracujes a v com si dobra?

misslilac13
27. dec 2024

@mimirka32 obchod a podnikanie v strojarstve, ale celý život som robila v gastro-hotelierstvo, potravinárska výroba. Neviem v com som dobrá, zatiaľ som na to neprišla a asi ani neprídem zachviľu mam 40.

sense
Autor odpoveď zmazal
20erika07
27. dec 2024

Manzel nedostal, dokonca im vzali aj mesačne premie, vraj šetria, samospráva BB. Ja som dostala, síce menej ako minulý rok, ale ani sme nepočítali, ze vôbec dostaneme, keďže nám ani platy nevedia zdvihnúť, štátna firma.

zafir01
27. dec 2024

@katarinaforever pracujem tam , viem ,že sa podpisovala petícia ,ja som v práci nebola ,nepodpisovala som nič . Ide o to ,že minulé roky sa odmena dostávala . Tento rok ťahalo prevádzky menej zamestnancov ( podľa slov vedúcich ) , a odmena sa nedostala ,hoci nemecké Kauflandy odmeny mali .
Dostávali sme 100€ poukážku na nákup v kauf. A darčekové balík ( sekt ,káva a nejaké oriešky ) . Ja som tu len pár mesiacov ,potešilo ma aj to .no ženy ,čo pracujú dlho ,boli sklamané ,že nedostali ,hoci minule.roky mali odmeny a tržby boli nižšie .
Neviem si zatiaľ utvoriť jednoznačný názor na túto vec . Odmena nie je narokovatelna,a pracujem tam ani nie pol roka , no ak jeden Kaufland v rámci siete ,hoci v zahraničí má odmeny .mal by mať aj druhý ( ak je teda v tak pozitívnych číslach ,ako deklaruje ) . Najmä z pohľadu odstránenia diskriminácie

nelka93
27. dec 2024

My sme dostali vianocne odmeny, ale je mi srdečne jedno co si kto o tom myslí. Ja sa nepýtam nikoho ci dostal, alebo nie.

clementisa
28. dec 2024

V predchádzajúcej firme som dostávala hotovosť malý darček a ešte aj vianočný večierok sme mávali a bola to malá firma dokopy asi 30-40 zamestnancov bol to súkromník a nemusel dať nič a teraz firma skončila pracujem v novej firme a nič ani tuk je to smutné že že firma nemá nato alebo nechce aby aspoň na sviatky dať niečo navyše čo počúvam niekto dostane poukážky do nákupného centra niekto do obálky niekto darček od zamestnávateľa a je trápne keď niekto povie veď máš plat alebo veď nepracuj keď sa ti nepáči myslím že tu ide o to kto si ako váži svojich zamestnancov nikto nečaká zázrak ale aspoň maličkosť všimné

synne
28. dec 2024

Som HR manažér a ja som odmietla vyplatiť odmeny zamestnancom u ktorých nevidím záujem o prácu, snahu zlepšiť procesy, ochotu učiť sa nové veci, dodržiavanie termínov. Ale vidím u nich snahu zbaviť sa zodpovednosti a prehodiť ju na kolegov. V podstate nevidím chuť pracovať len chuť odsedieť si 8 hodín a ísť domov. Za svoju prácu dostávajú plat, ktorý je podľa môjho názoru adekvátny k podanému výkonu. Zamestnancom, ktorí dodržiavajú termíny, prichádzajú s nápadmi, vidím snahu nad rámec povinností som koncoročnú odmenu vyplatila. A aj počas roka za prácu navyše dostali mesačné odmeny. Nevidím dôvod žiadať vedenie o peniaze na odmeny pre zamestnancov, ktorí podávajú oveľa nižší výkon ako ich kolegovia.

martin96321
28. dec 2024

@misslilac13 Treba si vyskusat obidve strany. Poznam to z oboch stran. Ako ,amestnanec som si odrobil svoje ,zabuchol za sebou dvere na fajront a nemyslel som na pracu az do dalsieho dna. Chcel som vsetko na co mam narok a co mi patri. Potom som zacal robit sam na seba a spoznal som aj druhu stranu......starat sa o to aby ludia mali pracu,aby mali na vyplaty.......aby to mali nacas vsetko. Niektori isli vykrikovat,ze som podnikatel,ze mam auto..........ale nevideli ze oni su v praci 180 hodin zatial co ja som mal bezne cez 300.......ze treba nakupit pre nich,vybavovat zakazky,robit cenove ponuky. Nevideli a nevedeli ze z 10tich cenovuch ponuk prejde jedna- dve.......nadavanie je narodny sport slovakov

kk83
28. dec 2024

A máš prehľad, ako sa firme darilo, neviem, v akej oblasti pôsobíš, ale v priemysle prevláda recesia, ktorá sa má ešte prehĺbiť. Zamestnávateľ možno robil, čo bolo v jeho možnostiach, aby vôbec udržal tvoje pracovné miesto... PS: ja som dostala budget na odmeny a rozdelila som zamestnancom, živnostníkom, ale nie rovnako, podľa zásluh a celoročnej snahy.

misslilac13
28. dec 2024

@kk83 69 miliónov profit v minulom roku cca 200 zamestnancov

misslilac13
28. dec 2024

@martin96321 ja už neviem, podnikatelia nadávajú, zamestnanci nadávajú asi by sme sa všetci mali vrátiť ku gazdovaniu

autor
28. dec 2024

@zafir01
Áno súhlasím. Asi prvý normálny a pravdivý príspevok.

autor
28. dec 2024

@synne
Ale Vy ste predpokladám odmeny dostala,či sa mýlim?
A ste si istá,že by vaši podriadený mali má Váš iný názor ako máte Vy na nich?
Nemôže byť tak trocha aj chyba resp zrkadlo vedenia to, v akom stave sa firma nachádza a akí sú tam zamestnanci?

hiro
28. dec 2024

@synne Myslím že HR má pramálo dodatočných informácií na takéto rozhodnutia...

synne
29. dec 2024

Áno, odmeny som dostala a rozhoduje o nich môj nadriadený. Ak majú zamestnanci problém s mojou prácou môžu mi ho povedať na pravidelných meetingoch alebo ísť rovno k môjmu nadriadému. Ja im tiež na meetingoch dávam spätnú väzbu, teda ich pravidelne informujem čo majú spraviť preto aby dostali odmeny alebo dosiahli kariérny rast. Prísť do práce, odsedieť si 8 hodín a vymýšľať ako si natiahnuť prácu, ktorá sa dá spraviť za 2 hodiny na 4 hodiny za to pri mne nedostanú ani odmeny ani iné navýšenie platu.