icon

Dostane mama trinásty plat, ak je na PN?

3. dec 2023

Ahojte viem že je to asi individuálne ale moja mama je od marca na pn a vo fabrike dostávajú 13. Plat vianočné odmeny.. myslite že dostane aj ona?

doriiis
3. dec 2023

Vo väčšine fabrík sa 13.plat odvíja od odpracovaných mesiacov za posledný kalendárny rok/ polrok.Zalezi od toho,či sa im 13.plat vypláca raz ročne alebo je rozdelený na dve platby.Tvojej mame by mal byť vyplatený 13.plat za adekvátne odpracované obdobie ( január,február)

autor
3. dec 2023

@doriiis oni to majú len raz ročne vždy na Vianoce v decembri

doriiis
3. dec 2023

No ale keďže má v tomto roku reálne odpracované iba cca 2 mesiace tak jej vyplatia iba príslušnú časť.Ak vôbec.Lebo pozor! Niektoré fabriky majú kolektívnu zmluvu,kde je napísané,ze za časté a dlhodobé PN sa kráti 13.plat.Takze je možné,že nedostane nic

autor
3. dec 2023

@doriiis no ona je prvýkrát na pn… kvôli rakovine..
ale viem že jej kolegyna je viackrát do roka na pn a vždy ma vianočné odmeny tak hádam aspoň čosi dostane..
ďakujem za info 🫶🏾

mamina7070
3. dec 2023

radsej by som s nimi nepocitala, je rozdiel PN tyzden dva vic krat za rok a kontinualne neodpracovanie 3/4 roka
dovod je samozrejme smutny, ak ma mama ID tak dostane tych 300€ co dali teraz dochodcu
co ja mam skusensoti plus z okolia tak pri takej PN sa skor krati dovolenka ako sa dava 13 plat (nai ak je niekto na materskej rodicovskej a pod tak nedavaju) ani u miza

muchotrafka298
3. dec 2023

Zalezi na tom, ako je postavena kolektivna zmluva. Pretoze niekde je kratenie odmien za PN a hlavne, tvoja mama odpracovala 2 mesiace z 12, cize aj keby dostala alikvotnu cast, tak je to velmi malicko. Toto je plne v kompetencii zamestnavatela, ako ma nastavene tieto odmeny a bonusy.

doriiis
3. dec 2023

@mamina7070 ....po 3/4 roku nemôže byť ID.O ID môžeš požiadať najskôr po roku PN

tehotna40
3. dec 2023

Nepoznáme firmu kde pracuje, ale myslím si, že maminka dostane alikvotnu čiastku za odpracované mesiace, čo bude zrejme veľmi málo. Prajem maminke veľa zdravia a skoré uzdravenie

doriiis
3. dec 2023

Vianočné odmeny by mohla dostať.Vela záleží od kolektívnej zmluvy a samotného zamestnavatela.
Mamine želáme skoré uzdravenie.Nic nie je dôležitejšie ako zdravie

draik
3. dec 2023

@doriiis
Nemusí byť rok na PN.

aurelia2000
3. dec 2023

Požiadajte o ID, dátum dajte od začiatku ochorenia. Dostane ho a doplatia jej všetko od marca, aj 13. dôchodok. Od 1.6.2022 môžeš byť súčasne PN a mať aj ID.

mamina7070
3. dec 2023

@doriiis to je hlupost ID som dostala po 2 mesiacoch PN a potom som sla do prace
na PN nemusis byt ani den nie je to vobec podmienka

melanta
3. dec 2023

@doriiis čiže podľa tvojej úvahy by človek, ktorému amputovali nohy, musel byť rok PN, aby mohol požiadať o ID. Lebo veď čo ak mu dorastú a ID nebude potrebovať. Dĺžka PN nemá nič spoločné s ID. Kľudne aj po mesačnej PN. Záleží výlučne od diagnózy.

andulka1988
3. dec 2023

Ja som to tak mala minulý rok,dostala som vianočnú prémiu ale bola nižšia